Ο Χώρος τέχνης και δράσης «Βρυσάκι» στην Πλάκα παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του Rich Cameron, …

«ΜanLine Junction: Personal Perspectives» η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 06/03.

Πολλοί αισθάνονται  ότι ο κόσμος βρίσκεται σε κρίση, ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Κοιτώντας πίσω στην ιστορία, το 2012 μπορεί να θεωρηθεί ως μια καμπή. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί αυτή η έκθεση ως μέσο διερεύνησης της ανθρώπινης φύσης, της δύναμης του αλλά και της ευπάθειας του, της καταστροφικής του διάθεσης τόσο απέναντι στις σχέσεις όσο στο περιβάλλον. Η Αθήνα, ιδίως  κατατεμαχίζεται  παραμένοντας  η πρωτεύουσα μιας χώρας της  οποίας η εύθραυστη ομορφιά μπορεί τόσο εύκολα  να καταστραφεί…

Γι’αυτό το λόγο θεωρώ σκόπιμο ότι πολλές από τις φωτογραφίες περιλαμβάνουν άνδρες. Ακόμη και σήμερα οι άνδρες σε μεγάλο βαθμό ελέγχουν τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο, κάνοντας συχνά κατάχρηση της εξουσίας που κατέχουν. Χρησιμοποίησα το γυμνό για να δηλωθεί η δύναμη μέσα από τους μυς του ανθρώπου. Ταυτόχρονα όμως δείχνει τον παραλογισμό ελαφρά με εκείνη τη δύναμη όταν εμφάνιση γυμνό.

Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν πρόκειται για  μια αφήγηση, αλλά για την προσωπική μου θεώρηση πραγμάτων. Αν και οι άνθρωποι που φωτογραφήθηκαν είναι αληθινά άτομα με αληθινές ιστορίες (πολλοί είχαν προσωπικά βάσανα που μπορεί να φανεί καθαρά) θέλω να μεταφέρω την αίσθηση ότι δεν είναι ξεχωριστοί  αλλά καθημερινοί άνθρωποι των οποίων η καταστροφικότητα είναι διαρκώς επαναλαμβανόμενη. Οι φωτογραφίες θα μπορούσε εύκολα να έχουν ληφθεί πριν από 10 ή 50 χρόνια. Αλλά τώρα είναι ένα σταυροδρόμι: είναι στο χέρι μας για να αλλάξουμε. Ως εκ τούτου η έκθεση δεν προορίζεται να είναι αρνητική. Αντίθετα, επιδιώκει να ενθαρρύνει προβληματισμό και δράση.

Ελπίζω αυτή η έκθεση να το καταφέρει.

Rich Cameron