Η Α.Σ.Κ.Τ (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) παρουσιάζει στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» την ετήσια έκθεση έργων των αποφοίτων

της Σχολής περιόδου 2008-2009. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011 στις 7.30 μ.μ.

Για την έκθεση οι Πρυτανικές Αρχές της ΑΣΚΤ επισημαίνουν:

«Η ετήσια έκθεση των αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» παρουσιάζει τα έργα, επισημαίνει τις τάσεις και τους εκφραστικούς χαρακτήρες, και καταγράφει τα τελικά αποτελέσματα της εικαστικής εκπαίδευσης και της καλλιτεχνικής έρευνας που ανέπτυξαν οι απόφοιτοι στη διάρκεια των σπουδών τους.

Από την ίδια τη φύση της, τη λειτουργική της δομή αλλά και την ιστορία της, η σχολή παραμένει κατά κύριο λόγο εργαστηριακή. Στα έργα αυτά των αποφοίτων είναι έκδηλη η εκπαιδευτική συμβολή των Καθηγητών και του Διδακτικού Προσωπικού των καλλιτεχνικών εργαστηρίων. Παράλληλα, χάρη στο ενιαίο πρόγραμμα σπουδών, το σύνολο των διδασκόντων επενεργεί διαμορφωτικά στη συγκρότηση των φοιτητών, προσφέροντας μια ευρύτερη και ολοκληρωμένη εικαστική παιδεία.

Από αυτή την άποψη, η έκθεση λειτουργεί ως συνοπτική αλλά και συνεκτική εικόνα των διπλωματικών εργασιών και των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων του Τμήματος. Με δεδομένο τον θετικό και ελπιδοφόρο χαρακτήρα του, ο θεσμός της ετήσιας έκθεσης αποφοίτων αποτελεί πάντα σημείο και στιγμή απολογισμού, αποτίμησης και κριτικής του έργου που επιτελείται και των αλλαγών που συντελούνται σε μια περίοδο που «το αυτονόητο της τέχνης έχει χαθεί». 

Η Α.Σ.Κ.Τ. αποτελούσε ανέκαθεν έναν καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό θεσμό ο οποίος, πέραν του στενά εκπαιδευτικού του ρόλου, λειτουργεί ευρύτερα ως ένα ενεργό θερμοκήπιο καλλιέργειας και ανάπτυξης των εικαστικών τεχνών στον τόπο μας. Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα η Τέχνη, το έργο, ο καλλιτέχνης, υπάρχουν ερήμην των πάντων, χωρίς μια σταθερή και ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης της καλλιτεχνικής έκφρασης, χωρίς διαμορφωμένους σταθερούς καλλιτεχνικούς θεσμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, η θέση της Α.Σ.Κ.Τ. αναπληρώνει σε ένα βαθμό ελλείψεις και προσλαμβάνει μια διευρυμένη και βαρύνουσα σημασία για τους νέους καλλιτέχνες, κάτι που διατηρείται και μετά την αποφοίτησή τους, σε βάθος χρόνου.

Η έκθεση –και ο κατάλογος που τη συνοδεύει– τεκμηριώνει το έργο των αποφοίτων 2008-2009, που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης πρυτανικής αρχής, υπό τον Καθηγητή κ. Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη, και κυρίως στο πλαίσιο της διδασκαλίας συναδέλφων Καθηγητών από τους οποίους κάποιοι σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί και αποχωρήσει από το Ίδρυμα, όπως ο πρόσφατα αποχωρήσας ομότιμος Καθηγητής Γλυπτικής κ. Θόδωρος Παπαγιάννης.

Με την ευκαιρία αυτή, να ευχαριστήσουμε εκ μέρους της Σχολής όλους τους αποφοίτους για τα χρόνια και τις κοινές εμπειρίες που ζήσαμε μαζί. Θέλουμε από καρδιάς να ευχηθούμε στους νέους καλλιτέχνες απόφοιτους της Σχολής δημιουργική συνέχεια, αντοχή στις νέες δοκιμασίες της δουλειάς και της ζωής, επιτυχία και γόνιμη εξέλιξη στο έργο τους.

Είναι ωστόσο δύσκολο να αγνοήσει κανείς τις παρούσες συνθήκες που ζούμε και τις δυσκολίες που διαμορφώνονται, επηρεάζοντας ιδιαίτερα το ευαίσθητο πεδίο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της υποδοχής του έργου. («Ποιος νοιάζεται για την Ελληνική Τέχνη σήμερα» . Διανύουμε μια περίοδο μεγάλης αστάθειας και γενικευμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Σε αυτό το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα δυστυχώς δοκιμάζεται από μια εξελισσόμενη οικονομική κρίση, με βαθιά ύφεση που προδιαγράφει δυσκολίες, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. Η οικονομική περιστολή μάς οδηγεί σήμερα σε απώλειες, ταυτόχρονα όμως οι δυσκολίες αυτές προσδίνουν στο παρόν –ίσως για πρώτη φορά ξανά, μετά από χρόνια– και μια βίωση Ιστορίας.

Γιατί «μια χώρα που έχει συγκλονιστεί από μεγάλα γεγονότα μπορεί και να αποκτήσει μια συνείδηση που θα της επιτρέπει να σκέπτεται με έναν καθολικότερο τρόπο».  Ίσως αυτό να αποτελέσει για τη νεότερη γενιά τον σημαντικότερο παράγοντα επαναπροσδιορισμού, αναστοχασμού και ανανέωσης της καλλιτεχνικής σκηνής. «Κάθε δυσκολία που καταφέρνουμε τελικά να ξεπεράσουμε, κατανοώντας τους όρους και τα όρια ενός συστήματος που μας οδήγησε εδώ, σίγουρα δεν μας κάνει πιο πλούσιους, μας κάνει όμως πιο δυνατούς».
 

Γιώργος Χαρβαλιάς, Πρύτανης
Παναγιώτης Χαραλάμπους, Αντιπρύτανης
Μανώλης Μπαμπούσης, Αντιπρύτανης