Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη έχει προγραμματίσει ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλο τον Φεβρουάριο.

Αναλυτικά:

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες (για παιδιά 2 – 4 ετών)

Παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Η εκπαιδευτικός Σπυριδούλα Χρόνη με τη συμβολή έμπειρων μουσικοπαιδαγωγών, δημιουργεί ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα. Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί. Kάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Ημερομηνίες: 20, 27 Φεβρουαρίου, 5, 19 Μαρτίου

Σάββατο 10.30 – 11.30 & 12.00 – 13.00
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80€

Ελληνική Μυθολογία

Ζωγράφισε τους αγαπημένους σου αρχαίους Έλληνες ήρωες κι εξιστόρησε τις περιπέτειές τους σε ένα ζωγραφικό ταξίδι με αναφορές στους αρχαιολογικούς μύθους και στα Ομηρικά έπη. Με τον ζωγράφο Δημήτρη Νοταρά.

Ημερομηνίες: 4 Φεβρουαρίου-Η Οδύσσεια
11 Φεβρουαρίου-Η Αργοναυτική Εκστρατεία
18 Φεβρουαρίου-Οι Περιπέτειες του Θησέα

Πέμπτη 18.00-19.30
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 75€
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Ζωγραφίζω τα συναισθήματα μου

Εργαστήριο όπου τα παιδιά μαθαίνουν να παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους, να εκφράζουν αυτό που αισθάνονται και να το αποτυπώνουν με ποικίλες τεχνικές. Με αφορμή έναν ζωγραφικό πίνακα, μια ιστορία, ένα συναίσθημα, μια μελωδία τα παιδιά συγκεκριμενοποιούν αυτό που νιώθουν και ενθαρρύνονται να το εκφράσουν με έναν παιγνιώδη και ευφάνταστο τρόπο. Μέσα από τον πειραματισμό παρατηρούν πως αντιδρούν τα υλικά και μαθαίνουν σταδιακά τις βασικές έννοιες της ζωγραφικής. Με την εικαστικό Χριστίνα Κάλμπαρη.

Ημερομηνίες: 25 Φεβρουαρίου
Τετάρτη 18.00 – 19.30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Πηλός και νέες τεχνολογίες

Τα θεματικά εργαστήρια play with clay μαθαίνουν στα παιδιά τις βασικές τεχνικές της πηλοπλαστικής (μακαρόνι, φύλλο, τσιμπητό, γλυπτική) και τα παρακινούν να εκφράσουν την δημιουργικότητά τους. Με την κεραμίστρια και γλύπτρια Νατάσσα Καλογεροπούλου.

Ημερομηνίες: 3 Φεβρουαρίου-Δημιουργικά τσιμπήματα
10 Φεβρουαρίου-Μικροί γλύπτες
17 Φεβρουαρίου-Όλοι για έναν και ένας για άλλους
24 Φεβρουαρίου-Χρώμα στο χώμα

Τετάρτη 18.00 – 19.30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€
Δεν περιλαμβάνεται το κόστος καμινιού

ARKKI Σχολείο αρχιτεκτονικής για παιδιά (για παιδιά 6 – 13 ετών)

Το πιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το ARKKI (School of Architecture for children and Youth), που ήρθε στην Ελλάδα από τον ΑΚΤΟ – σε συνεργασία με τη DESIGNEMBASSADOR.COM – συνεχίζει τη δράση του και το φθινόπωρο, με νέους κύκλους εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας από 6 έως 13 ετών.

Το καλοκαίρι, δεκάδες παιδιά πήραν μέρος στα καλοκαιρινά εργαστήρια και δημιούργησαν με τέχνη και φαντασία πρωτότυπες κατασκευές που τα ενθουσίασαν.

Τώρα, το δημιουργικό παιχνίδι που βασίζεται στην αρχιτεκτονική συνεχίζεται, με τον ίδιο πάντα στόχο: τα παιδιά να εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο, να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις, μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάζουν και να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, που πάντα είναι πολύ εντυπωσιακό. Όλα τα προγράμματα ενδυναμώνουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας.

