Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα είναι το εξής:

Για παιδιά 2-4 ετών

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες

Παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Η εκπαιδευτικός Σπυριδούλα Χρόνη και ο μουσικοπαιδαγωγός Γιάννης Ψαριώτης, δημιουργούν ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα. Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί. Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Πληροφορίες:

Στις 29 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται δωρεάν εργαστήρια γνωριμίας στις 10:00 & 11:30. Υποχρεωτική δήλωση συμμετοχής.
12, 19, 26 Ιανουαρίου, 2 Φεβρουαρίου 2019
Σάββατο, 11:00 – 12:00
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80€

Για παιδιά 4 – 6 ετών

Επιστροφή στη φύση μέσα από την τέχνη

Άλλη μία ξέφρενη Κυριακάτικη ξενάγηση στον κόσμο της φύσης: Το ζωικό βασίλειο εμπνέει τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, συνδυάζοντας ελευθέρα τεχνικές και υλικά των εικαστικών τεχνών (ζωγραφική, πηλός, τυπώματα, dripping κτλ). Με την εικαστικό παιδαγωγό τέχνης Γεωργία Χατζηβασιλειάδη, MA, MFA

3 Φεβρουαρίου Συνέβη στην ζούγκλα

Κυριακή 11:00-12:00 – Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€
Για παιδιά 5 – 7ετών
Μικροί σκηνοθέτες μεγάλη ταινία

Ζωγραφίζοντας και τραγουδώντας τα παιδιά θα φτιάξουν τη δική τους ιστορία

Παίρνοντας στοιχεία από γνωστούς πίνακες ζωγραφικής, με τη βοήθεια της φωτογραφίας, του photoshop και της ηχογράφησης τα παιδιά θα δημιουργήσουν νέα έργα τέχνης, προκειμένου να φτιάξουν μια ταινία με τη δική τους αισθητική. Η τέχνη και η τεχνολογία θα συνομιλήσουν με τα παιδιά και εκείνα θα αφηγηθούν, θα ζωγραφίσουν και θα ηχογραφήσουν τη δική τους ιστορία. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, τα παιδιά θα έχουν γνωρίσει έργα γνωστών ζωγράφων, ενώ θα έχουν επίσης δημιουργήσει το δικό τους έργο τέχνης, μια ταινία την οποία θα πάρουν μαζί τους. Ομάδα Παραμύθι Από Μακριά

27 Ιανουαρίου, 3, 10, 17, 24 Φεβρουαρίου
Κυριακή 12:00-14:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 80€

Για παιδιά 6 – 12 ετών

Το εσωτερικό ταξίδι στην τέχνη

Γιατί θέλουμε να ταξιδεύουμε; Ποιους τόπους και τοπία ανακαλύπτουμε; «Από πού ερχόμαστε; Τι είμαστε; Που πάμε;»
Τα παιδιά εισάγονται σε μία εικαστική ανάγνωση του τόπου και του τοπίου μέσα από έργα μεγάλων ζωγράφων και ποιητών, οι οποίοι έβαλαν το ταξίδι στο κέντρο των αναζητήσεων τους: αναζήτηση του άλλου τόπου, ενός επίγειου παραδείσου μέσα από περιπλανήσεις από τόπους σε τόπους, ένα εσωτερικό ταξίδι για την εύρεση του εαυτού τους… Με την Μουσειοπαιδαγωγό Κάτια Παπασπηλιοπούλου

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 16:00-17:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 7 – 10 ετών

Μικροί επιστήμονες – μαθαίνω τον εγκέφαλο παίζοντας!

10 Φεβρουαρίου Τι είναι ο εγκέφαλος; Είναι μεγάλος ή μικρός; Ζυγίζει πιο πολύ από ένα κοτόπουλο? Από τι αποτελείται? Γιατί μοιάζει με ζελέ; Αυτά και άλλα θα επεξεργαστούμε σε ένα βιωματικό εργαστήριο με στόχο την εκμάθηση βασικών εννοιών της νευροεπιστήμης από παιδιά. Μεταξύ άλλων σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά θα ζωγραφίσουν και θα φτιάξουν εγκεφάλους από πλαστελίνη και νευρώνες από χάντρες , θα παίξουν ντόμινο για να αναπαραστήσουν την νευροεπικοινωνία και θα μας πουν με τα δικά τους λόγια τι σημαίνει εγκέφαλος για τους ίδιους.

