Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους τον Οκτώβριο 2015.

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες για παιδιά 2- 4 ετών

Παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Η εκπαιδευτικός Σπυριδούλα Χρόνη με τη συμβολή έμπειρων μουσικοπαιδαγωγών, δημιουργεί ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα.

Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί.

Kάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Στις 3 Οκτωβρίου πραγματοποιούνται δωρεάν εργαστήρια γνωριμίας στις 10:00 και στις 11:30 και στις 13:00.Υποχρεωτική δήλωση συμμετοχής.

Ημερομηνίες:

10, 17, 24, 31 Οκτωβρίου

Σάββατο,  10.30-11.30 & 12.00-13.00

Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80 €

Ταξίδι στη φύση μέσα από την τέχνη για παιδιά 4 – 6 ετών

Μία ξέφρενη ξενάγηση-περιήγηση στη φύση μέσα από ανατρεπτικές ιστορίες με την εικαστικό Γεωργία Χατζηβασιλειάδη. Τα παιδιά πρωταγωνιστούν σε ένα ταξίδι μυθοπλασίας στον κόσμο των ορατών – από τον κρυμμένο μικρόκοσμο έως τον μυστήριο μακρόκοσμο – με σκοπό να αντιληφθούν την ανθρώπινη  κλίμακα σε σχέση με το σύμπαν. Αναλύονται οι βασικές αρχές των πλαστικών τεχνών (σχέδιο, χρώμα, γλυπτική, χαρακτική) μέσα από ένα ανέμελο παιχνίδι με ζουλήγματα, τυπώματα, αγγίγματα, σφηνώματα, σταξίματα και ζυμώματα.

Ημερομηνίες:

1 Οκτωβρίου Ταξίδι στα αστέρια

8 Οκτωβρίου Δεινόσαυροι και άλλα ζώα με παράξενο δέρμα

15 Οκτωβρίου Πάνω και κάτω από τη γη

22 Οκτωβρίου Μεγάλα, μικρά και μικροσκοπικά πλάσματα

29 Οκτωβρίου Ο βυθός

5 Νοεμβρίου Ηφαίστεια και Παγετώνες

Πέμπτη,  18.00-19.30

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75 €

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

Πλάθοντας χώρους ζωγραφικούς

Εργαστήριο με την εικαστικό Χριστίνα Κάλμπαρη ,όπου τα παιδιά επικεντρώνονται στο βασικό λεξιλόγιο της ζωγραφικής .Με εκκίνηση τη μοντέρνα και σύγχρονη ζωγραφική ,ερευνούν χώρους πραγματικούς και φανταστικούς ,ρεαλιστικούς η αφηρημένους, δυσδιάστατους και τρισδιάστατους. Παρατηρούν πως αποδίδεται η αίσθηση του χώρου σε διαφορετικές μορφές τέχνης (γλυπτική, κατασκευές, φωτογραφία κλπ) και με εργαλεία τις γραμμές, τα χρώματα, τα επίπεδα, τις αναλογίες, το ρυθμό, την κίνηση δημιουργούν τις δικές τους ζωγραφικές συνθέσεις. Μέσα από τον πειραματισμό με ποικίλες τεχνικές εξοικειώνονται σταδιακά με τις βασικές δομές του σχεδίου και της ζωγραφικής. Στόχος είναι να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση με τα υλικά ,με τον εαυτό τους και με τις εικόνες που δημιουργούν, μέσα από μια ευχάριστη βιωματική εμπειρία.

Ημερομηνίες:

7 Οκτωβρίου Πλάθοντας χώρους με το χρώμα

14 Οκτωβρίου Πολύχρωμα εσωτερικά και εξωτερικά τοπία

21 Οκτωβρίου Τα μονοπάτια και οι κρυψώνες της εικόνας

4 Νοεμβρίου Ο χώρος μέσα από το καλειδοσκόπιο

11Νοεμβρίου Το μικρό και το μεγάλο, ο κόσμος με άλλα μάτια

18 Νοεμβρίου  Ψευδαισθήσεις και αντανακλάσεις

Τετάρτη, 18.00-19.30

Συνολικό κόστος συμμετοχής για κάθε κύκλο:75€

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

ARKKI Σχολείο αρχιτεκτονικής για παιδιά για παιδιά 6 – 13 ετών

Το πιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το ARKKI (School of Architecture for children and Youth), που ήρθε στην Ελλάδα από τον ΑΚΤΟ -σε συνεργασία με τη DESIGNEMBASSADOR.COM- συνεχίζει τη δράση του και το φθινόπωρο, με νέους κύκλους εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας από 6 έως 13 ετών.

Το καλοκαίρι, δεκάδες παιδιά πήραν μέρος στα καλοκαιρινά εργαστήρια και δημιούργησαν με τέχνη και φαντασία πρωτότυπες κατασκευές που τα ενθουσίασαν.

Τώρα, το δημιουργικό παιχνίδι που βασίζεται στην αρχιτεκτονική συνεχίζεται, με τον ίδιο πάντα στόχο: τα παιδιά να εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο, να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις, μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάζουν και να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, που πάντα είναι πολύ εντυπωσιακό. Όλα τα προγράμματα ενδυναμώνουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας.

Κι όσο για την αρχιτεκτονική; Χρησιμοποιείται ως μέσο για να δώσει στα παιδιά τα δεκάδες ερεθίσματα που από τη φύση της έχει η επιστήμη αυτή, να τα βοηθήσει στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία & τη δημιουργικότητά τους, και τελικά να τα κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να γίνουν οι «αρχιτέκτονες» του μέλλοντός τους.

Δυνατότητα παρακολούθησης : Σάββατα ή Κυριακές.

Ημερομηνίες:

10, 17, 24,31 Οκτωβρίου

Σάββατο, 13.30-15.00

11, 18, 25 Οκτωβρίου,1 Νοεμβρίου

Κυριακή, 12.00-13.30

Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου: 80 €

Μάχες και Θρυλικοί Ήρωες για παιδιά 8-12 ετών

Ένα ταξίδι μυθοπλασίας στον κόσμο των θρυλικών ηρώων του παρελθόντος! Ξεκινώντας από τους μυθικούς ήρωες και την Μεσόγειο και φτάνοντας μέχρι την Αφρική και την Αμερική τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν μια διαδρομή που συνδυάζει την γλυπτική και τις κατασκευές με την ζωγραφική και να διακοσμήσουν με την φαντασία τους γλυπτά και μάσκες .Με τον ζωγράφο Δημήτρη Νοταρά.

Ημερομηνία:

11 Οκτωβρίου  Μυθικοί ήρωες της αρχαιότητα

Κυριακή,  10.00-11.30

Συνολικό κόστος συμμετοχής : 50€

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Τέχνη και επιστήμη για παιδιά 8-12 ετών

Η Τέχνη και η Επιστήμη ,δύο έννοιες που συναντιούνται μέσω της έμπνευσης της παρατήρησης και της έρευνας, σε μια παράλληλη διαδρομή. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα φυσικά φαινόμενα μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια με πειράματα και  διαδραστικές πλατφόρμες. Προσεγγίζουν την μαγεία της πιο ανερχόμενης τάσης στη τέχνη ,που ενώνει τους δύο χώρους, χρησιμοποιώντας υλικά της σύγχρονης εικαστικής σκηνής όπως μαγνήτες ,μέταλλα,νήματα, φως νερό κ.α. Με την εικαστικό και παιδαγωγό Γεωργία Χατζηβασιλειάδη (MFA Fine Art Media) και την νηπιαγωγό Δρ. Χαρίκλεια Θεοδωράκη (phd Διδακτική των Φυσικών Επιστημών για παιδιά).

Ημερομηνία:

4 Οκτωβρίου Τσουλήθρες Δύναμη και Κίνηση με φόρα

Κυριακή,  10.00-11.30

Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου: 80€

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Η τέχνη της αγχιμαχίας (debate) για παιδιά 12 – 14 ετών

Στην εποχή της ταχύτατης ενημέρωσης και καθώς οι νέοι σήμερα καλούνται να ανταγωνιστούν στη παγκόσμια αγορά εργασίας, η επικοινωνία και η κριτική σκέψη είναι απαραίτητες προϋποθέσεις και δεξιότητες. H Καλλίνα Μπασλή, προπονήτρια της Ελληνικής Ομάδας Σχολικού Debate για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα προτείνει σε εφήβους, μέσα από τη διαδικασία του debate και της ρητορικής, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους σε ένα ευχάριστο και δυναμικό περιβάλλον.

