Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη διοργανώνει και αυτή τη χρονιά εκπαιδευτικά προγράμματα

για τα παιδιά που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαδερόντων και δραστηριοτήτων.

Η δημιουργική επαφή με την τέχνη προϋποθέτει ένα ασφαλές πλαίσιο που δίνει στα μικρά παιδιά τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους, να νιώσουν ελεύθερα και να αστειευτούν. Μία ενεργητική σχέση αναπτύσσεται ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, Σπυριδούλα Χρόνη και Παναγιώτη Τσιρίδη, στα παιδιά και τους γονείς τους, κατά τη διάρκεια της οποίας ο καθένας μαθαίνει μαζί με τον άλλον.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2012 πραγματοποιούνται δωρεάν εργαστήρια γνωριμίας στις 10:30 και στις 12:00. Υποχρεωτική δήλωση συμμετοχής.
Ημερομηνίες:
ΚΥΚΛΟΣ 1   6, 13, 20, 27 Οκτωβρίου
ΚΥΚΛΟΣ 2   3, 10, 24 Νοεμβρίου, 1 Δεκεμβρίου
ΚΥΚΛΟΣ 3   8, 15 Δεκεμβρίου, 12, 19, Ιανουαρίου
ΚΥΚΛΟΣ 4   26 Ιανουαρίου, 2, 9, 16 Φεβρουαρίου
ΚΥΚΛΟΣ 5   23 Φεβρουαρίου, 2, 9, 30 Μαρτίου
ΚΥΚΛΟΣ 6   6, 13, 20, 27 Απριλίου
ΚΥΚΛΟΣ 7   11, 18, 25 Μαΐου, 1 Ιουνίου
 Ώρα: 10:30-11:30 & 12:00-13:00
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80 €

Kάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.
Για παιδιά 4 – 6 ετών

Ταξίδι στη φύση μέσα από την τέχνη
Μία ξέφρενη ξενάγηση-περιήγηση στη φύση μέσα από ανατρεπτικές ιστορίες με την εικαστικό Γεωργία Χατζηβασιλειάδη. Τα παιδιά πρωταγωνιστούν σε ένα ταξίδι μυθοπλασίας στον κόσμο των ορατών – από τον κρυμμένο μικρόκοσμο έως τον μυστήριο μακρόκοσμο – με σκοπό να αντιληφθούν την ανθρώπινη  κλίμακα σε σχέση με το σύμπαν. Αναλύονται οι βασικές αρχές των πλαστικών τεχνών (σχέδιο, χρώμα, γλυπτική, χαρακτική) μέσα από ένα ανέμελο παιχνίδι με ζουλήγματα, τυπώματα, αγγίγματα, σφηνώματα, σταξίματα και ζυμώματα.
Ημερομηνίες:
4 Οκτωβρίου Δεινόσαυροι και άλλα ζώα με παράξενο δέρμα
11 Οκτωβρίου Η πόλη με τους μπλε λύκους
18 Οκτωβρίου Πάνω και κάτω από τη γη
25 Οκτωβρίου Ταξίδι στα αστέρια
1 Νοεμβρίου Μεγάλα μικρά και μικροσκοπικά πλάσματα
8 Νοεμβρίου Ο βυθός

Ώρα: 18:00-19:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75 €
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

Παιδική λογοτεχνία και εικαστικές δραστηριότητες
Σε κάθε συνάντηση, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με ένα αυτοτελές κείμενο λογοτεχνίας (παραμύθια, ποιήματα, μύθους), το οποίο επεξεργάζονται με τεχνικές θεάτρου, εικαστικών, κουκλοθέατρου, μουσικής, δραστηριότητες προφορικού και γραπτού λόγου. Με την παιδαγωγό Σοφία Μώραλη.
Ημερομηνίες:
15 Νοεμβρίου, 22 Νοεμβρίου, 29 Νοεμβρίου, 6 Δεκεμβρίου, 13 Δεκεμβρίου, 20 Δεκεμβρίου
Ώρα: 18:00-19:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75 €
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €
Αναζητώντας το φως

Με αφετηρία το καλλιτεχνικό έργο της εικαστικού Έφης Φουρίκη, με «εργαλεία» φακούς, καλειδοσκόπια, καθρέφτες, προβολείς, μουσικά όργανα και «υλικά» το φως, το νερό, χαρτιά, υφάσματα, ήχους της φύσης, τα παιδιά καλούνται να εξερευνήσουν, να πειραματιστούν και να εξοικειωθούν με βασικές έννοιες της Φυσικής, των Εικαστικών και της Μουσικής (αντανάκλαση, παλμός, ρυθμός, μοτίβο, σύνθεση). Ανακαλύπτουν πως συνδέεται η Φύση με την Τέχνη και δημιουργούν το δικό τους έργο.
Ημερομηνίες: 10 Ιανουαρίου, 17 Ιανουαρίου, 24 Ιανουαρίου, 31 Ιανουαρίου, 7 Φεβρουαρίου, 14 Φεβρουαρίου
Ώρα: 18:00-19:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75 €
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

Τα μυστικά του μικρού καλλιτέχνη
Εργαστήριο εικαστικών τεχνικών με την Κάτια Παπασπηλιοπούλου γύρω από το χρώμα, τα υλικά και τα εργαλεία, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πρωτότυπες δημιουργίες.  
Ημερομηνίες:
21 Φεβρουαρίου, 28 Φεβρουαρίου, 7 Μαρτίου, 14 Μαρτίου, 21 Μαρτίου, 28 Μαρτίου
Ώρα: 18:00-19:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75 €
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €
 Για παιδιά 6 – 12 ετών

Κατασκευάζω και μαθαίνω για τις γιορτές και τις εποχές
Τρίωρα εργαστήρια για τη δημιουργία χειροποίητων εικαστικών κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά. Μία πρωτότυπη προσέγγιση των εποχών, των εορτών και των παραδόσεων μας με την εικαστικό, Έφη Μπαρτσώτα, μέσα από τη δημιουργία κατασκευών με ασυνήθιστα υλικά.

