Το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη ανακοινώνει ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές προτάσεις για την δημιουργική απασχόληση παιδιών όλων των ηλικιών, αλλά και ενηλίκων.

Πρόγραμμα

Για βρέφη 12-24 μηνών

-Εξερευνώντας τις αισθήσεις.
Διεγείροντας τις αισθήσεις των λιλιπούτειων φίλων μας, προσφέροντας μία ποικιλία ερεθισμάτων που εστιάζουν στην αφή, την όσφρηση, την όραση, την ακοή και την γεύση, θα τους βοηθήσουμε να αντιληφθούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν. Ένα εργαστήρι που χρησιμοποιεί το παιχνίδι και την χαρά της ανακάλυψης, ερεθίζει τις αισθήσεις και, με την βοήθεια θεατρικών τεχνικών, προσφέρει χαρά και διασκέδαση.Μέσω της εξερεύνησης, θα ωθήσουμε τα βρεφάκια -μεταξύ άλλων- να αναπτύξουν την συγκέντρωσή τους και την λεπτή/αδρή τους κινητικότητα. Μέσα από την ομάδα θα αρχίσουν να αλληλεπιδρούν και θα εξελίσσονται, καθώς επίσης θα ενισχύεται και ο δεσμός μεταξύ του γονιού/συνοδού και του βρέφους.Νερά, φυσικά υλικά, μυρωδιές, διαφορετικές υφές υλικών, υφάσματα, κορδέλες, τσιμπίδες, κουτάλια και χρώματα είναι μερικά υλικά με τα οποία θα πειραματιστούμε.

“Το κίτρινο το στρογγυλό που είναι ζουμερό, ξινούτσικο είναι λίγο
εκεί παραδίπλα κάτι πέταλα μυρίζουν, μαζί με τα κλαδιά με περιτριγυρίζουν
ωχ, περίμενε να πιάσω το ρυζάκι που είναι μέσα στο βαζάκι,
και μετά θα το μοιράσω στο διπλανό μπολάκι
τρέχουν τα νερά ευωδιαστά και στον τοίχο βλέπω μια σκιά
και δω πάνω έχει χρώματα πολλά
θα τα ανακαλύψουμε όλα με χαρά!”

Ελάτε να παίξουμε, να εξερευνήσουμε, να λερωθούμε και να λερώσουμε!Με την ηθοποιό ΜαρίζαΤσάρη.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί.
Παρακαλούμε ενημερώστε μας για τυχόν τροφικές αλλεργίες ή αλλεργίες σε υλικά. Θα χρειαστεί επίσης να έχετε μαζί σας επιπλέον ρούχα και μια πετσέτα.

9 Νοεμβρίου
Σάββατο, 12:30-13:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Για παιδιά 2-4 ετών

-Ανακαλύπτοντας τις τέχνες.
Παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Η εκπαιδευτικόςΣπυριδούλα Χρόνηκαι ο μουσικοπαιδαγωγόςΓιάννης Ψαριώτης, δημιουργούν ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα. Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί.

ΚΥΚΛΟΣ 2: 9, 16, 23, 30 Νοεμβρίου 2019
Σάββατο, 10:30-11:30
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80€

Για παιδιά Νηπιαγωγείου (4-5 ετών) & Δημοτικού (6-12 ετών)

-ARKKI Σχολείο αρχιτεκτονικής για παιδιά.
Το πιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το ARKKI (School of Architecture for children and Youth), που ήρθε στην Ελλάδα από τον ΑΚΤΟ, σε συνεργασία με τη DESIGNEMBASSADOR.COM, συνεχίζει τη δράση του και το φθινόπωρο, με νέους κύκλους εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας από 4 έως 5 και από 6 έως 12 ετών.

Τώρα, το δημιουργικό παιχνίδι που βασίζεται στην αρχιτεκτονική συνεχίζεται, με τον ίδιο πάντα στόχο, τα παιδιά να εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο, να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις, μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάζουν και να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, που πάντα είναι πολύ εντυπωσιακό.
Όλα τα προγράμματα ενδυναμώνουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Κι όσο για την αρχιτεκτονική; Χρησιμοποιείται ως μέσο για να δώσει στα παιδιά τα δεκάδες ερεθίσματα που από τη φύση της έχει η επιστήμη αυτή, να τα βοηθήσει στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και, τελικά, να τα κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να γίνουν οι «αρχιτέκτονες» του μέλλοντός τους.

Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Για παιδιά 4-6 ετών

-Ταξίδι στη φύση μέσα από την τέχνη.
Για ενδέκατη συνεχή χρονιά μία ξέφρενη ξενάγηση – περιήγηση στη φύση μέσα από ανατρεπτικές ιστορίες με την εικαστικό παιδαγωγό τέχνης Γεωργία Χατζηβασιλειάδη, MA,MFA.

Τα παιδιά πρωταγωνιστούν σε ένα ταξίδι μυθοπλασίας στον κόσμο των ορατών, από τον κρυμμένο μικρόκοσμο έως τον μυστήριο μακρόκοσμο, με σκοπό να αντιληφθούν την ανθρώπινη κλίμακα σε σχέση με το σύμπαν. Αναλύονται οι βασικές αρχές των πλαστικών τεχνών (σχέδιο, χρώμα, γλυπτική, χαρακτική) μέσα από ένα ανέμελο παιχνίδι με ζουλήγματα, τυπώματα, αγγίγματα, σφηνώματα, σταξίματα και ζυμώματα.

5 Νοεμβρίου 2019: Ο βυθός.
12 Νοεμβρίου 2019: Ηφαίστεια και παγετώνες.
Τρίτη, 18:00-19:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75€/ Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 6-8 ετών

-MoMu – ArtLab.
Ένα εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης και βιωματικής διδασκαλίας της μουσικής.

Τα παιδιά εξερευνούν τη μουσική και πειραματίζονται με βασικές μουσικές έννοιες, παρατηρούν, αυτοσχεδιάζουν και δημιουργούν με ήχους, λέξεις και χρώματα μέσα από φωνητικές, ενόργανες, ρυθμικές και μελωδικές ασκήσεις – παιχνίδια, αντλώντας έμπνευση από το χώρο της εικαστικής δημιουργίας.Με τη μουσικό-εικαστικό Αγγέλα Μανδηλάρη.

2 Νοεμβρίου 2019: Ανακαλύπτω τα σχήματα της μουσικής παρέα με τον Βασίλι Καντίνσκι.
Σάββατο, 16:00-17:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 6-12 ετών

-Undergroundart: Στάσεις στην Τέχνη.
Κυκλοφορώντας καθημερινά μέσα στο μέσο μεταφοράς του ελληνικού μετρό κάνουμε ένα ταξίδι στην τέχνη!Με την εικαστικό Έφη Τσουλουχοπούλου.

3 Νοεμβρίου 2019: Νίκος Κεσσανλής
10 Νοεμβρίου 2019: Παύλος
24 Νοεμβρίου 2019: Στίβεν Αντωνάκος
1 Δεκεμβρίου 2019: Γιάννης Γαΐτης
Κυριακή, 16:00-17:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 8-12 ετών

-Η φύση των πραγμάτων.
9 Νοεμβρίου 2019
Σπίνοι του Δαρβίνου. Τρέξτε μαζί τους στον αγώνα για την επιβίωση!
Οι σπίνοι αυτοί ζουν στα νησιά Γκαλάπαγκος και συναντήθηκαν με τον Δαρβίνο το 1835. Δεν είναι πολύ φανταχτεροί, αλλά οι επιστήμονες ενθουσιάζονται μαζί τους! Με αφορμή τη μεγάλη τους ποικιλία και τις ξεχωριστές διατροφικές τους συνήθειες, από φρούτα μέχρι αίμα(!), σε αυτό το εργαστήριο θα γνωρίσουμε τη Φυσική Επιλογή, την κινητήρια δύναμη της Εξέλιξης των Ειδών της Γης. Η επιβίωση όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση! Σε ομάδες οπλιζόμαστε με τα ράμφη μας και τρέχουμε στον συλλογικό αγώνα του είδους μας για την επιβίωση. Υπάρχει ένας νικητής ή μήπως υπάρχουν θέσεις για όλους;
Με την ομάδα Άνασσα.

Σάββατο, 16:00-17:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

-Σχεδιάζω και δημιουργώ comics.
Ένας κύκλος μαθημάτων που μυεί τα παιδιά, μέσα από τη επαφή με διάσημα δείγματα της τέχνης των comics, στις βασικές τεχνικές και στάδια δημιουργίας τους.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση εργαστηρίων: Comicdom – Βασιλεία Βαξεβάνη, αφηγήτρια.

16 Νοεμβρίου 2019
-Τα πρώτα μυστικά των comics.
Καρέ, μπαλονάκια και εφέ και η σωστή χρήση τους μέσα σε ένα comic με τη βοήθεια των πιο γνωστών εκπροσώπων του είδους, του Mickey Mouse και του Donald Duck.

23 Νοεμβρίου 2019
-Ταξίδι στη χώρα των manga.
Θα κάνουμε ένα ταξίδι στη μακρινή Ιαπωνία και θαγνωρίσουμε τα αγαπημένα manga. Και σε αυτό το ταξίδι θα μάθουμε πώς φτιάχνουμε μιαιστορία και πώς τη μεταφέρουμε στο χαρτί.

30 Νοεμβρίου 2019
-Γινόμαστε σκηνοθέτες.
Αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και βουτάμε στον κόσμοτου φανταστικού, των ονειρικών πλασμάτων, των δράκων, των ξωτικών και των νάνων.Πλάθουμε τη δική μας ιστορία στον κόσμο αυτό και μαθαίνουμε πώς να κάνουμε τακαλύτερα σκηνοθετικά πλάνα.

7 Δεκεμβρίου 2019
-Φτιάχνουμε το δικό μας υπερήρωα.
Spiderman, Superman, Batman, Hulk, Ironman.Όλοι αυτοί οι ήρωες ξεκίνησαν από μία ιδέα που εξελίχθηκε στις διασημότερες ιστορίεςcomics. Εμπνεόμαστε και εμείς και φτιάχνουμε το δικό μας υπερήρωα και την πρώτη τουιστορία.

Σάββατο, 16:00-17:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 45€ / Κόστοςμεμονωμένηςσυνάντησης: 15€

-AlphalabsRealitieslabμεVirtualReality.
Η Εικονική Πραγματικότητα είναι πλέον στη ζωή μας και συμβαδίζει με την «πραγματική» μας πραγματικότητα. Στο καινοτόμο Realitieslab των Alpha labs τα παιδιά μπορούν να μάθουν εκ των έσω να την αξιοποιούν αλλά και να τη δημιουργούν, όχι μόνο να την καταναλώνουν παθητικά. Στόχος είναι να μάθουν να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη εκθετική τεχνολογία σαν εργαλείο, δηλαδή να αξιοποιούν δημιουργικά μια από τις τεχνολογίες που δημιουργεί εκθετικά αλλαγές και επηρεάζει τη ζωή και την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Θα μάθουν, θα εμπνευστούν και θα φτιάξουν τον δικό τους εικονικό κόσμο ενώ έπειτα, θα τον απολαύσουν και θα περιηγηθούν σε αυτόν σαν να είναι μέρος του!

Με την ομάδα Alpha Labs.
3, 24 Νοεμβρίου 2019
Κυριακή, 11:00-12:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 80€

-Τον εαυτό μου θα γνωρίσω και από την αρχή θα ξεκινήσω!
«Αυτό που αρέσει περισσότερο στο παιδί είναι το θέατρο, με άλλα λόγια η μεταμόρφωση της πραγματικότητας, όπως αυτή του παραδίδεται από έξω, σε κάτι που το ίδιο δημιουργεί.» (Evreinov, 1927)

Ένας νέος κύκλος εργαστηρίων Δραματοθεραπείας ξεκινά στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, όπου το παιχνίδι παίρνει μια συμβολική διάσταση και μέσα από τη δημιουργία εικόνων, παιχνίδια φανταστικών ρόλων και τη χρήση των εικαστικών μέσων, δημιουργείται ένας ασφαλής χώρος όπου το παιδί μπορεί να εκφράσει, να δώσει νέο νόημα και να προσεγγίσει με πιο λειτουργικό τρόπο την πραγματικότητα γύρω του και μέσα του.Με την Λουκία Αποστολίδη, Ψυχολόγο, Msc Ψυχολόγο της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια.

