Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά

Για βρέφη 12-24 μηνών

Εξερευνώντας τις αισθήσεις.

Διεγείροντας τις αισθήσεις των λιλιπούτειων φίλων μας, προσφέροντας μία ποικιλία ερεθισμάτων που εστιάζουν στην αφή, την όσφρηση, την όραση, την ακοή και την γεύση, θα τους βοηθήσουμε να αντιληφθούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν. Ένα εργαστήρι που χρησιμοποιεί το παιχνίδι και την χαρά της ανακάλυψης, ερεθίζει τις αισθήσεις και, με την βοήθεια θεατρικών τεχνικών, προσφέρει χαρά και διασκέδαση. Μέσω της εξερεύνησης, θα ωθήσουμε τα βρεφάκια -μεταξύ άλλων- να αναπτύξουν την συγκέντρωσή τους και την λεπτή/αδρή τους κινητικότητα. Μέσα από την ομάδα θα αρχίσουν να αλληλεπιδρούν και θα εξελίσσονται, καθώς επίσης θα ενισχύεται και ο δεσμός μεταξύ του γονιού/συνοδού και του βρέφους. Νερά, φυσικά υλικά, μυρωδιές, διαφορετικές υφές υλικών, υφάσματα, κορδέλες, τσιμπίδες, κουτάλια και χρώματα είναι μερικά υλικά με τα οποία θα πειραματιστούμε.

“Το κίτρινο το στρογγυλό που είναι ζουμερό, ξινούτσικο είναι λίγο
εκεί παραδίπλα κάτι πέταλα μυρίζουν, μαζί με τα κλαδιά με περιτριγυρίζουν
ωχ, περίμενε να πιάσω το ρυζάκι που είναι μέσα στο βαζάκι,
και μετά θα το μοιράσω στο διπλανό μπολάκι
τρέχουν τα νερά ευωδιαστά και στον τοίχο βλέπω μια σκιά
και δω πάνω έχει χρώματα πολλά
θα τα ανακαλύψουμε όλα με χαρά!”

Ελάτε να παίξουμε, να εξερευνήσουμε, να λερωθούμε και να λερώσουμε! Με την ηθοποιό Μαρίζα Τσάρη.

Πληροφορίες:
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί.
Παρακαλούμε ενημερώστε μας για τυχόν τροφικές αλλεργίες ή αλλεργίες σε υλικά. Θα χρειαστεί επίσης να έχετε μαζί σας επιπλέον ρούχα και μια πετσέτα.
Για τη σωστή διεξαγωγή του προγράμματος δεν επιτρέπεται η είσοδος μετά τις 12:30.
14 Μαρτίου 2020
Σάββατο, 12:30-13:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Για παιδιά 2-4 ετών

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες

Παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Η εκπαιδευτικός Σπυριδούλα Χρόνη και ο μουσικοπαιδαγωγός Γιάννης Ψαριώτης, δημιουργούν ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα. Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί.

Πληροφορίες:
ΚΥΚΛΟΣ 5
28 Μαρτίου, 4, 11 Απριλίου, 9 Μαΐου 2020
Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.
Σάββατο, 10:30-11:30
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80€

Για παιδιά Νηπιαγωγείου (4-5 ετών) & Δημοτικού (6-12 ετών)

ARKKI Σχολείο αρχιτεκτονικής για παιδιά.

Το πιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το ARKKI (School of Architecture for children and Youth), που ήρθε στην Ελλάδα από τον ΑΚΤΟ, σε συνεργασία με τη DESIGNEMBASSADOR.COM, συνεχίζει τη δράση του και το φθινόπωρο, με νέους κύκλους εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας από 4 έως 5 και από 6 έως 12 ετών.

Τώρα, το δημιουργικό παιχνίδι που βασίζεται στην αρχιτεκτονική συνεχίζεται, με τον ίδιο πάντα στόχο, τα παιδιά να εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο, να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις, μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάζουν και να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, που πάντα είναι πολύ εντυπωσιακό.
Όλα τα προγράμματα ενδυναμώνουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Κι όσο για την αρχιτεκτονική; Χρησιμοποιείται ως μέσο για να δώσει στα παιδιά τα δεκάδες ερεθίσματα που από τη φύση της έχει η επιστήμη αυτή, να τα βοηθήσει στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και, τελικά, να τα κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να γίνουν οι «αρχιτέκτονες» του μέλλοντός τους.

Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Πληροφορίες:
Για παιδιά 4-5 ετών
ΚΥΚΛΟΣ 3: 21, 28 Μαρτίου 2020
Ο κύκλος των χρωμάτων.
Χάρτινα Φαναράκια.
Τα παιδιά εισάγονται στη θεωρία των χρωμάτων, κατασκευάζοντας σβούρες αλλά και φανάρια με χρωματιστό φως.
Σάββατο, 14:00-15:00
Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου: 40€

Για παιδιά 6-12 ετών

ΚΥΚΛΟΣ 3: 21, 28 Μαρτίου, 4, 11 Απριλίου 2020

Μια πόλη σε πάζλ (Ι, ΙΙ)

Ο κήπος μου (Ι, ΙΙ)

Τα παιδιά εισάγονται στις βασικές έννοιες του πολεοδομικού σχεδιασμού, μέσα από ένα τρισδιάστατο παιχνίδι συλλογικής διαβούλευσης. Στη συνέχεια, ανακαλύπτουν την αρχιτεκτονική τοπίου, χρησιμοποιώντας αληθινά φυτά.

