Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη προσκαλεί όλο τον Απρίλιο μικρούς και μεγάλους στα ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει ετοιμάσει.

Αναλυτικά:

• Ανακαλύπτοντας τις τέχνες (για παιδιά 2 – 4 ετών)

Παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Η εκπαιδευτικός Σπυριδούλα Χρόνη με τη συμβολή έμπειρων μουσικοπαιδαγωγών, δημιουργεί ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα. Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί. Kάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Ημερομηνίες: 2, 9, 16, 23 Απριλίου
Σάββατο 10.30 – 11.30 & 12.00 – 13.00
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80€

• Η Γενιά του ‘30 (για παιδιά 6 – 12 ετών)

Ανακαλύψτε και ζωγραφίστε θέματα της σπουδαίας εποχής του ελληνικού μοντερνισμού, που έμεινε στην ιστορία ως «η Γενιά του ‘30». Μέσα από έργα των σπουδαίων ζωγράφων Μόραλη, Παπαλουκά, Τσαρούχη, Θεόφιλο και άλλων, τα παιδιά μαθαίνουν πώς η ελληνική ζωγραφική παράδοση συνέπλευσε κι ανανεώθηκε από τα ευρωπαϊκά ρεύματα του μοντερνισμού. Με τον ζωγράφο Δημήτρη Νοταρά.

Ημερομηνίες: 6 Απριλίου-Θεόφιλος Χατζημιχαήλ
Τετάρτη 18.00 – 19.30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

• Εισαγωγή στα κόμικς (για παιδιά 6 – 12 ετών)

Τα παιδιά κατασκευάζουν τους δικούς τους ήρωες κόμικς η κινούμενου σχεδίου μέσα από μια μεγάλη γκάμα βασισμένη στα αμερικάνικα και ευρωπαϊκά κόμικς. Παράλληλα πειραματίζονται με διαφορετικές τεχνικές σχεδίου, μελανιού και ζωγραφικής για να απεικονίσουν την ιστορία τους σε χαρτί, όπως κάνουν οι επαγγελματίες σκιτσογράφοι! Με τον εικαστικό Δημήτρη Νοταρά.

Ημερομηνίες: 13, 20, 27 Απριλίου
11, 18, 25 Μαΐου
Τετάρτη 18.00 – 19.30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75 €
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

• ARKKI Σχολείο αρχιτεκτονικής για παιδιά (για παιδιά 6 – 13 ετών)

Το πιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το ARKKI (School of Architecture for children and Youth), που ήρθε στην Ελλάδα από τον ΑΚΤΟ σε συνεργασία με τη DESIGNEMBASSADOR.COM – συνεχίζει τη δράση του και το φθινόπωρο, με νέους κύκλους εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας από 6 έως 13 ετών. Το καλοκαίρι, δεκάδες παιδιά πήραν μέρος στα καλοκαιρινά εργαστήρια και δημιούργησαν με τέχνη και φαντασία πρωτότυπες κατασκευές που τα ενθουσίασαν.Τώρα, το δημιουργικό παιχνίδι που βασίζεται στην αρχιτεκτονική συνεχίζεται, με τον ίδιο πάντα στόχο: τα παιδιά να εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο, να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις, μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάζουν και να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, που πάντα είναι πολύ εντυπωσιακό. Όλα τα προγράμματα ενδυναμώνουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας.

Κι όσο για την αρχιτεκτονική; Χρησιμοποιείται ως μέσο για να δώσει στα παιδιά τα δεκάδες ερεθίσματα που από τη φύση της έχει η επιστήμη αυτή, να τα βοηθήσει στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία & τη δημιουργικότητά τους, και τελικά να τα κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να γίνουν οι «αρχιτέκτονες» του μέλλοντός τους.

Δυνατότητα παρακολούθησης: Σάββατα ή Κυριακές.