Μέσω δύο κύκλων πέντε εβδομαδιαίων συναντήσεων και μιας ανοιχτής παρουσίασης, οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να αναπτύσσουν και να αντικρούουν επιχειρήματα, πώς να δομούν τον προφορικό και γραπτό λόγο, να υποστηρίζουν τις ιδέες τους με παραδείγματα, ενώ παράλληλα θα εξασκήσουν και τις ρητορικές τους δεξιότητες μέσω παρουσιάσεων και ομιλιών. Σε κάθε σεμινάριο οι μαθητές θα συμμετέχουν σε ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες, ενώ θα συζητήσουν εύρος θεμάτων εστιάζοντας σε πολιτιστικά, κοινωνικά, και ηθικά θέματα της Ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μια παρουσίαση, ανοιχτή στο κοινό, στην οποία οι ομάδες θα παρουσιάσουν τα debate που θα έχουν προετοιμάσει.

Πώς να συντάξετε μια ομιλία

Η ρητορική αποτελεί τη βάση των δεξιοτήτων επικοινωνίας ,με στόχο να μεταφέρει αποτελεσματικά ο ομιλητής μηνύματα στο κοινό ,να ενημερώσει ,και να επιχειρηματολογήσει

Ημερομηνίες:

10, 17, 24, 31,Οκτωβρίου

7 Νοεμβρίου

19 Δεκεμβρίου

Σάββατο,  17.00 – 19.00

Συνολικό κόστος συμμετοχής : 90 €

Παίζω με τις τέχνες με αφορμή μια έκθεση για παιδιά 6 – 12 ετών

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκινά με αφορμή μια εικαστική έκθεση για να αναζητήσει σχέσεις με τη μουσική, το θέατρο, και τη λογοτεχνία. Τα παιδιά, περνώντας από τη μια τέχνη στην άλλη, εμβαθύνουν στη σχέση τους με το πρωτότυπο έργο ,ενώ παράλληλα γίνονται τα ίδια δημιουργοί νέων έργων. Βασικό εργαλείο του προγράμματος είναι το παιχνίδι και κεντρικός στόχος η χαρά της δημιουργίας ,μέσα από το παιχνίδι με τις τέχνες.

Σχεδιασμός προγράμματος Παναγιώτης Τσιρίδης

Πιάνο Ρένια Χρυσουλάκη

Ημερομηνία:

11 Οκτωβρίου Παναγιώτης Τέτσης Η αποθέωση του τοπίου 2010-2014

Κυριακή,  12.00-13.00

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης 15€ (1 παιδί και 1 συνοδός)

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ

Ιστορίες με χρώματα αρμονικά στο πλαίσιο των περιοδικών εκθέσεων για παιδιά

Αφηγηματικές περιπλανήσεις εμπνευσμένες από τους χρωστήρες των περιοδικών εκθέσεων και διανθισμένες με βιώματα και ιστορήματα αλλοτινών καιρών. Ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά άνω των 5 ετών και τους γονείς τους

Πρωτότυπη ιδέα, σχεδιασμός προγράμματος, αφήγηση, τραγούδι: Σάσα Βούλγαρη.

Ημερομηνία:

23 Οκτωβρίου Παναγιώτης Τέτσης Η αποθέωση του τοπίου 2010-2014

Σάββατο, 19.00-20.00

Κόστος συμμετοχής: 10 €

Αρχαιολογικά μουσικά παραμύθια

Τα αρχαιολογικά μουσικά παραμύθια αποτελούν πρωτότυπες ιστορίες βασισμένες σε αληθινά αρχαιολογικά δεδομένα και ευρήματα. Απώτερος σκοπός τους είναι μέσα από την αφήγηση, μουσική και τραγούδια με αρχαία ανακατασκευασμένη λύρα καθώς και παιχνίδι πάνω στις αρχές μιας ανασκαφής, ενήλικες και παιδιά να προσλάβουν με ένα απλό τρόπο ,γνώση για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Με την αρχαιολόγο Δρ .Εύη Παπαδοπούλου και τον μουσικοσυνθέτη Δρ. Νίκο Ξανθούλη.

