Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας, το πρόγραμμα eXploding – Δυναμιτίζοντας την Εικόνα. Δέκα εικαστικοί της γενιάς του ΄80, δάσκαλοι και διεθνείς προσωπικότητες παρουσιάζουν την οπτική πολυπλοκότητα των προτάσεών τους.

 
Η έκτη έκθεση του προγράμματος, που αποτελεί τον πρώτο εικαστικό διάλογο, των Γιώργου Χαρβαλιά με τίτλο Images are intended to serve as models for actions και Δημήτρη Ζουρούδη, με τίτλο Theosis & Terror, θα διαρκέσει από 26 Σεπτεμβρίου έως 19 Οκτωβρίου 2014.
 

Για το opus του Γιώργου Χαρβαλιά παρατηρεί η επιμελήτρια Ρεγγίνα Αργυράκη: «…Τα πλαίσια και το σαφώς διακριτό τελάρο έχουν απορριφθή έτσι, ώστε κάποια στιγμή ο θεωρός να αντιλαμβάνεται ότι αντικρύζει το έργο, δίχως να αποσαφηνίζη την έναρξη ή το πέρας της ζωτικής του εικαστικής περιοχής. Τούτη η αμυδρή σύγχυση, επιτυγχάνει ένα επιτεταμένο οπτικό και ένα δηκτικό νοηματικό αποτέλεσμα. Η απροσδιόριστη μετάβαση από ένα κομμάτι του δωματίου στο οποίο εμείς χρησιμοποιούμε τους συμβατικούς κανόνες αντίληψης, σε ένα συνεχόμενο κομμάτι, όπου εκείνο μας επιβάλλει να διαχειριστούμε τα αντιλήμματά μας με αντισυμβατικό τρόπο, μας τρομάζει (δίχως τίποτα το πρόδηλα φρικιαστικό) και καταλήγει αδυσώπητη.»

Ενώ για τον Δημήτρη Ζουρούδη προσθέτει: «…ο Ζουρούδης εξυφαίνει την αισθητική του πρόταση απευθυνόμενος στην ενεργητική μας όραση, επιχειρώντας να προκαλέσει την ανάδυση της συνείδησής μας με περιεχόμενό της τον εαυτό μας αισθητηριακά εισπράττοντα το έργο. Επιχειρεί μέσα από μια πρώτη οικεία και αναγνωρίσιμη πολιτισμικά εικόνα να ανατρέψη όχι βίαια, αλλά με υφέρπουσα ειρωνία τις μαγικοθρησκευτικές μας προκαταλήψεις και καθηλώσεις. Ώστε αποκαθηλώνοντας τες να μας εξωθήση στην αμφισβήτηση του πόσο ευπροσήγοροι και συνετοί πολίτες είμαστε, καθώς κλείνουμε τα μάτια στην ψυχρή βία και στην αποανθρωποποίηση του ίδιου του βιολογικού μας είδους, αλλά και των βιολογικών εταίρων μέσα στην Φύση.»

Στο πρόγραμμα eXploding – Δυναμιτίζοντας την Εικόνα  θα εκθέσουν οι καλλιτέχνες: Γιάννης Φωκάς (28/2-23-3), Γιώργος Σκυλογιάννης (2-25/5), Ξενοφών Σαχίνης (30/5-22/6), Σπυριδούλα Πολίτη (27/6-20/7), Άγγελος Αντωνόπουλος (29/8 – 21/9), Γιώργος Χαρβαλιάς & Δημήτρης Ζουρούδης & (26/9-19/10), Κυριάκος Μορταράκος & Τάκης Ζερδεβάς  (5/12-28/12).
 

Την επιμέλεια του προγράμματος eXploding έχει η Ρεγγίνα Αργυράκη.
Συνεπιμελητές: Άννα Ντινοπούλου, Βασίλης Γκοιμήσης, Δρ Ηλίας Κορομηλάς.

Έργα: Πάνω: ΓιώργοςΧαρβαλιάς – Europa Κράτη Μαξιλάρια-1993
Κάτω: Δημήτρης Ζουρούδης – Theosis And Terror (Λεπτομερεια) 21 (Small)