Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει την έκθεση «Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Tériade: Picasso, Matisse, Miró, Le Corbusier κ.ά.»

από τις 19 Ιουνίου μέχρι τις 25 Αυγούστου.

 Η έκθεση διοργανώνεται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη (Tériade) στη Μυτιλήνη και τη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

Στο Βυζαντινό Μουσείο φιλοξενούνται 350 περίπου έργα από τα βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής του Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade (1897-1983). Τα έργα συντηρήθηκαν στα εργαστήρια συντήρησης χαρτώων αντικειμένων του Μουσείου ενόψει της επανέκθεσης των συλλογών του Μουσείου-Βιβλιοθήκης του Έλληνα κοσμοπολίτη στη Βαρειά Μυτιλήνης. Στα βιβλία αποτυπώνεται η εκδοτική δραστηριότητα του Tériade για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες (1943-1975) σε συνεργασία με κορυφαίους καλλιτέχνες και συγγραφείς του 20ού αι.: ο Τεριάντ πρότεινε στους καλλιτέχνες κείμενα για εικονογράφηση αφήνοντάς τους να φιλοτεχνούν ελεύθερα τα βιβλία από το εξώφυλλο ως την τελευταία σελίδα.

Από τη δεκαετία του 1920 και μέχρι το τέλος της ζωής του ο Τεριάντ κατόρθωσε να συγκεντρώσει σπάνιο πνευματικό και καλλιτεχνικό πλούτο. Κατανόησε τη σημασία της σύγχρονης τέχνης, στάθηκε στο πλευρό των καλλιτεχνών και των συγγραφέων και τους συνέδεσε δημιουργικά. Το πνεύμα συνεργασίας που μετέφερε σε εικαστικούς και συγγραφείς, είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή εκδόσεων εξαιρετικών, μνημείων λόγου και τέχνης.

Στην έκθεση αποτυπώνονται οι σημαντικότερες καλλιτεχνικές τάσεις του 20ού αι. μέσα από έργα που φιλοτέχνησαν οι, Miró Picasso, Matisse, Leger, Chagall, Le Corbusier, Giacometti, Rouault, Bonnard, Laurence, Gris, Gromaire, αρχιτέκτονες, ζωγράφοι και γλύπτες που συμμετείχαν στην εξαιρετική για τον εκδοτικό και εικαστικό χώρο του 20ού αι. προσπάθεια του Τεριάντ.