Πληροφορίες:
Σάββατο, 12:00-13:30
Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου: 80€
Για παιδιά 6-8 ετών

MoMu – Art Lab.

Ένα εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης και βιωματικής διδασκαλίας της μουσικής.

Τα παιδιά εξερευνούν τη μουσική και πειραματίζονται με βασικές μουσικές έννοιες, παρατηρούν, αυτοσχεδιάζουν και δημιουργούν με ήχους, λέξεις και χρώματα μέσα από φωνητικές, ενόργανες, ρυθμικές και μελωδικές ασκήσεις – παιχνίδια, αντλώντας έμπνευση από το χώρο της εικαστικής δημιουργίας. Με τη μουσικό-εικαστικό Αγγέλα Μανδηλάρη.

Πληροφορίες:
Νέα ημερομηνία προγράμματος: 21 Μαρτίου
Παίζω μουσική σε αφρικάνικους ρυθμούς με αυτοσχέδια μουσικά όργανα.

Σάββατο, 16:00-17:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 7–10 ετών

Μικροί επιστήμονες – μαθαίνω τον εγκέφαλο παίζοντας!

15 Μαρτίου 2020

Πόσα νούμερα μπορώ να κρατήσω στη μνήμη μου και γιατί; Πώς γνωρίζω πού βρίσκεται η καντίνα του σχολείου και δεν χάνω τον δρόμο πηγαίνοντας προς τα εκεί; Ξεχνώ ποτέ πώς να κάνω ποδήλατο; Αυτά και άλλα θα επεξεργαστούμε σε ένα βιωματικό εργαστήριο με στόχο την εκμάθηση βασικών εννοιών της νευροεπιστήμης από παιδιά και το ρόλο που παίζει ο εγκέφαλος στη μνήμη. Μεταξύ άλλων, σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά θα φτιάξουν και θα παίξουν ένα παιχνίδι μνήμης, θα τους ζητηθεί να βρουν τον πιο σύντομο δρόμο σε χάρτες και θα μάθουν για το βασικό ρόλο που παίζει ο ιππόκαμπος για τη μνήμη.

Πληροφορίες:
Σχεδ/μος – Υλοπ/ση: Μαρίνα Μαρτίνου, PhD Αναπτυξιακής Γνωστικής Νευροεπιστήμης
Κυριακή, 11:30-13:00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Οι Φωτογραφίες μου!

Ένα εργαστήριο που συνδυάζει την φωτογραφία με το παιχνίδι και την εικαστική δημιουργία. Σχεδιασμός: Βασίλης Γεροντάκος, Υλοποίηση: Βασίλης Γεροντάκος & Μαρία Ζυγούρη

7 Μαρτίου 2020
Φανταστικά ζώα και αντικείμενα.

Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά αρχίζουν να παρατηρούν εξεταστικά τον
περιβάλλοντα χώρο. Εστιάζουν σε λεπτομέρειες και κάνουν πολύ κοντινές λήψεις αντικειμένων. Στη συνέχεια θα τις χρησιμοποιήσουν ως υλικό για να δημιουργήσουν φανταστικά ζώα και αντικείμενα με ζωγραφική και κολλάζ.

14 Μαρτίου 2020
Φανταστικές ιστορίες.

Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες. Μέσα από το παιχνίδι, η κάθε ομάδα δημιουργεί τη δική της ιστορία και καλούνται να τις αναπαραστήσουν με φωτογραφίες που είναι εφικτό να γίνουν στο χώρο που παρευρίσκονται. Στη συνέχεια, ολοκληρώνουν την ιστορία επεξεργαζόμενα με έναν εικαστικό τρόπο τα υλικά τους (χαρτιά, πλαστικά ή οτιδήποτε άλλο) εκφράζοντας τα συναισθήματά τους, αυτοσχεδιάζοντας με σχήματα, χρώματα, επιφάνειες. Τέλος, προσθέτουν το κείμενο και φτιάχνουν τη δική τους φανταστική, εικονογραφημένη ιστορία.

Πληροφορίες:
Σάββατο, 12:30-14:00 & στις 14 Μαρτίου 2020 στις 14:00-15:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 45€ / Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 7–12 ετών

Χρησιμοποιημένο αλλά χρήσιμο!