Ημερομηνίες: 7 Οκτωβρίου Να θυμηθούμε τους ήρωες, 4 Νοεμβρίου Το φθινοπωρινό δάσος, 16 Δεκεμβρίου Χριστουγεννιάτικα στολίδια, 13 Ιανουαρίου Φτιάχνοντας καλικάντζαρους, 10 Μαρτίου Μάσκες και αποκριάτικές φορεσιές, 21 Απριλίου Πασχαλινές κατασκευές, 19 Μαΐου Καλωσορίζοντας την άνοιξη, 9 Ιουνίου Στο δρόμο για το καλοκαίρι
Ώρα: 10:00-13:00

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 175 €
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 25 €

Διάσημοι ζωγράφοι
Ένα ταξίδι με την Κάτια Παπασπηλιοπούλου στην περιπέτεια της ζωγραφικής μέσα από έργα γνωστών ζωγράφων του 20ού αιώνα. Κάθε εργαστήριο παρουσιάζει ένα ζωγράφο, τη ζωή και το έργο του μέσα από την γενική εξέλιξη της ιστορίας της τέχνης, ενώ ακολουθεί σχετική εικαστική δραστηριότητα.
ΚΥΚΛΟΣ 1
3 Οκτωβρίου Claude Monet, 10 Οκτωβρίου Paul Cézanne, 17 Οκτωβρίου Henri Matisse, 24 Οκτωβρίου Pablo Picasso, 31 Οκτωβρίου René Magritte, 7  Νοεμβρίου Joan Miró

ΚΥΚΛΟΣ 2
14 Νοεμβρίου Edgar Degas, 21 Νοεμβρίου Paul Gauguin, 28 Νοεμβρίου Vincent Van Gogh, 5 Δεκεμβρίου Vassily Kandinsky, 12 Δεκεμβρίου Marc Chagall, 19 Δεκεμβρίου Piet Mondrian
Ώρα: 18:00-19:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής για κάθε κύκλο: 75 €
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €
Kάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Εργαστήριο κεραμικής

Μία πρώτη επαφή με την τέχνη της κεραμικής με οδηγό την κεραμίστρια, Ελένη Κανελλοπούλου. Τα παιδιά συμμετέχουν σε όλα τα στάδια παραγωγής από τον πηλό στο χρωματισμό, φτιάχνοντας τα δικά τους αντικείμενα, τα οποία μπορούν να πάρουν μαζί τους στο τέλος του εργαστηρίου.
Ημερομηνίες: 9 Ιανουαρίου, 16 Ιανουαρίου, 23 Ιανουαρίου, 6 Φεβρουαρίου
Ώρα: 18:00-20:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 70 €


Διάσημοι Έλληνες ζωγράφοι

Ένα ταξίδι με την Κάτια Παπασπηλιοπούλου στην περιπέτεια της ζωγραφικής μέσα από έργα γνωστών Eλλήνων ζωγράφων του 20ού αιώνα. Κάθε εργαστήριο παρουσιάζει ένα ζωγράφο, τη ζωή και το έργο του μέσα από την γενική εξέλιξη της ιστορίας της τέχνης, ενώ ακολουθεί σχετική εικαστική δραστηριότητα.

ΚΥΚΛΟΣ 1
13 Φεβρουαρίου Κωνσταντίνος Παρθένης, 20 Φεβρουαρίου Σπύρος Παπαλουκάς, 27 Φεβρουαρίου Γιώργος Μπουζιάνης, 6 Μαρτίου Νίκος Εγγονόπουλος, 13 Μαρτίου Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, 20 Μαρτίου Γιάννης Γαΐτης

ΚΥΚΛΟΣ 2
3 Απριλίου Κωνσταντίνος Μαλέας, 10 Απριλίου Γιάννης Μόραλης, 17 Απριλίου Γιάννης Τσαρούχης, 24 Απριλίου Γιώργος Μαυροΐδης, 15 Μαΐου Γιώργος Γουναρόπουλος, 22 Μαΐου Αλέξης Ακριθάκης
Ώρα: 18:00-19:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής για κάθε κύκλο: 75 €
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

Kάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.
Για παιδιά 8 – 12 ετών

Εισαγωγή στο λυρικό τραγούδι 
Για τρίτη χρονιά η διακεκριμένη μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου συνεχίζει, μαζί με τα παιδιά, την περιήγηση στην Τέχνη του λυρικού τραγουδιού. Με όχημα το λόγο και τη μουσική τα παιδιά γνωρίζουν το μαγικό κόσμο της όπερας, τη μελοποιημένη ποίηση (γερμανικό lied, γαλλική mélodie, ιταλική canzonetta), εξερευνούν τα μονοπάτια της ανθρώπινης φωνής, συναντούν σημαντικούς ποιητές, έρχονται σε επαφή με τις βασικές αρχές της ορθής εκφοράς του προφορικού και του τραγουδισμένου λόγου σε διαφορετικές γλώσσες και ανακαλύπτουν την έννοια του αυτοσχεδιασμού στο σύγχρονο μουσικό θέατρο.
Ημερομηνίες: 7 Οκτωβρίου, 14 Οκτωβρίου, 21 Οκτωβρίου, 4 Νοεμβρίου
Ώρα: 10:00-12:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 70 €


Θεατρικό εργαστήριο – Η μορφοποίηση των εμπειριών και των συναισθημάτων

Οι ιστορίες, οι μύθοι και τα παραμύθια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού, καθώς και της ευρύτερης μόρφωσης των παιδιών. Σύμφωνα με σημαντικούς  παιδοψυχολόγους και παιδαγωγούς επιτρέπουν τη μορφοποίηση των γνώσεων, των εμπειριών και των συναισθημάτων στο πλαίσιο μίας ενιαίας αφήγησης. Η εξερεύνηση και ερμηνεία αυτών των ιστοριών μπορεί να συνδυαστεί με θεατροπαιδαγωγικές μεθόδους.
Η θεατροπαιδαγωγός Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση καθοδηγεί τα παιδιά προκειμένου να έρθουν σε επαφή με μία σειρά ιστοριών από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς και στη συνέχεια συμμετέχουν ενεργά στη θεατρική εξερεύνησή τους και οργανώνουν ομαδικά μικρούς θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς.
  
