Ο τίτλος της έκθεσης ερμηνεύεται τόσο κυριολεκτικά, αλλά και μεταφορικά καθώς αυτός αναφέρεται στην αγγλική φράση Elephant in the Room (Ελέφαντας στο Δωμάτιο) που χρησιμοποιείται όταν αποφεύγεται η συζήτηση ενός θέματος που βρίσκεται ενώπιόν μας. Για την Ξαφοπούλου, το θέμα είναι η ίδια η ζωγραφική.

Μέσα από τη δουλειά αυτή, και μέσα από τα στοιχεία της επιφάνειας και της μεταμόρφωσης που φέρει το σύννεφο, η Αλεξία Ξαφοπούλου μελετά το ρόλο της ζωγραφικής και αποτελεί ένα σχόλιο και μια υπενθύμιση πάνω στο ίδιο το μέσο και στα υλικά του, όπως το χρώμα, το ύφασμα και η κλωστή ανάμεσα σε άλλα.

Σημαντικό στοιχείο αυτής της ενότητας αποτελεί και μία διαφορετική ανάγνωση της θεματικής. Σήμερα που η επικαιρότητα θέτει την έννοια των γεωγραφικών συνόρων σε πρώτο πλάνο, η Αλεξία Ξαφοπούλου σημειολογικά αλλά και σε αντίστιξη επιλέγει τη θεματική του σύννεφου, ενός στοιχείου με έντονο το στοιχείο της μετάβασης σε έναν κοινό ουρανό.

Η ιστορικός τέχνης Θάλεια Στεφανίδου, σημειώνει:

Από το σύννεφο, ως άπειρη αναπαράσταση πειραματισμού και δοκιμασίας, έως τη ζωγραφικά χαρτογραφημένη Ελλάδα, ως σκιώδη πρόκληση κι ένα παιχνίδι παραπλάνησης, αλλά και με τις χειρονομιακές δονήσεις που αναζητούν να αγγίξουν ασταθεροποίητες μορφές παράστασης, επιδιώκεται να αποτυπωθεί το άπιαστο και ασυνόρευτο, μια διεύρυνση δηλαδή της αισθητηριακής και αισθητικής όρασης και αντίληψης.

C.I.T.R., ακρυλικά σε καμβά, 40×30 εκ. 2016

Σύντομο Βιογραφικό

H Αλεξία Ξαφοπούλου, εικαστικός, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές Μaster of Fine Arts  στο Central Saint Martin’s College of Art & Design στο Λονδίνο. Έχει πραγματοποιήσει 5 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 40 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει αποσπάσει, βραβεία, επαίνους και αναθέσεις παραγωγής έργων από  δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, όπως το Μουσείο Φρυσίρα-Αθήνα, η Biennale του  Πεκίνου κ.α. Από τον Απρίλιο του 2015 έχει αναλάβει τη διεύθυνση της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης.