Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση προσωπείων αρχαίου δράματος του Θάνου Βόβολη

Στην έκθεση της Αθήνας τον Σεπτέμβριο 2011 θα εκτεθούν περίπου 150 προσωπεία από παραστάσεις αρχαίου δράματος αλλά και έργων σύγχρονου δραματολογίου, σε θέατρα της Σουηδίας, Ισλανδίας και Ελλάδας (π.χ από τα Εθνικά θέατρα της Ισλανδίας και της Ελλάδας). Προσωπεία τα οποία στο πλαίσιο των παραστάσεων λειτούργησαν ως όργανα της μεταμόρφωσης του ηθοποιού και δημιουργίας της χορικότητας, εμβλήματα θεατρικότητας και τελετουργίας.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από εικαστικές εγκαταστάσεις που ερευνούν την οντολογία του προσωπείου, τις διαδρομές ανάμεσα στην Ταυτότητα και την Ετερότητα.

Ο Θάνος Βόβολης

Σκηνογράφος/ενδυματολόγος με ειδικότητα τον σχεδιασμό και κατασκευή προσωπείων. Visiting professor, (Dramatic institute, Στοκχολμη).

Έχει εργαστεί με πάνω απο εβδομήντα θεατρικές παραστάσεις στη Σουηδία, Ελλάδα, Ισπανία και Ισλανδία και έχει διευθύνει σεμινάρια με θέμα την κατασκευή και σκηνική χρήση του προσωπείου στην Σουηδία, Ελλάδα, Νορβηγία, Ισπανία, Αγγλία. Εκθέσεις με θεατρικά του προσωπεία έχουν γίνει στην Στοκχόλμη, Γκέτεμποργ, Αθήνα, Δελφούς, Λονδίνο, Βερολίνο, Μαδρίτη, Μέριδα, Σεβίλλη.

Η πανεπιστημιακή του έρευνα είναι πάνω στο τραγικό προσωπείο και την ακουστική λειτουργία του (Dramatic Institute,1990-1995) και στην Μάσκα στο Ευρωπαϊκό Θέατρο του 20ού αιώνα (Dramatic Institute 2007-2011).