Ημερομηνίες:

10 Νοεμβρίου «Η άφιξη» του Shaun Tan, 24 Νοεμβρίου «Η νύχτα των gargoyles» του Eye Bunting, 1 Δεκεμβρίου «Η Ντενεκεδούπολη» της Ευγενίας Φακίνου, 8 Δεκεμβρίου «Αγαπημένος σαν το αλάτι» παραδοσιακό παραμύθι, 15 Δεκεμβρίου «Ο Τζακ και η φασολιά» παραδοσιακό παραμύθι
Ώρα: 18:00-19:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 70 €
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

Γή…ρω μας

Τρίωρες συναντήσεις με θέμα το Περιβάλλον και τη Φύση. Αέρας, Γη, Νερό, Ξύλο και Μέταλλο είναι οι θεματικές ενότητες, μέσω των οποίων τα παιδιά δημιουργούν σχετικές κατασκευές εμπνευσμένες από παραδοσιακές δημιουργίες ανά τον κόσμο.  Οπλισμένα με φαντασία και ποικίλα υλικά, τα παιδιά, με οδηγό τη μουσειοπαιδαγωγό, Φαίδρα Τσαλαμπαμπούνη, ξεκινούν ένα ταξίδι ανακάλυψης και δημιουργίας.

Ημερομηνίες: 14 Οκτωβρίου, 18 Νοεμβρίου, 2 Δεκεμβρίου, 20 Ιανουαρίου, 24 Φεβρουαρίου. Ώρα: 10:00-13:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής:  100 €
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 25 €

Κατασκευές εμπνευσμένες από τους μύθους του κόσμου
Σε κάθε συνάντηση τα παιδιά «ταξιδεύουν» με την εικαστικό, Γεωργία Χατζηβασιλειάδη, μέσα από τους μύθους διαφορετικών πολιτισμών από την Ευρώπη ως τη μακρινή Ανατολή και από τις παγωμένες στέπες ως τον Ισημερινό. Ένας ήρωας, η στολή του ή ένα βασικό αντικείμενο που παίζει ρόλο στην πλοκή αποτελούν την έμπνευση  για να φτιάξουν πρωτότυπες κατασκευές.
Τα παιδιά μυούνται στα μυστικά και τις διαφορετικές τεχνικές της παραδοσιακής τέχνης κάθε τόπου με κατασκευές από διαφορετικά υλικά κάθε φορά.

Ημερομηνίες:
27 Ιανουαρίου «Ίσις & Όσιρις» – Θεογονικός Μύθος από την Αίγυπτο, 10 Φεβρουαρίου «Ο Δευκαλίων και η Πύρρα» – Κοσμογονικός Μύθος από την Ελλάδα, 3 Μαρτίου «Η κλοπή του Ήλιου από τη Γιαγιά- Αράχνη» – Κοσμογονικός Μύθος από τους Ινδιάνους Τσερόκι της Βόρειας Αμερικής , 14 Απριλίου «Δημιουργία Κόσμου» – Κοσμογονικός Μύθος από τους Αβορίγινες της Αυστραλίας, 12 Μαΐου «Ο Πέτρινος Λαός» – Κοσμογονικός Μύθος από το Περού
Ώρα: 10:00-13:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 100 €
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 25 €
Φτιάχνοντας αξεσουάρ με ευτελή υλικά σε καιρούς κρίσης

Οι συμμετέχοντες δημιουργούν κοσμήματα και αξεσουάρ από ευτελή υλικά, όπως σφουγγάρια, καπάκια, σύρματα και κουμπιά. Με τη σχεδιάστρια κοσμημάτων και αξεσουάρ Χριστίνα Αγγελοπούλου («Στρίγκλες»).

Ημερομηνία: 26 Μαΐου, Ώρα: 10:00-13:00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 25 €
Για παιδιά 12 – 18 ετών

Θεατρικό εργαστήριο

Οι έφηβοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τόσο τη θεματική όσο και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η θεατρική διαδικασία. Μέσα από μία σειρά θεματικών και καλλιτεχνικών ερεθισμάτων (αποσπάσματα Σαιξπηρικών έργων μέχρι διηγήματα εικόνων), που τους δίνονται στο πρώτο μάθημα από τη θεατροπαιδαγωγό, Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση, καλούνται να διαλέξουν τα θέματα και τις θεατρικές μεθόδους που θα ακολουθήσουν στα επόμενα τρία εργαστήρια. Η συγκεκριμένη θεατροπαιδαγωγική προσέγγιση βασίζεται στις αρχές του συλλογικού θεάτρου (ensemble theatre) που καλλιεργεί τις δεξιότητες των εφήβων για μία καλύτερη κοινωνική και καλλιτεχνική σύμπραξη.  

Ημερομηνίες: 12 Ιανουαρίου, 19 Ιανουαρίου, 26 Ιανουαρίου, 2 Φεβρουαρίου, Ώρα: 18:00-20:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 70 €
 Για παιδιά 6 – 16 ετών

Παιδική Χορωδία Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη
Ο ρόλος μιας παιδικής χορωδίας δεν είναι απλά ψυχαγωγικός, αλλά συνάμα μορφωτικός, παιδαγωγικός, κοινωνικός. Η χορωδία έχει ως στόχο την καλλιέργεια της φωνής και της ψυχής των συμμετεχόντων, τη γνωριμία τους με μουσικά είδη διαφορετικών εποχών και στιλ, την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη σκηνή, καθώς και την ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης. Άλλωστε, η ενασχόληση με τη μουσική και συγκεκριμένα με το χορωδιακό τραγούδι είναι μία σύνθετη διαδικασία, καθώς το τραγούδι αποτελείται από τρία στοιχεία: το ρυθμό, το λόγο και τη μελωδία, που κινητοποιούν αντίστοιχα το σώμα, τη λογική και το συναίσθημα. Έτσι, το παιδί δεν δέχεται μόνο παθητικά τους ήχους και τη μουσική, αλλά συμμετέχει σ’ αυτή με όλο του το είναι, βιώνοντας μία από τις πιο όμορφες εμπειρίες στη διάρκεια των σχολικών του χρόνων.
Τα μαθήματα περιλαμβάνουν:
•    Ασκήσεις φωνητικής
•    Τεχνική αναπνοής
•    Διεύρυνση της έκτασης και του όγκου της φωνής
•    Ενίσχυση της «αντοχής» της φωνής
•    Ρεπερτόριο
•    Γνωριμία με χορωδιακά έργα διαφορετικών εποχών και στιλ
•    Ανάπτυξη χορωδιακής σκέψης – χορωδιακών ικανοτήτων
•    Συμμετοχή σε εκδηλώσεις
Η παιδική χορωδία του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε συναυλίες και διάφορα μουσικά δρώμενα.
Τα παιδιά που συμμετέχουν στη χορωδία θα μπορούν να έχουν δωρεάν εισιτήρια για συναυλίες του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη.
Η Νίνα Καλούτσα διδάσκει στα παιδιά τις βασικές αρχές του τραγουδιού με βάση τη σχολή του Κρατικού Ωδείου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας και δίνει την ευκαιρία στους μικρούς χορωδούς να καλλιεργήσουν τη φωνή τους και να εμπλουτίσουν τα εκφραστικά τους μέσα.
Ημερομηνίες:
Κάθε Σάββατο από 6 Οκτωβρίου 2012 έως 25 Μαΐου 2013
(εκτός αργιών και σχολικών διακοπών)