17 Φεβρουαρίου Πώς παράγει ο εγκέφαλος τις αισθήσεις μας; Το μάτι βλέπει και το αυτί ακούει ή μήπως η εξήγηση είναι πιο περίπλοκη; Βλέπουμε όλοι τα ίδια χρώματα; Και αν ναι, ισχύει το ίδιο και για τα ζώα; Μπορώ να ονοματίσω πράγματα που δεν βλέπω αλλά μόνο πιάνω; Αυτά και άλλα θα επεξεργαστούμε σε ένα βιωματικό εργαστήριο με στόχο την εκμάθηση βασικών εννοιών της νευροεπιστήμης από παιδιά και το ρόλο που παίζει ο εγκέφαλος στις αισθήσεις μας. Μεταξύ άλλων σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά θα ζωγραφίσουν τα αισθητήρια όργανα, θα παίξουν χαλασμένο τηλέφωνο, θα κλείσουν τα μάτια και θα ανοίξουν τα αυτιά και θα παίξουν παντομίμα αισθήσεων.

24 Φεβρουαρίου Γιατί νιώθω στενοχωρημένος όταν τσακώνομαι? Γιατί χαίρομαι όταν κερδίζει η αγαπημένη μου ομάδα; Πόσα νούμερα μπορώ να κρατήσω στη μνήμη μου και γιατί; Πώς γνωρίζω που βρίσκεται η καντίνα του σχολείου και δεν χάνω τον δρόμο πηγαίνοντας προς τα εκεί; Αυτά και άλλα θα επεξεργαστούμε σε ένα βιωματικό εργαστήριο με στόχο την εκμάθηση βασικών εννοιών της νευροεπιστήμης από παιδιά και το ρόλο που παίζει ο εγκέφαλος στο συναίσθημα και στη νόηση. Μεταξύ άλλων σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά θα φτιάξουν ένα παιχνίδι μνήμης και θα το παίξουν, θα τους ζητηθεί να βρουν τον πιο σύντομο δρόμο σε χάρτες, να φτιάξουν κολάζ συναισθημάτων και να παίξουν παντομίμα.
Σχεδ/μος- Υλοπ/ση: Μαρίνα Μαρτίνου PhD Αναπτυξιακή Γνωστική Νευροεπιστήμη

Κυριακή 11:30-13:00
Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 15€

Για παιδιά 7 – 12 ετών

Αν διάβαζα.. Ποιητές της Γενιάς του ‘ 30
Ένα θεατρικό εργαστήρι βασισμένο στην συλλογή του Αλέξη Κυριτσόπουλου

Κάθε μάθημα και ένα παραμύθι. Κάθε μάθημα και μια ομάδα που μέσα από την αφήγηση του παραμυθιού και το θεατρικό παιχνίδι ενώνεται και δημιουργεί το δικό της εικαστικό κόσμο. Πρώτα θα ακούσουμε το παραμύθι και μετά θα μπούμε μέσα σε αυτό… Με την ηθοποιό Μαρίζα Τσάρη
Εμπνευσμένο από την ποίηση του Νίκου Εγγονόπουλου

24 Φεβρουαρίου, Οι Περιπέτειες της Ρόζας
Εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου

Κυριακή 17:00-18:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Ανακυκλώνω και δημιουργώ!

Ελάτε να μάθουμε για την ανακύκλωση και τη φιλοσοφία του up-cycling design, καθώς και να σχεδιάσουμε προϊόντα από ανακυκλώσιμα υλικά και συσκευασίες. Με την εικαστικό Κάλλια Πανοπούλου

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου Με απλά υλικά φτιάχνουμε μαριονέτες που ζωντανεύουν ήρωες παραμυθιών.
13:00-14:30
Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής 15€

Οι Φωτογραφίες μου!

Ένα εργαστήριο που συνδυάζει την φωτογραφία με το παιχνίδι και την εικαστική δημιουργία.

