Εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, παραστάσεις, ξεναγήσεις και δραστηριότητες στο πλαίσιο των εκθέσεων του Ιδρύματος μας περιμένουν για να περάσουμε δημιουργικά και αυτό τον μήνα!


Αναλυτικά τα προγραμμάτα του Απριλίου:

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες

ΚΥΚΛΟΣ 6: 21, 28 Απριλίου, 5, 12 Μαΐου 2018
Σάββατο, 12:00 – 13:00
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80€

Για παιδιά 2 – 4 ετών

Παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Η εκπαιδευτικός Σπυριδούλα Χρόνη και ο μουσικοπαιδαγωγός Γιάννης Ψαριώτης, δημιουργούν ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα. Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί. Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

ARKKI Σχολείο αρχιτεκτονικής για παιδιά

ΚΥΚΛΟΣ 6 21, 28 Απριλίου, 5, 12 Μαΐου 2018, Σάββατο, 13:30 – 15:00
ΚΥΚΛΟΣ 6 22, 29 Απριλίου 6, 13 Μαΐου 2018, Κυριακή, 12:30 – 14:00
Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.
Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου: 80€

Για παιδιά 6 – 12 ετών

Το πιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το ARKKI (School of Architecture for children and Youth), που ήρθε στην Ελλάδα από τον ΑΚΤΟ, σε συνεργασία με τη DESIGNEMBASSADOR.COM, συνεχίζει τη δράση του και το φθινόπωρο, με νέους κύκλους εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας από 4 έως 5 και από 6 έως 12 ετών. Το καλοκαίρι, δεκάδες παιδιά πήραν μέρος στα καλοκαιρινά εργαστήρια και δημιούργησαν με τέχνη και φαντασία πρωτότυπες κατασκευές που τα ενθουσίασαν.

Τώρα, το δημιουργικό παιχνίδι που βασίζεται στην αρχιτεκτονική συνεχίζεται, με τον ίδιο πάντα στόχο, τα παιδιά να εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο, να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις, μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάζουν και να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, που πάντα είναι πολύ εντυπωσιακό.

Όλα τα προγράμματα ενδυναμώνουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Κι όσο για την αρχιτεκτονική; Χρησιμοποιείται ως μέσο για να δώσει στα παιδιά τα δεκάδες ερεθίσματα που από τη φύση της έχει η επιστήμη αυτή, να τα βοηθήσει στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και, τελικά, να τα κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να γίνουν οι «αρχιτέκτονες» του μέλλοντός τους.

SUN DAY ART DAY!

1 Απριλίου 2018
Κυριακή, 11:00 – 12:00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 6 – 12 ετών

Φτιάχνουμε το δικό μας τοτέμ

Τι είναι αυτά τα μυστήρια αντικείμενα; Τι συμβολίζουν και τι θέλουν να μας πουν; Ας δοκιμάσουμε να ανακαλύψουμε τον μυστήριο κόσμο αυτών των μορφών και να κατασκευάσουμε το δικό μας τοτέμ! Με χαρτόνια, χρώματα και ποικιλία υλικών θα δοκιμάσουμε να κατασκευάσουμε το δικό μας τοτέμ και να το στολίσουμε με χρώματα και σχήματα, ζώα και ανθρώπινες μορφές.

Origami (Οριγκάμι) – Η τέχνη του διπλωμένου χαρτιού

Για παιδιά 8 – 10 ετών

Τετάρτη, 18:00 – 19:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 45€ / Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Ξεκινώντας από ένα απλό τετράγωνο χαρτί, τα παιδιά κατασκευάζουν αντικείμενα, λουλούδια, ζώα, ανακαλύπτοντας την ομορφιά και την δύναμη της γεωμετρίας και της φαντασίας. Το Οριγκάμι είναι μια παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη, που έχει πλέον επηρεάσει πολλούς κλάδους σύγχρονων καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων και εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο σύγχρονες αισθητικές και φιλοσοφικές τάσεις.

Με την ομάδα Άνασσα.

18 Απριλίου Παραδοσιακά σχέδια -Μαθαίνουμε βήμα – βήμα τα εντυπωσιακά παραδοσιακά οριγκάμι και τα πασπαλίζουμε με την δική μας δημιουργική φαντασία!

25 Απριλίου Λουλούδια που δεν μαραίνονται ποτέ! -Διπλώνοντας ξανά και ξανά, θα δημιουργήσουμε έναν πολύχρωμο κήπο από λουλούδια!

2 Μαΐου Ζωάκια πολλά και χαριτωμένα!- Με χαρτί και πολλή αγάπη, ζωντανεύουμε μια παρέα από ζωάκια!