Ημερομηνία:

25 Οκτωβρίου Το ταξίδι της Κυμοθόης

Κυριακή,  11. 00-12.00

Κόστος εισιτηρίου: 10€

ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Η γενιά του 30

Ανακαλύψτε και ζωγραφίστε θέματα της σπουδαίας εποχής του ελληνικού μοντερνισμού, που έμεινε στην ιστορία ως «η Γενιά του ΄30». Μέσα από έργα των σπουδαίων ζωγράφων Μόραλη, Παπαλουκά, Τσαρούχη, Θεόφιλο και άλλων, τα παιδιά μαθαίνουν πώς η ελληνική ζωγραφική παράδοση συνέπλευσε κι ανανεώθηκε από τα ευρωπαϊκά ρεύματα του μοντερνισμού. Με τον ζωγράφο Δημήτρη Νοταρά.

Ημερομηνίες

9,16,23 Οκτωβρίου

6,13,20 Νοεμβρίου

Παρασκευή, 18.00-20.00

Συνολικό κόστος συμμετοχής:90€

Λειτουργικό τραγούδι

Ένα εργαστήριο που μελετάει με ακρίβεια την διαδικασία ερμηνείας του τραγουδιού Οι συμμετέχοντες ασχολούνται πρακτικά με τη δυνατότητα τους να μεταβιβάσουν μέσω ενός τραγουδιού το μήνυμα που εκείνο εμπεριέχει, χρωματισμένο από την δική τους προσωπική ερμηνεία και ακολουθώντας μια μεθοδολογία που καλλιεργεί την αισθητική, στοχεύοντας την επικοινωνία. Με την Ιωάννα Σπανού

Ημερομηνία:

3, 10, 17, 24 Οκτωβρίου

Σάββατο, 17.00-20.00

Κόστος συμμετοχής: 80 €

Ιστορίες με χρώματα αρμονικά

Αφηγηματικές περιπλανήσεις εμπνευσμένες από τους χρωστήρες των περιοδικών εκθέσεων και διανθισμένες με βιώματα και ιστορήματα αλλοτινών καιρών.

Οι αφηγήσεις απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικο κοινό, εμπνέονται από τα θέματα της εκάστοτε έκθεσης και ταξιδεύουν τον ακροατή μέσα από πρωτότυπα κείμενα, λογοτεχνικά αποσπάσματα και προφορικές ιστορίες της λαϊκής παράδοσης.

Πρωτότυπη ιδέα, σχεδιασμός προγράμματος, αφήγηση, τραγούδι: Σάσα Βούλγαρη

Ημερομηνία:

10 Οκτωβρίου Παναγιώτης Τέτσης ΄Η αποθέωση του τοπίου Ζωγραφική 2010-2014

Παρασκευή, 20:30-22:00

Κόστος συμμετοχής: 10 €

Εργαστήριο ζωγραφικής

Κύκλος 1: Ή σύνθεση στη ζωγραφική

Τι είναι σημείο, τι είναι γραμμή, τι είναι επίπεδο, πώς αναλύουμε μια ζωγραφική σύνθεση, πώς μαθαίνουμε να φτιάχνουμε μια ισορροπημένη σύνθεση, πώς μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τον χαρακτήρα διαφόρων ζωγραφικών στοιχείων σε ένα έργο, τι σημαίνουν αυτά για την εκφραστικότητα στην ζωγραφική. Με την ζωγράφο Ελένη Δελή.

Ημερομηνία:

16, 23, 30 Οκτωβρίου

6, 13, 20 Νοεμβρίου

Παρασκευή, 17.30-20.30

Συνολικό κόστος συμμετοχής για κάθε κύκλο: 130€

Βιωματική ξενάγηση

Η Θάλεια Βαλέτα, ηθοποιός, συγγραφέας, δραματοθεραπεύτρια και δημιουργός της τεχνικής «Metamyth©TherapythroughArt», ξεναγεί βιωματικά το κοινό χρησιμοποιώντας ως δυναμικά εργαλεία τη μυθολογία, τις τέχνες, το ρυθμό και την τελετουργία, με σκοπό τη νοητική και σωματική ξεκούραση, την απόλαυση, την ευφορία και την αυτογνωσία.