Ώρα: 10:00-11:30
Ατομική συμμετοχή: 400 € ή 50 € / μήνα

Για παιδιά από 6 ετών και γονείς Οικογενειακή ξενάγηση στις περιοδικές εκθέσεις
του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη

Ελάτε να ανακαλύψετε τις εκθέσεις μας με τα παιδιά σας !

Για τα παιδιά «Παίζω με τις τέχνες με αφορμή μία έκθεση» 

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκινά με αφορμή μια εικαστική έκθεση για να «ανακατέψει» διάφορες τέχνες όπως είναι η μουσική, το θέατρο και η λογοτεχνία. Τα παιδιά, περνώντας από τη μία τέχνη στην άλλη, εμβαθύνουν στη σχέση τους με το πρωτότυπο έργο ενώ παράλληλα γίνονται τα ίδια δημιουργοί νέων έργων. Βασικό εργαλείο του προγράμματος είναι το παιχνίδι και κεντρικός στόχος η χαρά της δημιουργίας μέσα από το παιχνίδι με τις τέχνες.

Σχεδιασμός προγράμματος: Παναγιώτης Τσιρίδης
Πιάνο: Ρένια Χρυσουλάκη

Ημερομηνίες:

14 Οκτωβρίου «Γιάννης Παρμακέλης: Άλογα και Αναβάτες 2000-2012», 20 Ιανουαρίου «Νικόλαος Γύζης», 3 Μαρτίου «Νεκρή Φύση»
Ώρα: 12:00-13:00
Για τα παιδιά «Εικαστικές δραστηριότητες και κατασκευές με αφορμή μία έκθεση» 
Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που φέρνει τα παιδιά σε επαφή με την μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη με στόχο να την κατανοήσουν και να την αποκωδικοποιήσουν. Με άξονα το παιχνίδι και τη διασκέδαση, τα παιδιά παίρνουν πρωτοβουλίες, αναπτύσσουν τη φαντασία τους, συνηθίζουν στη διαφορετικότητα μέσα σε ομαδικό πνεύμα δημιουργώντας τις δικές τους κατασκευές.

Σχεδιασμός και εμψύχωση προγράμματος: Ιωάννα Γουζέλη και Αγγελική Μπόζου (Ομάδα Playroom).

Ημερομηνίες:
21 Οκτωβρίου «Γιάννης Παρμακέλης: Άλογα και Αναβάτες 2000-2012», 25 Νοεμβρίου «Νικόλαος Γύζης», 31 Μαρτίου «Νεκρή Φύση». Ώρα: 12:00-13:30
Κατά τη διάρκεια του κάθε προγράμματος οι γονείς μπορούν να παρακολουθήσουν παράλληλα μία ξενάγηση στην έκθεση.
Μετά το πρόγραμμα γονείς και παιδιά μπορούν να επισκεφτούν μαζί την έκθεση και να ανταλλάξουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες που απέκτησαν.

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 € (1 παιδί + 1 συνοδός)
Για παιδιά από 8 ετών και ενήλικες

Κύκλος Εκδηλώσεων Συμμετοχικής Όπερας
«Εκπαιδεύοντας κοινό και νέους καλλιτέχνες»

Στόχος του φετινού κύκλου εκδηλώσεων της Συμμετοχικής Όπερας είναι να προσεγγίσει νέο κοινό για την όπερα μέσα από εναλλακτικές συναυλίες και παραστάσεις, που ενθαρρύνουν  τη διάδραση και την επαφή μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών. Στο πλαίσιο αυτό  η Συμμετοχική Όπερα δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες και τους ενθαρρύνει να εκφραστούν με τη δημιουργικότητά τους!

Πρωινές συναντήσεις Συμμετοχικής Όπερας

Στην εποχή του Μότσαρτ και του Βέρντι οι αντίστοιχοι ποπ σταρ ήταν οι πρωταγωνιστές της όπερας, ενώ  οι αγαπημένες μελωδίες που άκουγε κανείς στην καθημερινότητά του δεν ήταν άλλες από τις σημερινές άριες που ανήκουν πια στο χώρο της κλασικής μουσικής.

Στόχος του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να συγκεντρωθούν στον ίδιο χώρο λάτρεις της όπερας μαζί με αμύητους στο είδος θεατές, προκειμένου να γεφυρωθεί η απόσταση μεταξύ καλλιτεχνών και θεατών και να γίνουν ένα!

Αρχικά, αναλύονται οι βασικές θεματολογίες της όπερας και στη συνέχεια κοινό και καλλιτέχνες τραγουδούν γνωστές άριες και ντουέτα από τις πιο αγαπημένες όπερες των κορυφαίων συνθετών Μότσαρτ, Βέρντι, Μπιζέ κ.ά.

Η σοπράνο Κάτια Πάσχου με το Μανώλη Παπασηφάκι στο πιάνο υποδέχονται στο γνωστό διαδραστικό πρόγραμμα τους σπουδαστές της τάξης της μεγάλης σοπράνο του λυρικού θεάτρου Μαρίνας Κρίλοβιτς στο πλαίσιο των πρωινών συναντήσεων της Συμμετοχικής Όπερας. Οι νέοι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν γνωστές άριες & ντουέτα κλασικού ρεπερτορίου, και θα τραγουδήσουν με το κοινό αγαπημένες  λυρικές μελωδίες.

