Ο χώρος της παλιάς βιοτεχνίας στο Μουσείο Μπενάκη – Μέντης στην οδό Πολυφήμου 6, ευελπιστεί να εξελιχθεί σε εκπαιδευτικό κέντρο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μεταξύ άλλων στην ίνα, το ύφασμα και τη βαφική τέχνη.

Παράλληλα ο χώρος λειτουργεί και ως ζωντανό εργαστήριο-μουσείο, και αποτελεί πυρήνα διατήρησης των τεχνικών που σχετίζονται με την επεξεργασία των νημάτων, την υφαντική, την κεντητική, και των άλλων παραδοσιακών τεχνικών. Έτσι, “ο Μέντης του Μουσείου Μπενάκη”, συνεργάζεται στενά με φορείς και ιδιώτες της Ελλάδας όπως το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, αλλά και το παραδοσιακό βαφείο των Αδελφών Δημητρακόπουλου.

Φέτος το Νοέμβριο, ξεκινά η ετήσια σειρά μαθημάτων για ενήλικες με θέμα τις Φυτικές βαφές, τα Βαφικά φυτά, πού χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά στον Ελλαδικό χώρο για την βαφή νημάτων (μαλλί, μετάξι, βαμβάκι). Ο πρώτος κύκλος ξεκινά την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016, 16.00-20.00.

Πρόκειται για πέντε θεματικούς κύκλους διάρκειας 4 εβδομάδων και 4 εργαστήρια που είναι ανεξάρτητα αλλά και αλληλένδετα μεταξύ τους, με παράλληλες παρουσιάσεις, ομιλίες, ξεναγήσεις σε χώρους και μουσεία ανάλογου ενδιαφέροντος αλλά και εκπαιδευτικές εκδρομές  που θα ενισχύουν τους θεματικούς κύκλους των μαθημάτων.

Πρόγραμμα και σύντομη περιγραφή των μαθημάτων:

Α’ ΚΥΚΛΟΣ
ΦΥΤΙΚΕΣ ΒΑΦΕΣ | Το ερυθρόδανον, ριζάρι, αλιζαρίνη (rubia tinctoria)

Αφιερωμένος στο κόκκινο του ριζαριού και στους τόνους του. Πρόκειται για το σπουδαίο βαφικό φυτό, που φύεται σε όλη την Ελλάδα και που το καλλιεργούσαν ειδικά γι’ αυτή τη χρήση. Είναι ο πρωταγωνιστής στον πρώτο συνεταιρισμό των Αμπελακίων στη Θεσσαλία που αφορούσε την παραγωγή των ξακουστών κόκκινων βαμβακερών νημάτων.

Διάρκεια: Τέσσερα μαθήματα, τεσσάρων ωρών
Χρόνος: Κάθε Παρασκευή από 18 Νοεμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου 2016
Ώρες: 16.00-20.00
Διδασκαλία: Μαρία Γρηγορίου
Τόπος: Μέντης-Πολυφήμου 6, Αθήνα
Κόστος: 120 ευρώ

Πληροφορίες & Εγγραφές: Μέντης. Τηλ.: 210 3478792, Τρίτη έως Σάββατο, 10.00-15.00.

Β’ ΚΥΚΛΟΣ
ΦΥΤΙΚΕΣ ΒΑΦΕΣ | Τα κίτρινα, οι ώχρες, τα πορτοκαλιά και οι αποχρώσεις τους.

Πολλά φυτά δίνουν κίτρινο χρώμα. Θα ασχοληθούμε με αυτά που δίνουν δυνατό και ανεξίτηλο χρώμα. Το ρόδι, η ξυνίθρα, τα κρεμμυδότσουφλα.

Διάρκεια: Τέσσερα μαθήματα, τεσσάρων ωρών
Χρόνος: Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου & 30 Δεκεμβρίου 2016, Παρασκευή 13 Ιανουαρίου & 20 Ιανουαρίου 2017
Ώρες: 16.00-20.00
Διδασκαλία: Μαρία Γρηγορίου
Τόπος: Μέντης-Πολυφήμου 6, Αθήνα
Κόστος: 120 ευρώ

Πληροφορίες & Εγγραφές: Μέντης. Τηλ.: 210 3478792, Τρίτη έως Σάββατο, 10.00-15.00