Συγκεκριμένα θα έχουμε την ευκαιρία μικροί και μεγάλοι να παρακολουθήσουμε τα παρακάτω προγράμματα:

 

Για παιδιά 2 – 4 ετών
Ανακαλύπτοντας τις τέχνες

Παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Η εκπαιδευτικός Σπυριδούλα Χρόνη με τη συμβολή έμπειρων μουσικοπαιδαγωγών, δημιουργεί ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα. Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί. Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

ΚΥΚΛΟΣ 5 4, 11, 18 Μαρτίου, 1 Απριλίου 2017
Σάββατο, 10.30-11.30 & 12.00-13.00
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80 €

Για παιδιά 4- 6 ετών
Ζωγραφίζω τα συναισθήματα μου

Τα παιδιά μαθαίνουν να παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους, να εκφράζουν αυτό που αισθάνονται και να το αποτυπώνουν με ποικίλες τεχνικές. Με αφορμή έναν ζωγραφικό πίνακα, μια ιστορία, ένα συναίσθημα, μια μελωδία τα παιδιά συγκεκριμενοποιούν αυτό που νιώθουν και ενθαρρύνονται να το εκφράσουν με έναν διασκεδαστικό και ευφάνταστο τρόπο. Μέσα από τον πειραματισμό παρατηρούν πως αντιδρούν τα υλικά και μαθαίνουν σταδιακά τις βασικές έννοιες της ζωγραφικής. Με την εικαστικό Χριστίνα Κάλμπαρη.

2 Μαρτίου 2017 Ο μαγικός κόσμος του Eric Carle
9 Μαρτίου 2017 Ο Cy Twombly και τα αφηρημένα του λουλούδια
16 Μαρτίου 2017 «Ζωγραφίζοντας» με ψαλίδια όπως ο Henri Matisse
23 Μαρτίου 2017 Τα μυθικά κάστρα του Paul Klee
30 Μαρτίου 2017 Παίζοντας με τις φιγούρες του Keith Haring
6 Απριλίου 2017 Ανακαλύπτοντας τον Pablo Picasso

Πέμπτη, 18.00-19.30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75 € / Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 6- 12 ετών
Πηλός και νέες τεχνολογίες
Β΄ΚΥΚΛΟΣ -Ο γύρος του κόσμου με πηλό

Τα παιδία ταξιδεύουν στις πέντε Ηπείρους ,γνωρίζουν και μελετούν τα σπουδαιότερα έργα κάθε πολιτισμού. Με την τέχνη της πηλοπλαστικής δημιουργούν δράκους από την Κίνα, τοτέμ Ινδιάνων της Αμερικής, μάσκες της Αφρικής, αρχαιοελληνικά ανάγλυφα και αγγεία της Ωκεανίας.

Σχεδιασμός προγράμματος: Νατάσσα Καλογεροπούλου, κεραμίστρια, γλύπτρια
Υλοποίηση, διδασκαλία: Λουκία Δραγάτση, εικαστικός κεραμίστρια

22 Φεβρουαρίου 2017 Αμερική
1 Μαρτίου 2017 Ασία
8 Μαρτίου 2017 Αφρική
15 Μαρτίου 2017 Ευρώπη
22 Μαρτίου 2017 Ωκεανία
29 Μαρτίου 2017 Τα παιδιά διακοσμούν τις κατασκευές τους

Τετάρτη, 18.00-19.30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75 € / Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €
Δεν περιλαμβάνεται το κόστος καμινιού

Για παιδιά 6 – 13 ετών
ARKKI Σχολείο αρχιτεκτονικής για παιδιά

Το πιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το ARKKI (School of Architecture for children and Youth), που ήρθε στην Ελλάδα από τον ΑΚΤΟ, σε συνεργασία με τη DESIGNEMBASSADOR.COM, συνεχίζει τη δράση του και το φθινόπωρο, με νέους κύκλους εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας από 6 έως 13 ετών. Το καλοκαίρι, δεκάδες παιδιά πήραν μέρος στα καλοκαιρινά εργαστήρια και δημιούργησαν με τέχνη και φαντασία πρωτότυπες κατασκευές που τα ενθουσίασαν. Τώρα, το δημιουργικό παιχνίδι που βασίζεται στην αρχιτεκτονική συνεχίζεται, με τον ίδιο πάντα στόχο, τα παιδιά να εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο, να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις, μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάζουν και να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, που πάντα είναι πολύ εντυπωσιακό. Όλα τα προγράμματα ενδυναμώνουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Κι όσο για την αρχιτεκτονική; Χρησιμοποιείται ως μέσο για να δώσει στα παιδιά τα δεκάδες ερεθίσματα που από τη φύση της έχει η επιστήμη αυτή, να τα βοηθήσει στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και, τελικά, να τα κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να γίνουν οι «αρχιτέκτονες» του μέλλοντός τους.