3 Νοεμβρίου 2019
-Η μάσκα μου, η περσόνα που παρουσιάζομαι.
Το παιδί θα δημιουργήσει στη μάσκα του μια εικόνα ενός χαρακτήρα που χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του. Αντικρίζοντας την και παίζοντας με αυτήν έρχεται πιο κοντά στην συνειδητοποίηση του χαρακτήρα του απέναντι στους άλλους. Έχει τη δυνατότητα να δουλέψει με χαρακτηριστικά και συμπεριφορές του.

Κυριακή, 11:00-12:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 12-17 ετών

-Η τέχνη της αγχιμαχίας (debate).

Τι είναι το debate; Το debate ή αγχιμαχία είναι η διαδικασία δομημένης αντιπαράθεσης, κατά την οποία δύο πλευρές επιχειρηματολογούν πάνω σε ένα θέμα. Βασίζεται στην κριτική σκέψη, το διάλογο και τη ρητορική.Έρευνες από όλο τον κόσμο αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε debates αναπτύσσουν την κριτική και αναλυτική σκέψη τους, αποκτούν σφαιρικότερη κατανόηση ενός γνωστικού αντικειμένου σε σχέση με απλές μεθόδους διδασκαλίας και αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση στην έκφραση των απόψεών τους.

H Καλλίνα Μπασλή, προπονήτρια της Ελληνικής Ομάδας Σχολικού Debate για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, προτείνει σε εφήβους, μέσα από τη διαδικασία του debate και της ρητορικής, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους σε ένα ευχάριστο και δυναμικό περιβάλλον.

Πώς να γίνετε καλός ομιλητής;
Ένας καλός ομιλητής αναγνωρίζει τη γλώσσα ως αξία, ως τόπο συνάντησης με τους άλλους και ως μέσο αποκάλυψης των προσωπικών του διανοημάτων και συναισθημάτων. Μέσα από τη διαδικασία του debate, οι μαθητές καλλιεργούν τις δυνατότητές τους σε ένα δυναμικό περιβάλλον. Μαθαίνουν να αναπτύσσουν και να αντικρούουν επιχειρήματα, να δομούν τον προφορικό και το γραπτό λόγο, να υποστηρίζουν τις ιδέες τους με παραδείγματα και να εξασκούν τις ρητορικές τους δεξιότητες μέσω παρουσιάσεων και ομιλιών.

16, 23, 30 Νοεμβρίου, 7, 14 Δεκεμβρίου 2019, 11 Ιανουαρίου 2020
Σάββατο, 17:30-19:30
Κόστος συμμετοχής ανά κύκλο: 90€

Για παιδιά 6-12 ετών και γονείς

-Αφηγήσεις με την Σάσα ανάμεσα σε έργα τέχνης.
Πρώτα θα δούμε την Έκθεση, μετά θα πούμε ιστορίες! Ένα ολόκληρο μουσείο μόνο για μας! Ανακαλύπτουμε τη μυστική ζωή του, μαθαίνουμε για τους καλλιτέχνες και τα έργα τους, παίζουμε, μαντεύουμε και βέβαια… ακούμε τις απίθανες ιστορίες της Σάσας! Concept, σχεδιασμός προγράμματος, επιλογή κειμένων καιαφήγηση: Σάσα Βούλγαρη.

29 Νοεμβρίου 2019
-Οι Σοφές Ιστορίες του Ζωγράφου.Στο πλαίσιο της έκθεσης «QiBaishi. Με άρωμα από Κίνα… | Έκθεση καλλιγραφίας & ζωγραφικής».