Τι είναι κοινό σε όλους; Ο πλανήτης μας, η Γη! Η παγκόσμια ημέρα της Γης θα έπρεπε να είναι κάθε μέρα. Ελάτε να τη βοηθήσουμε και να μάθουμε πώς να την τιμάμε καθημερινά μέσω της ανακύκλωσης. Συλλέγουμε τα δικά μας υλικά μέσα από την καθημερινότητα, στα οποία δίνουμε ξανά ζωή χρησιμοποιώντας τα στο έργο που δημιουργούμε με σκοπό να κατανοήσουμε ακόμα περισσότερο τη σημασία της ανακύκλωσης.
Το ανακυκλωμένο βιομηχανικό υλικό για την κατασκευή αυτοκινήτων είναι η έμπνευση και η δημιουργία του έργου ανακύκλωσης στο εκπαιδευτικό αυτό. Το οξύ υλικό διαβρώνει τις επιφάνειες και παραμορφώνει ό, τι βρει στο πέρασμα του. Επιφάνειες που έχουν διαβρωθεί από το οξύ είναι η πηγή έμπνευσης των μικρών καλλιτεχνών μας αλλά όχι μόνο… Όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά είναι ευπρόσδεκτα σε αυτό το πρόγραμμα!
Με την εικαστικό Έφη Τσουλουχοπούλου.

29 Μαρτίου 2020

Μια από τις σημαντικότερες γιορτές στην αρχαία Ελλάδα ήταν τα Εν Άστει Διονύσια ή Μεγάλα Διονύσια, προς τιμή του θεού Διονύσου και πραγματοποιούταν τον Μάρτιο. Γιορτή που περιλάμβανε πομπές με θυσίες και διαγωνιστικές θεατρικές παραστάσεις. Έχετε αναρωτηθεί πώς μπορούμε να σταματήσουμε να θυσιάζουμε τον πλανήτη μας μαθαίνοντας πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση των μπαταριών; Οι μπαταρίες περιέχουν μέταλλα που, επειδή είναι βαρύτερα από τον σίδηρο, τα ονομάζουμε βαρέα μέταλλα. Γνωρίζετε ότι αν δεν ανακυκλωθούν σωστά, τότε ελευθερώνονται στο περιβάλλον, μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα και από εκεί καταλήγουν στον οργανισμό μας; Ελάτε να κατασκευάσουμε το δικό μας φωτιστικό που δε θα χρειάζεται μπαταρίες για να μας φωτίζει.

Πληροφορίες:
Κυριακή, 13:00-15:00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Χρησιμοποιημένο αλλά χρήσιμο! αποτελεί συνεργασία του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη με την «ΣΥΔΕΣΥΣ Α.Ε», εταιρεία με σκοπό την εναλλακτική διαχείριση των χρησιμοποιημένων συσσωρευτών οχημάτων και βιομηχανίας μολύβδου -οξέως και νικελίου– καδμίου για όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Για παιδιά 8-12 ετών

Μικροί καλλιτέχνες με αφορμή μια έκθεση.

Τα παιδιά ξεναγούνται στην εκάστοτε περιοδική έκθεση. Στη συνέχεια με διάφορα υλικά και τεχνικές, θα φτιάξουν ένα έργο εμπνεόμενοι από την θεματική της έκθεσης. Υλοποίηση: Κάτια Παπασπηλιοπούλου, μουσειοπαιδαγωγός.

Πληροφορίες:
22 Μαρτίου 2020 «Η ανθρώπινη μορφή στην ελληνική ζωγραφική – 20ος αιώνας».
Κυριακή, 13:00-14:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Χρωματίζω σαν μοντέρνος.

Σύγχρονοι ζωγράφοι και μάχη με τα πινέλα κάνουν τα παιδιά να μάθουν τι είναι το μοντέρνο στην Τέχνη. Το πινέλο γίνεται η προέκταση του παιδικού χεριού που μετατρέπει την επιφάνεια του χαρτιού σε μια απέραντη μονοχρωμία, διχρωμία, τριχρωμία ή τετραχρωμία ακουαρέλας και πειραματίζεται με νέες τεχνικές όπως: το τύπωμα σε PVC (Julian Opie), η χαρακτική των καλλιτεχνικών βιβλίων του Αλέκου Φασιανού και η κατασκευή των φορεμάτων του Li Xiaofeng από κομμάτια πορσελάνης. Με την εικαστικό Έφη Τσουλουχοπούλου.

Πληροφορίες:
8 Μαρτίου 2020 Helen Frankenthaler
15 Μαρτίου 2020 Julian Opie
22 Μαρτίου 2020 Αλέκος Φασιανός
29 Μαρτίου 2020 Αλέξης Ακριθάκης
5 Απριλίου 2020 José Guadalupe Posada
12 Απριλίου 2020 Li Xiaofeng
Κυριακή, 16:00-17:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75€ / Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Η φύση των πραγμάτων.

7 Μαρτίου 2020
Βουτιά στον μικρόκοσμο!

