Κορυφαίο εικαστικό γεγονός αποτελεί η έκθεση έργων του Α. Τάσσου που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο, στο Χώρο Τέχνης “δ.”  σε συνεργασία με την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος που εδρεύει στην Αθήνα.  Η έκθεση αποκτά ξεχωριστή σημασία για το Βόλο καθώς όπως είναι γνωστό έργα του κορυφαίου χαράκτη Α. Τάσσου κοσμούν το Δημαρχείο Βόλου ενώ η αξία των έργων και η απήχησή τους ξεπερνούν τα όρια της Ελλάδας. Πρόκειται για 20 χαρακτικά έργα διαφόρων διαστάσεων και εποχών του καταξιωμένου καλλιτέχνη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμος Βόλου με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του Α.Τάσσου στη Λευκοχώρα Μεσσηνίας είχε διοργανώσει αφιερωματική ημερίδα το 2014 και είχε την τιμή να παραλάβει πέντε χαρακτικά έργα του κορυφαίου καλλιτέχνη.

Τον επόμενο χρόνο, το 2015 διοργανώθηκε στην Αθήνα μεγάλη αναδρομική έκθεσή έργων του Α.Τάσσου στο Μουσείο Μπενάκη με την συνεργασία του Μουσείου και της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος. Στην έκθεση εκείνη παρουσιάστηκαν έργα γνωστά, αλλά και πολλά άγνωστα, καθώς και ξύλινες πλάκες, υλικό που εκτέθηκε για πρώτη φορά και που φυλάσσεται στο εργαστήριό του στο Μετς στην Αθήνα .

Η έκθεση με έργα του Α. Τάσσου στον Χώρο Τέχνης “δ.” στο Βόλο, είναι ένα μικρό αφιέρωμα στον χαράκτη που σε όλη του τη ζωή είχε ιδιαίτερη σχέση με την πόλη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ειρήνη Οράτη –πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α.Τάσσος ήδη από το 1960 συνδέεται με τον Βόλο, εκθέτοντας στο Τουριστικό Περίπτερο, με πρωτοβουλία των Φιλοτέχνων Βόλου και συνδέεται τότε στενά με τον λαογράφο Κίτσο Μακρή. Το 1972 σχεδιάζει το εξώφυλλο για το βιβλίο του Η λαϊκή τέχνη και ο Κίτσος Μακρής, έκδοση της γκαλερί Ώρα. Και βέβαια από το 1982 έως το 1985 σχεδιάζει, χαράζει και τελικά παραδίδει στην πόλη του Βόλου τρεις ξυλογραφίες τοίχου για το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο: Η πόλη του Βόλου, Οι Αργοναύτες, Η Επανάσταση της Θεσσαλίας το 1878, τα τελευταία έργα που δημιούργησε πριν τον θάνατό του το 1985.

Την έκθεση που διοργανώνεται από κοινού από το Χώρο Τέχνης “δ.” και την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος, επιμελήθηκε ο Θανάσης Δουλκέρογλου και μπορεί να θεωρηθεί ως μια μικρή αναδρομική. Περιλαμβάνει είκοσι ξυλογραφίες που έγιναν από το 1938 έως το 1974. Τα έργα που επέλεξε ο επιμελητής τονίζουν τη δουλειά του χαράκτη, με πρώτη την ξυλογραφία “Ο τρελός” του 1938, ένα έργο συμβολικό με μεγάλη βαρύτητα. Εκτίθενται επίσης έγχρωμες ξυλογραφίες της περιόδου 1950-1960, καθώς και έργα της επόμενης περιόδου, ασπρόμαυρα και σε μεγάλα μεγέθη που προέρχονται από την ενότητα «Άσπρο-Μαύρο» (1960-1966). Έργα της περιόδου της επταετίας 1967-1974 , με κορυφαία τα: “Επιτύμβιο για την Μαρία Κ” του 1968, “Αύριο θα κάμει ξαστεριά” 1973 και “Κύπρος” 1974, υπάρχουν επίσης στην έκθεση, έτσι ώστε να τονιστεί η εξαιρετικά σπουδαία ενότητα «Άσπρο-Μαύρο 2».

Το παιδί της ταβέρνας

Η έκθεση αυτή σκοπό έχει μέσα από λίγα έργα, να δώσει μια όσο το δυνατόν πιο καθαρή εικόνα για το έργου του Α. Τάσσου, ενός καλλιτέχνη που σε όλη τη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας, είχε ως κύριο μέλημα να πλάσει την εικόνα του ανθρώπου που αγωνίζεται, του ανθρώπου που ασυναίσθητα γίνεται ήρωας της δικής του καθημερινότητας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης στο Χώρο Τέχνης “δ.” , που θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας, θα πραγματοποιηθούν ειδικές εκδηλώσεις με αναφορά στο έργο του Α.Τάσσου.