Το εκπαιδευτικό κινητικό πρόγραμμα C ή Σκυτάλη ξεκίνησε το ταξίδι του τον Νοέμβριο του 2012 μέσα από τη συνεργασία του Κέντρου Μελέτης του Χορού Ι.Ρ.Ντάνκαν και της χορογράφου Πωλίνας Κρεμαστά (ομάδας χορού creo/καλλιτεχνική ομάδα Ρέον) . Η δημιουργία του και η υλοποίησή του στηρίχτηκε στην κοινή πεποίθηση των δύο φορέων ότι  η μύηση στην τέχνη του χορού δεν είναι αποτέλεσμα μόνο μιας απλής εκπαίδευσης στις τεχνικές του:  Συνδέεται άμεσα και με τη μετάδοση του ενθουσιασμού, το μοίρασμα της προσπάθειας, της πειθαρχίας, της έμπνευσης …

Το πρόγραμμα C έχει σαν στόχο να επιμορφώσει τους νέους χορευτές και χορογράφους , δίνοντάς τους εργαλεία για να εμβαθύνουν περαιτέρω σε παιδαγωγικές και χορογραφικές πρακτικές.  Ταυτόχρονα , αποσκοπεί στο να φέρει την τέχνη του χορού μέσα στα Δημοτικά σχολεία και πιο κοντά στην κοινότητα αναπτύσσοντας  παράλληλα τις κινητικές και κοινωνικές δεξιότητες  των παιδιών της πρώιμης εφηβείας, θέτοντας ένα νέο ερέθισμα στην καθημερινότητά τους,  διευρύνοντας  το φάσμα επιλογών στη συμπεριφορά τους, στη στάση τους προς τον κόσμο και τον εαυτό τους.

Μέσα από το σχεδιασμό και τις δράσεις του προγράμματος, διαγράφεται ένας κύκλος που ενώνει σε αδιάκοπη ροή ένα ερευνητικό Κέντρο Χορού με τον χορευτή, το χορογράφο με τον μαθητή, το σχολείο με την τοπική κοινότητα ενώ ταυτόχρονα θέτει, ανακαλύπτει και επαναπροσδιορίζει ερωτήματα όπως τι είναι χορός, γιατί χορεύω, πως στήνω μια παράσταση, πως επικοινωνώ ιδέες, πως δημιουργώ και πως δημιουργούμαι σαν άτομο, προσωπικότητα, παιδαγωγός, παιδί, κοινό.

Μέσα από κινητικούς κανόνες και παιχνίδια το πρόγραμμα:

•Εισάγει έννοιες οργάνωσης της ομάδας, συνύπαρξης, ορίων, κανόνων και αλληλεπίδρασης των μελών ενός συνόλου.

•Καλλιεργεί  βασικές κοινωνικές και ατομικές δεξιότητες, όπως η διερεύνηση λύσεων, η λήψη αποφάσεων, η επίλυση προβλημάτων.

•Στηρίζει την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών, ιδιαίτερα σε αυτή την ευαίσθητη και απαιτητική ηλικία.

•Συνδέει την καθημερινή κίνηση του μαθητή με έννοιες και κώδικες της τέχνης του χορού, εξασκεί την κινητική του δημιουργικότητα και φαντασία και τον φέρνει σε επαφή με το σώμα του και το σώμα του άλλου.

Τα μαθήματα που παρακολουθούν οι νέοι χορευτές για 4 μήνες και αυτά που οι ίδιοι διδάσκουν μετά στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων  είναι δομημένα γύρω από τις βασικές κινητικές δράσεις «πέφτω» και «τρέχω», με άλλα λόγια την «πτώση» και το «κυνηγητό».