Παρασκευή, 19:00-20:00
Κόστος συμμετοχής: 10€

Για παιδιά 7-12 ετών και γονείς

-Πάμε στην έκθεση;
Την Κυριακή παίρνουμε τους γονείς και ερχόμαστε στην έκθεση! Έχουμε μια ώρα στη διάθεσή μας για να εξερευνήσουμε όλους τους ορόφους της έκθεσης, να ψάξουμε για κρυμμένα στοιχεία επάνω στα έργα, να ανακαλύψουμε μυστικά από τη ζωή των καλλιτεχνών και να συμμετάσχουμε σε πολλές ακόμα δραστηριότητες έχοντας τους γονείς ως βοηθούς ή ως αντιπάλους μας. Μια διαδραστική εμπειρία που στόχο έχει την ανάπτυξη των δεσμών της οικογένειας καθώς παίζουν, εξερευνούν και ανταλλάσσουν εμπειρίες. Σχεδ/μός& υλοποίηση προγράμματος: Άννα Πλέσσα
30 Νοεμβρίου 2019 «QiBaishi. Με άρωμα από Κίνα… | Έκθεση καλλιγραφίας & ζωγραφικής».

Σάββατο, 12:30-13:30
Κόστος ξενάγησης: 15€ (ένας ενήλικας & ένα παιδί) και 5€ για κάθε επιπλέον άτομο

Θεατρικές Παραστάσεις

Για παιδιά 1-3 ετών

-Το ταξίδι του Ήλιου.
Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα μεγάλο βουνό ζούσε ένα παιδί φωτεινό και ζωηρό. Το έλεγαν Ήλιο και ήταν στα αλήθεια πολύ όμορφος και πολύ περίεργος. Του άρεσε να ανεβαίνει ψηλά, να φεύγει και να εξερευνά τα πάντα. Κάθε βράδυ όμως, όταν γύριζε στο σπίτι, κοιμόταν αγκαλιά με το πιο όμορφο μαξιλάρι, ένα μαξιλάρι από ολόλευκα σύννεφα. Με ήχους, μουσική, χρώματα και σκηνικά αντικείμενα τα μικρά παιδιά, θα ακολουθήσουν το ταξίδι του Ήλιου και θα παίξουν μαζί του. Με την Ομάδα Παραμύθι Από Μακριά.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί.

24 Νοεμβρίου 2019 Κυριακή, 17:00-18:00
Κόστος συμμετοχής: 10€ (1 ενήλικας + 1 παιδί)

Για παιδιά από 3 ετών και άνω

-Σούπα με Σούμαν.
Η μικρή Κατερίνα θα χρειαστεί να μένει για λίγες μέρες στο σπίτι της, γιατί έχει πυρετό. Για συντροφιά της θα έχει τον αρκούδο της, τον Τέντυ, και τη μουσική του Σούμαν που της χάρισε ο πατέρας της.

Αυτές τις λιγοστές ημέρες ανάπαυσης, το δωμάτιό της γίνεται τόπος συνάντησης των σημαντικότερων προσώπων του περιβάλλοντός της· η μητέρα της, ο γιατρός, ο παππούς και η γιαγιά. Ο πατέρας, αν και παρών σε κάθε συζήτηση, δυστυχώς απουσιάζει. Όλες αυτές οι παρουσίες και απουσίες διαμορφώνουν με τον τρόπο τους τόσο το παιδί, όσο και τους μεγάλους.

Μια καθημερινή, ανθρώπινη ιστορία την οποία η παιδική φαντασία και το χιούμορ μεταμορφώνουν σε ένα θεατρικό έργο με χορό, σε ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ πιάνου. Σε αυτή την ιστορία κάθε θεατής, μικρός ή μεγάλος, μπορεί να συναντήσει διαφορετικές πτυχές του εαυτού του.