Μπορεί να μην τα βλέπουμε, αλλά είναι εκεί. Στα βάθη μιας μικρής σταγόνας υγρού, στον κόκκο της άμμου, πάνω στην άκρη του χεριού μας, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος, ένα καινούργιο, υπέροχο, διαφορετικό σύμπαν. Βακτήρια, μικρόβια, μικροοργανισμοί, συμβιώνουν και αλλάζουν μορφή με μόνο σκοπό την συνέχιση της ζωής. Ελάτε να ανακαλύψουμε αυτούς τους καινούργιους φίλους, να κατανοήσουμε τις λειτουργίες και τους σκοπούς τους και να μάθουμε πώς να ζούμε μαζί τους εν ειρήνη!

Πληροφορίες:
Με την ομάδα Άνασσα.
Σάββατο, 16:00-17:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Τον εαυτό μου θα γνωρίσω και από την αρχή θα ξεκινήσω!

«Αυτό που αρέσει περισσότερο στο παιδί είναι το θέατρο, με άλλα λόγια η μεταμόρφωση της πραγματικότητας, όπως αυτή του παραδίδεται από έξω, σε κάτι που το ίδιο δημιουργεί.» (Evreinov, 1927)

Ένας νέος κύκλος εργαστηρίων Δραματοθεραπείας ξεκινά στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, όπου το παιχνίδι παίρνει μια συμβολική διάσταση και μέσα από τη δημιουργία εικόνων, παιχνίδια φανταστικών ρόλων και τη χρήση των εικαστικών μέσων, δημιουργείται ένας ασφαλής χώρος όπου το παιδί μπορεί να εκφράσει, να δώσει νέο νόημα και να προσεγγίσει με πιο λειτουργικό τρόπο την πραγματικότητα γύρω του και μέσα του. Με την Λουκία Αποστολίδη, Ψυχολόγο, Msc Ψυχολόγο της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια.

8 Μαρτίου 2020
Ο δικός μου – ο ήρωας του εαυτού μου.

Με τη δημιουργία του Body Image του παιδιού, θα προκύψουν οι δυνατότητες, τα εργαλεία, τα δυνατά στοιχεία του, τα οποία θα καταφέρει να τα παρατηρήσει φτιαγμένα μπροστά από το ίδιο. Ένας πολύ καλός τρόπος για την επεξεργασία της αυτοεκτίμησης, αυτογνωσίας και για την τόνωση της αυτοπεποίθησης.

Πληροφορίες:
Κυριακή, 11:00-12:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 12-15 ετών

Alpha labs Al lab.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι εδώ και είναι γύρω μας. Τη χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, σε φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, σε υπηρεσίες μετάφρασης, στα chatbots και σε ψηφιακούς βοηθούς, σε μηχανές αναζήτησης και σε συστήματα ανίχνευσης απάτης. Σύντομα θα είναι αυτονόητο να οδηγούν τα αυτοκίνητά μας συστήματα μηχανικής μάθησης και να βοηθούν τους γιατρούς να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν τις ασθένειές μας.
Είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν πώς λειτουργεί ο κόσμος μας ώστε να δημιουργήσουν το μέλλον που ονειρεύονται. Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουν τις δυνατότητες και τις επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι να μπορούν να δημιουργούν τα ίδια εφαρμογές της
για τον εαυτό τους και για τον κόσμο μας. Μπορούν! Στα Alpha labs. Με την ομάδα Alpha Labs.

Πληροφορίες:
15, 22 Μαρτίου 2020
Κυριακή, 11:00-12:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 90€

Για παιδιά 6-12 ετών και γονείς

Αφηγήσεις με την Σάσα ανάμεσα σε έργα τέχνης.

Πρώτα θα δούμε την Έκθεση, μετά θα πούμε ιστορίες! Ένα ολόκληρο μουσείο μόνο για μας! Ανακαλύπτουμε τη μυστική ζωή του, μαθαίνουμε για τους καλλιτέχνες και τα έργα τους, παίζουμε, μαντεύουμε και βέβαια… ακούμε τις απίθανες ιστορίες της Σάσας! Concept, σχεδιασμός προγράμματος, επιλογή κειμένων και αφήγηση: Σάσα Βούλγαρη.

Πληροφορίες:
13 Μαρτίου 2020
Μια φορά ήταν μία… ζωγραφιά! Στο πλαίσιο της έκθεσης «Η ανθρώπινη μορφή στην ελληνική ζωγραφική – 20ος αιώνας».
Παρασκευή, 19:00-20:00
Κόστος συμμετοχής: 10€

Για παιδιά 7-12 ετών και γονείς

Πάμε στην έκθεση;

Το Σάββατο παίρνουμε τους γονείς και ερχόμαστε στην έκθεση! Έχουμε μια ώρα στη διάθεσή μας για να εξερευνήσουμε όλους τους ορόφους της έκθεσης, να ψάξουμε για κρυμμένα στοιχεία επάνω στα έργα, να ανακαλύψουμε μυστικά από τη ζωή των καλλιτεχνών και να συμμετάσχουμε σε πολλές ακόμα δραστηριότητες έχοντας τους γονείς ως βοηθούς ή ως αντιπάλους μας. Μια διαδραστική εμπειρία που στόχο έχει την ανάπτυξη των δεσμών της οικογένειας καθώς παίζουν, εξερευνούν και ανταλλάσσουν εμπειρίες. Σχεδ/μός & υλοποίηση προγράμματος: Άννα Πλέσσα
21 Μαρτίου 2020 «Η ανθρώπινη μορφή στην ελληνική ζωγραφική – 20ος αιώνας».

