Το ξεχωριστό αυτό γεγονός, το οποίο στηρίζεται ενεργά και από τον δραστήριο «Σύλλογο Γυναικών Λιανοκλαδίου», θα μπορούν ελεύθερα να επισκεφτούν όλοι οι φίλοι της τέχνης στην PurPur Gallery, στη Λαμία.

Ιδιαίτερα οι λάτρεις των κοσμημάτων θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ξεχωριστά κοσμήματα, έργα τέχνης. Θα μπορέσουν δε να συνομιλήσουν με την ίδια την καλλιτέχνιδα η οποία θα παρευρίσκεται στα εγκαίνια της έκθεσης. Είναι δε σημαντικό κυρίως για όσους παρακολουθούν μαθήματα κατασκευής κοσμημάτων να δουν από κοντά έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης στη δουλειά τους!

Η συγκεκριμένη έκθεση ανοίγει διάλογο με τους εκπαιδευτικούς για δρόμους δημιουργικών επαγγελμάτων για τους νέους, όπως είναι ο πλούσιος εκφραστικός τρόπος της κεραμικής τέχνης. Και επειδή όλα αυτά παράγουν ήχους καλούμε τους μουσικούς της πόλης μας να συνομιλήσουν με την έμπνευση και το έργο της καλλιτέχνιδας.

Επί πλέον μια και αναφερόμαστε στις στις Μακαρούνες του κόσμου δεν θα μπορούσε λείψει η γευστική έκπληξη τη βραδιά των εγκαινίων!

Μια ακόμη ημερομηνία που θα θέλαμε να σημειώσετε είναι η Παρασκευή 29/3/2019 και ώρα 20.00, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μια αναλυτική παρουσίαση του έργου από την ίδια την καλλιτέχνιδα. Η Αγγελική Παπαδοπούλου θα μας ξεδιπλώσει με τον εκφραστικό της λόγο και τις εικόνες του πηλού της γης, το οδοιπορικό της καλλιτεχνικής της διαδρομής καθώς και των επιρροών της από τις κουλτούρες άλλων πολιτισμών.

Λίγα λόγια για το έργο της

Η κεραμίστρια Αγγελική Παπαδοπούλου αγαπά τη γή και χρησιμοποιεί την άργιλο που γνωρίζει καλά για τις ατελείωτες δημιουργικές της δυνατότητες στην επεξεργασία και στο αισθητικό αποτέλεσμα. Πιστεύει στην σωματική σχέση με τον πηλό και την eco friendly σχέση με το ανθρώπινο σώμα.

Θεωρεί την Κεραμική Τέχνη ως μέρος του πολιτισμού και της ταυτότητάς μας και μας προτρέπει σε επαναγνωριμία μαζί της έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται στο σύγχρονο περιβάλλον. Το ταξίδι με τις Μακαρούνες του Αιγαίου όπως αναφέρει η ίδια, ξεκίνησε τυχαία, από την πρόταση καλών φίλων για την δημιουργία κεραμικών κοσμημάτων που να αφορούν το νησί τους το οποίο υπήρξε μεγάλος σιτοβολώνας του Αιγαίου, όπου παράγονται έως και τις μέρες μας μοναδικά ζυμαρικά από σκληρό σιτάρι.

Η τροφή για το σώμα έγινε έμπνευση και τροφή για το πνεύμα και έτσι γεννήθηκαν τα σύγχρονα αφαιρετικά Κεραμικά κοσμήματα της Αγγελικής Παπαδοπούλου με πηλούς υψηλής φωτιάς και χρωστικές της γης. Με την ίδιες τεχνικές πειραματίστηκε σε μεγαλύτερα γλυπτικά σχήματα και δημιούργησε ανάλαφρα έργα μεταβλητών διαστάσεων που μπορούν να αναπτύσσονται στον χώρο ως μια Εικαστική εγκατάσταση.

Το ενδιαφέρον για τις Κεραμικές της δημιουργίες στάθηκε ο λόγος πρόσκλησης της σε Διεθνή περιβάλλοντα Κεραμικής, στην Τοσκάνη, την κάτω Ιταλία, την Ισπανία κι από την Ευρώπη στην Βόρεια Αφρική και έπειτα στην Ασία.

Από το Jingdezhen της Κίνας, την πόλη της Αυτοκρατορικής πορσελάνης, η καλλιτέχνης έφερε μαζί της αυθεντικές μεταξοτυπίες που χρησιμοποίησε για την διακόσμηση ορισμένων κοσμημάτων που εκτίθενται στην Έκθεση και από τα ταξίδια αυτά εμπνεύστηκε τον τίτλο της Έκθεσης «Από τις Μακαρούνες του κόσμου, στο σύγχρονο Κεραμικό κόσμημα»

Η Κεραμίστρια Αγγελική Παπαδοπούλου επιθυμώντας να χρησιμοποιεί το ελάχιστο απαραίτητο υλικό αλλά την μέγιστη δημιουργική έκφραση μετουσιώνει τα υλικά της γης σε μοναδικά αντικείμενα Τέχνης που χαρακτηρίζονται από υψηλή αισθητική, τεχνική αρτιότητα, μοναδική φινέτσα και χάρη και προσκαλεί όλους σε μία οπτικοαπτική σχέση με το έργο της.

Βιογραφικό σημείωμα

Η Αγγελική Παπαδοπούλου γεννήθηκε το 1964 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Σχολή Κεραμικής του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. Θεσσαλονίκης, στο Istituto Statale d’ Arte Ceramica στη Φαέντζα της Ιταλίας, στη Fachhochschule Niederrehen, Ceramic Porzelan Design, στο Κρέφελντ της Γερμανίας. Παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων για την διδασκαλία της Κεραμικής Τέχνης στο Museo Internationale Delle Ceramiche στην Φαέντζα της Ιταλίας. Στο έργο της αναζητά τις αναλογίες και τις ομοιότητες που υπάρχουν στη φύση, στην κοινωνία, τις επιστήμες και τον πολιτισμό.

Την προβληματίζει η φύση του υλικού και πώς αυτή μπορεί να εξελιχθεί και να πάρει νέες μορφές, στο σύγχρονο αρχιτεκτονικό περιβάλλον. Διδάσκει για δεκαπέντε χρόνια σε ομάδες διαφορετικών ηλικιών, έχει δώσει διαλέξεις, ύστερα από πρόσκληση, σε διάφορα εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία, Σερβία, Ταυλάνδη, Κίνα. Συμμετέχει στο διεθνή διάλογο για την Κεραμική Τέχνη, από το παρελθόν στο σήμερα και το αύριο, προσκαλεσμένη παίρνει μέρος σε πέντε Διεθνή συμπόσια Κεραμικής στην Τουρκία, Ταϋλάνδη, Σερβία, Κίνα, Τυνησία. Το 2015 διακρίθηκε στον 53 Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κεραμικής με το ΙΙΙ βραβείο. Το 2017 πήρε μέρος στην XIII Βiennal International de Ceramica Manises στην Ισπανία. Έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.