Κι όσο για την αρχιτεκτονική; Χρησιμοποιείται ως μέσο για να δώσει στα παιδιά τα δεκάδες ερεθίσματα που από τη φύση της έχει η επιστήμη αυτή, να τα βοηθήσει στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία & τη δημιουργικότητά τους, και τελικά να τα κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να γίνουν οι «αρχιτέκτονες» του μέλλοντός τους.

Δυνατότητα παρακολούθησης: Σάββατα ή Κυριακές.

Ημερομηνίες: 20, 27 Φεβρουαρίου, 5, 19 Μαρτίου
Σάββατο 13.30 – 15.00

21, 28 Φεβρουαρίου, 6 , 20 Μαρτίου

Κυριακή 12.00 – 13.30
Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου: 80€

Τέχνη και επιστήμη (για παιδιά 8 – 12 ετών)

Η Τέχνη και η Επιστήμη, δύο έννοιες που συναντιούνται μέσω της έμπνευσης της παρατήρησης και της έρευνας, σε μια παράλληλη διαδρομή. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα φυσικά φαινόμενα μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια με πειράματα και διαδραστικές πλατφόρμες. Προσεγγίζουν την μαγεία της πιο ανερχόμενης τάσης στη τέχνη, που ενώνει τους δύο χώρους, χρησιμοποιώντας υλικά της σύγχρονης εικαστικής σκηνής όπως μαγνήτες, μέταλλα, νήματα, φως νερό κ.α. Με την εικαστικό και παιδαγωγό Γεωργία Χατζηβασιλειάδη (MFA Fine Art Media) και την νηπιαγωγό Δρ. Χαρίκλεια Θεοδωράκη (phd Διδακτική των Φυσικών Επιστημών για παιδιά).

Ημερομηνίες: 7 Φεβρουαρίου-Διάστημα και πλανητική κίνηση
Κυριακή 10.00 – 11.30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Η τέχνη της αγχιμαχίας – debate (για παιδιά 15 – 17 ετών)

Στην εποχή της ταχύτατης ενημέρωσης και καθώς οι νέοι σήμερα καλούνται να ανταγωνιστούν στη παγκόσμια αγορά εργασίας, η επικοινωνία και η κριτική σκέψη είναι απαραίτητες προϋποθέσεις και δεξιότητες. H Καλλίνα  Μπασλή, προπονήτρια της Ελληνικής Ομάδας Σχολικού Debate για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα προτείνει σε εφήβους, μέσα από τη διαδικασία του debate και της ρητορικής, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους σε ένα ευχάριστο και δυναμικό περιβάλλον.

Μέσω δύο κύκλων πέντε εβδομαδιαίων συναντήσεων και μιας ανοιχτής παρουσίασης, οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να αναπτύσσουν και να αντικρούουν επιχειρήματα, πώς να δομούν τον προφορικό και γραπτό λόγο, να υποστηρίζουν τις ιδέες τους με παραδείγματα, ενώ παράλληλα θα εξασκήσουν και τις ρητορικές τους δεξιότητες μέσω παρουσιάσεων και ομιλιών. Σε κάθε σεμινάριο οι μαθητές θα συμμετέχουν σε ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες, ενώ θα συζητήσουν εύρος θεμάτων εστιάζοντας σε πολιτιστικά, κοινωνικά, και ηθικά θέματα της Ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μια παρουσίαση, ανοιχτή στο κοινό, στην οποία οι ομάδες θα παρουσιάσουν τα debate που θα έχουν προετοιμάσει.

Πώς να γίνετε καλός ομιλητής;

Τι είναι το debate; Έρευνες από όλο τον κόσμο αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε debates αναπτύσσουν την κριτική και αναλυτική σκέψη τους, αποκτούν σφαιρικότερη κατανόηση ενός γνωστικού αντικειμένου σε σχέση με απλές μεθόδους διδασκαλίας και αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση στην έκφραση των απόψεών τους.