Κείμενο: Παναγιώτης Τσιρίδης
Σκηνοθεσία: Μαριάνθη Φωτάκη

3, 10 Νοεμβρίου
Κυριακή, 12:00-13:00
Κόστος συμμετοχής: 10€

Για παιδιά από 12 ετών και ενήλικες

-Αρχαία Ιστορία επί Σκηνής
Ηρόδοτος Δραματικός: Θερμοπύλες.
Μετά τα «Μαθήματα Πολέμου» και το έργο του Θουκυδίδη, το Dramaticus και ο Δημήτρης Λιγνάδηςσυστήνουνθεατρικά τον «πατέρα της Ιστορίας» Ηρόδοτο.
Το νέο θεατρικό έργο του φιλόλογου Γιάννη Λιγνάδη με τίτλο «Θερμοπύλες» αποτελεί μια δραματοποιημένη εκδοχή της τραγικής σύγκρουσης Ελλήνων και Περσών στις Θερμοπύλες το 480 π.Χ., όπως αυτή περιγράφεται στο 7ο βιβλίο των Ιστοριών του Ηροδότου.Μέσω της θεατρικής προσέγγισης και της διάνθισης του κειμένου με αρχαιολογικές πηγές και τεκμήρια, καθώς και άλλα λογοτεχνικά κείμενα, επιχειρείται ο φωτισμός του ιστορικού περιεχομένου και η αμεσότερη πρόσληψη των διδακτικών και ψυχαγωγικών του αρετών.
Οι «Θερμοπύλες» είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με τον Καθηγητή ΑρχαίαςΕλληνικήςΙστορίας,PaulCartledge (CambridgeUniversity) και εντάσσονται στον θεατρικό κύκλο του Ιδρύματος «Αρχαία Ιστορία επί Σκηνής».
Πριν την παράσταση θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγική ομιλία από την ιστορικό Δρ. Ανδρονίκη Μακρή.
Ένα μάθημα Ιστορίας επί σκηνής

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: ∆ημήτρης Λιγνάδης
Μετάφραση – Κείμενο: ∆ρ. Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνοθεσία: Άρης Λάσκος
Ιστορικός Σύμβουλος: ∆ρ. ΑνδρονίκηΜακρή
Μουσική: Φάνης Ζαχόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Χαράλαμπος Νικολάου
Επιμέλεια Φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη
Ηθοποιοί: Ελένη Ζαχοπούλου, Μάνος Βαβαδάκης

25, 26 Νοεμβρίου 2019
2, 3, 9, 10, 18 Δεκεμβρίου 2019
21:00-22:30
Κόστος συμμετοχής: 13€ & 10€ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι), Κρατήσεις: www.viva.gr

Ενήλικες

-Διαδρομές στις Γειτονιές της Αθήνας.
Οι Διαδρομές στις Γειτονιές της Αθήνας εστιάζουν στην παρουσίαση και την ανάλυση των ιδιαιτεροτήτων γειτονιών και περιοχών της Αθήνας με έμφαση την αρχιτεκτονική τους αλλά και το πολιτισμικό πλαίσιο ανάπτυξής τους.
Οι Διαδρομές στις Γειτονιές της Αθήνας βασίζονται σε ιστορικούς και θεωρητικούς άξονες «ανάγνωσης» της πόλης. Η ιστορία της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, ο συσχετισμός της με τα διεθνή κινήματα, τα παράλληλα ιστορικά και καλλιτεχνικά ρεύματα, αποτελούν το υπόβαθρο για την ανάγνωση αυτή. Με την αρχιτέκτονα/πολεοδόμο Χαρίκλεια Χάρη.

Με αφορμή τα μαθήματα μπορούν να οργανωθούν και επιτόπιες επισκέψεις.

Ενότητα 2:1 & 8 Νοεμβρίου 2019
-Η Αρχιτεκτονική του Δημόσιου Χώρου.
Οι πλατείες της Αθήνας μέσα από την εξέλιξή και ανάπλαση τους με αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και τα αρχαιολογικά πάρκα της Αθήνας. Οι ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι και η σχέση τους με τις γειτονιές και τους κατοίκους (Φιλοπάππου, Ακαδημία Πλάτωνος).

Παρασκευή, 18:00-20:00
Κόστος συμμετοχής ανά ενότητα: 40€

-Σεμινάριο καλλιτεχνικής φωτογραφίας.
19 Νοεμβρίου 2019
-Selfies, social media και καλλιτεχνική φωτογραφία. Συμπαίκτες ή αντίπαλοι;

26 Νοεμβρίου 2019
-Παράδοση και σύγχρονες προσεγγίσεις στην καλλιτεχνική φωτογραφία.

3 Δεκεμβρίου 2019
-Πορτρέτο: Ένα τοπίο που παραμένει ανεξερεύνητο.

10 Δεκεμβρίου 2019
-Φωτογραφική κριτική-portfolios.