Γιατί αυτές;

Πρόκειται για δυο ρήματα που ορίζουν δυο εμπειρίες κάτι παραπάνω από καθημερινές στα παιδιά και τους νέους: κινήσεις ιδιαίτερα αγαπημένες, υποσυνείδητες και κεφάτες,  μέσα από τις οποίες έχουν αναζητήσει καινούργιες γνωριμίες ή έχουν δεθεί, από τα πρώτα τους κιόλας βήματα, με φίλους και συμμαθητές . Είναι όμως και εμπειρίες του σώματος που κρύβουν μέσα τους όχι μόνο το αστείο και τη φάρσα, αλλά και τη ζήλεια, την καταδίωξη, τη βία, μικρή ή μεγάλη.

-πώς πέφτω; Όταν πέφτω πώς αντιδρώ;

-πώς σηκώνομαι γρήγορα και εύκολα;

-όταν πέσει κάποιος άλλος, πώς αντιδρώ; πώς σηκώνω ένα σώμα που έχει πέσει;

-πώς τρέχω;

-πώς κυνηγώ;

-πώς αποφεύγω αυτόν που με κυνηγάει;

-πώς χρησιμοποιώ τους γύρω μου;

-πώς ένα καθημερινό παιχνίδι γίνεται χορός;

Το πρόγραμμα  C ή η Σκυτάλη προσφέρει στους  μαθητές αυτές τις  απλές, καθημερινές δράσεις, τις γεμάτες κρυμμένα νοήματα και συμβολισμούς, σαν αφετηρία για τις συναντήσεις τους  με τον κόσμο του χορού αλλά και για να παρατηρήσουν,  να διερευνήσουν τον εαυτό τους και τον άλλο.

Μετά από τους δύο κύκλους που οργανώθηκαν πιλοτικά τα τρία τελευταία χρόνια, η ομάδα της Σκυτάλης αποτελείται σήμερα από 21 νέους χορευτές που μέσα από έναν ζωντανό διάλογο πληροφορίας και έμπνευσης με  χορογράφους, ακαδημαϊκούς και άλλους καλλιτέχνες, και κυρίως μέσα από την επαφή με τους μαθητές τεσσάρων Δημοτικών Σχολείων της Αθήνας  προετοιμάζουν τις νέες παραστάσεις του 2015 που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο 27, 28 και 29 Μαρτίου 2015 και που θα είναι ανοικτές στο ευρύτερο κοινό.

Οι  παραστάσεις αυτές θα περιλαμβάνουν τις κινητικές συνθέσεις των παιδιών και μαζί τις συνθέσεις που θα έχουν παράλληλα δημιουργήσει και οι δάσκαλοί τους με τους συνεργαζόμενους χορογράφους. Συνθέσεις που θα αποτυπώνουν το ρεπερτόριο επιλογών συμπεριφοράς, επικοινωνίας, έκφρασης, στάσης ζωής, που οι μαθητές θα έχουν αναπτύξει στη διάρκεια των μαθημάτων αυτού του κύκλου. Και εδώ θα συμπληρώνεται και ο κύκλος της Σκυτάλης, αφού όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν περάσει διαδοχικά από  τους ρόλους  του δημιουργού, του μαθητή, του ερμηνευτή και του θεατή.    

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

19.00-21.00

έκθεση ζωγραφικής και προβολή βίντεο

παραστάσεις χορευτών*

10ο Δημοτικό Βύρωνα (Ε΄Τάξη)

συζήτηση

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

16.00-18.00

έκθεση ζωγραφικής και προβολή βίντεο

παραστάσεις χορευτών*

9o Δημοτικό Καρέα (ΣΤ΄1 τάξη)

συζήτηση

18.00-20.00

έκθεση ζωγραφικής και προβολή βίντεο

παραστάσεις χορευτών*

9o Δημοτικό Καρέα (ΣΤ΄2 τάξη)

συζήτηση

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

12.00-14.00

έκθεση ζωγραφικής και προβολή βίντεο

παραστάσεις χορευτών*

50ο Δημοτικό Αθηνών (Δ΄1+2 τάξη)

