Η λέξη «αρχείο» φέρνει στο νου ατέλειωτες σειρές ραφιών, κουτιών, φακέλων, χαρτών και εγγράφων. Ως αρχείο, όμως, έχουν περιγραφεί επίσης τα ίχνη που αφήνουν οι πράξεις των ανθρώπων, τα αποτυπώματα που αφήνει πίσω της μια ζωή. Το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων (9 Ιουνίου) με δύο διαφορετικές δράσεις, απευθυνόμενο σε πολλαπλές ομάδες κοινού.
Η πρώτη αφορά στην έκθεση «Archive Art: ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ» με έργα φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), οι οποίοι κλήθηκαν να πειραματιστούν με την έννοια «αρχείο», υπό την καθοδήγηση των καθηγητών της ΑΣΚΤ, Άγγελου Αντωνόπουλου, Τιτίκας Σάλλα, Βασίλη Βλασταρά, Μάριου Σπηλιόπουλου και Μιχαήλ Μανουσάκη. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις μαρτυρούν την ποικιλομορφία στον τρόπο πρόσληψης του θέματος αντικατοπτρίζοντας πτυχές προσωπικών βιωμάτων και αντιλήψεων, μνήμης ατομικής και συλλογικής, καθώς και την εναντίωση στην έννοια της φθοράς ως εγχείρημα διατήρησης ή δημιουργίας εθνικής ιστορίας ή προσωπικών ιστοριών αντίστοιχα. Η έκθεση αποτελεί συνέχεια μακράς συνεργασίας της ΑΣΚΤ με το ΠΙΟΠ.
Σε αυτή συμμετέχουν οι φοιτητές: (εικαστικοί) Ελένη Κορδαλή, Απόστολος Φιλίππου, Ευανθία Καλογεροπούλου, Σέργιος Παππάς, Στεφανία Βλάχου, Βίκτωρ Μελιστάς, Ελένη Γκινοσάτη, Έλενα Κυρκίλη, Ρενάτα Μεθενίτη, Γιάννης Παπαϊακώβου, Φιλομήλα Φραϊδάκη, Κωνσταντίνος Λαλές, Πέτρος Λαλές, Άννα Στρούλια, Νεφέλη Κατσαρού, Χριστίνα Σύλβια Σημαντήρα, Ιωάννα Μαθοπούλου, Θοδωρής Τόλης, Αλεξάνδρα Πετρανάκη (θεωρητικοί): Μαρία Δεληθανάση, Γιώργος Κοκκόρης, Καλλιόπη Τσιούμα.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων, Τρίτη 9 Ιουνίου 2015, στις 19:00, στο κτήριο του Ιστορικού Αρχείου όπου και θα φιλοξενηθεί έως τις 30 Ιουνίου 2015.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Στο πλαίσιο του εορτασμού, θα δοθεί και η τελευταία παράσταση του έργου «Γραπτά Ίχνη», ενός παραδείγματος της τάσης “θέατρο ντοκουμέντο”, η οποία αποτελεί το σημείο συνάντησης θεάτρου και αρχείου. Εκεί, όπου το πρώτο αναζητά το δεύτερο για να αντλήσει αντικειμενικότητα από τις αρχειακές πηγές και να τις μετατρέψει αυτούσιες σε θεατρικό λόγο. Τρεις ηθοποιοί αφηγούνται στιγμές απλών ανθρώπων, από το 1810 έως το 1953, μέσα από τα γραπτά τους ίχνη. Η σκηνοθεσία, η έρευνα και η σύνθεση κειμένων είναι του Αλέξανδρου Λυκούρα, ο οποίος παίζει μαζί με τη Δήμητρα Μητροπούλου και τη Βασιλική Σουρρή.