Ημερομηνίες: 2, 9, 16, 23 Απριλίου
Σάββατο 13.30 – 15.00
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80€

3, 10, 17, 24 Απριλίου
Κυριακή 12.00 – 13.30
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80€

• Τέχνη και επιστήμη (για παιδιά 8 – 12 ετών)

Η Τέχνη και η Επιστήμη, δύο έννοιες που συναντιούνται μέσω της έμπνευσης της παρατήρησης και της έρευνας, σε μια παράλληλη διαδρομή. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα φυσικά φαινόμενα μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια με πειράματα και διαδραστικές πλατφόρμες. Προσεγγίζουν την μαγεία της πιο ανερχόμενης τάσης στη τέχνη, που ενώνει τους δύο χώρους, χρησιμοποιώντας υλικά της σύγχρονης εικαστικής σκηνής όπως μαγνήτες, μέταλλα, νήματα, φως νερό κ.α. Με την εικαστικό και παιδαγωγό Γεωργία Χατζηβασιλειάδη (MFA Fine Art Media) και την νηπιαγωγό Δρ. Χαρίκλεια Θεοδωράκη (PhD Διδακτική των Φυσικών Επιστημών για παιδιά).

Ημερομηνίες: 3 Απριλίου-Εναλλαγή Μέρας και  Νύχτας μέσα σε μια παπουτσοθήκη
Κυριακή 10.00 – 11.30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

• Κατασκευάζω και μαθαίνω για τις γιορτές και τις εποχές (για παιδιά 8 – 12 ετών)

Μια πρωτότυπη προσέγγιση των εποχών, των εορτών και των παραδόσεών μας με  την εικαστικό Έφη Μπαρτσιώτα μέσα από τη δημιουργία κατασκευών με ασυνήθιστα και ανακυκλώσιμα υλικά.

Ημερομηνίες: 24 Απριλίου-Ήρθε πάλι η Πασχαλιά
Κυριακή 10.00 – 11.30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Παιδικές παραστάσεις και αφηγήσεις

• Ο μικρός κάστορας και η ηχώ (για παιδιά 4 – 8 ετών)

Ένας κάστορας ζει μόνος στην άκρη της λίμνης. Η ηχώ  της φωνής του θα λειτουργήσει σαν την φωνή ενός άλλου. Η πλάνη αυτή θα οδηγήσει το μικρό κάστορα σε περιπλάνηση και αυτή με τη σειρά της, στη συνάντηση με τους πραγματικούς άλλους. Μια ιστορία για τη μοναξιά και τη φιλία, δύο θέματα που αφορούν σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Το τρυφερό παραμύθι της Amy MacDonald που έγινε αγαπητό και δημοφιλές στη χώρα μας, μέσα από τη μετάφραση της Ρένας Ρώσση – Ζαΐρη, ζωντανεύει από την καλλιτεχνική ομάδα Λόγου Παίγνιον για παιδιά από τεσσάρων ετών.

Θεατρική διασκευή: Παναγιώτης Τσιρίδης

Ημερομηνίες: 3, 24 Απριλίου
Κυριακή 12.00 – 13.00
Κόστος εισιτηρίου: 10€

• Η πράσινη σκουφίτσα

Μια ιστορία που συναντά τη γνωστή μας Κοκκινοσκουφίτσα, μεγάλη πια, να ζει στο παλιό σπίτι της γιαγιάς της ανάμεσα στα δέντρα, με το σκύλο της τον Βερίκοκο και να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί το δάσος όταν άρχισαν να κόβουν τα δέντρα και να χτίζουν, όταν ξέσπασε μια μεγάλη πυρκαγιά. Ποιους έπρεπε να πολεμήσει; Ποιοι την βοήθησαν; Τι ρόλο έπαιξε ο δασοφύλακας, ο Τραπεζίτης, τα παιδιά του κοντινού σχολείου; Κατάφερε η πρώην Κοκκινοσκουφίτσα, η Ρόζα, να σώσει το δάσος;

Παραμύθι: Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Μουσική: Γιώργος Κουρουπός, Αφήγηση: Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Τραγούδι: Βασίλης Γισδάκης, Δάφνη Πανουργιά, Πιάνο: Πέτρος Μπούρας

Ημερομηνίες: 17 Απριλίου
Κυριακή 12:00 – 13:00
Κόστος συμμετοχής: 10€

• Ιστορίες με χρώματα αρμονικά στο πλαίσιο των περιοδικών εκθέσεων

Αφηγηματικές περιπλανήσεις εμπνευσμένες από τους χρωστήρες των περιοδικών εκθέσεων και διανθισμένες με βιώματα και ιστορήματα αλλοτινών χρόνων. Ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά άνω των 5 ετών και τους γονείς τους.

