Το Μουσείο Μπενάκη με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα φιλοξενεί από τις 5 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου την έκθεση του Αμερικανού φωτογράφου Ansel Adams, ενός από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ού αιώνα, περισσότερο γνωστός για τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες τοπίων και εθνικών πάρκων των Η.Π.Α.

Στις απαράμιλλης ποιότητας και εξαιρετικής οξύτητας εικόνες του αποτυπώνει με μεγαλοπρέπεια την ομορφιά της αμερικανικής φύσης.

Στις φωτογραφίες του ο Ansel Adams απέδωσε όλη την τονική κλίμακα από το λευκό μέχρι το μαύρο με πολλές ενδιάμεσες διαβαθμίσεις του γκρι, ώστε οι εικόνες του να χαρακτηρίζονται για την τέλεια φωτογραφική τους σαφήνεια. Η τεχνοτροπία εκτύπωσης των ασπρόμαυρων φωτογραφιών που ανέπτυξε ο ίδιος και έμεινε γνωστή ως θεωρία του Ζωνικού Συστήματος επηρέασε τις μεταγενέστερες γενιές φωτογράφων.

Η έκθεση αποτελείται από 72 πρωτότυπες εκτυπώσεις που επέλεξε ο ίδιος ο καλλιτέχνης κατά τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του, ως αντιπροσωπευτικά δείγματα της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, και τα οποία παρέδωσε, λίγο πριν από το θάνατό του, στη φροντίδα της κόρης του Anne Adams-Helms.

Στο πλαίσιο της έκθεση στις 7 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί και ημερίδα με θέμα της φυσικά το έργο του διάσημου Αμερικανού φωτογράφου.

Θα μιλήσουν οι:Alan Ross, φωτογράφος και συνεργάτης του Ansel Adams (1974-1979), Κωστής Αντωνιάδης, Καθηγητής φωτογραφίας στα Τ.Ε.Ι. Αθηνών και Ηρακλής Παπαϊωάννου, Ερευνητής φωτογραφίας.