Ημερομηνίες: 24 Νοεμβρίου, 2 Μαρτίου. Ώρα: 12:00-14:00
Ατομική συμμετοχή: 10 €
Καλλιτέχνες:                                                    
Κάτια Πάσχου, σοπράνο και Μανώλης Παπασηφάκις, πιάνο

Εργαστήριo Συμμετοχικής Όπερας: «Η Συμμετοχική Όπερα εκπαιδεύει νέους καλλιτέχνες»

Το εργαστήριo Συμμετοχικής Όπερας είναι σκέψη “out of the box”. Πρόκειται για διαδικασία συνεχούς αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης για τους καλλιτέχνες, καθώς και πρόκληση να κρατάμε ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού για τις κλασικές φόρμες.
Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο έχουν την ευκαιρία να βιώσουν πρακτικά τις συγκεκριμένες τεχνικές :
– Τεχνικές ερμηνείας: Αυθορμητισμός επί σκηνής, Κινησιολογία, Έκφραση μέσα από το τραγούδι.
– Τεχνικές υποκριτικής: Συνειδητοποίηση και ενδυνάμωση συναισθηματικού σώματος, Οραματισμοί και αυτογνωσία για την ενσάρκωση του ρόλου.
Το εργαστήριο είναι ανοικτό για όλους τους τραγουδιστές, σπουδαστές φωνητικής, ερασιτέχνες όλων των ειδών μουσικής. Επιλεγμένοι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στις συναντήσεις της Συμμετοχικής Όπερας στις 24 Νοεμβρίου και στις 2 Μαρτίου, καθώς και στις Χριστουγεννιάτικες Συναυλίες Συμμετοχικής Όπερας στις 13 και 21 Δεκεμβρίου 2012. 

Με τους Κάτια Πάσχου, σοπράνο και Μανώλη Παπασηφάκη στο πιάνο.

Ημερομηνίες:
ΚΥΚΛΟΣ 1
 6 Οκτωβρίου , 13 Οκτωβρίου,20 Οκτωβρίου, 27 Οκτωβρίου, 3 Νοεμβρίου, 10 Νοεμβρίου

ΚΥΚΛΟΣ 2
12 Ιανουαρίου, 19 Ιανουαρίου, 26 Ιανουαρίου, 2 Φεβρουαρίου, 9 Φεβρουαρίου, 16 Φεβρουαρίου. Ώρα: 14:00-16:00
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 90 €
Kάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Συναυλίες Συμμετοχικής Όπερας
13 Δεκεμβρίου και 21 Δεκεμβρίου 2012
«Λευκά Μουσικά Παραμύθια –  Χριστουγεννιάτικη Συναυλία» στις 20:30

Με επιλεγμένους σπουδαστές του εργαστηρίου  Συμμετοχικής Όπερας και της καθηγήτριας φωνητικής Νίνας Καλούτσα. Σε αποσπάσματα από Τα Παραμύθια του Χόφμαν του Όφενμπαχ, αλλά και αγαπημένα τραγούδια από το μιούζικαλ «Η Μελωδία της Ευτυχίας». Συμμετέχουν οι παιδικές χορωδίες του Ιδρύματος Θεοχαράκη, Ωδείου Αγ. Αναργύρων Καματερού και μαθητές από το σχολείο και το Ωδείο των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα.
Σκηνοθεσία- Διδασκαλία: Κάτια Πάσχου – Πιάνο: Μανώλης Παπασηφάκις

Κόστος εισιτηρίου: 15 €, 10 €

Παράσταση κουκλοθέατρου στο πλαίσιο της Συμμετοχικής Όπερας
«Ο Μαγικός Αυλός» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ για παιδιά 6-12 ετών
«Ο αυλός ο μαγικός και ο ήχος του ο γλυκός, σκορπάει τη μαγεία! Μια μαγεία δίχως ξόρκια και ραβδιά που την λένε μελωδία!»
Ένας γενναίος πρίγκιπας, μια όμορφη πριγκίπισσα, η τρομερή βασίλισσα της Νύχτας και ο σοφός Ζαράστρο, ένας άνθρωπος-πουλί και δύο ντάμες-σπαθί ! Θα καταφέρει ο Ταμίνο να περάσει όλες τις δοκιμασίες για να είναι μαζί με την αγαπημένη του; Ο Παπαγκένο θα βρει το ταίρι του; Μπορεί η αλήθεια να νικήσει το ψέμα; Ο μαγικός αυλός θα δώσει όλες τις απαντήσεις !
Μια μοναδική παρουσίαση της γνωστής όπερας του Μότσαρτ με κουκλοθέατρο διασκευασμένη για παιδιά στα ελληνικά, που τα φέρνει σε επαφή με το μαγικό κόσμο της όπερας  και τα βαθιά διδάγματα του Μαγικού Αυλού για την αγάπη, την αλήθεια, τη φιλία, το θάρρος.

Μουσική: Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
Κουκλοθέατρο: Αγγελική Τουτούζη, Σταυρούλα Αντύπα
Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Φίλιας, Αγγελική Τουτούζη
Προσαρμογή κειμένου: Γιάννης Φίλιας,  Αγγελική Τουτούζη,  Μάιρα Μηλολιδάκη
Concept και Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Μαργαρίτης
Τραγουδούν οι λυρικοί τραγουδιστές: Γιάννης Φίλιας (Ταμίνο), Μυρσίνη Μαργαρίτη (Παμίνα), Ζαφείρης Κουτελιέρης (Παπαγκένο), Μάιρα Μηλολιδάκη (Βασίλισσα της Νύχτας), Κώστας Ντότσικας (Ζαράστρο), Κάτια Πάσχου (Παπαγκένα).
Πιάνο: Σπύρος Σουλαδάκης

Ημερομηνίες: 16 Δεκεμβρίου, 10 Μαρτίου. Ώρα: 12:00-13:00
Ατομική συμμετοχή: 10 €
Παιδικές Παραστάσεις

«Ο κώδικας του Κοντού Δράκου» για παιδιά 6-10 ετών

Ένας σοφός δράκος με δυνατά φτερά, μία κροκόδειλος που όλο σκέφτεται το φαγητό και τα δύο αδέλφια της, το καθένα με το δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα. Όλα κυλούν ήρεμα και ωραία στο ποτάμι που ζούνε όταν ξαφνικά ο δράκος σκοντάφτει πάνω σε ένα παλιό σεντούκι. Τι να κρύβει άραγε; Πόσο πολύ αυτό το σεντούκι μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους; Μία θεατρική παράσταση που ψυχαγωγεί τα παιδιά, αλλά και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που τα φέρνει σε δημιουργική επαφή με τον κώδικα της μουσικής και της γλώσσας, μα πάνω από όλα θα τα βοηθάει να δουν πως όταν οι άνθρωποι συνεργάζονται μεταξύ τους μπορούν να καταφέρουν τα πάντα !
 