συζήτηση

17.00-19.00

έκθεση ζωγραφικής και προβολή βίντεο

παραστάσεις χορευτών*

15ο Δημοτικό Αθηνών (ΣΤ΄τάξη)

Συζήτηση

*παραστάσεις χορευτών:

«πίσω σου»

Χορεύουν: Στέλλα Αριάδνη Σπύρου, Μαριέτα Βέττα, Ελένη Τουρβά, Κωνσταντίνα Κουλουρά, Βάσια Ζορμπαλή, Εύη Ψάλτου, Μαρία Παίζη, Ζαφειρία Τσιρακάκη, Σοφία Κονδυλιά

Χορογραφία: Πωλίνα Κρεμαστά και η ομάδα

Συνοδεύει: Κώστας Καριτζής , βιολί

«Στο κέντρο του κύκλου»

Χορεύουν: Κική Δευτεραίου, Μαρία Μαντούκου, Περικλής Σκορδίλης, Δάφνη Στεφάνου, Κωνσταντίνα Λαμπή, Ιζαμπέλ Δελασούδα, Ελένη Πανταζάτου, Θένια Αντωνιάδου, Καρολίνα Θελερίτη, Έμμυ Αμερικάνου, Ευδοξία Λίμνιαλη, Άννα Απέργη, Αλεξάνδρα Τάτση

Χορογραφία: Μαρία Κολιοπούλου και η ομάδα

Μουσική: “Radio-Amatoroj” των Sonic Youth,  Jim O’Rourke

ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Κέντρο Χορού Ντάνκαν (Πρόεδρος: Γιώργος Αρβανίτης, Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Πηνελόπη Ηλιάσκου)

Ομάδα χορού Creo και η καλλιτεχνική ομάδα Ρέον (Πωλίνα Κρεμαστά, Ορέστης Τάτσης)

•Απόφοιτοι Επαγγελματικών Σχολών Χορού

Στέλλα Αριαδνη Σπύρου, Μαριέτα Βέττα, Ελένη Τουρβά, Κωνσταντίνα Κουλουρά, Βάσια Ζορμπαλή, Εύη Ψάλτου, Μαρία Παίζη, Ζαφειρία Τσιρακάκη, Σοφία Κονδυλιά, Κική Δευτεραίου, Μαρία Μαντούκου, Περικλής Σκορδίλης, Δάφνη Στεφάνου, Κωνσταντίνα Λαμπή, Ιζαμπέλ Δελασούδα, Ελένη Πανταζάτου, Θένια Αντωνιάδου, Καρολίνα Θελερίτη, Έμμυ Αμερικάνου, Ευδοξία Λίμνιαλη, Άννα Απέργη, Αλεξάνδρα Τάτση

•Χορογράφοι

Μαρία Κολιοπούλου-Ομάδα Χορού Πρόσχημα

Κατερίνα Σκιαδά

Πωλίνα Κρεμαστά

•Σεμινάρια

Κωνσταντίνος Μίχος, χορογράφος

Νίνα Αλκαλάη καθηγήτρια χορού, θεωρητικός του χορού και χοροθεραπεύτρια

Στεριανή Τσιντζιλώνη, Δρ. Θεωρίας και ιστορίας του χορού

Βίκυ Σαχπάζη, μουσικοπαιδαγωγός, δασκάλα θεατρικής κίνησης, performer

•Σχολεία 2015  

9ο Δημοτικό Καρέα, 2 τμήματα ΣΤ’ τάξης

10ο Δημοτικό Βύρωνα, Ε’ τάξη

15ο Δημοτικό Αθηνών, ΣΤ’ τάξη

50ο Δημοτικό Αθηνών, 2 τμήματα Δ’ τάξης

•Φωτογράφοι

Αντιγόνη Δαβάκη

Βασίλης Πανταζής

Αντρέας Σηφάκης

•Μουσικός

Κώστας Καριτζής