Πληροφορίες:
Σάββατο, 12:30-13:30
Κόστος ξενάγησης: 15€ (ένας ενήλικας & ένα παιδί) και 5€ για κάθε επιπλέον άτομο

Οργανώστε την επίσκεψή σας

Πριν την επίσκεψη

Δημιουργήστε μια προσμονή στα παιδιά ρωτώντας τα τι περιμένουν να δουν στην έκθεση και στο πρόγραμμα της ξενάγησης.
Υπενθυμίστε τους κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια παραμονής στην έκθεση:
-Για την ασφάλεια τη δική μας αλλά και των έργων πρέπει να κρατάμε μια απόσταση 80 εκατοστών από τα εκθέματα καθώς και να μην στηριζόμαστε στους τοίχους.
– Όσο κι αν θέλουμε να αγγίξουμε τα αντικείμενα της έκθεσης, δεν επιτρέπεται. Ακόμα και τα πολύ καθαρά χέρια μπορούν να βλάψουν ένα έργο τέχνης.
– Στην έκθεση περιηγούμαστε ανάμεσα στα εκθέματα χωρίς να τρέχουμε.
– Κρατάμε τα μικρά παιδιά από το χέρι.
– Οι φύλακες ασφαλείας βρίσκονται εδώ για να προστατεύουν εμάς και τα έργα, οπότε ακούμε τις παρατηρήσεις τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης

Συμμετέχετε όλοι στις οικογενειακές δραστηριότητες κάτω από τις οδηγίες του ξεναγού.
Απαθανατίστε τα έργα που σας έκαναν εντύπωση και τις στιγμές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας με φωτογραφίες. Θυμηθείτε να απενεργοποιήσετε το φλας!
Ανεβάστε τις φωτογραφίες σας στο Instagram @theocharakis_foundation #familytoursTHF

Μετά την επίσκεψη

Συζητήστε με τα παιδιά τις εντυπώσεις σας από την έκθεση και τις δραστηριότητες που συμμετείχατε. Ποιο ήταν το αγαπημένο έκθεμα για τον καθένα ή δραστηριότητα; Ανατρέξτε στα φυλλάδια υλικού που συμπληρώσατε και στις φωτογραφίες.
Εμπνεόμενοι από την έκθεση δημιουργήστε μαζί μια ζωγραφιά ή ένα κολλάζ που να σας θυμίζει την επίσκεψή σας.

Σας περιμένουμε πάλι στην επόμενη έκθεση!

Για παιδιά 8-12 ετών και γονείς

Παίζω με τις τέχνες με αφορμή μία έκθεση

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκινά με αφορμή μια εικαστική έκθεση για να αναζητήσει σχέσεις με τη μουσική, το θέατρο και τη λογοτεχνία. Τα παιδιά, περνώντας από τη μία τέχνη στην άλλη, εμβαθύνουν στη σχέση τους με το πρωτότυπο έργο, ενώ παράλληλα γίνονται τα ίδια δημιουργοί νέων έργων. Βασικό εργαλείο του προγράμματος είναι το παιχνίδι και κεντρικός στόχος η χαρά της δημιουργίας μέσα από το παιχνίδι με τις τέχνες. Σχεδ/μός προγράμματος: Παναγιώτης Τσιρίδης, Πιάνο: Δήμητρα Κοκκινοπούλου.

Πληροφορίες:
8 Μαρτίου 2020 «Η ανθρώπινη μορφή στην ελληνική ζωγραφική – 20ος αιώνας»
Κυριακή, 13:30-14:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€ (1 παιδί + 1 συνοδός)
Κόστος για 3μελή οικογένεια: 20€ και 5€ για κάθε επιπλέον άτομο

Μία νύχτα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη! (Museum Sleepover).

Για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά η δράση που αγαπήθηκε πιο πολύ από όλες συνεχίζεται και φέτος! Στόχος είναι η μύηση και η εξοικείωση των παιδιών με τους μουσειακούς χώρους και τη θεματολογία της τρέχουσας έκθεσης. Τα παιδιά ξεναγούνται στην έκθεση, συμμετέχουν σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιασμένα από μουσειοπαιδαγωγούς και βιώνουν μία μοναδική νυχτερινή εμπειρία, περιτριγυρισμένα από πολύτιμα έργα τέχνης.

Πληροφορίες:
7 Μαρτίου 2020 «Ηθογραφίες – Συλλογή Εθνικής Πινακοθήκης».
18:00 (απόγευμα Σαββάτου) – 10:00 (πρωί Κυριακής)
Κόστος συμμετοχής: 100€ (περιλαμβάνονται ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διανυκτέρευση, δείπνο, πρωινό καθώς και εκπλήξεις)

Θεατρικές Παραστάσεις

Για παιδιά από 4 ετών και άνω

Τζίτζικας Και Μέρμηγκας… η ιστορία αλλιώς.