9 Φεβρουαρίου– Το Φωτογραφικό Παράθυρο
Τα παιδιά εξοικειώνονται με την φωτογραφική μηχανή και την διαδικασία της φωτογράφισης. Μέσα από το παιχνίδι κατανοούν έννοιες όπως το κάδρο και η οπτική γωνία του φωτογράφου.

16 Φεβρουαρίου– Οι δικές μου φωτογραφίες
Με άξονα το θεατρικό παιχνίδι και την συμβολή της μουσικής, τα παιδιά ανακαλύπτουν τα συναισθήματα τους και την εκφραστικότητα του σώματος τους. Στην συνέχεια δημιουργούν ένα περιβάλλον των φωτογραφιών τους επεξεργαζόμενα με έναν εικαστικό τρόπο τα υλικά τους (χαρτιά, πλαστικά ή οτιδήποτε άλλο) εκφράζοντας τα συναισθήματά τους με σχήματα, χρώματα, επιφάνειες.

23 Φεβρουαρίου– Φανταστικές Ιστορίες
Τα παιδιά αρχίζουν και παρατηρούν τον χώρο τραβώντας λήψεις αντικειμένων ή προσώπων που τους ενδιαφέρουν. Στην συνέχεια δημιουργούν φανταστικά αντικείμενα της αρεσκείας τους με ζωγραφική και κολλάζ.

2 Μαρτίου– Αυτοπορτρέτο
Τα παιδιά φτιάχνουν φωτογραφικά αυτοπορτρέτα και τα τοποθετούν σε ένα φανταστικό περιβάλλον που δημιουργούν με εικαστικά μέσα. Στη συνέχεια δραματοποιούν με τον δικό τους τρόπο τη σκηνή που έχουν ήδη δημιουργήσει.

Σχεδιασμός: Βασίλης Γεροντάκος
Υλοποίηση: Βασίλης Γεροντάκος & Μαρία Ζυγούρη

Σάββατο 12:30-14:00
Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 15€/ Συνολικό κόστος συμμετοχής: 45€

Για παιδιά 8 – 12 ετών

Origami
Η τέχνη του διπλωμένου χαρτιού

Ξεκινώντας από ένα απλό τετράγωνο χαρτί, τα παιδιά κατασκευάζουν αντικείμενα, λουλούδια, ζώα, ανακαλύπτοντας την ομορφιά και την δύναμη της γεωμετρίας και της φαντασίας. Το Οριγκάμι είναι μια παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη, που έχει πλέον επηρεάσει πολλούς κλάδους σύγχρονων καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων και εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο σύγχρονες αισθητικές και φιλοσοφικές τάσεις.
Με την ομάδα Άνασσα.

9 Φεβρουαρίου Σαμουράι / Νίντζα
Φτιάχνουμε τον δικό μας εξοπλισμό για να γίνουμε επαγγελματίες πολεμιστές

Σάββατο, 18:00- 19:00

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 45€ /Κόστος μεμονωμένης συνάντησης:15€

Τον εαυτό μου θα γνωρίσω και από την αρχή θα ξεκινήσω!
Αυτό που αρέσει περισσότερο στο παιδί είναι το θέατρο,
με άλλα λόγια η μεταμόρφωση της πραγματικότητας,
όπως αυτή του παραδίδεται από έξω,
σε κάτι που το ίδιο δημιουργεί» (Evreinov, 1927)

Ένας νέος κύκλος εργαστηρίων δραματοθεραπείας ξεκινά στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, όπου το παιχνίδι παίρνει μια συμβολική διάσταση και μέσα από τη δημιουργία εικόνων, παιχνίδια φανταστικών ρόλων, και την χρήση των εικαστικών μέσων, δημιουργείται ένας ασφαλής χώρος όπου το παιδί μπορεί να εκφράσει, να δώσει νέο νόημα και να προσεγγίσει με πιο λειτουργικό τρόπο την πραγματικότητα γύρω του και μέσα του.