9 Μαΐου Σαμουράι / Νίντζα – Φτιάχνουμε τον δικό μας εξοπλισμό για να γίνουμε επαγγελματίες πολεμιστές

Προγράμματα για παιδιά και γονείς

Στο πλαίσιο των περιοδικών εκθέσεων του Ιδρύματος Θεοχαράκη

Οικογενειακές ξεναγήσεις

Για παιδιά 5 – 12 ετών και γονείς

Κυριακή, 13:00 – 14:00
Κόστος ξενάγησης: 15€ / Ισχύει για μια 4μελή οικογένεια με παιδιά έως 12 ετών
13€ / Ισχύει για μια 2μελή οικογένεια με παιδιά έως 12 ετών

Μια διαδραστική εμπειρία για γονείς και παιδιά ξεκινάει στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. Με κεντρικό άξονα τις εκθέσεις του ιδρύματος, γονείς και παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε μία διαφορετική ξενάγηση που στόχο έχει την εξασφάλιση ψυχαγωγικού χρόνου για την οικογένεια και την ανάπτυξη των δεσμών της καθώς παίζουν, εξερευνούν και ανταλλάσσουν εμπειρίες.
Σχεδ/μός & υλοποίηση προγράμματος: Άννα Πλέσσα

22 Απριλίου 2018 – Κωνσταντίνος Βολανάκης: Θαλασσογραφίες

Παιδικές Παραστάσεις και Αφηγήσεις

Το Τυρί

Για παιδιά από 4 ετών και άνω

1, 22, 29 Απριλίου 2018
Κυριακή, 12:00 – 13:00
Κόστος συμμετοχής: 10€

Μία διαδραστική παράσταση εμπνευσμένη από το Best Seller του Spencer Johnson  «Ποιος πήρε το τυρί μου;».

Στην κοινωνία των ποντικών, όσο υπάρχει το τυρί, τα πάντα φαίνεται πως λειτουργούν κανονικά. Ό,τι μας προσφέρεται όμως, δεν είναι ανεξάντλητο και να που το τυρί κάποτε τελειώνει! Πώς θα αντιδράσουν τα ποντίκια σε αυτήν την αλλαγή και τι μπορεί να είναι τελικά αυτό το τυρί;

Αν όλοι ψάχνουμε κάποιο τυρί ας μην είμαστε πια μόνοι αλλά μαζί.

Σενάριο, σκηνοθεσία: Σβούρες
Μουσική: Μαρία Μπεθάνη

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα για Ενήλικες

Έρχεται η εποχή

23 Απριλίου 2018 – Στολίζουμε την άνοιξη με στεφάνια

Δευτέρα, 18:00 – 21:00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 30€

Ανάλογα με την εποχή δημιουργούμε και συνθέτουμε εμπνεύσεις.
Υπεύθυνη τμήματος: Ελένη Δασκαλάκη.

Είδα ένα όνειρο

4 Απριλίου – Σκοπιμότητα της ερμηνείας των ονείρων

Τετάρτη, 18:00 – 20:00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Η επιστήμη σήμερα επιβεβαιώνει την πίστη των αρχαίων λαών ότι τα όνειρα αποτελούν  μια από τις υψηλότερες  λειτουργίες  της συνείδησης. Στα  όνειρα έχουμε  την  ανάδυση του ασυνειδήτου μέσω συμβολικών εικόνων, πράγμα το οποίο δημιουργεί και τη δυσκολία κατανόησής  τους. Στο πλαίσιο αυτό, το  σεμινάριο είναι μια εισαγωγή στη μεθοδολογία καταγραφής, ανάλυσης και ερμηνείας των ονείρων των συμμετεχόντων σύμφωνα με την παγκόσμια γλώσσα των συμβόλων (Γιουγκ) και την ψυχαναλυτική θεωρία (Φρόυντ). Συνδέοντας το συνειδητό «εγώ» με το ασυνείδητο, μέσω των ονείρων μας, επιτυγχάνουμε  μεγαλύτερη εσωτερική ενότητα, συνειδητότητα του εαυτού μας και δημιουργικότητα, καθώς και ψυχική και σωματική υγεία ανακαλύπτοντας στα τελευταία, έναν πολύτιμο, καθημερινό σύμβουλο ζωής.