Πρωτότυπη ιδέα, σχεδιασμός προγράμματος, αφήγηση, τραγούδι: Σάσα Βούλγαρη.

Ημερομηνίες: 16 Απριλίου- Γιώργος  Γουναρόπουλος Η ποιητική του συμβολισμού
Σάββατο 19.00 – 20.00
Κόστος εισιτηρίου: 10€

• Αρχαιολογικά μουσικά παραμύθια

Τα αρχαιολογικά μουσικά παραμύθια αποτελούν πρωτότυπες ιστορίες βασισμένες σε αληθινά αρχαιολογικά δεδομένα και ευρήματα. Απώτερος σκοπός τους είναι μέσα από την αφήγηση, μουσική και τραγούδια με αρχαία ανακατασκευασμένη λύρα, καθώς και παιχνίδι πάνω στις αρχές μιας ανασκαφής, ενήλικες και παιδιά να προσλάβουν με ένα απλό, ευχάριστο και μοναδικό στο είδος του τρόπο, γνώση για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Με την αρχαιολόγο Δρ. Εύη Παπαδοπούλου και τον μουσικοσυνθέτη Δρ. Νίκο Ξανθούλη.

Ημερομηνίες: Το ταξίδι της Κυμοθόης  –  10 Απριλίου
Κυριακή 11.00 – 12.00
Κόστος εισιτηρίου: 10€

Για ενήλικες

• Ιστορίες με χρώματα αρμονικά στο πλαίσιο των περιοδικών εκθέσεων

Αφηγηματικές περιπλανήσεις εμπνευσμένες από τους χρωστήρες των περιοδικών εκθέσεων και διανθισμένες με βιώματα και ιστορήματα αλλοτινών καιρών. Οι αφηγήσεις απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικο κοινό.

Πρωτότυπη ιδέα, σχεδιασμός προγράμματος, αφήγηση, τραγούδι: Σάσα Βούλγαρη.

Ημερομηνίες: 8 Απριλίου- Γιώργος Γουναρόπουλος  Η ποιητική του Συμβολισμού
Παρασκευή 20.30 – 22.00
Κόστος συμμετοχής: 10€

• Κόσμημα κεραμικό και πορσελάνη
Το σχέδιο γίνεται πραγματικότητα

Οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν τις δυνατότητες του πηλού και της πορσελάνης και αφήνουν τα χέρια να οδηγήσουν την φαντασία τους. Διακοσμούν τις δημιουργίες τους, κάνουν συνδυασμούς με άλλα υλικά, εφαρμόζουν εξαρτήματα, εμπνέονται από τις σύγχρονες τάσεις και τις δημιουργίες καταξιωμένων καλλιτεχνών, που παρουσιάζει η κεραμίστρια και γλύπτρια Νατάσσα Καλογεροπούλου.

Ημερομηνίες: 5 Απριλίου-Πορσελάνη Φινίρισμα και διακόσμηση
12 Απριλίου-Εφαρμογή σε εξαρτήματα και άλλα υλικά
Τρίτη 18.00 – 20.00
Συνολικό κόστος συμμετοχής για κάθε κύκλο: 150€

(Στην τιμή δεν περιλαμβάνεται το κόστος του καμινιού και οι βάσεις που θα δημιουργηθεί το κόσμημα)

• Εργαστήριο εικαστικού κοσμήματος για ενήλικες

Οι συμμετέχοντες αποκτούν πρακτικές γνώσεις για τη χρήση των συρμάτων και τις τεχνικές επεξεργασίας μετάλλων. Ανακαλύπτουν, επίσης, πολλά νέα υλικά που τους δίνουν τη δυνατότητα να συνθέσουν μοναδικά και ιδιαίτερα κοσμήματα. Με τη σχεδιάστρια κοσμημάτων Ελένη Δασκαλάκη.

