Η Γκαλερί XOTARIS παρουσιάζει θεματική έκθεση χαρακτικής από όλο τον κόσμο, τμήμα της συλλογής που διαθέτει, αφιερωμένη στην Αρχαία Τραγωδία, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Πολιτισμού «Παναγιώτης Γιαννάκος».

Από την Τετάρτη 4, έως και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013 εκτίθενται έργα χαρακτικής από όλο τον κόσμο, εμπνευσμένα από τα έργα της Αρχαίας Τραγωδίας, τα οποία έως και σήμερα εμπνέουν και διδάσκουν –εκτός των άλλων- καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα έργα είναι παραγγελίες του Ιδρύματος Πολιτισμού «Παναγιώτης Γιαννάκος», σε μια προσπάθεια να δεθεί η τέχνη της χαρακτικής με τα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την ανάδειξη και των δύο ταυτόχρονα.

Η έκθεση παρουσιάζει την ελληνική τραγωδία σαν έναν κόσμο ακραίων καταστάσεων, έναν κόσμο τρομερών θεών και σκληρής, παράλογης δικαιοσύνης όπου στη διάρκεια της αναζήτησης του μυθικού τελετουργικού στοιχείου αποκαλύπτεται βαθμιαία η ανήσυχη αμεσότητα των κλασικών κειμένων.

Η έκθεση φιλοξενεί έργα των χαρακτών Julian Jordanov, Hristo Naidenov, Eduard Penkov, Peter Lazarov, Peter Velikov, Hristo Kerin, Robert Baramov, Vladislav Kvartalny, Eugenia Timoshenko, Jurij Jakovenko, Roman Sustov, Chen Hao, Chen Xiaofeng, Jan Cernos, Oldrich Kulhanek, Peter Minka, Hanna Glowacka, Ruslan Agirba, Konstantin Antioukhin, Sergey Ivanov, Sergey Hrapov, Vasyl Fenchak, Marius Liugaila, Alexandra von Hellberg, Hedwig Pauwels, Maria Noble Schukina, Natalija Cernecova, Ichibun Sugimoto, Μίλτος Μιχαήλ Φαλκώνης, από τις χώρες Ελλάδα, Κίνα, Ιαπωνία, Βουλγαρία, Πολωνία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ουκρανία, Λιθουανία, Λεττονία, Ρωσία, Λευκορωσία, Τσεχία, Σλοβακία.

Όλα τα έργα είναι προς πώληση, και η έκθεση, με το συγκεκριμένο της θέμα, συνταιριάζει με την πρόσκληση του Πανεπιστήμιου του Leeds της Μ. Βρετανίας από το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης με την παράστασή του «Αντιγόνη», τα σεμινάρια και τα εργαστήρια με αφορμή το ίδιο θέμα.

Παράλληλα στο πλαίσιο της Έκθεσης, το Σάββατο 21η Σεπτεμβρίου στις 20:00, οργανώνεται Μουσικό-ποιητική βραδιά  με θέμα «Δαίμων Έρως». Πρόκειται για μια παράσταση με μουσική για πιάνο και ανάγνωση αρχαίας και σύγχρονης ποίησης, με θέμα τον θεό Έρωτα – ο όρος «δαίμων» χρησιμοποιείται με την έννοια του «θεού», σύμφωνα με τον Όμηρο. Στο πιάνο η Ζωή Σαμσαρέλου και διαβάζει η Γιώτα Φέστα, με ελεύθερη είσοδο, απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Γκαλερί ΧΟΤΑRIS

H Γκαλερί ΧΟΤΑRIS είναι ένας χώρος πολιτισμού στον οποίον εκτίθενται έργα σύγχρονης χαρακτικής από όλο τον κόσμο, επιζωγραφισμένα χαρακτικά, μικρογραφίες, καθώς επίσης χαρακτικά και Ex libris του περασμένου αιώνα. Ακόμα, έργα μεγάλων χαρακτών όπως των Albin Brunovsky, Oldrich Kulhanek, Frans von Bayros κ.ά. καθώς και προσχέδια, υδατογραφίες και βιβλία περιορισμένης έκδοσης. Η συλλογή, η οποία θεωρείται από τις σημαντικότερες της Ευρώπης, ανήκει στην οικογένεια της Εύας και Χρήστου Γιαννάκου, των οποίων μοναδικός σκοπός είναι να την παρουσιάσουν στο κοινό, αναδεικνύοντας την τέχνη της Χαρακτικής και των Ex libris στην Ελλάδα. Η συλλογή στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1870 στις Αρχάνες της Κρήτης και πολύ συχνά ταξιδεύει στο εξωτερικό σε μεγάλες εκθέσεις χαρακτικής όπως στο Βαρέζε και στη Ρώμη (Ιταλία), στο Μινσκ (Λευκορωσία), στην Αγία Πετρούπολη (Ρωσία), στην Σαγκάη (Κίνα) και αλλού, αποσπώντας θερμά σχόλια από το κοινό και τους κριτικούς.

Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart

Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις  08:00 – 22:00.

Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01.

Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται  με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00  έως 01:00. Από τις 01:01πμ  θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.