Η έκθεση γίνεται με την ευκαιρία του Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και την κυκλοφορία του Roman Pictural με έξι συνοδευτικά κείμενα από τους Έφη Στρούζα / Νίκη Λοϊζίδη / Εμμανουήλ Μαυρομάτη / Γιώργο Παπαγούνο / Μιλτιάδη Παπανικολάου / Θανάση Τζαβάρα από τις Eκδόσεις ΚΥΒΟΣ.

Το Roman Pictural πρόκειται για ένα έργο-σταθμό στην ελληνική ιστορία της τέχνης, το οποίο αποτελεί και μία πολύ πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα πρόταση βιβλίου-έργου τέχνης σε παγκόσμια κλίμακα.

Συνεπής στην αντίληψη σχετικά με τη διάδοση του πνευματικού περιεχομένου στην τέχνη και την κατάργηση της μοναδικότητας ως αποκλειστικό στοιχείο αυθεντικότητας o Δημήτρης Κοντός συλλαμβάνει το 1967 την ιδέα για το Roman Pictural ως ένα “Εικαστικό Μυθιστόρημα” που αποτελεί αυθεντικό έργο τέχνης αλλά έχει το σχήμα, τη μορφή και την τιμή βιβλίου τσέπης. Πρόκειται για ένα αφήγημα ελεύθερων συνειρμών, η πλοκή του οποίου αναπτύσσεται διαδοχικά μέσα από την διαρκώς εξελισσόμενη ροή της χαρακτηριστικής σπειροειδούς γραφής του.

Χρησιμοποιώντας σα βάση τη δομή και την εύχρηστη λειτουργικότητα ενός βιβλίου, το roman pictural κυκλοφόρησε αρχικά σε 500 αντίτυπα στην τιμή των 40 δραχμών και εξαντλήθηκε αμέσως καθώς θεωρήθηκε εικαστικό έργο και όχι αντίτυπο βιβλίου.