Οι designers Valentino Marengo και Έρση Κρούσκα, θα μας προτείνουν σχεδιαστικές «συνταγές» και θα μας παρουσιάσουν ιδέες για την επανά-χρηση και το up-cycling υλικών, αντικειμένων και προϊόντων, υποδεικνύοντας έναν τρόπο ζωής, με ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Από τα έργα που εκτίθενται μέχρι τον σχεδιασμό και το στήσιμο της έκθεσης, όλα ακολουθούν μια προσέγγιση δημιουργίας, με όσο το δυνατόν λιγότερα απόβλητα. Μια πρόκληση για τη σημερινή κοινωνία, που είναι ακόμη συνηθισμένη στο να καταναλώνει και να δημιουργεί απόβλητα με έναν μη οικολογικό τρόπο.

Στην έκθεση θα υπάρχουν βίντεο-αναφορές από τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Αθήνας. Σκοπός είναι να συλλογιστούμε τον τρόπο που ζούμε και να δοθούν ερεθίσματα, για να επανεξετάσουμε το πρόβλημα της παραγωγής σκουπιδιών στις πόλεις και το αντίκτυπο που αυτό έχει στο περιβάλλον.

Βιογραφικά καλλιτεχνών

Ο Valentino Marengo είναι product designer και εικαστικός καλλιτέχνης που γεννήθηκε στο Τορίνο όπου σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών. Δούλεψε ως εικαστικός καλλιτέχνης και συμμετείχε σε διάφορες εκθέσεις στην Ιταλία, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Εργάστηκε στην Ελλάδα ως σκηνογράφος σε αρκετές θεατρικές παραγωγές. Έλαβε ένα master in product design στην σχολή Domus Academy του Milano και συνεργάστηκε με το στούντιο ντηζάιν Pininfarina για το οποίο σχεδίασε μεταξύ άλλων το κόνσεπτ της ολυμπιακής δάδας του Τορίνο 2006. Δικός του είναι και ο λογότυπος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής της Ελλάδος. Συνεργάζεται ως product designer με μερικές ιταλικές (Riva 1920, Resinflex) και ελληνικές (Urbi et Orbi, Sanco, K2, Klox) επιχειρήσεις και με θεσμούς (Μουσείο Μπενάκη).

H Έρση Κρούσκα ζει στην Αθήνα και εργάζεται στο στούντιο της ‘Ersi Krouska architecture+design’. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο του Greenwich, στο Λονδίνο. Δούλεψε πάνω στη μουσειολογία με την Σόνια Χαραλαμπίδου-Διβάνη και τους αρχιτέκτονες RCL. Δούλεψε στο ‘Campana’s Workshop in Athens’, για το σχεδιασμό του New Hotel. Συμμετέχει και επιμελείται εκθέσεις αρχιτεκτονικής, design και τέχνης. Βραβεύτηκε με το Architizer Α+ Pop Award 2013, στη Νέα Υόρκη, για το project της ‘@kinito’. Είναι η αρχιτεκτόνισσα και designer των βιβλιοθηκών Wizdoms, με βάση την Ινδία.