Η παράσταση «Τζίτζικας και Μέρμηγκας… η ιστορία αλλιώς» είναι μια διαδραστική παράσταση με μουσική. Πρόκειται για μια διαφορετική εκδοχή του γνωστού μύθου του Αισώπου. Οι θεατές, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, βιώνουν μία ιστορία που εγείρει ερωτηματικά σχετικά με βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις του μύθου: Ο Τζίτζικας είναι τεμπέλης ή ξέγνοιαστος; Ο Μέρμηγκας είναι εργατικός ή εργασιομανής; Ή μήπως ο καθένας έχει το δικό του ρόλο στην κοινωνία όπως και στη φύση;

«Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας… η ιστορία αλλιώς» είναι μια παράσταση τόσο αληθινή όσο και η ζωή με τις διαρκείς ανατροπές της, που δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να εξετάσουν μια διαφορετική οπτική, να αμφιβάλλουν για τη συμβατική σοφία, να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα και να γίνουν μέρος μιας αλλαγής.

Πληροφορίες:
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Σβούρες – Παιδαγωγική Ομάδα Θεάτρου
Μουσική: Μαρία Μπεθάνη
8, 15, 22, 29 Μαρτίου 2020
Κυριακή, 12:00-13:00
Κόστος συμμετοχής: 10€

Ενήλικες

Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή.

Εμπνευσμένη από τους στίχους του W. Shakespeare, η Βιωματική Ξενάγηση στις εκθέσεις, είναι μια πρόσκληση στο συναίσθημα σε σκέψεις, εμπειρίες, αναμνήσεις και όνειρα των συμμετεχόντων. Μέσα από τις τέχνες οι συμμετέχοντες με οδηγό την Θάλεια Βαλέτα, ψυχοθεραπεύτρια, δραματοθεραπεύτρια ΒΑ, ΜΑ, ΗPC Reg.UK, εμπνέονται, εκφράζονται, μοιράζονται και συγχρόνως ζουν και παίζουν την προσωπική τους αλήθεια με μάρτυρα και συνοδοιπόρο την ομάδα.
Η Βιωματική Ξενάγηση είναι μέρος της τεχνικής «Μetamyth»© Therapy through the Arts και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, σπουδαστές και λειτουργούς των τεχνών και της ψυχολογίας, σε γονείς και νέους άνω των 15 ετών.

Πληροφορίες:
28 Μαρτίου 2020 «Η ανθρώπινη μορφή στην ελληνική ζωγραφική – 20ος αιώνας».
Σάββατο, 18:00-21:00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Φωνή και Επιτυχία

Μεταμορφώστε τη Φωνή και Δημόσια Ομιλία σας.

Η Ειδικός Φωνής Νίνα Καλούτσα (www.ninakaloutsa.com) είναι σοπράνο, απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας (μάστερ Όπερας) και τα τελευταία επτά χρόνια έχει βοηθήσει εκατοντάδες ιδιώτες και στελέχη εταιρειών να βελτιώσουν την επικοινωνία τους μέσα από την ανάπτυξη βαθιάς και γεμάτης αυτοπεποίθηση φωνής & ομιλίας. Έχει συνεργαστεί με: Google, Eurobank, Alphabank, Coca-Cola 3E, Leaseplan, Tatoi Club κ.ά. Στον 9ο χρόνο συνεργασίας της με το Ίδρυμα Θεοχαράκη, η Ν. Κ. παρουσιάζει αυτό το 12ωρο βιωματικό σεμινάριο, το οποίο αποτελείται από τη γνωστή μέθοδό της ΦΩΝΗ & ΕΠΙΤΥΧΙΑ με την προσθήκη των βασικών αρχών της Δημόσιας Ομιλίας.

Ενδεικτικές ενότητες:
-Σημασία της φωνής στην επικοινωνία.
– Γλώσσα σώματος.
– Φωνή & αυτοπεποίθηση.
– Η σημασία των περιεχομένων του λόγου μας στην επικοινωνία.
– Άρθρωση/ βασικές αρχές ορθοφωνίας ελληνικής γλώσσας.
– Πώς να μιλάς ώστε να σε ακούν.
-Μέθοδος διαφραγματικών αναπνοών.
– Ασκήσεις χαλάρωσης λαιμού – πλάτης.
– Βασικές αρχές καλού ομιλητή.
– Τεχνικές για έναν ομιλητή που μαγνητίζει το κοινό του.

Πληροφορίες:
14 & 15 Μαρτίου 2020
Σάββατο & Κυριακή 15:00-21:00
Κόστος συμμετοχής: 130 ευρώ

ΣΕΛΦ ART

Ταξιδεύοντας στον ΕΑΥΤΟ με στάσεις σε τέσσερα καλλιτεχνικά ρεύματα.

