Είκοσι αδημοσίευτες φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους, όσες και οι μέρες των γυρισμάτων της τελευταίας ανολοκλήρωτης ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τίτλο «Η Άλλη Θάλασσα» παρουσιάζονται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 2 Μαρτίου, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από τον θάνατο του αξέχαστου, διεθνούς φήμης σκηνοθέτη.

Η πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «Γεφυροποιός» του φωτογράφου, σκηνοθέτη και κινηματογραφιστή Νίκου Νικολόπουλου, που διοργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων μέσω του Οργανισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ), θα «εισάγει» μέσα από τα τυπώματά του το κοινό στο «πλατό» της τελευταίας ταινίας του ταλαντούχου σκηνοθέτη -ο οποίος στις 24 Ιανουαρίου του 2012 τραυματίστηκε θανάσιμα από διερχόμενη μοτοσυκλέτα στη Δραπετσώνα, σε διάλειμμα γυρισμάτων της ταινίας του.

Η λέξη «Γεφυροποιός» είναι κατά τον φωτογράφο η πλέον κατάλληλη για να περιγράψει το έργο ενός από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών, όπως ήταν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τίτλος της έκθεσης περιγράφει την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο πλατό της «Άλλης θάλασσας» και «ενώνει αυτό που συνέβαινε μπροστά από την κάμερα με το έργο που γινόταν πίσω, στη δική μου πλευρά».

Ο Νίκος Νικολόπουλος που εργάστηκε ως φωτογράφος πλατό για τη συγκεκριμένη ταινία, ήταν ο «αθόρυβος» αυτόπτης μάρτυρας των όσων συνέβησαν στα γυρίσματα των 20 ημερών. Οι φωτογραφίες του είναι διπλά πολύτιμες. Αφενός, μάς μεταφέρουν στο «αγγελοπουλικό σύμπαν», αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο ο σπουδαίος σκηνοθέτης εργαζόταν και κατηύθυνε τους ηθοποιούς, την απόλυτη προσήλωση στη δουλειά του, τη θεατρικότητα των κινήσεών του, τις μιμικές εκφράσεις και τη συναισθηματική του σχέση με όσους εργάζονταν για την ταινία. Αφετέρου, «αναζωπυρώνουν» το ενδιαφέρον για μια ταινία – αίνιγμα, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και εντυπώθηκε στη συνείδησή μας περισσότερο για τον άτυχο χαμό του δημιουργού της παρά για το περιεχόμενό της.

Μέσα από το σημερινό πρίσμα, οι 20 φωτογραφίες του Νικολόπουλου αποκτούν μια άλλη διάσταση. Στόχος τους πλέον δεν είναι να προαναγγείλουν, αφού δεν καλούνται να περιγράψουν την ταινία, αλλά να κοιτούν προς τα πίσω, χτίζοντας μια «γέφυρα» ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Ιωακειμίδη. Τα τυπώματα θα αναρτηθούν στην ειδικά διαμορφωμένη και φωτισμένη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, σύμφωνα με τη μουσειογραφική πρόταση που συνυπογράφουν οι επιμελητές της έκθεσης, ο καλλιτέχνης και η αρχιτέκτονας Μαρία Μανέτα, ενώ το σκεπτικό της φωτογραφικής εγκατάστασης, είναι η δημιουργία ενός «ιερού» της κινηματογραφικής Τέχνης με τους επισκέπτες να διεισδύουν στον χώρο μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας.

Νίκος Νικολόπουλος

Σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής, φωτογράφος

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου και φωτογραφία στη Leica Academy. Είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου και μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Από το 2000 έχει εργαστεί ως φωτογράφος σε περισσότερες από 40 διεθνείς και ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές, όπως David Cronenberg – Crimes of the Future, Jeremy Podeswa – Fugitive Pieces, Θεόδωρος Αγγελόπουλος – Η Άλλη Θάλασσα, Παντελής Βούλγαρης – Νύφες, Μικρά Αγγλία.

Toν Μάρτιο 2003 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ιόνιο Ακαδημία της Κέρκυρας, υπό την αιγίδα της Κινηματογραφικής Λέσχης του Ιονίου Πανεπιστημίου, με φωτογραφίες από την ταινία τεκμηρίωσης I Put a Spell on Me (Screamin’ Jay Hawkins) του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Το 2011, όσο ζούσε και εργαζόταν στην Κωνσταντινούπολη, συν-έγραψε (με τον Εύρη Παπανικόλα) το σενάριο της μικρού μήκους ταινίας Just a Perfect Day, που ήταν υποψήφια για το βραβείο Golden Pardino – Leopards of Tomorrow στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο.

Το 2014 σκηνοθέτησε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας, POLΚ (μαζί με τον Βλαδίμηρο Νικολούζο), που έκανε πρεμιέρα στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου τιμήθηκε με την Ειδική Μνεία της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και κατόπιν προβλήθηκε στο 44ο Φεστιβάλ Νέου Κινηματογράφου (Festival du Nouveau Cinéma) του Μόντρεαλ και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου T-Mobile New Horizons του Βρότσουαφ (Wrocław). Για το POLK, ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (2015).

Το 2017 παρουσίασε (σε συνεργασία με την Άρτεμι Ζερβού) την οπτικοακουστική- γλυπτική εγκατάσταση Klíros στο πλαίσιο της documenta 14 και συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου για την παράσταση The Great Tamer.

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, MUSA (συν-συγγραφή με την Άρτεμι Ζερβού), βραβεύτηκε από τη Διεθνή Επιτροπή του Agora Works In Progress στο 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το βραβείο Μουσικής και Ήχου MuSou και έκανε πρεμιέρα στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2021).

*Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στον εκθεσιακό χώρο.