Μέσω μιας εγκατάστασης κουστουμιών και γλυπτών του Green για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας ‘15, η Atopos cvc ξεδιπλώνει με μοναδικό τρόπο το πρωτοποριακό όραμα του καταξιωμένου Βρετανού σχεδιαστή. Οι δημιουργίες αυτές ανήκουν στην συλλογή της Atopos cvc και εκτίθενται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Στις 22 Μαΐου η Atopos cvc θα φιλοξενήσει το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον Craig Green, μέσω μιας έκθεσης αποτελούμενης από signature pieces και γλυπτά του designer η οποία θα ολοκληρωθεί στις 16 Ιουλίου.

Επιμελητής: Βασίλης Ζηδιανάκης

MON PETIT CHOU PROJECT

Ο όρος Μon Petit Chou είναι μια συνήθη προσφώνηση στα Γαλλικά, η οποία καταδεικνύει τρυφερότητα και φιλική διάθεση. Αποτελεί, παράλληλα, τον τίτλο της πρωτότυπης πρωτοβουλίας της Atopos cvc που αποσκοπεί στην παρατήρηση και στην υποστήριξη νέων καλλιτεχνών από την αρχή της καριέρας τους με συνεργατικό τρόπο. Οι καλλιτέχνες – «Mon Petit Choux» της Atopos cvc προωθούνται και υποστηρίζονται ενώ έργα τους εντάσσονται στη συλλογή του οργανισμού και παρουσιάζονται σε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Το project Mon Petit Chou ξεκίνησε με το σχεδιαστή Craig Green το 2010. O καλλιτεχνικός διευθυντής της Atopos cvc, Βασίλης Ζηδιανάκης, συνάντησε για πρώτη φορά τη δουλειά του τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, όταν παρακολούθησε το show αποφοίτησης του Green στο Central Saint Martins. Από τότε και μέσα από διάφορες συνεργασίες η Atopos cvc έχει υπάρξει χορηγός του Green σε όλες τις παρουσιάσεις συλλογών του στο Λονδίνο έως και τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας ’15, όπου και ολοκληρώθηκε το Mon Petit Chou project.

Ο Βασίλης Ζηδιανάκης αναφέρει σχετικά με τον Craig Green: «Η δουλειά του Craig κάνει την καρδιά μου να κτυπά από συγκίνηση. Πρόκειται για το ίδιο σπάνιο συναίσθημα που νιώθω όταν βλέπω ένα έργο τέχνης που αγαπώ, όταν διαβάζω ένα όμορφο ποίημα, όταν ακούω μια εκπληκτική μουσική σύνθεση, όταν κοιτάζω τον ωκεανό ή όταν αντικρίζω στα μάτια τον αγαπημένο μου. Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μου όταν μου ζητείται να περιγράψω το έργο του Craig σε κάποιον που δεν το γνωρίζει είναι «αρχετυπικό». Η γλώσσα που δημιούργησε μόλις λίγα χρόνια μετά την αποφοίτησή του επικεντρώνεται στο αρσενικό αρχέτυπο που επανεφευρίσκει και επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του υπό σύγχρονες αντιστοιχίες».

Στο project Mon Petit Chou συμμετείχαν, επίσης, η καλλιτέχνης-κριτικός Clo’e Floirat από τη Γαλλία και ο Ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνης David Marinos.

CRAIG GREEN – BIOΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Λονδρέζος σχεδιαστής Craig Green δημιούργησε το label που φέρει το όνομά του το 2012, λίγο μετά την αποφοίτησή του από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Μόδας στο Central Saint Martins. Από τότε έχει διαγράψει μια μοναδική πορεία μεταξύ των πιο πρωτοποριακών Menswear Designers της πόλης και συνεχίζει να γνωρίζει διεθνή εμπορική επιτυχία και κριτική καταξίωση.

Παντρεύοντας έννοιες όπως «στολή» και «χρηστικότητα» το σχεδόν cult όραμα του Green ξεκίνησε να λαμβάνει διθυραμβικές κριτικές από τις πρώτες παρουσιάσεις των συλλογών του στην εβδομάδα μόδας του Λονδίνου. Τα shows του, μολονότι έχουν γίνει γνωστά για τη συγκίνηση και την έντονη συναισθηματική φόρτιση που δημιουργούν σε κοινό και κριτικούς, έχουν ως βάση την παρουσίαση τυπικών ενδυμάτων που χαρακτηρίζουν το ύφος του σχεδιαστή. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί το σακάκι εργασίας, το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις συλλογές του Green.

Η δουλειά του Craig Green συνδυάζει μοναδικά το περιεχόμενο με το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, γεγονός που έχει τοποθετήσει τις δημιουργίες του σε σημαντικά καταστήματα και μπουτίκ σε όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το Dover Street Market, το 10 Corso Como, το Selfridges, το Barneys, το Joyce, το Bergdorf Goodman και οι Galeries Lafayette. Ταυτόχρονα, το έργο του Green έχει διακριθεί στους χώρους της σύγχρονης τέχνης και του design μέσα από μια σειρά από επιτυχημένων εκθέσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έκθεση ARRRGH! Τέρατα και Σημεία στη Μόδα της Atopos cvc, στη La Gaîté Lyrique στο Παρίσι, καθώς και η έκθεση China: Through the Looking Glass στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Στις διακρίσεις του Green περιλαμβάνονται το βραβείο Emerging Menswear Designer στα Βρετανικά Βραβεία Μόδας 2014, το χρηματικό έπαθλο BFC / GQ Designer Menswear 2016 με την υποστήριξη της Vertu, και το βραβείου Καλύτερου Βρετανού Menswear Designer στα Βραβεία Μόδας 2016.