Θεματικές συναντήσεις Δραματοθεραπείας.
Ανακαλύπτοντας τον ΕΑΥΤΟ (χαρακτηριστικά, εργαλεία, εφόδια) και τους τρόπους που έχει να αντιμετωπίζει/διαχειρίζεται καταστάσεις. Διερευνούμε πώς ο ΕΑΥΤΟΣ αντιδρά, αλληλεπιδρά, δημιουργεί και διαμορφώνει την καθημερινή του πραγματικότητα. Με την Λουκία Αποστολίδη, Ψυχολόγο, Msc Ψυχολόγο της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια.
Δημιουργία προγράμματος Αποστολίδη Λουκία & Καρδάρη Μαίρη. Κέντρο Συστημικής Ψυχοθεραπείας και Έρευνας. https://psychotherapycenter.gr/

Πληροφορίες:
4 Μαρτίου
Ντανταϊσμός: Ποιες είναι οι αντιδράσεις μου στα κοινωνικά ερεθίσματα; Πώς αντιμετωπίζω μια σκληρή συνθήκη είτε προσωπική, είτε κοινωνική; Νιώθω ασφάλεια με το εφήμερο και τη ρευστότητα της κοινωνικής πραγματικότητας;

Τετάρτη, 18:00–20:00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Φωτογραφία και άλλες τέχνες.
3 Μαρτίου 2020 Εξπρεσιονισμός και φωτογραφία. Μια παλιά σχέση αναδημιουργείται.
10 Μαρτίου 2020 Φωτογραφία και γλυπτική.
17 Μαρτίου 2020 Φωτογραφική κριτική-portfolios.
31 Μαρτίου 2020 Τα φανταστικά τοπία της εννοιολογικής τέχνης στην φωτογραφία.
7 Απριλίου 2020 Το αίνιγμα των πορτρέτων από τα Φαγιούμ μέχρι σήμερα.
28 Απριλίου 2020 Η αδιάσπαστη ενότητα φωτογραφίας και κινηματογράφου στο έργο του Wim Wenders.
5 Μαΐου 2020 Φωτογραφική κριτική-portfolios.
Σχεδιασμός και υλοποίηση: Βασίλης Γεροντάκος.
Τρίτη, 18:00–20:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 140€
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Η αναζήτηση της ευτυχίας.

Οκτώ συναντήσεις για τα οκτώ συστατικά της ευτυχίας: αγάπη, κίνητρα, στόχοι, νόημα, ευγνωμοσύνη, εμπιστοσύνη, συγχώρεση, χαρά. Ένα βιωματικό σεμινάριο που μας προτρέπει να τολμήσουμε την ευτυχία. Με την Ειρήνη Γεωργίου, Ψυχοθεραπεύτρια, Μsc. Συστηματικής Φιλοσοφίας.

Πληροφορίες:
3, 10, 17, 31 Μαρτίου 2020 7, 14 Απριλίου 2020 & 5, 12 Μαΐου 2020
Τρίτη, 19:00–20:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 140€
Τελική ημερομηνία εγγραφών: 2 Μαρτίου 2020

Οι κόρες της Πανδώρας.

Βραδιά αφήγησης με την Σάσα Βουλγαρη για ενήλικο κοινό και νέους από 15 χρονών.

Πανδώρα ήταν η πρώτη γυναίκα. Αυτή έφερε όλα τα δεινά στους ανθρώπους σύμφωνα με έναν αρχαίο ελληνικό μύθο. Αθώα, ένοχη ή συνένοχη; Αφελής ή πανούργα; Άβουλη, πλανεύτρα ή δολοπλόκος; Γυναικεία τερτίπια ή αντρικές συκοφαντίες; Ένας πανάρχαιος διάλογος, με άντρες και γυναίκες στην αντίπερα όχθη… Υπάρχουν απαντήσεις; Πανάρχαιοι μύθοι και λαϊκές ιστορίες, προσπαθούν να ρίξουν φως σ’ αυτά τα ερωτήματα εναλλάσσοντας το κλίμα από απόλυτα περιπαικτικό σε σπαρταριστά ερωτικό και φτάνοντας, από την πιο βαθειά αγωνία στην πιο ανάλαφρη χαλάρωση. Γιατί… στα παραδοσιακά παραμύθια δεν υπάρχουν μόνο οι γυναίκες που περιμένουν τους πρίγκιπες, αλλά κι αυτές που διεκδικούν δυναμικά και… με τρόπους γυναικείους! Χίλιες και Μία Ιστορίες με Γυναικείες Μορφές!
Σχεδιασμός προγράμματος, αφήγηση, τραγούδι: Σάσα Βούλγαρη.

Πληροφορίες:
Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2020
20:00-22:00
Κόστος συμμετοχής: 12€

«Αθήνα, Χιλιόμετρο 0». Αρχιτεκτονικές εκλεκτικές συγγένειες με σημείο αναφοράς την Αθήνα.