Με την Μαριλένα Πρωίμου, PhD Ψυχοθεραπεύτρια & Ομαδική Αναλύτρια

Σεμινάριο Εγκαυστικής

27, 28, 29 Απριλίου, 4, 5, 6, 11, 12, 13 Μαΐου 2018
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 18:00 – 21:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 180€

Η τεχνική της εγκαυστικής είναι μία καθαρά ελληνική τέχνη, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε αγάλματα που δεν έχουν διασωθεί και μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο, όπου έγιναν τα γνωστά πορτραίτα του Φαγιούμ. Συνίσταται στην ανάμιξη καθαρού κεριού μέλισσας ως συνδετικό υλικό με χρωστικές ουσίες (χρήση της τετραχρωμίας άσπρο, μαύρο, κόκκινο, ώχρα) και μαστίχα. Το σεμινάριο περιλαμβάνει σχέδιο και ζωγραφική με αυγοτέμπερα σε χαρτί ακουαρέλας, καθώς και σχέδιο με τοποθέτηση των κέρινων αποχρώσεων με σπάτουλα σε ξύλο φλαμουριάς.
Με την ζωγράφο Κατερίνα Περιμένη.

Πώς θα γίνουμε οι γονείς που χρειάζονται τα παιδιά μας

Τρίτη, 18:00 – 20:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 100€ / Κόστος συμμετοχής ανά ενότητα: 60€

Σε αυτή τη βιωματική ομάδα μαθαίνουμε πώς μπορούμε να θεμελιώσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί μας. Μέσα από πρακτικές ασκήσεις και παραδείγματα αναπτύσσουμε τις δεξιότητες που χρειάζονται ώστε να επικοινωνούμε αποτελεσματικά και να χειριζόμαστε τις συγκρούσεις.
Με την  Ειρήνη Γεωργίου, Msc., Ψυχοθεραπεύτρια.

Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ

17 Απριλίου 2018 Αυτογνωσία: τα παιδιά που ήμασταν και οι γονείς που γίναμε. Α’ μέρος
24 Απριλίου 2018 Αυτογνωσία: τα παιδιά που ήμασταν και οι γονείς που γίναμε. Β’ μέρος
8 Μαΐου 2018  Οι κυρίαρχες ανάγκες και τα κρυφά μας συναισθήματα.

Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη

Κάθε Σάββατο από 7 Οκτωβρίου 2017 έως 30 Ιουνίου 2018
(εκτός αργιών και σχολικών διακοπών: 28/10, 11/11, 23/12, 30/12/2017 & 6/01, 7/04/2018)
Ακροάσεις – εγγραφές: Kαθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Ώρα: 10:00 – 12:00
Ατομική συμμετοχή: 50€ / μήνα

Ο ρόλος μιας χορωδίας δεν είναι απλά ψυχαγωγικός, αλλά συνάμα μορφωτικός, παιδαγωγικός και κοινωνικός. Στόχος της δικής μας χορωδίας, αποτελεί η καλλιέργεια της φωνής και της ψυχής των συμμετεχόντων, η γνωριμία τους με μουσικά είδη διαφορετικών εποχών και στιλ καθώς και η εξοικείωσή τους με τη σκηνή και η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης.
Η Γυναικεία Χορωδία του Ιδρύματος Θεοχαράκη στον πέμπτο χρόνο της λειτουργίας της απευθύνεται σε κυρίες όλων των ηλικιών, οι οποίες μπορεί να μην γνωρίζουν να διαβάζουν μουσική και δε χρειάζεται να έχουν εκπαιδευμένες φωνές. Πραγματοποιούνται 2 – 3 συναυλίες το χρόνο στο αμφιθέατρό μας σε σύμπραξη με άλλες καταξιωμένες χορωδίες.

Διδασκαλία – Μαέστρος: Κατερίνα Βασιλικού
Διδασκαλία φωνής: Νίνα Καλούτσα
Πιάνο: Μιχάλης Χανός

Πρωτότυπες παιδικές γιορτές με αστυνομικό σενάριο στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Προσφέρετε στο παιδί σας και τους φίλους του μία ξεχωριστή εμπειρία επιλέγοντας ένα από τα ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την ηλικία του. Μέσα από τις δράσεις κάθε ιστορίας και με την καθοδήγηση έμπειρων παιδαγωγών και εμψυχωτών τα παιδιά ζουν τη χαρά του ομαδικού παιχνιδιού και της δημιουργίας, ανακαλύπτοντας, παράλληλα, τους χώρους του Ιδρύματος.

Για παιδιά 5-7 ετών
Οι ξεκούρδιστες χορδές

Για παιδιά 6-8 ετών
Ένα μυστήριο με ουρά

Για παιδιά 7-11 ετών
Ο αόρατος πίνακας
Το φάντασμα της όπερας

Για παιδιά 8-13 ετών
Ο ξεχασμένος κώδικας