Φέτος η ελληνική γκαλερί MaLou Art Consulting με την υποστήριξη του Ελλήνο-Ρώσικου Εμπορικού Επιμελητηρίου συμμετέχει στο διάσημο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στο μουσείο του Λέοντα Τολστόι «Γιάσναγια Πολιάνα» και παρουσιάζει έκθεση των Ελλήνων εικαστικών «ΑΞΙΟΣ ΕΣΤΙ-ДОСТОЙНО БЫТЬ» πάνω στα αριστουργήματα του σπουδαίου Ρώσου συγγραφέα Λέοντος Τολστόι.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι απόηχως της ποίησης του Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, βραβεύτηκε το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, οποίος έγραφε ότι στο όμορφο και άξιο έργο, που δημιουργεί ο καλλιτέχνης αντικατοπτρίζεται η όλη την ψυχή του ποιητή και ζωγράφου.

Ενδιαφέρον των Ελλήνων καλλιτεχνών για το έργο του Τολστόι δεν οφείλεται μόνο στην ελκυστικότητα των γυναικείων χαρακτήρων της Άννα Καρένινα, Κατερίνα Μάσλοβα, Νατάσα Ροστόβα, Μάσα, αλλά στον ίδιο Τολστόι. Η ανακάλυψη του Τολστόι, με το δικό του θαυματουργό έπος , με κρυμμένο Ομηρικό νεύρο, με την δική του φιλοσοφία της μη-βίας ήταν πραγματική πρόκληση για τους καλλιτέχνες.

Οι πίνακες των καλλιτεχνών δεν είναι μια απλή απεικόνιση των μυθιστορημάτων του Τολστόι, είναι ανεξάρτητα έργα μέσα στο πνεύμα του Τολστόι.

Συμμετέχουν:

Κάτια Βαρβάκη, Παρασκευή Γαρδέλη, Ελένη Δελή, Γεωργία Ιερομοναχού, Πέτρος Καραβέβας, Χρήστος Κονταρούσης, Βασιλική Κοσκινιώτου, Ελένη Κυρκιλή, Κατερίνα Μαρούδα, Κέλη Μελά, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Ζαχαρούλα Μπόνγαρντ, Ευστάθια Μωραϊτου, Μαρία Ορφανουδάκη, Βασιλική Σοφρά, Αφροδίτη Καραμανλή, Κωνσταντίνος Βερούτης.


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Μαρία Ορφανουδάκη, Γόρδιος δεσμός, ακρυλικό, μελάνι σε καμβά, 60χ60, 30χ30, 30χ30εκ