Ημερομηνίες: 20, 27 Φεβρουαρίου, 5, 19 Μαρτίου, 2, 9 Απριλίου

Σάββατο 17.00 – 19.00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 90€

Παιδικές παραστάσεις και αφηγήσεις

Ο μικρός κάστορας και η ηχώ

Ένας κάστορας ζει μόνος στην άκρη της λίμνης. Η ηχώ  της φωνής του θα λειτουργήσει σαν την φωνή ενός άλλου. Η πλάνη αυτή θα οδηγήσει το μικρό κάστορα σε περιπλάνηση και αυτή με τη σειρά της, στη συνάντηση με τους πραγματικούς άλλους. Μια ιστορία για τη μοναξιά και τη φιλία, δύο θέματα που αφορούν σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Το τρυφερό παραμύθι της Amy MacDonald που έγινε αγαπητό και δημοφιλές στη χώρα μας, μέσα από τη μετάφραση της Ρένας Ρώσση – Ζαΐρη, ζωντανεύει από την καλλιτεχνική ομάδα Λόγου Παίγνιον για παιδιά από τεσσάρων ετών.

Θεατρική διασκευή: Παναγιώτης Τσιρίδης

Ημερομηνίες: 14 Φεβρουαρίου

Κυριακή 12.00 – 13.00
Κόστος εισιτηρίου: 10€

Η πράσινη σκουφίτσα

Μια ιστορία που συναντά τη γνωστή μας Κοκκινοσκουφίτσα, μεγάλη πια, να ζει στο παλιό σπίτι της γιαγιάς της ανάμεσα στα δέντρα, με το σκύλο της τον Βερίκοκο και να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί το δάσος όταν άρχισαν να κόβουν τα δέντρα και να χτίζουν, όταν ξέσπασε μια μεγάλη πυρκαγιά. Ποιους έπρεπε να πολεμήσει; Ποιοι την βοήθησαν; Τι ρόλο έπαιξε ο δασοφύλακας, ο Τραπεζίτης, τα παιδιά του κοντινού σχολείου; Κατάφερε η πρώην Κοκκινοσκουφίτσα, η Ρόζα, να σώσει το δάσος;

Παραμύθι: Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Μουσική: Γιώργος Κουρουπός, Αφήγηση: Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Τραγούδι: Βασίλης Γισδάκης, Δάφνη Πανουργιά, Πιάνο: Πέτρος Μπούρας

Ημερομηνίες: 21 Φεβρουαρίου

Κυριακή 12:00 – 13:00
Κόστος συμμετοχής: 10€

Για ενήλικες

Φτιάχνοντας αποκριάτικες μάσκες

Οι συμμετέχοντες δημιουργούν χειροποίητες εικαστικές αποκριάτικες μάσκες με ανακυκλώσιμα και ασυνήθιστα υλικά. Με την εικαστικό Έφη Μπαρτσώτα.

Ημερομηνίες: 14 Φεβρουαρίου

Κυριακή 17:00-20:00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 25€

Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη

Ο ρόλος μιας χορωδίας δεν είναι απλά ψυχαγωγικός, αλλά συνάμα μορφωτικός, παιδαγωγικός και κοινωνικός. Η χορωδία έχει ως στόχο την καλλιέργεια της φωνής και της ψυχής των συμμετεχόντων, τη γνωριμία τους με μουσικά είδη διαφορετικών εποχών και στιλ, καθώς και την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη σκηνή ,καθώς και την ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης.

Διδασκαλία χορωδίας Μαέστρος: Κατερίνα Βασιλικού
Διδασκαλία φωνής: Νίνα Καλούτσα

Ημερομηνίες: Από 3 Οκτωβρίου 2015 έως 25 Ιουνίου 2016
(εκτός αργιών και σχολικών διακοπών)

Ακροάσεις – εγγραφές Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς
Σάββατο 10.30 – 12.00
Ατομική συμμετοχή: 50€ / μήνα
Ειδική έκπτωση 10% ΣΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ και 20% ΣΤΑ  ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ. Ισχύει για ταυτόχρονη προαγορά περισσοτέρων του ενός προγραμμάτων
(εκτός παιδικών παραστάσεων).

Πληροφορίες –  Κρατήσεις:

Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να συμπληρωθεί η σχετική αίτηση, να αποσταλεί στο ακόλουθο e-mail: [email protected] ή με fax: 210 – 3611380, καθώς και να έχει γίνει προαγορά.

www.thf.gr