Δυνατότητα παρακολούθησης Σάββατο ή Κυριακή.

ΚΥΚΛΟΣ 5 4, 11, 18 Μαρτίου, 1 Απριλίου 2017
Σάββατο, 13.30-15.00

ΚΥΚΛΟΣ 5 5, 12, 19 Μαρτίου 2 Απριλίου 2017
Κυριακή, 12.00-13.30

Kάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.
Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου: 80 €

Για παιδιά 8 – 12 ετών
Ταξίδι στις χώρες της Αναγέννησης

Μέσα από το ταξίδι του χρόνου, με χρώματα και σχέδια, τα παιδιά ανοίγουν τα μαγικά τους φτερά για να πετάξουν με την μηχανή του χωροχρόνου από την επιστημονo -χώρα στην ζωγράφο-χώρα. Με την ομάδα «Τέχνης Ρίζωμα».

Ημερομηνίες: 5 Μαρτίου
Κυριακή, 10:00-11:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

Ανακαλύπτω, Παρατηρώ, Αγγίζω, Δημιουργώ, Βιώνω

Τα παιδιά, μέσα από ένα παιχνίδι ανακάλυψης των γεωμετρικών σχημάτων, σε έναν προκαθορισμένο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο (χρώματος λευκού), εξοπλισμένο με έπιπλα από ανακύκλωση χαρτονιού (επίσης λευκού χρώματος), τοποθετούν αυτοκόλλητα. Έτσι μέσω της διαδραστικής διαδικασίας ανακαλύπτουν, παρατηρούν αγγίζουν και δημιουργούν βιώνοντας μια εκπαιδευτικά καινοτόμα προσέγγιση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος και δημιουργούν ένα χώρο-παλέτα κι έργο μαζί, μια τρισδιάστατη πολύχρωμη επιφάνεια σε φυσικό μέγεθος.

Ημερομηνίες: 19 Μαρτίου
Κυριακή, 10:00-11:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

Φιλοσοφία για παιδιά

Mε όχημα και αφορμή την Οδύσσεια του Ομήρου, τα παιδιά καλούνται μέσα από πειράματα σκέψης να απαντήσουν σε θεμελιώδη φιλοσοφικά ζητήματα. Με την Ειρήνη Γεωργίου.

6 Μαρτίου 2017 Στο νησί της Κίρκης και επιλογές και συνέπειες
13 Μαρτίου 2017 Οι Σειρήνες και η προσωπική ελευθερία
20 Μαρτίου 2017 Η επιστροφή στην Ιθάκη και ταυτότητα και αλλαγή
Δευτέρα, 18.00-19.30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

Για παιδιά 8 – 12 ετών
Τα ίχνη της Μουσικής

Τα ίχνη της μουσικής στις εικαστικές τέχνες της Ευρώπης από την αρχαιότητα έως σήμερα. Θέλετε να εξερευνήσουμε το μοναδικό κόσμο της μουσικής, της τέχνης, της έκφρασης, του ρυθμού, της δημιουργίας; Τότε, λοιπόν, ας αρχίσουμε το ιστορικό ταξίδι του «διαλόγου» της μουσικής με τις εικαστικές τέχνες στο ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό στερέωμα. «Τα ίχνη της μουσικής στις εικαστικές τέχνες της Ευρώπης από την αρχαιότητα έως σήμερα» είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που μας οδηγεί στην αναζήτηση και τη μελέτη μουσικών μοτίβων σε έργα τέχνης. Τα παιδιά γνωρίζουν, κατανοούν, αξιολογούν βασικά στοιχεία της ιστορίας της μουσικής, των εικαστικών τεχνών και των μουσικών οργάνων. Αναλύουν, συνθέτουν και ανασυνθέτουν έργα τέχνης και να κατασκευάζουν μουσικά όργανα με απλά καθημερινά υλικά. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η διαμόρφωση του παιδιού ως φιλότεχνου θεατή και δημιουργού. Με την μουσικό – παιδαγωγό και πολιτισμολόγο Κυριακή Μπιλιάνη.

27 Μαρτίου 2017

Η τέχνη περνά στην αιωνιότητα.
Από τις προϊστορικές Κυκλάδες έως την τέχνη της κλασικής Ελλάδας. Δημιουργικό παιχνίδι με κατασκευή μουσικών οργάνων.

