Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη προσκαλεί τον όλο τον Μάρτιο μικρούς και μεγάλους στα ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει ετοιμάσει.

Αναλυτικά:

• Ζωγραφίζω τα συναισθήματα μου (για παιδιά 4 – 6 ετών)

Εργαστήριο όπου τα παιδιά μαθαίνουν να παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους, να εκφράζουν αυτό που αισθάνονται και να το αποτυπώνουν με ποικίλες τεχνικές. Με αφορμή έναν ζωγραφικό πίνακα, μια ιστορία, ένα συναίσθημα, μια μελωδία τα παιδιά συγκεκριμενοποιούν αυτό που νιώθουν και ενθαρρύνονται να το εκφράσουν με έναν παιγνιώδη και ευφάνταστο τρόπο. Μέσα από τον πειραματισμό παρατηρούν πως αντιδρούν τα υλικά και μαθαίνουν σταδιακά τις βασικές έννοιες της ζωγραφικής. Με την εικαστικό Χριστίνα Κάλμπαρη.

Ημερομηνίες:

3 Μαρτίου-Τι κρύβεται μέσα στο δάσος (Rousseau)
10 Μαρτίου-Αυτός είναι ο εαυτός μου (Picasso)
17 Μαρτίου-Το δικό μου ωραίο τερατάκι (Miro)
24 Μαρτίου-Πάμε τις γραμμές μια βόλτα (Kadinsky)
31 Μαρτίου-Βάζω χρώμα στο σκοτάδι (Van Gogh)

Πέμπτη 18.00 – 19.30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

• Η Γενιά του ‘30 (για παιδιά 6 – 12 ετών)

Ανακαλύψτε και ζωγραφίστε θέματα της σπουδαίας εποχής του ελληνικού μοντερνισμού, που έμεινε στην ιστορία ως «η Γενιά του ‘30». Μέσα από έργα των σπουδαίων ζωγράφων Μόραλη, Παπαλουκά, Τσαρούχη, Θεόφιλο και άλλων, τα παιδιά μαθαίνουν πώς η ελληνική ζωγραφική παράδοση συνέπλευσε κι ανανεώθηκε από τα ευρωπαϊκά ρεύματα του μοντερνισμού. Με τον ζωγράφο Δημήτρη Νοταρά.

Ημερομηνίες:

2 Μαρτίου-Σπύρος Παπαλουκάς
9 Μαρτίου-Γιάννης Τσαρούχης
16 Μαρτίου-Κωνσταντίνος Παρθένης
23 Μαρτίου-Γιάννης Μόραλης
30 Μαρτίου-Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας
6 Απριλίου-Θεόφιλος Χατζημιχαήλ

Τετάρτη 18.00 – 19.30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75€ / Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

• Τέχνη και επιστήμη (για παιδιά 8 – 12 ετών)

Η Τέχνη και η Επιστήμη, δύο έννοιες που συναντιούνται μέσω της έμπνευσης της παρατήρησης και της έρευνας, σε μια παράλληλη διαδρομή. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα φυσικά φαινόμενα μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια με πειράματα και διαδραστικές πλατφόρμες. Προσεγγίζουν την μαγεία της πιο ανερχόμενης τάσης στη τέχνη, που ενώνει τους δύο χώρους, χρησιμοποιώντας υλικά της σύγχρονης εικαστικής σκηνής όπως μαγνήτες, μέταλλα, νήματα, φως νερό κ.α. Με την εικαστικό και παιδαγωγό Γεωργία Χατζηβασιλειάδη (MFA Fine Art Media) και την νηπιαγωγό Δρ. Χαρίκλεια Θεοδωράκη (PhD Διδακτική των Φυσικών Επιστημών για παιδιά).

Ημερομηνίες: 6 Μαρτίου-Βλέποντας τον ήχο
Κυριακή 10.00 – 11.30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

• Μάχες και Θρυλικοί Ήρωες

Ένα ταξίδι μυθοπλασίας στον κόσμο των θρυλικών ηρώων του παρελθόντος! Ξεκινώντας από τους μυθικούς αρχαίους ήρωες και την Μεσόγειο και φτάνοντας μέχρι την Αφρική και την Αμερική τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν μια διαδρομή που συνδυάζει τη γλυπτική και τις κατασκευές με την ζωγραφική και να διακοσμήσουν με την φαντασία τους γλυπτά και μάσκες. Με τον ζωγράφο Δημήτρη Νοταρά.

Ημερομηνίες: 20 Μαρτίου-Ινδιάνοι της Αμερικής
Κυριακή 10.00 – 11.30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Παιδικές παραστάσεις και αφηγήσεις

• Ήταν ένα πειρατικό καράβι (για παιδιά 3 – 6 ετών)

Μία πανέξυπνη κότα αποφασίζει να γνωρίσει τα πιο περίεργα μέρη. Θέλει να ταξιδέψει εκεί που τα χρώματα είναι ζωηρά και χορεύουν και τα ζώα είναι πολύχρωμα και μιλάνε με ανθρώπινη φωνή. Αποφασίζει λοιπόν να μπει κρυφά σε ένα καράβι. Εκεί θα συναντήσει έναν καλοκάγαθο πειρατή που ψάχνει το μεγαλύτερο θησαυρό της γης.