3 Φεβρουαρίου, Δημιουργώντας τον προσωπικό μου ασφαλή χώρο
Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να εξωτερικεύσει εικόνες, σημεία, σύμβολα και ένα περιβάλλον που του προσφέρει ασφάλεια να είναι ο εαυτός του και να νιώθει καλά, μέσα από τη δημιουργία του δικού του “προσωπικού σπιτιού”. Θα έχει τη δυνατότητα μέσα από τη φαντασία του να το χτίσει όπου έχει ανάγκη και να το στολίσει με όσα αντικείμενα επιθυμεί.

Με την Msc Λουκία Αποστολίδη, ψυχολόγος, συστημική ψυχοθεραπεύτρια, δραματοθεραπεύτρια.

Κυριακή 12:30-14:00
Κόστος Μεμονωμένης συμμετοχής: 15€

Για παιδιά 9 – 12 ετών

Φιλοσοφία για παιδιά
Κριτική σκέψη και αυτοπεποίθηση

Μέσα από σύντομες ιστορίες φιλοσοφίας, τα παιδιά αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη απαντώντας σε συγκεκριμένα προβλήματα και μέσα από βιωματικές ασκήσεις που στηρίζονται στην προηγούμενη συζήτηση, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και αποκτώντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Με την Ειρήνη Γεωργίου, Ψυχοθεραπεύτρια, Μsc. Συστηματικής Φιλοσοφίας

Κύκλος 1 | Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ
9 Φεβρουαρίου Τι με κάνει αυτό που είμαι;
Τα παιδιά αναζητούν ποια πράγματα συνιστούν την ταυτότητά τους.

16 Φεβρουαρίου Είμαι πραγματικά ελεύθερος;
Τα παιδιά αναλογίζονται πώς σχετίζονται οι έννοιες ελευθερία, ελεύθερη επιλογή και ευθύνη.

Σάββατο 16:00-17:15 4ος
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75€/ Κόστος συμμετοχής ανά κύκλο: 30€

Για παιδιά 8 – 12 & 13 – 15 ετών

Graffiti

H Street Art έχει κατακλύσει όλες τις σύγχρονες πόλεις. Εύληπτα ή ακατάληπτα, χαρούμενα ή επιθετικά, τα σχέδια που επικαλύπτουν τους τοίχους έχουν τη δική τους ομορφιά, προσωπικότητα κι επικοινωνούν κάθε φορά με τη μοναδικότητα της διαφορετικότητας, της αφέλειας και του αυθορμητισμού τους. Εμείς, σαν κάτοικοι της πολύχρωμης Αθήνας, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες του φαινομένου. Πλέον γινόμαστε ενεργοί μελετητές, μέσα από πειραματισμούς τεχνικών των καλλιτεχνών του δρόμου. Διδασκαλία & επιμέλεια Μανώλης Ηλιόπουλος (aka RTMONE), Imaginary Rooms.

Δωρεάν εργαστήριο γνωριμίας 8 Νοεμβρίου 18:00-19:00 (για παιδιά 8-12 ετών) & 19:15-20:45 (για εφήβους 13-15 ετών). Υποχρεωτική δήλωση συμμετοχής.

Kύκλος 2 – Mini Stencils & Stickers
Δημιουργούμε με τα παιδιά ένα παράλληλο σύμπαν με ζωντανούς χαρακτήρες και αντικείμενα της φαντασίας μας. Παραμορφώνουμε γνωστά έργα τέχνης, εμβληματικούς ήρες κόμικ και animation και φέρνουμε τον σύγχρονο κόσμο στα δικά μας εκφραστικά μέτρα και σταθμά. Τα λάθη, τα άσχημα έργα και οι κακές ιδέες επιτρέπονται!

7, 14, 21, 28, Φεβρουαρίου 7, 14 Μαρτίου
18:00-19:00 για παιδιά 8-12 ετών
19:15-20:45 για εφήβους 13-15ετών

Δωρεάν εργαστήρια γνωριμίας 31 Ιανουαρίου 18:00-19:00 (για παιδιά 8-12 ετών) & 19:15-20:45 (για εφήβους 13-15 ετών)

Κόστος συμμετοχής ανά κύκλο: 120€

Για έφηβους 12-15 ετών

Street ART!