3 Απριλίου 2017

Οι δύο αυτοκρατορίες του αρχαίου κόσμου, η Ρώμη και το Βυζάντιο, και οι πολιτισμικές επιρροές των κατεκτημένων λαών. Δημιουργικό παιχνίδι με κατασκευή μουσικών οργάνων.

10 Απριλίου 2017

Οι σκοτεινοί αιώνες δίνουν τη σκυτάλη στο φώς και το χρώμα. Μεσαίωνας και Αναγέννηση. Δημιουργικό παιχνίδι με κατασκευή μουσικών οργάνων.

24 Απριλίου 2017
Ο 17ος αιώνας στην Ευρώπη των αλλαγών. Το Μπαρόκ στην Ευρώπη. Δημιουργικό παιχνίδι με κατασκευή μουσικών οργάνων.

8 Μαΐου 2017

Η εποχή του ορθού λόγου και η ανάδυση του σύγχρονου κόσμου. Διαφωτισμός και ρομαντισμός οδηγούν τα βήματα της τέχνης. Δημιουργικό παιχνίδι με κατασκευή μουσικών οργάνων.

15 Μαΐου 2017

Πειραματισμοί σε νέα πρότυπα. Τέλος 19ου και 20ος αιώνας. Δημιουργικό παιχνίδι με κατασκευή μουσικών οργάνων.

Δευτέρα 18.00-19.30
Συνολικό κόστος συμμετοχής :80 € /Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

Προγράμματα για παιδιά και γονείς στο πλαίσιο των περιοδικών εκθέσεων του Ιδρύματος Θεοχαράκη

Για παιδιά 6-12 ετών:
Παίζω με τις τέχνες με αφορμή μία έκθεση

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκινά με αφορμή μια εικαστική έκθεση για να αναζητήσει σχέσεις με τη μουσική, το θέατρο και τη λογοτεχνία. Τα παιδιά, περνώντας από τη μία τέχνη στην άλλη, εμβαθύνουν στη σχέση τους με το πρωτότυπο έργο, ενώ παράλληλα γίνονται τα ίδια δημιουργοί νέων έργων. Βασικό εργαλείο του προγράμματος είναι το παιχνίδι και κεντρικός στόχος η χαρά της δημιουργίας, μέσα από το παιχνίδι με τις τέχνες.

19 Μαρτίου 2016
Θάλασσα των Ελλήνων
Σχεδ/μός προγράμματος: Παναγιώτης Τσιρίδης & Πιάνο: Ρένια Χρυσουλάκη

Κυριακή 13.30-14.30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 € (1 παιδί + 1 συνοδός)

Για παιδιά 8-12 ετών και γονείς:
Μία νύχτα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη! (Museum Sleepover)

Η δράση στοχεύει στη μύηση και εξοικείωση των παιδιών με τους μουσειακούς χώρους και τη θεματολογία της τρέχουσας έκθεσης. Τα παιδιά ξεναγούνται στην έκθεση, συμμετέχουν σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, σχεδιασμένα από μουσειοπαιδαγωγούς, και βιώνουν μία μοναδική νυχτερινή εμπειρία, περιτριγυρισμένα από πολύτιμα έργα τέχνης.

18 Μαρτίου Παρά θίν’ αλός. Θαλασσινά Θέματα στη Νεοελληνική Ζωγραφική
18.00 (απόγευμα Σαββάτου) 10.00 (πρωί Κυριακής)

Κόστος συμμετοχής: 80 € (περιλαμβάνονται ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διανυκτέρευση, δείπνο, πρωινό, καθώς και εκπλήξεις)

Παιδικές Παραστάσεις και Αφηγήσεις

Για παιδιά 3 – 6 ετών:
Συνέβη σε μία βίδα

Ένα γνωστό σε όλους, συνηθισμένο, αντικείμενο πρωταγωνιστεί σε αυτήν την ιστορία. Πρόκειται για μια Βίδα που αναζητά την αποστολή της. Όπως όλοι οι ήρωες των λαϊκών παραμυθιών, απομακρύνεται από την πατρίδα της, το οικείο της περιβάλλον και αγωνίζεται να αποδείξει τις δυνατότητές της. Στην προσπάθειά της αυτή ζει πρωτόγνωρες εμπειρίες, χαρές και απογοητεύσεις. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με γνωστά έργα της παγκόσμιας τέχνης, τα οποία, με την τεχνική του animation, ζωντανεύουν και αποκτούν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Λαμβάνουν και τις απαραίτητες πληροφορίες για κάθε έργο τέχνης που προβάλλεται, ενώ καλούνται να συμμετάσχουν, τόσο με τις παρατηρήσεις τους, όσο και σωματικά, ακολουθώντας τις αλλεπάλληλες μεταμορφώσεις της Βίδας.

