Η έκθεση Romance on the Islands, είναι η πρώτη έκθεση της Larsen στην πλατφρόμα σύγχρονης τέχνης Δύο Χωριά στη Μύκονο και λαμβάνει χώρα μετά από ένα μήνα παραμονής της στο νησί, στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών των Δύο Χωριών. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν, παρουσία της εικαστικού στις 28 Απριλίου από τις 20:00 έως τις 24:00.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της η Caroline Larsen έχει αναπτύξει μία ζωγραφική πρακτική που αναθεωρεί τα συνήθη υλικά της αφηγηματικής ζωγραφικής. Η ζωγραφική της τεχνική έχει γλυπτικές αναφορές, δίνει έμφαση στην υφή του πίνακα και στη χρήση καλειδοσκοπικών χρωμάτων.

Για την έκθεση Romance on the Islands, η Larsen δημιούργησε πέντε καινούργια έργα στα οποία ενσωματώνει μοτίβα που είναι συνήθη στα έργα της όπως η ανθοδέσμη. Σε αυτά προσθέτει νέα στοιχεία εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία. Μούρα που βάφτηκαν κόκκινα από το αίμα του Πύραμου και της Θίσβης,σύμφωνα με το μύθο, νάρκισσους λουλούδια που μάζευε η Περσεφόνη κατά την αρπαγή της από τον Άδη και κώνειον φυτά (που παράγουν το κώνειο που ήπιε ο Σωκράτης), εμφανίζονται στα έργα της. Άγρια λουλούδια που συνάντησε στο βραχώδες τοπίο της Μυκόνου είναι επίσης παρόντα στις συνθέσεις της.

Πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα, η Larsen μελέτησε την ελληνική και τη ρωμαϊκή συλλογή του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέα Υόρκης και εντυπωσιάστηκε με τις μαύρες και κόκκινες αναπαραστάσεις των αρχαίων Αθηναϊκών αγγείων. Αυτό ήταν το εφαλτήριο για τη δημιουργία μίας σειράς βάζων κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στο πρόγραμμα φιλοξενίας της γκαλερί. Ως τελευταία σημείωση στην ελληνική μυθολογία η Larsen ζωγράφισε επίσης μία ‘Μέδουσα’ εμπνευσμένη από τον αντίστοιχο διάσημο πίνακα του Caravaggio.

Συμπληρωματικά σε αυτά τα καινούργια έργα, τρία έργα από προηγούμενες δουλειές της Larsen, που απεικονίζουν βουνά και εξοχικές κατοικίες, εκτίθενται σε άλλον χώρο της γκαλερί. Η τεχνική με την οποία φτιάχνει τα βουνά αποτελεί φόρο τιμής στον πουαντιγισμό ενώ παραπέμπει και στα πανταχού παρόντα στις μέρες μας πίξελ. Τα έργα με τα σπίτια και τις πισίνες ερευνούν τις πολιτισμικές επιπτώσεις που συνδέονται με την αναζήτηση του αμερικανικού ονείρου.

Η Larsen κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο από το Ινστιτούτο Pratt της Νέας Υόρκης και πτυχίο από το πανεπιστήμιο του Waterloo στο Οντάριο. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις όπως στα: Κέντρο Πολιτισμού Wave Hill Public Gardens, Νέα Υόρκη; The Hole Gallery Νέα Υορκη ; Boiler Room: Pierogi Gallery, Νέα Υόρκη; Craig Krull Gallery, Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια; Foulandi Projects, Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια; General Hardware Contemporary, Τορόντο, Καναδά; Gordon Gallery 2, Τελ Αβίβ, Ισραήλ; 68 Projects, Βερολίνο, Γερμανία.

Τα έργα της Larsen βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές και εταιρικές συλλογές όπως είναι η συλλογή της τράπεζας TD, η συλλογή Imago Mundi, και η συλλογή Colart Collection. Για τη δουλειά της έχουν γράψει ανάμεσα σε άλλους οι: New York Times, Whitewall Magazine, Canadian Art και Juxtapoz Magazine. Το 2018 η δουλειά της θα συμπεριληφθεί στην ομαδική έκθεση The Beyond, Georgia O’Keeffe and Contemporary Artists του Μουσείου Crystal Bridges Museum of American Art.


Φωτογραφία: Caroline Larsen, Terracotta Panathenaic with Flowers, λάδι σε καμβά, 79×69 εκ., 2018