Ισότητα, αφηρημένος εξπρεσιονισμός, Jean Michel Basquiat, graffiti και ποίηση

Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με το συμβολικό έργο του Αμερικανού καλλιτέχνη J.M. Basquiat και με το μήνυμα της ισότητας που αποπνέει το εικαστικό του έργο. Ακόμα θα εξετάσουμε κουλτούρες διαφόρων πολιτισμών. Παράλληλα, τα παιδία θα δημιουργήσουν δικά τους έργα με ενταγμένο το στοιχείο των λέξεων και της street art κουλτούρας. Λέξεις που θα μιλάνε για την ισότητα και για ίσα δικαιώματα όλων των ανθρώπων πάνω στον πλανήτη. Θα δημιουργήσουν ποιήματα, μια μεγάλη εγκατάσταση από ανακυκλώσιμα υλικά και θα πλάσουν φιγούρες από πυλό, πολύχρωμες οντότητες και ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων. Θα συζητήσουμε όλοι μαζί για την ισότητα των ανθρώπων και τον σεβασμό μέσα σε μια κοινωνία. Με την ζωγράφο Βασιλική Κούκου

17, 24 Φεβρουαρίου & 3 Μαρτίου
Κυριακή 13:00-15:00

Συνολικό κόστος συμετοχής: 40€

Για εφήβους 12 – 17 ετών

Η τέχνη της αγχιμαχίας (debate)

Τι είναι το debate; Το debate ή αγχιμαχία είναι η διαδικασία δομημένης αντιπαράθεσης, κατά την οποία δύο πλευρές επιχειρηματολογούν πάνω σε ένα θέμα. Βασίζεται στην κριτική σκέψη, τον διάλογο και τη ρητορική. Έρευνες από όλο τον κόσμο αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε debates αναπτύσσουν την κριτική και αναλυτική σκέψη τους, αποκτούν σφαιρικότερη κατανόηση ενός γνωστικού αντικειμένου σε σχέση με απλές μεθόδους διδασκαλίας και αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση στην έκφραση των απόψεών τους.

H Καλλίνα Μπασλή, προπονήτρια της Ελληνικής Ομάδας Σχολικού Debate για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, προτείνει σε εφήβους, μέσα από τη διαδικασία του debate και της ρητορικής, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους σε ένα ευχάριστο και δυναμικό περιβάλλον.

Για νέους 15 – 17 ετών

Ρητορικές αντιπαραθέσεις

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές Λυκείου που βασίζεται σε τέσσερεις βασικούς άξονες: την υποστήριξη των ιδεών μέσω της ανάπτυξης επιχειρημάτων και της χρήσης παραδειγμάτων, την αντίκρουση επιχειρημάτων, την δομή του γραπτού και προφορικού λόγου, και την εξάσκηση των ρητορικών δεξιοτήτων με στόχο την πιο αποτελεσματική εκφορά του λόγου. Σε κάθε σεμινάριο οι μαθητές συμμετέχουν σε ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες, ενώ συζητούν εύρος θεμάτων, εστιάζοντας σε πολιτιστικά, κοινωνικά, και ηθικά θέματα της Ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μια παρουσίαση, ανοιχτή στο κοινό, στην οποία οι ομάδες θα παρουσιάσουν τα debate που θα έχουν προετοιμάσει.

2, 9, 16, 23 Φεβρουαρίου, 2, 16, 30, Μαρτίου, 6 Απριλίου
Σάββατο, 17:30 – 19:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 120€

Παιδικές Παραστάσεις
Για παιδιά από 4 ετών και άνω

Η Αλίκη συναντά τη χώρα των θαυμάτων!

Ένα παραμύθι-όπερα που προσκαλεί τους μικρούς μας φίλους στον κόσμο της κλασικής μουσικής μέσα από το λυρικό θέατρο, τη ζωντανή μουσική, τη διήγηση, τη διάδραση, το παιχνίδι και τη φαντασία!

Φημισμένες άριες που αποτελούν σταθμό για την οπερατική μουσική, παρουσιάζονται με τον πλέον αναπάντεχο τρόπο καθώς ενσωματώνονται στη δροσερή και συγκινητική ιστορία της Αλίκης στον κόσμο των παραμυθιών.