Σενάριο, σκηνοθεσία και αφήγηση: Χριστίνα Παλαιολόγου
Animation: Γρηγόρης Περίκο
Μουσική, τραγούδι: Κατερίνα Μακρή

12 Μαρτίου 2017
Κυριακή, 12.00-13.00
Κόστος συμμετοχής: 10 €

Για παιδιά 6 ετών και άνω:
Εκλάπη το κλειδί του Sol

Ένα διασκεδαστικό μουσικό «θρίλερ» για παιδιά από 6 ετών εκτυλίσσεται στην περιοχή του Πενταγράμμου : το Κλειδί του Σολ γίνεται άφαντο..!

Ολοφάνερα μυστικά σχέδια και έντιμες δολοπλοκίες, αγνές πλεκτάνες, ίντριγκες και ανακατωσούρες δημιουργούν ξεκάθαρα, μια γνήσια ατμόσφαιρα μυστηρίου.

Προβλήματα που λατρεύουμε να λύνουμε σε όλες τις ντετεκτιβικές κομεντί της Αιμιλίας Βασιλακάκη. Αυτή είναι η πρώτη τού είδους της που μεταφέρεται στη σκηνή, για να μας μπερδέψει όλους μαζί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη..!

5, 12 Μαρτίου
Κυριακή, 15.00-16.00
Κόστος συμμετοχής: 10 €

Ο Κώδικας του κοντού δράκου

Ένας σοφός δράκος με δυνατά φτερά, μια κροκόδειλος που όλο σκέφτεται το φαγητό και τα δύο αδέλφια της, το καθένα με το δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα. Όλα κυλούν ήρεμα και ωραία, στο ποτάμι που ζούνε όταν ξαφνικά ο δράκος σκοντάφτει πάνω σε ένα παλιό σεντούκι. Τι να κρύβει άραγε; Με ποιόν τρόπο αυτό το σεντούκι μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους;

Μια θεατρική παράσταση που θα ψυχαγωγήσει τα παιδιά, ενώ, παράλληλα, θα τα φέρει σε μια πρώτη επαφή με τον κώδικα της ευρωπαϊκής μουσικής. Πάνω από όλα όμως, ένα θεατρικό έργο που θα τα βοηθήσει να δουν πως όταν οι άνθρωποι δείχνουν αλληλεγγύη και συνεργάζονται μεταξύ τους μπορούν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο και να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή.

5, 19 Μαρτίου 2017, 2, 9, 30 Απριλίου 2017
Κυριακή, 12.00-13.00
Κόστος συμμετοχής: 10 €

Για ενήλικες
Φτιάχνοντας αξεσουάρ με ευτελή υλικά σε καιρούς κρίσης

Οι συμμετέχοντες δημιουργούν κοσμήματα και αξεσουάρ από ευτελή υλικά, όπως σφουγγάρια, καπάκια, σύρματα και κουμπιά. Με τη σχεδιάστρια κοσμημάτων και αξεσουάρ, Χριστίνα Αγγελοπούλου («Στρίγκλες»).

19 Μαρτίου Κυριακή, 17:00-20:00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 25 €

Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη

Ο ρόλος μιας χορωδίας δεν είναι απλά ψυχαγωγικός, αλλά συνάμα μορφωτικός, παιδαγωγικός και κοινωνικός. Η χορωδία έχει ως στόχο την καλλιέργεια της φωνής και της ψυχής των συμμετεχόντων, τη γνωριμία τους με μουσικά είδη διαφορετικών εποχών και στιλ, καθώς και την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη σκηνή ,καθώς και την ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης. Η Νίνα Καλούτσα διδάσκει τις βασικές αρχές του τραγουδιού με αφετηρία την σχολή του Κρατικού Ωδείου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας.

Διδασκαλία χορωδίας: Μαέστρος Κατερίνα Βασιλικού
Διδασκαλία φωνής: Νίνα Καλούτσα

Ημερομηνίες:
Από 1 Οκτωβρίου 2016 έως 25 Ιουνίου 2017
(εκτός αργιών και σχολικών διακοπών)
Ακροάσεις –εγγραφές Καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Σάββατο: 10:00-12:00 Ατομική συμμετοχή: 50 € / μήνα

Οργανώνονται επίσης ειδικά προγράμματα για σχολεία.

Ειδική έκπτωση 10% ΣΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ και 20% ΣΤΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ. Ισχύει για ταυτόχρονη προαγορά περισσοτέρων του ενός προγραμμάτων (εκτός παιδικών παραστάσεων) .