Η παράσταση βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Γιακουμάρος, Βασίλης Ζαϊφίδης, Μαριάνθη Φωτάκη
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Τσιρίδης
Σκηνικά: Φωτεινή Ιατρού
Φωτισμοί: Γεράσιμος  Δενδρινός
Οργάνωση παραγωγής- Κουστούμια: Βασιλική Αλεξοπούλου

Ημερομηνίες:  27 Ιανουαρίου,17 Φεβρουαρίου. Ώρα: 11:00-12:00
Κόστος εισιτηρίου: 10 €
«Το Μπλε Κοχύλι. Τα παραμύθια χορεύουν» για παιδιά 4 – 10 ετών

«Το Μπλε Κοχύλι είναι μαγικό, γιατί ενώνει την χαρά με τη λύπη και βγάζει μαργαριτάρια. Κάθε μαργαριτάρι είναι μια ευχή και μια επιθυμία. Όταν επιθυμείς κάτι θα το ζητάς από το μαργαριτάρι, αυτό θα λιώσει και η επιθυμία σου θα πραγματοποιηθεί».

Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια της Αρχόντισσας των δασών όταν έδωσε το μπλε κοχύλι στην κόρη της Τρισεύγενη πριν πεθάνει.

Θα καταφέρει άραγε η κυρά των Βάλτων να κλέψει το μπλε κοχύλι; Το αηδόνι θα την βοηθήσει; Τι κάνει η Τρισεύγενη όταν μένει μόνο με τρία μαργαριτάρια;

Μια μουσικοχορευτική παράσταση για παιδιά και για μεγάλους που συνδυάζει το λόγο, τη μουσική και την κίνηση και έχει σαν στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους και να εκφραστούν με την κίνηση του σώματος. Μια παράσταση που υμνεί το γεγονός ότι ο θησαυρός της ζωής είναι το πάντρεμα της χαράς και της λύπης.

Το κείμενο της παράστασης βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη.

Κείμενο: Μαριβίτα Γραμματικάκη
Μουσική: Γιώργος Περιστέρης
Σκηνοθεσία: Λένα Γεωργιάδου
Σκηνικά-Κοστούμια: Τότα Πρίτσα
Χορογραφία: Θεμιστοκλής Παυλής
Φωτισμός: Γεράσιμος Δενδρινός

Χορεύουν οι μαθητές της Κρατικής Σχολής Χορού: Χρήστος Ξυραφάκης (Άρχοντας), Αλεξάνδρα Σαρρηγεωργίου (Αρχόντισσα), Ραφαέλα Πετράι (Τρισεύγενη), Χριστίνα Μπίτου (Κυρά των Βάλτων),  Αλέξης Φουσέκης (Μπλε Κοχύλι).

Ημερομηνίες: 
9 Δεκεμβρίου, 7 Απριλίου. Ώρα: 11:00-12:00
Κόστος εισιτηρίου: 10 €

Για Ενήλικες

Εργαστήρια ασημένιου κοσμήματος
 
Οι συμμετέχοντες δημιουργούν τα δικά τους μοναδικά ασημένια κοσμήματα, με την καθοδήγηση της σχεδιάστριας κοσμημάτων, Κλαιρ Καραπέτση. Περιλαμβάνονται τα ακόλουθα στάδια παραγωγής: σχεδιασμός μοντέλου από κερί, παρασκευή από ασήμι σε χυτήριο, λιμάρισμα και φινισάρισμα κοσμήματος.   

Καρφίτσα / Σκουλαρίκια / Μανικετόκουμπα

ΚΥΚΛΟΣ 1                         ΚΥΚΛΟΣ 2

2 Οκτωβρίου                     29 Ιανουαρίου
9 Οκτωβρίου                      5 Φεβρουαρίου
23 Οκτωβρίου                   19 Φεβρουαρίου

Δακτυλίδι / Βραχιόλι

ΚΥΚΛΟΣ 1                         ΚΥΚΛΟΣ 2

30 Οκτωβρίου                   26 Φεβρουαρίου
6 Νοεμβρίου                       5 Μαρτίου
20 Νοεμβρίου                   19 Μαρτίου

Ώρα: 18:00-21:00

Συνολικό κόστος συμμετοχής για κάθε κύκλο: 70 € 
(το ασήμι δεν συμπεριλαμβάνεται στην τιμή)

Kάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Εργαστήριο εικαστικού κοσμήματος

Οι συμμετέχοντες αποκτούν πρακτικές γνώσεις για τη χρήση των συρμάτων και τις τεχνικές επεξεργασίας μετάλλων. Ανακαλύπτουν, επίσης, πολλά νέα υλικά που τους δίνουν τη δυνατότητα να συνθέσουν μοναδικά και ιδιαίτερα κοσμήματα. Με τη σχεδιάστρια κοσμημάτων Ελένη Δασκαλάκη.

Ημερομηνίες:

ΚΥΚΛΟΣ 1

27 Νοεμβρίου Κοσμήματα από σύρμα, κουμπώματα, ακροδέκτες
4 Δεκεμβρίου Επεξεργασία μετάλλων και κατασκευή λαιμαριάς
11 Δεκεμβρίου Μπουκέτο με φύλλα και πέτρες
18 Δεκεμβρίου Κύκλος και σύνθεση μεγεθών, σφυρηλάτημα με εσωτερική αφαίρεση του μετάλλου
8 Ιανουαρίου Ατσαλόσυρμα σε σύνθεση με πέτρες και κοψίματα
15 Ιανουαρίου Τεχνική Felting, μπίλιες και κορδόνι από τσόχα
22 Ιανουαρίου Κατασκευή υφάσματος από τσόχα και επεξεργασία με βελόνα και σφουγγάρι

ΚΥΚΛΟΣ 2
26 Μαρτίου Συνδυασμός μετάλλου με ατσαλόσυρμα
9 Απριλίου Τοποθέτηση πέτρας σε μέταλλο
16 Απριλίου Κατασκευή βάσης για βραχιόλι, δαχτυλίδι, σκουλαρίκι
23 Απριλίου Παλαίωση μετάλλων
14 Μαΐου Επίστρωση σμάλτου σε μέταλλα
21 Μαΐου Πατίνα μετάλλου
28 Μαΐου Κατασκευή αλυσίδας με πέτρες και σύρμα