Μουσικός (piano): Μυρτώ Ακρίβου, Θάλεια Παπαδοπούλου
Σκηνοθεσία: Αντώνης Περπινιάς

10, 17, 24 Φεβρουαρίου 3, 17, 31 Μαρτίου, 7 Απριλίου
Κυριακή, 12:00-13:00
Κόστος συμμετοχής: 10€

Ενήλικες

Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή

Εμπνευσμένη από τους στίχους του W.Shakespeare, η Βιωματική Ξενάγηση στις εκθέσεις, είναι μια πρόσκληση στο συναίσθημα σε σκέψεις, εμπειρίες, αναμνήσεις και όνειρα των συμμετεχόντων. Μέσα από τις Τέχνες οι συμμετέχοντες, με οδηγό την Θάλεια Βαλέτα, σκηνοθέτη / δραματοθεραπεύτριας ΒΑ, ΜΑ, ΗPC Reg.UK, εμπνέονται, εκφράζονται, μοιράζονται και συγχρόνως, ζουν και παίζουν την προσωπική τους αλήθεια με μάρτυρα και συνοδοιπόρο την ομάδα. Η συνάντηση λειτουργεί σαν άσκηση για γαλήνη και έναν ευτυχέστερο εαυτό. Μια πρόβα με όραμα και πίστη για έναν καλύτερο κόσμο. Η Βιωματική Ξενάγηση είναι μέρος της τεχνικής «Μetamyth»© Therapy through Art και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, σπουδαστές των τεχνών και της ψυχολογίας, σε γονείς και νέους άνω των 15 ετών.

2 Φεβρουαρίου «Άρωμα Γυναίκας: Η γυναικεία μορφή στην Νεοελληνική ζωγραφική»

Σάββατο, 18:00 – 21:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 50€ / Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Φωτογραφία και άλλες τέχνες

Το σεμινάριο έχει στόχο την διεύρυνση της οπτικής, την σχέση της φωτογραφίας με τις άλλες τέχνες και την θέση της στην σύγχρονη τέχνη. Το σεμινάριο περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές:
5 Φεβρουαρίου Η ζωγραφική στα τέλη του 19ου αιώνα και ο πικτοριαλισμός στην φωτογραφία
12 Φεβρουαρίου Η αφήγηση του μοντερνισμού και η διαμόρφωση της φωτογραφικής αισθητικής
19 Φεβρουαρίου Το Bauhaus ως σύνθεση τεχνών
26 Φεβρουαρίου Φωτογραφική κριτική-portfolios
5 Μαρτίου Φωτογραφία και ποίηση.
12 Μαρτίου Φωτογραφία και κινηματογράφος.
19 Μαρτίου Από το φιλμ στον καμβά. Gerhard Richter
26 Μαρτίου Φωτογραφική κριτική-portfolios

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Βασίλης Γεροντάκος

Τρίτη 18:00-20:00

Συνολικό κόστος συμμετοχής:140€/ Κόστος μεμονωμένης συνάντησης:20€

Μεταμόρφωση: Από τις Ερινύες στις Ευμενίδες
Μια δραματοθεραπευτική σειρά συναντήσεων με στόχο την προσωπική εξέλιξη και ενσυνείδηση.

Οι Ερινύες στην Ελληνική μυθολογία ήταν μυθικές χθόνιες θεότητες που κυνηγούσαν όσους είχαν διαπράξει “εγκλήματα” κατά της φυσικής και ηθικής τάξης των πραγμάτων. Οι Ερινύες στο κείμενο του Αισχύλου κατάφεραν μέσα από συγκυρίες και συνθήκες να γλυκάνουν και να γίνουν Ευμενίδες. Χρησιμοποιώντας αλληγορικά το κείμενο θα επεξεργαστούμε τις ενοχές μας, την μη αγαπητή πλευρά του εαυτού μας. Τελικώς, θα προσπαθήσουμε να αποδημήσουμε το νόημα που έχουν ως τώρα για εμάς και θα το επαναδομήσουμε με θετικό και λειτουργικό τρόπο για εμάς. Η δομή του βιωματικού προγράμματος δημιουργήθηκε βασισμένο στην θεραπευτική ροή του θεάτρου. Με βασικό συστατικό το Θέατρο, θα επεξεργαστούμε τον δικό μας προσωπικό μύθο. Μέσα από την επεξεργασία των ρόλων θα αντιληφθούμε πώς στέκεται ο καθένας απέναντι στις ενοχές και στην δυσκολεμένη του πλευρά, γινόμαστε κριτές, βοηθοί ή εχθροί μας τελικά. Με την Msc Λουκία Αποστολίδη, ψυχολόγος, συστημική ψυχοθεραπεύτρια, δραματοθεραπεύτρια.