Με επίκεντρο την Αθήνα θα διερευνήσουμε χωρικές και πολιτισμικές συγγένειές της με άλλες πόλεις. Σε δύο σεμινάρια, που καθένα θα αναπτύξει από ένα άξονα, θα ξεδιπλώσουμε μία γεωγραφική περιήγηση από το Βορρά προς το Νότο και από την Ανατολή προς τη Δύση. Εξετάζοντας αρχιτεκτονικές επιρροές και συσχετισμούς, ιστορικές και πολιτισμικές παραμέτρους, η Αθήνα αποτελεί το χιλιόμετρο «0» για αυτή την απροσδόκητη χωρο-χρονική περιήγηση, όπου φαίνονται να συνδέονται ανόμοια πράγματα, τότε και τώρα ανάμεσα σε ευρωπαϊκές, ασιατικές πόλεις και πόλεις της Μεσογείου, όπως το Βερολίνο, η Βαρκελώνη, η Ρώμη, η Κωνσταντινούπολη ή η Αλεξάνδρεια. Με την αρχιτέκτονα/πολεοδόμο Χαρίκλεια Χάρη.

Πληροφορίες:
13 & 20 Μαρτίου 2020
Παρασκευή, 18:00-20:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 40€

Fabric Workshop.

Με την Μαγδαληνή Κλειώ Ευταξιοπούλου, textile designer.

16 Μαρτίου 2020
Η textile designer θα παρουσιάσει την δουλειά της – έμπνευση, υλικά, τεχνικές – καθώς και τα στάδια για το πώς η ιδέα που εκφράζεται στο σχέδιο μεταφέρεται στο ύφασμα. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της σχεδιάστριας και των συμμετεχόντων, για το πώς θα ήθελε ο καθένας να αναπτύξει τις σκέψεις του – πηγές έρευνας, έμπνευσης και τρόποι σχεδίασης – για τη δημιουργία ενός φουλαριού ή παρεό.

23 Μαρτίου 2020
Με την καθοδήγηση της designer και βάσει της έρευνας που θα έχει προηγηθεί, οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν να πειραματίζονται με διάφορα υλικά στο χαρτί μέχρι να καταλήξουν στο σχέδιο που θεωρούν ότι τους αντιπροσωπεύει. Στο τέλος της συνάντησης η Μαγδαληνή θα συλλέξει το υλικό όλων.

30 Μαρτίου 2020
Η σχεδιάστρια θα παρουσιάσει παραδείγματα για το πώς έφτασαν τα αρχικά σχέδια στην τελική τους σύνθεση, καθώς και τις δημιουργικές προτάσεις για τα φουλάρια/παρεό της ομάδας. Στο τέλος της συνάντησης θα υπάρχει η δυνατότητα αν κάποιος το επιθυμεί, να εκτυπωθεί το σχέδιο του στο ύφασμα.

Πληροφορίες:
Δευτέρα, 18:00–20:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 80€

Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη.

Βασικός στόχος της χορωδίας μας είναι η καλλιέργεια της φωνής και της ψυχής των συμμετεχόντων, η ανάγνωση – «αποκωδικοποίηση» της παρτιτούρας, η επαφή τους με μουσικά είδη και στιλ διαφορετικών εποχών, καθώς και η εξοικείωσή τους με τη σκηνή και η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης. Η Γυναικεία Χορωδία του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη απευθύνεται σε κυρίες όλων των ηλικιών, οι οποίες εντάσσονται στο δυναμικό της κατόπιν ακροάσεων. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται συναυλίες στο αμφιθέατρό μας, σε σύμπραξη με άλλες καταξιωμένες χορωδίες.

Τη χορωδία ίδρυσε η Ειδικός Φωνής Νίνα Καλούτσα πριν από επτά χρόνια και από τον Οκτώβριο του 2015 επικεφαλής της είναι η Κατερίνα Βασιλικού.

Κατερίνα Βασιλικού διδασκαλία – διεύθυνση, Μιχάλης Χανός πιάνο.

Πληροφορίες:
Κάθε Σάββατο από 5 Οκτωβρίου 2019 έως 27 Ιουνίου 2020
(εκτός αργιών και σχολικών διακοπών: 14, 28/12, 4/01, 18, 25/04).
Ακροάσεις – εγγραφές: Kαθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Ώρα: 10:00-12:00
Ατομική συμμετοχή: 50€ / μήνα


Ειδική έκπτωση 10% ΣΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ και 20% ΣΤΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ. Ισχύει για ταυτόχρονη προαγορά περισσοτέρων του ενός προγραμμάτων στη ρεσεψιόν (εκτός παιδικών παραστάσεων, ARKKI, Alpha Labs & καλοκαιρινών προγραμμάτων).

Ειδική έκπτωση για τους Φίλους του Ιδρύματος 10% ΣΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ και στα ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ. Ισχύει για 1 μέλος ή 1 παιδί / μέλος με την επίδειξη της κάρτας μέλους στο ταμείο (εκτός παιδικών παραστάσεων, ARKKI, Alpha Labs & καλοκαιρινών προγραμμάτων).