Σενάριο, σκηνοθεσία και αφήγηση: Χριστίνα Παλαιολόγου
Μουσική, τραγούδι: Κατερίνα Μακρή

Ημερομηνίες: 6 Μαρτίου
Κυριακή 11.00 – 12.00
Κόστος συμμετοχής: 10€

• Ο μικρός κάστορας και η ηχώ (για παιδιά 4 – 8 ετών)

Ένας κάστορας ζει μόνος στην άκρη της λίμνης. Η ηχώ  της φωνής του θα λειτουργήσει σαν την φωνή ενός άλλου. Η πλάνη αυτή θα οδηγήσει το μικρό κάστορα σε περιπλάνηση και αυτή με τη σειρά της, στη συνάντηση με τους πραγματικούς άλλους. Μια ιστορία για τη μοναξιά και τη φιλία, δύο θέματα που αφορούν σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Το τρυφερό παραμύθι της Amy MacDonald που έγινε αγαπητό και δημοφιλές στη χώρα μας, μέσα από τη μετάφραση της Ρένας Ρώσση – Ζαΐρη, ζωντανεύει από την καλλιτεχνική ομάδα Λόγου Παίγνιον για παιδιά από τεσσάρων ετών.

Θεατρική διασκευή: Παναγιώτης Τσιρίδης

Ημερομηνίες: 20 Μαρτίου
Κυριακή 12.00 – 13.00
Κόστος εισιτηρίου: 10€

Για ενήλικες

• Βιωματική ξενάγηση στο πλαίσιο των περιοδικών εκθέσεων

Η Θάλεια Βαλέτα, ηθοποιός, συγγραφέας, δραματοθεραπεύτρια και δημιουργός της τεχνικής   «[email protected] through Art», ξεναγεί βιωματικά το κοινό χρησιμοποιώντας ως δυναμικά εργαλεία τη μυθολογία, τις τέχνες, το ρυθμό και την τελετουργία, με σκοπό την νοητική και σωματική ξεκούραση, την απόλαυση, την ευφορία και την αυτογνωσία.

Ημερομηνίες: 19 Μαρτίου-Γιώργος Γουναρόπουλος: Η Ποιητική του Συμβολισμού
Σάββατο 18.00 – 21.00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

• Κόσμημα κεραμικό και πορσελάνη
Το σχέδιο γίνεται πραγματικότητα

Οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν τις δυνατότητες του πηλού και της πορσελάνης και αφήνουν τα χέρια να οδηγήσουν την φαντασία τους. Διακοσμούν τις δημιουργίες τους, κάνουν συνδυασμούς με άλλα υλικά, εφαρμόζουν εξαρτήματα, εμπνέονται από τις σύγχρονες τάσεις και τις δημιουργίες καταξιωμένων καλλιτεχνών, που παρουσιάζει η κεραμίστρια και γλύπτρια Νατάσσα Καλογεροπούλου.

Ημερομηνίες:

8 Μαρτίου-Πηλός μια πρώτη επαφή
15 Μαρτίου-Φινίρισμα και διακόσμηση
22 Μαρτίου-Εφαρμογή σε εξαρτήματα και άλλα υλικά
29 Μαρτίου-Πορσελάνη
5 Απριλίου-Φινίρισμα και διακόσμηση
12 Απριλίου-Εφαρμογή σε εξαρτήματα και άλλα υλικά

Τρίτη 18.00 – 20.00
Συνολικό κόστος συμμετοχής για κάθε κύκλο: 150€
(Στην τιμή δεν περιλαμβάνεται το κόστος του καμινιού και οι βάσεις που θα δημιουργηθεί το κόσμημα)

• Σεμινάριο Βυζαντινής ζωγραφικής

Το σεμινάριο περιλαμβάνει σχέδιο και ζωγραφική εκτέλεση σε προετοιμασμένη επιφάνεια με την παραδοσιακή τεχνική της αυγοτέμπερας, με την τετράχρωμη παλέτα (λευκό, μαύρο, κόκκινο, ώχρα), καθώς και συζήτηση για τεχνικά ζητήματα της βυζαντινής ζωγραφικής.

Ημερομηνίες:

ΚΥΚΛΟΣ 2: Η γραμμή και το χρώμα στην βυζαντινή ζωγραφική
Με τον αγιογράφο και ζωγράφο, Νεκτάριο Μαμάη.
4, 5, 6 Μαρτίου
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 18.00 – 21.00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 80€

• Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη

Ο ρόλος μιας χορωδίας δεν είναι απλά ψυχαγωγικός, αλλά συνάμα μορφωτικός, παιδαγωγικός και κοινωνικός. Η χορωδία έχει ως στόχο την καλλιέργεια της φωνής και της ψυχής των συμμετεχόντων, τη γνωριμία τους με μουσικά είδη διαφορετικών εποχών και στιλ, καθώς και την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη σκηνή ,καθώς και την ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης.

Διδασκαλία χορωδίας Μαέστρος: Κατερίνα Βασιλικού
Διδασκαλία φωνής: Νίνα Καλούτσα

Ημερομηνίες: Από 3 Οκτωβρίου 2015 έως 25 Ιουνίου 2016
(εκτός αργιών και σχολικών διακοπών)

Ακροάσεις – εγγραφές Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς
Σάββατο 10.30 – 12.00
Ατομική συμμετοχή: 50€ / μήνα

Ειδική έκπτωση 10% ΣΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ και 20% ΣΤΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ. Ισχύει για ταυτόχρονη προαγορά περισσοτέρων του ενός προγραμμάτων (εκτός παιδικών παραστάσεων).