Ώρα: 18:00-20:30

Συνολικό κόστος συμμετοχής για κάθε κύκλο: 180 € 
(τα εργαλεία παρέχονται, αλλά τα υλικά δεν συμπεριλαμβάνονται στη τιμή)

Kάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Η Τέχνη του Collage

Μία σειρά 12 συναντήσεων με θέμα την ιστορία της τέχνης του collage, από την εικαστικό Αννέτ Λάουξ-Παπαδαντωνάκη. Κάθε συνάντηση εστιάζει σε συγκεκριμένη περίοδο ξεκινώντας με την ανάλυση των έργων γνωστών καλλιτεχνών του collage, από τους οποίους οι συμμετέχοντες εμπνέονται προκειμένου να φτιάξουν τις δικές τους εικαστικές δημιουργίες, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από διάφορα παλιά περιοδικά, χρωματιστά χαρτιά, μπογιές, κόλλα και άλλα υλικά.

Ημερομηνίες:

1 Οκτωβρίου Pablo Picasso, Georges Braque, Hannah Höch
8 Οκτωβρίου Max Ernst, Salvador Dali
15 Οκτωβρίου John Heartfield, Georg Grosz, Gustav Klutsis
22 Οκτωβρίου  Hans Arp, Joan Miro, Kurt Schwitters
29 Οκτωβρίου Henri Matisse
5 Νοεμβρίου Sir Eduardo Paolozzi, Richard Hamilton
12 Νοεμβρίου Jacques Villeglé, Raymond Hains, François Dufrêne, Mimmo Rotella
19 Νοεμβρίου Romare Bearden
26 Νοεμβρίου Lee Krasner
3 Δεκεμβρίου Robert Rauschenberg
10 Δεκεμβρίου Gee Vaucher, Valie Export
17 Δεκεμβρίου John Stezaker

Ώρα: 18:00-20:30

Κόστος πακέτου: 200 €
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20 €   

Μικτές Τεχνικές

Για αρχάριους και συμμετέχοντες που έχουν παρακολουθήσει την Τέχνη του collage. Μία σειρά 12 συναντήσεων με θέμα τις μικτές τεχνικές, από την εικαστικό Αννέτ Λάουξ-Παπαδαντωνάκη. Κάθε συνάντηση ξεκινά με την ανάλυση έργων ενός γνωστού σύγχρονου καλλιτέχνη. Οι συμμετέχοντες εμπνέονται για να φτιάξουν τις δικές τους εικαστικές δημιουργίες, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από διάφορα παλιά περιοδικά, χρωματιστά χαρτιά, μπογιές, κόλλα και άλλα υλικά. Στόχος είναι να βρει ο κάθε μαθητής το προσωπικό του στιλ.

Ημερομηνίες:

7 Ιανουαρίου Eileen Agar, 14 Ιανουαρίου Michel Keck, 21 Ιανουαρίου David Hockney, 28 Ιανουαρίου Louise Erhard, 4 Φεβρουαρίου Joyce Hill, 11 Φεβρουαρίου Joao Colagem, 18 Φεβρουαρίου Els van Lieshout, 25 Φεβρουαρίου Susan Katz, 4 Μαρτίου Jonathan Hernandez, 1 Απριλίου  Mark Bradford, 8 Απριλίου Anya Kielar, 15 Απριλίου Elliot Hundley
Ώρα: 18:00-20:30

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 200 €
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20 €   
Η γέννηση ενός καλλιτέχνη: Η τέχνη σαν διαδικασία
Ο κύκλος αυτών των μαθημάτων εστιάζει στην ανάπτυξη της προσωπικής καλλιτεχνικής έκφρασης του κάθε μαθητή, που καλείται να εργαστεί σ’ ένα κεντρικό θέμα επιλογής του. Η έμφαση τοποθετείται στη διαδικασία: πώς βρίσκεις ένα θέμα που σ’ απασχολεί και πώς μπορείς να το ερευνήσεις καλλιτεχνικά, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές του κολάζ. Με τη βοήθεια μίας σειράς ασκήσεων που ερεθίζουν τη φαντασία και τη δημιουργία, οι συμμετέχοντες ερευνούν εικαστικά το θέμα που έχουν επιλέξει. Με την εικαστικό Αννέτ Λάουξ-Παπαδαντωνάκη.

Ημερομηνίες:
 
13 Μαΐου Η αναζήτηση ενός θέματος, 20 Μαΐου Μεταφορές, 27 Μαΐου Συναισθήματα, 3 Ιουνίου Χρώματα, 10 Ιουνίου Αναμνήσεις, 17 Ιουνίου Όνειρα. Ώρα: 18:00-20:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 100 €

Φτιάχνοντας αξεσουάρ με ευτελή υλικά σε καιρούς κρίσης
Οι συμμετέχοντες δημιουργούν κοσμήματα και αξεσουάρ από ευτελή υλικά, όπως σφουγγάρια, καπάκια, σύρματα και κουμπιά. Με τη σχεδιάστρια κοσμημάτων και αξεσουάρ, Χριστίνα Αγγελοπούλου («Στρίγκλες»).

Ημερομηνία:
10 Φεβρουαρίου 
Ώρα: 17:00-20:00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 25 €

Βιωματική ξενάγηση στο πλαίσιο των περιοδικών εκθέσεων
Βιωματική ξενάγηση στα έργα των περιοδικών εκθέσεων του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη με τη Θάλεια Βαλέτα, ηθοποιό, συγγραφέα, δραματοθεραπεύτρια και δημιουργό της τεχνικής «Metamyth» © Therapy through Art». Αυτή η πρωτότυπη προσέγγιση χρησιμοποιεί ως δυναμικά εργαλεία τη μυθολογία, τις τέχνες, το ρυθμό και την τελετουργία με σκοπό τη νοητική και σωματική χαλάρωση, την απόλαυση και την αυτογνωσία.  Οι τρεις διαφορετικές εκθέσεις θα αποτελέσουν μια θεματική τριλογία και αφορμή για μια εσωτερική διαδρομή που μπορεί να είναι αποκαλυπτική για τους συμμετέχοντες και τον κόσμο μέσα στον όποιο ζουν.