Ημερομηνία:

17 Οκτωβρίου Παναγιώτης Τέτσης Η αποθέωση του τοπίου Ζωγραφική 2010-2014

Σάββατο, 18:00-21:00

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20 €

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 50 €

Εργαστήριο εικαστικού κοσμήματος για ενήλικες

Οι συμμετέχοντες αποκτούν πρακτικές γνώσεις για τη χρήση των συρμάτων και τις τεχνικές επεξεργασίας μετάλλων. Ανακαλύπτουν, επίσης, πολλά νέα υλικά που τους δίνουν τη δυνατότητα να συνθέσουν μοναδικά και ιδιαίτερα κοσμήματα. Με τη σχεδιάστρια κοσμημάτων Ελένη Δασκαλάκη.

Ημερομηνίες:

13 Οκτωβρίου Κοσμήματα από σύρμα, κουμπώματα, ακροδέκτες

20 Οκτωβρίου Επεξεργασία μετάλλων και κατασκευή λαιμαριάς

27Οκτωβρίου Μπουκέτο με φύλλα και πέτρες

3 Νοεμβρίου Κύκλος και σύνθεση μεγεθών, σφυρηλάτημα με εσωτερική αφαίρεση του μετάλλου

10 Νοεμβρίου Ατσαλόσυρμα σε σύνθεση με πέτρες και κοψίματα

24 Νοεμβρίου Τεχνική felting,μπίλιες και κορδόνι από τσόχα

1Δεκεμβρίου Κατασκευή υφάσματος από τσόχα και επεξεργασία με βελόνα και σφουγγάρι.

Τρίτη 18.00-20.30

Συνολικό κόστος συμμετοχής : 180 €

(τα εργαλεία παρέχονται, αλλά τα υλικά δεν περιλαμβάνονται στη τιμή)

Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη

Ο ρόλος μιας χορωδίας δεν είναι απλά ψυχαγωγικός, αλλά συνάμα μορφωτικός, παιδαγωγικός και κοινωνικός. Η χορωδία έχει ως στόχο την καλλιέργεια της φωνής και της ψυχής των συμμετεχόντων, τη γνωριμία τους με μουσικά είδη διαφορετικών εποχών και στιλ, καθώς και την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη σκηνή.

Η Γυναικεία Χορωδία του Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2013. Πολύ σύντομα άρχισε να συμμετέχει σε μουσικές εκδηλώσεις του Ιδρύματος, αλλά και σε άλλους χώρους, όπως Gazarte κ.α.

Σημαντικό τμήμα της προετοιμασίας της χορωδίας αφιερώνεται:

– σε διαφραγματικές αναπνευστικές ασκήσεις, οι οποίες αυξάνουν την ευεξία του σώματος, την έκταση, αλλά και όγκο της φωνής,

– στην ανάπτυξη κοινής οπτικής και ομαδικού πνεύματος σε θέματα μουσικής και πολιτισμού γενικότερα με ομαδικές επισκέψεις των μελών σε εκθέσεις, συναυλίες, διαλέξεις κλπ.

Επικεφαλής της χορωδίας είναι η ειδικός φωνής  Νίνα Καλούτσα, η οποία διδάσκει τις βασικές αρχές του τραγουδιού με αφετηρία την σχολή του Κρατικού Ωδείου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας και δίνει την ευκαιρία στους χορωδούς να καλλιεργήσουν τη φωνή τους και να εμπλουτίσουν το ρυθμό, το λόγο και τη μελωδία, που κινητοποιούν αντίστοιχα το σώμα, τη λογική και το συναίσθημα.

Ημερομηνίες:

Από 3 Οκτωβρίου 2015 έως 30 Μαΐου 2016

(εκτός αργιών και σχολικών διακοπών)

Ακροάσεις –εγγραφές Καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς

Σάββατο: 10:30-12:00

Ατομική συμμετοχή: 50 € / μήνα

Οργανώνονται επίσης ειδικά προγράμματα για σχολεία.

Ζητήστε το ειδικό φυλλάδιο.

Ειδική έκπτωση 10% ΣΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ και 20% ΣΤΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ. Ισχύει για ταυτόχρονη προαγορά περισσοτέρων του ενός προγραμμάτων (εκτός παιδικών παραστάσεων).