Ημερομηνίες: 19 Απριλίου-Φτιάχνουμε στεφάνια με πεταλούδες από σύρμα και μέταλλο, από καραμέλες και χρωματιστές κορδέλες

10 Μαΐου-Μπονσόνια ,τεχνική για κουρμπαριστό μέταλλο σε συνδυασμό με καλοκαιρινά κορδόνια

17 Μαΐου-Τσαλακωτό μέταλλο με σπάγκους

24 Μαΐου-Δέρματα σε σχηματισμό λουλουδιών για κολιέ ή ζώνη

31 Μαΐου-Κόσμημα καλοκαιρινό με ύφασμα μακώ και πέτρες

7 Ιουνίου-Φτιάχνουμε πλεκτό συμάτινο κορδόνι στολισμένο με πέτρες της επιλογής σας

Τρίτη 18.00-20.30

Συνολικό κόστος συμμετοχής : 180€
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 30€
(τα εργαλεία παρέχονται, αλλά τα υλικά δεν περιλαμβάνονται στη τιμή)

• Σεμινάριο εγκαυστικής

Η τεχνική της εγκαυστικής είναι μια καθαρά ελληνική τέχνη ,η οποία χρησιμοποιήθηκε σε αγάλματα που δεν έχουν διασωθεί και μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο όπου έγιναν τα γνωστά πορτραίτα Φαγιούμ. Το σεμινάριο περιλαμβάνει σχέδιο και ζωγραφική με αυγοτέμπερα σε χαρτί ακουαρέλας, καθώς και σχέδιο με τοποθέτηση των κέρινων αποχρώσεων με σπάτουλα σε ξύλο φλαμουριάς. Με την ζωγράφο Κατερίνα Περιμένη.

Ημερομηνίες: 1, 2, 3, 8, 9, 10, 15, 16, 17 Απριλίου
Παρασκευή ,Σάββατο,Κυριακή.18.00-21.00
Συνολικό κόστος συμμετοχής : 180 €

• Φωνή & επιτυχία

Έξι συναντήσεις που θα πολλαπλασιάσουν τις ευκαιρίες για επαγγελματική και προσωπική επιτυχία. Οι συναντήσεις απευθύνονται σε ανθρώπους που επιθυμούν να σαγηνεύουν σε προσωπικό και επαγγελματικό τομέα, μέσα από την ανάπτυξη μιας βαθιάς και γεμάτης αυτοπεποίθηση φωνής, να λύσουν ζητήματα στις φωνητικές χορδές και τον λαιμό γενικότερα, όπως βραχνάδα, κούραση, όζους κ.ά. να βελτιώσουν την επικοινωνία, την θετική επιρροή τους και κατ’ επέκταση την ποιότητα της ζωής τους μέσω της βελτίωσης της φωνής. Με την ειδικό φωνής Νίνα Καλούτσα, υψίφωνος, καθηγήτρια φωνητικής και κάτοχος master Καλών Τεχνών από το Κρατικό Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας και διδάσκει με βάση τις αρχές του Ωδείου αυτού.

ΚΥΚΛΟΣ 1: Ημερομηνίες: 2, 9, 16, 23 Απριλίου
14, 21 Μαΐου
Σάββατο 12.00 – 13.30
Συνολικό κόστος συμμετοχής για κάθε κύκλο: 100€

• Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη

Ο ρόλος μιας χορωδίας δεν είναι απλά ψυχαγωγικός, αλλά συνάμα μορφωτικός, παιδαγωγικός και κοινωνικός. Η χορωδία έχει ως στόχο την καλλιέργεια της φωνής και της ψυχής των συμμετεχόντων, τη γνωριμία τους με μουσικά είδη διαφορετικών εποχών και στιλ, καθώς και την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη σκηνή ,καθώς και την ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης.

Διδασκαλία χορωδίας Μαέστρος: Κατερίνα Βασιλικού
Διδασκαλία φωνής: Νίνα Καλούτσα

Ημερομηνίες: Από 3 Οκτωβρίου 2015 έως 25 Ιουνίου 2016
(εκτός αργιών και σχολικών διακοπών)

Ακροάσεις – εγγραφές Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς
Σάββατο 10.30 – 12.00
Ατομική συμμετοχή: 50€ / μήνα

Ειδική έκπτωση 10% ΣΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ και 20% ΣΤΑ  ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ. Ισχύει για ταυτόχρονη προαγορά περισσοτέρων του ενός προγραμμάτων
(εκτός παιδικών παραστάσεων).

Πληροφορίες –  Κρατήσεις:

Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να συμπληρωθεί η σχετική αίτηση, να αποσταλεί στο ακόλουθο e-mail: [email protected] ή με fax: 210 – 3611380, καθώς και να έχει γίνει προαγορά.