17 Δεκεμβρίου 2019
-NewTopographics: Φωτογραφία ντοκουμέντο ή ομορφιά του κοινότοπου;

14 Ιανουαρίου 2020
-Η διαμόρφωση ενός project: Σύλληψη, διαδικασία, αποτέλεσμα.

21 Ιανουαρίου 2020
-Φωτογραφία και μόδα.

28 Ιανουαρίου 2020
-Φωτογραφική κριτική-portfolios.

Σχεδιασμός και υλοποίηση από τον Βασίλη Γεροντάκο.

Τρίτη, 18:00–20:00 Συνολικό κόστος συμμετοχής: 120€

Φωνή και Επιτυχία
-Μεταμορφώστε τη Φωνή και Δημόσια Ομιλία σας.

Η Ειδικός Φωνής Νίνα Καλούτσα είναι σοπράνο, απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας (μάστερ Όπερας) και τα τελευταία επτά χρόνια έχει βοηθήσει εκατοντάδες ιδιώτες και στελέχη εταιρειών να βελτιώσουν την επικοινωνία τους μέσα από την ανάπτυξη βαθιάς και γεμάτης αυτοπεποίθηση φωνής & ομιλίας. Έχει συνεργαστεί με: Google, Eurobank, Alphabank, Coca-Cola 3E, Leaseplan, TatoiClub κ.ά. Στον 9ο χρόνο συνεργασίας της με το Ίδρυμα Θεοχαράκη, η Ν. Κ. παρουσιάζει αυτό το 12ωρο βιωματικό σεμινάριο, το οποίο αποτελείται από τη γνωστή μέθοδό της ΦΩΝΗ & ΕΠΙΤΥΧΙΑ με την προσθήκη των βασικών αρχών της Δημόσιας Ομιλίας. Ενδεικτικές ενότητες:
-Σημασία της φωνής στην επικοινωνία.
– Γλώσσα σώματος.
– Φωνή & αυτοπεποίθηση.
– Η σημασία των περιεχομένων του λόγου μας στην επικοινωνία.
– Άρθρωση/ βασικές αρχές ορθοφωνίας ελληνικής γλώσσας.
– Πώς να μιλάς ώστε να σε ακούν.
– Μέθοδος διαφραγματικών αναπνοών.
– Ασκήσεις χαλάρωσης λαιμού – πλάτης.
– Βασικές αρχές καλού ομιλητή.
– Τεχνικές για έναν ομιλητή που μαγνητίζει το κοινό του.

30 Νοεμβρίου 2019 & 1 Δεκεμβρίου 2019
Σάββατο & Κυριακή 15:00-21:00
Κόστος συμμετοχής ανά κύκλο: 130 ευρώ
Early bird tickets έως τις 20 Οκτωβρίου 2019: 100€

-Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη.
Βασικός στόχος της χορωδίας μας είναι η καλλιέργεια της φωνής και της ψυχής των συμμετεχόντων, η ανάγνωση – «αποκωδικοποίηση» της παρτιτούρας, η επαφή τους με μουσικά είδη και στιλ διαφορετικών εποχών, καθώς και η εξοικείωσή τους με τη σκηνή και η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης.Η Γυναικεία Χορωδία του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη απευθύνεται σε κυρίες όλων των ηλικιών, οι οποίες εντάσσονται στο δυναμικό της κατόπιν ακροάσεων.Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται συναυλίες στο αμφιθέατρό μας, σε σύμπραξη με άλλες καταξιωμένες χορωδίες.

Τη χορωδία ίδρυσε η Ειδικός Φωνής Νίνα Καλούτσα πριν από επτά χρόνια και από τον Οκτώβριο του 2015 επικεφαλής της είναι η Κατερίνα Βασιλικού.

Κατερίνα Βασιλικού διδασκαλία – διεύθυνση, Μιχάλης Χανός πιάνο.

Κάθε Σάββατο από 5 Οκτωβρίου 2019 έως 27 Ιουνίου 2020
(εκτός αργιών και σχολικών διακοπών:14, 28/12, 4/01, 18, 25/04).
Ακροάσεις – εγγραφές: Kαθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ώρα: 10:00-12:00
Ατομική συμμετοχή: 50€ / μήνα