Τρίτη 18:00-20:00
5, 12, 19, 26 Φεβρουαρίου 5, 12 Μαρτίου

Συνολικό κόστος συμμετοχής 90€

Το παρόν του παρελθόντος
Λαογραφικές αναγνώσεις του αρχαίου δράματος

Η τραγωδία είναι επινόηση των Ελλήνων. Διδάσκει, αποκαλύπτει, επικυρώνει τον
άνθρωπο. Τα δεινά που περιγράφει εμφανίζονται κάτω από ένα φως που πηγάζει από το πνεύμα του Χρυσού Αιώνα, μετουσιώνοντας την τραγωδία σε ύμνο προς τον ανθρώπινο πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις. Με την ιστορικό Λήδα Νταβαρίνου

6 Φεβρουαρίου, Ικέτιδες: Πώς ένα λαϊκό παραμύθι για τη γιορτή της βλάστησης μεταπλάστηκε στο αρχαιότερο δράμα
13 Φεβρουαρίου, Χοηφόροι ή ανάκληση των ψυχών
20 Φεβρουαρίου, Οιδίπους Τύραννος: Το σύμβολο του μοιραίου ανθρώπου
27 Φεβρουαρίου, Φιλοκτήτης: Λαϊκή ιατρική και θεραπευτική βοτανολογία
6 Μαρτίου, Κατάρα και ευχή: Το δίπολο μιας πολιτισμικής διαδικασίας
13 Μαρτίου, Ίων: Ατεκνία και μαγικές γεννήσεις

Τετάρτη 18:00-20:00
Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής:15€/ Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75€

Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη

Ο ρόλος μιας χορωδίας δεν είναι μόνο ψυχαγωγικός, καθώς επιτελεί ταυτόχρονα μορφωτικό, παιδαγωγικό και κοινωνικό ρόλο. Ως βασικός στόχος της δικής μας χορωδίας τίθεται η καλλιέργεια της φωνής και της ψυχής των συμμετεχόντων, η επαφή τους με μουσικά είδη και στιλ διαφορετικών εποχών, καθώς και η εξοικείωσή τους με τη σκηνή και η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης. Η Γυναικεία Χορωδία τού Ιδρύματος Θεοχαράκη, που λειτουργεί για έκτη συνεχόμενη χρονιά, απευθύνεται σε κυρίες όλων των ηλικιών. Πραγματοποιούνται 2 – 3 συναυλίες το χρόνο στο αμφιθέατρό μας, σε σύμπραξη με άλλες καταξιωμένες χορωδίες.

Πιάνο: Μιχάλης Χανός
Φωνητική προετοιμασία: Νίνα Καλούτσα
Διδασκαλία – Διεύθυνση: Κατερίνα Βασιλικού

Κάθε Σάββατο από 6 Οκτωβρίου 2018 έως 29 Ιουνίου 2019
(εκτός αργιών και σχολικών διακοπών: 27/10, 10/11, 17/11, 22/12, 29/12/2018 & 5/01, 9/3, 23/3, 27/04/2018). Ακροάσεις – εγγραφές: Kαθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ώρα: 10:00 – 12:00
Ατομική συμμετοχή: 50€ / μήνα

Ειδική έκπτωση 10% ΣΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ και 20% ΣΤΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ. Ισχύει για ταυτόχρονη προαγορά περισσοτέρων του ενός προγραμμάτων (εκτός παιδικών παραστάσεων & ΑΡΚΚΙ ).

