Η καταξιωμένη εικαστικός και κεραμίστρια Χριστίνα Μόραλη παρουσιάζει για πρώτη φορά τη δουλειά της στην Γκαλερί Άλμα.

Για αυτή την πρώτη της συνεργασία με την Γκαλερί στην πόλη των Τρικάλων, η δημιουργός επέλεξε αντιπροσωπευτικά έργα από όλες τις ενότητες της δουλειάς της. Συμπεριέλαβε πολλά χρηστικά αντικείμενα όσο και εικαστικές συνθέσεις, έργα δουλεμένα κυρίως με πηλό STONEWARE και πορσελάνη τα οποία εμπλουτίζονται με επιτοίχια που έχουν σαν θέμα τους το ‘αποτύπωμα’.

Στα χρηστικά αντικείμενα βρίσκουμε πιάτα, πιατέλες δουλεμένα με χαρούμενα και φωτεινά χρώματα επάνω σε τερακότα, ιδανικά για γεύματα στο εξοχικό σπίτι, τη βεράντα ή τον κήπο αλλά και σε κάθε ιδιαίτερη στιγμή της ζωής μας. Σε αυτά προστίθενται λεκάνες, μπολ και άλλα σκεύη σερβιρίσματος ή διακόσμησης του τραπεζιού.

Εντυπωσιακά είναι τα σετ σε σχήμα ‘κελύφους’ από λευκή πορσελάνη που εντυπωσιάζει με την καθαρότητα του λευκού αστραφτερού της χρώματος.

Απλά γεωμετρικά σχήματα όπως η σφαίρα κυριαρχούν στις προτάσεις της για τον φωτισμό εσωτερικού χώρου ενώ ενδιαφέρουσες είναι οι φόρμες στα ‘δοχεία’ σε σχήμα κυλίνδρου σε διάφορα μεγέθη τα οποία έχουν πολλαπλές χρήσεις.

Η Χριστίνα Μόραλη για όλο αυτό το ‘πλούτο’ των καλλιτεχνικών δημιουργιών της δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει διαφορετικά χρώματα πηλών και τεχνικών. Συχνά αφήνει κάποια κομμάτια χωρίς γυαλώματα τα οποία ξαφνιάζουν με την καθαρότητα του εύπλαστου υλικού τους που διατηρεί ακέραια την γήινη ζεστασιά του.

Παράλληλα με την μακρά πορεία της στο χρηστικό αντικείμενο η Χ. Μόραλη δεν έπαψε ποτέ κυρίως μετά τη δεκαετία του ’90 να δημιουργεί εικαστικές συνθέσεις με έμπνευση την μνήμη, την παράδοση, τη φύση πάντα σε συνδυασμό με την σύγχρονη πραγματικότητα. Από τις πολύ επιτυχημένες συνθέσεις της είναι τα ‘μαξιλάρια’ και τα ‘σακιά’ από πηλό σε φυσικό μέγεθος, δημιουργίες που θα παρουσιαστούν επίσης σε αυτή την ατομική της έκθεση.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΡΑΛΗ, εικαστική καλλιτέχνης – κεραμίστρια

Σπούδασε Εσωτερική Διακόσμηση στη σχολή Δοξιάδη και Κεραμική στο Hammersmith College of Art στο Λονδίνο. Το 1977 δημιούργησε το δικό της εργαστήριο κεραμικής που βρίσκεται στον Άγιο Στέφανο όπου συχνά έχει διοργανώσει εκθέσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Τα έργα της είναι εικαστικά, χρηστικά και διακοσμητικά συχνά με συγκεκριμένες θεματολογίες – παπούτσια, μαξιλάρια, σακιά και γενικά θέματα της απλής καθημερινότητας ενίοτε με μία δόση χιούμορ και ειρωνείας.Δουλεύει πολλές τεχνικές χρησιμοποιώντας πηλούς stoneware, terracotta, πορσελάνη και από το 1995 κατασκευάζει αντικείμενα από μέταλλο σε αντικείμενα εμπνευσμένα από γνωστά προϊόντα της Βιομηχανίας και όχι μόνο. Από αυτή την σειρά γνωστά πλέον σε όλους είναι τα νομίσματα όπως η Δεκάρα ,το Πτί Μπέρ κ.α.Έχει βραβευθεί σε Πανελλήνιες εκθέσεις κεραμικής με 1ο, 2ο βραβείο και έπαινο. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές ενώ πολλές επίσης είναι οι ατομικές της εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Υπήρξε για 8 χρόνια πρόεδρος της Ένωσης Καλλιτεχνών Κεραμιστών Ελλάδος.

www.christina-morali.gr