Ημερομηνίες:
20 Οκτωβρίου «Γιάννης Παρμακέλης: Άλογα και Αναβάτες 2000-2012», 1 Δεκεμβρίου «Νικόλαος Γύζης», 23 Φεβρουαρίου «Νεκρή Φύση»
Ώρα: 18:00-21:00

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20 €
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 50 €

Τα μυστικά της ζωγραφικής του Σπύρου Παπαλουκά

Εργαστήριο ζωγραφικής με αφετηρία τη συλλογή έργων του Σπύρου Παπαλουκά, που ανήκει στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη. Η ζωγράφος, Ελένη Δελή, μυεί τους συμμετέχοντες στα μυστικά της εικαστικής του διαδρομής, καθώς και στην τεχνική της ελαιογραφίας.

Ημερομηνίες: 5 Οκτωβρίου, 12 Οκτωβρίου, 19 Οκτωβρίου, 26 Οκτωβρίου, 2 Νοεμβρίου, 9 Νοεμβρίου. Ώρα: 18:00-20:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 100 €
Σεμινάριο Βυζαντινής ζωγραφικής
Πρόκειται για μία ζωγραφική προσέγγιση στην ανθρώπινη μορφή και τη σύνθεση στο πλαίσιο της βυζαντινής εικαστικής παράδοσης. Το σεμινάριο περιλαμβάνει σχέδιο και ζωγραφική εκτέλεση σε ξύλινη επιφάνεια με την παραδοσιακή τεχνική της αυγοτέμπερας και με την τετράχρωμη παλέτα (τετραχρωμία: λευκό, μαύρο, γαιώδες κόκκινο, ώχρα), συζήτηση για τεχνικά ζητήματα της Βυζαντινής ζωγραφικής (προετοιμασίες, τοιχογραφικές τεχνικές, βερνίκια). Με τον αγιογράφο και καθηγητή πανεπιστημίου, Γιώργο Κόρδη.
Ημερομηνίες:
ΚΥΚΛΟΣ 1
Το ένδυμα στη βυζαντινή ζωγραφική παράδοση. Η τεχνική της αυγοτέμπερας με τετραχρωμία

23 Νοεμβρίου, 24 Νοεμβρίου, 25 Νοεμβρίου
 
ΚΥΚΛΟΣ 2
Σχεδιάζοντας μία σύνθεση. Θεωρία του συνθέτειν και πρακτικές ασκήσεις

29 Μαρτίου, 30 Μαρτίου, 31 Μαρτίου
Ώρα: 18:00-21:00

Συνολικό κόστος συμμετοχής για κάθε κύκλο: 80 €
Kάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Ο Πάμπλο Πικάσο και η εποχή του

Με οδηγό την ιστορικό τέχνης, Χριστίνα Πετρηνού, οι συμμετέχοντες γνωρίζουν γιατί ο Πικάσο κατέχει μία από τις σημαντικότερες θέσεις στην εικαστική δημιουργία του 20ού αιώνα με αφορμή τα δύο έργα του σταθμούς, όπως: οι «Δεσποινίδες της Αβινιόν» και η «Γκουέρνικα». Ανακαλύπτουν, επίσης, τις σχέσεις του καλλιτέχνη με τους άλλους μοντέρνους καλλιτέχνες, καθώς και το ρόλο που έπαιξε η προσωπική του ζωή στο έργο του. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν διαδραστικά, θέτοντας ερωτήματα και παίρνοντας μέρος σε έναν ενεργό διάλογο. Ο στόχος των σεμιναρίων αυτών είναι μια καλύτερη εξοικείωση με το έργο του Πικάσο και γενικότερα με το κίνημα του Μοντερνισμού.

Ημερομηνίες:
16 Νοεμβρίου, 30 Νοεμβρίου, 7 Δεκεμβρίου, 14 Δεκεμβρίου, 21 Δεκεμβρίου. Ώρα: 18:00-20:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75 €

Εργαστήριο ζωγραφικής στο πλαίσιο της έκθεσης «Νεκρή Φύση»
Εργαστήριο ζωγραφικής με τη ζωγράφο, Ελένη Δελή, με αφετηρία τις «νεκρές φύσεις» των: Edouard Vuillard, Gustave Courbet, Edouard Manet, Henri Matisse, Pierre-Auguste Renoir, Alfred Sisley, James Ensor, Juan Gris, Georgia O’Keeffe και άλλων από τη συλλογή του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης. Αναλύεται η γεωμετρία της σύνθεσης, καθώς και η απελευθέρωση του σχεδίου και του χρώματος στους μοντέρνους ζωγράφους.
Ημερομηνίες:
1 Φεβρουαρίου, 8 Φεβρουαρίου, 15 Φεβρουαρίου, 22 Φεβρουαρίου, 1 Μαρτίου, 8 Μαρτίου. Ώρα: 18:00-20:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 100 €

Άξονες του Μοντερνισμού

Με οδηγό την ιστορικό τέχνης, Χριστίνα Πετρηνού, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν τις βασικές έννοιες της μοντέρνας τέχνης, μέσα από τη γνωριμία σημαντικών έργων τέχνης καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων οι Claude Monet και Jackson Pollock. Διασχίζουν τις διαδοχικές πορείες των καλλιτεχνών που αμφισβήτησαν την εικαστική παράδοση και ανανέωσαν την Τέχνη. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν διαδραστικά, θέτοντας ερωτήματα και παίρνοντας μέρος σε έναν ενεργό διάλογο. Ο στόχος των σεμιναρίων αυτών είναι μια καλύτερη εξοικείωση με το έργο διαφόρων καλλιτεχνών και γενικότερα με το κίνημα του Μοντερνισμού.

Ημερομηνίες:
22 Μαρτίου, 29 Μαρτίου, 5 Απριλίου, 12 Απριλίου, 19 Απριλίου, 26 Απριλίου
Ώρα: 18:00-20:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 100 €

Το Σάββατο δεν βλέπουμε θέατρο, κάνουμε θέατρο !
Βιωματικό εργαστήριο θεατρικής έκφρασης
Ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο για ενήλικες που αγαπούν το θέατρο και θέλουν να πάρουν μέρος σε μια παράσταση που δημιουργείται με μοναδικό τρόπο μέσα από 6 συναντήσεις με οδηγό την ηθοποιό-σκηνοθέτη, Ιωάννα Σπανού. Οι συμμετέχοντες  πειραματίζονται με τη δραματική δύναμη του λόγου και της κίνησης κ