Ειδική έκπτωση για τους Φίλους & Συνδρομητές του Ιδρύματος 10% ΣΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ και στα ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ. Ισχύει για 1 μέλος ή 1 παιδί / μέλος με την επίδειξη της κάρτας μέλους στο ταμείο (εκτός παιδικών παραστάσεων & ΑΡΚΚΙ).

Πληροφορίες – Κρατήσεις:
Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να συμπληρωθεί η σχετική αίτηση, να αποσταλεί στο ακόλουθο e-mail: [email protected] ή με fax: 210-3611647, καθώς και να έχει γίνει προαγορά.

Πρωτότυπες παιδικές γιορτές με αστυνομικό σενάριο στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Προσφέρετε στο παιδί σας και τους φίλους του μία ξεχωριστή εμπειρία επιλέγοντας ένα από τα ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την ηλικία του. Μέσα από τις δράσεις κάθε ιστορίας και με την καθοδήγηση έμπειρων παιδαγωγών και εμψυχωτών τα παιδιά ζουν τη χαρά του ομαδικού παιχνιδιού και της δημιουργίας, ανακαλύπτοντας, παράλληλα, τους χώρους του Ιδρύματος.

Για παιδιά 5-7 ετών
Οι ξεκούρδιστες χορδές

Για παιδιά 6-8 ετών
Ένα μυστήριο με ουρά

Για παιδιά 7-11 ετών
Ο αόρατος πίνακας
Το φάντασμα της όπερας

Για παιδιά 8-13 ετών
Ο ξεχασμένος κώδικας

Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία

Περιοδικές Εκθέσεις

– Κώστας Βαρώτσος
– Η γυναικεία μορφή στην νεοελληνική ζωγραφική
– Τα Αριστουργήματα της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου
Προγράμματα βασισμένα στις περιοδικές εκθέσεις
– Προσαρμοσμένες ξεναγήσεις για όλες τις σχολικές ηλικίες
– Αφηγήσεις με τη Σάσα Βούλγαρη ανάμεσα σε έργα τέχνης

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Ζωγραφήγηση με τη Λήδα – Για παιδιά 5–12 ετών
Διαλειμματάκι στην τέχνη «Ο εικαστικός κόσμος του Κωνσταντίνος Βολανάκη» – Για παιδιά νηπιαγωγείου
Διάλειμμα στην τέχνη «Ο εικαστικός και λογοτεχνικός κόσμος του Κ. Π. Καβάφη» – Για παιδιά 6 – 12 ετών
Συμμετοχική όπερα – Το Ελιξίριο του Έρωτα – Για παιδιά 8-15 ετών
Η τέχνη της αγχιμαχίας (debate) – Για παιδιά 9-18 ετών
Τα χρώματα της φωνής – Για μαθητές Δ’ – ΣΤ’ Δημοτικού & Α’- Γ’ Γυμνασίου
Ο Ρυθμός είναι παντού – Για μαθητές Α – ΣΤ’ Δημοτικού & Α’- Γ’ Γυμνασίου
Από την Αθήνα του Όθωνα στην Αθήνα του σήμερα: ένα διαδραστικό ταξίδι στον χρόνο – Για μαθητές Α – ΣΤ’ Δημοτικού & Α’- Γ’ Γυμνασίου

Θεατρικές παραστάσεις

Το τυρί – Για παιδιά 4-6 & 7-12 ετών
Συνέβη σε μια βίδα – Για παιδιά 4–7 ετών
Όλη η γη ένα ταξίδι – Για παιδιά 4-8 ετών
Η Αλίκη συναντά την χώρα των θαυμάτων – Για παιδιά από 5 ετών
«Ηρόδοτος Δραματικός: Θερμοπύλες» Ένα μάθημα ιστορίας διαφορετικό – Για μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου
Τα μαγικά Χριστούγεννα του Ανήλιαγου και της Αφέγγαρης – Χριστουγεννιάτικη θεατρική παράσταση – Για παιδιά 4–8 ετών
Ήταν ένα πειρατικό καράβι – Αποκριάτικη διαδραστική παράσταση – Για παιδιά 3–6 ετών