Ο σκηνοθέτης Νίκος Πασχίδης παρουσιάζει στο θέατρο Ροές τη θεατρική παράσταση Εκείνη τη φορά… Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ, από τις 10 Φεβρουαρίου 2014.

Ο σκηνοθέτης Νίκος Πασχίδης παρουσιάζει δύο έργα του Σάμιουελ Μπέκετ, με βασικό άξονα την έννοια της μνήμης και της ανάμνησης της προσπάθειας ανασύνθεσης του παρελθόντος, σκηνοθετώντας τον Κώστα Γαλανάκη.

Τα έργα

Στο «Εκείνη τη φορά» παρακολουθούμε έναν άνθρωπο μεγάλο σε ηλικία σε ένα άχρονο περιβάλλον να αποκοιμάται. Παρακολουθούμε το όνειρο του, τρεις φωνές – μια για κάθε στάδιο της ζωής του- έρχονται και επανέρχονται σε ένα αναπροσαρμοζόμενο κυκλικά μοτίβο σαν όνειρο, με ό,τι μπορεί αυτό να περικλείει. Την ηρεμία , το ξύπνημα τον εφιάλτη, την ξεκούραση, την αρχή και το τέλος.

Στο «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ» ο άνθρωπος γιορτάζει, όπως κάθε χρόνο τα γενέθλια του μόνος του, με μόνη του συντροφιά το μαγνητόφωνο του- περιτριγυρισμένο από τις μπομπίνες του, που του χρησιμεύουν ως ημερολόγιο/ ως αποθήκη της μνήμης, ακούγοντας κάποιο παλιότερο έτος του εαυτού του και εν συνεχεία καταγράφοντας/ ηχογραφώντας τα γεγονότα του χρόνου που πέρασε.
Τα δύο έργα παρουσιάζονται ως ένα, ενοποιώντας ουσιαστικά την φιγούρα σε μια εικόνα.

Ο σκηνοθέτης, Νίκος Πασχίδης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της σχολής ΒΕΑΚΗ, σπούδασε φιλοσοφία και κοινωνιολογία στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μαθήτευσε ως βοηθός σκηνοθέτη δίπλα στον Σ. Ντουφεξή κατά το 3ο έτος της σχολής. Συνεργάστηκε με το Απλό Θέατρο ως βοηθός σκηνοθέτη του Α. Αντύπα στις παραστάσεις ‘Ο Επιστάτης’ του Χ. Πίντερ και ‘Βαγόνι στα νερά’ του Λ. Προυσαλίδη, και στη ‘Μήδεια’ για το Φεστιβάλ Αθηνών. Με την Ομάδα 11 παρουσίασε την πρώτη του σκηνοθεσία με το έργο ‘Παλιοί Καιροί’ του Χ. Πίντερ στην Νέα Σκηνή του Απλού Θεάτρου, και συμμετείχε στο  φεστιβάλ «Τα 12 Κουπέ» στο Τρένο στο Ρουφ με την περφόρμανς «Η Συνάντηση». Υπήρξε μέλος του Μικρού Θεάτρου Ρεθύμνου όπου εργάστηκε ως ηθοποιός, βοηθός σκηνοθέτη και βοηθός σκηνοθέτης. Έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός στην ταινία μικρού μήκους του Δ. Κωτσέλη «Ferryman» και στην σειρά «3ος Νόμος»  ( Η μυρωδιά του κτήνους).Σαν κοινωνιολόγος εργάστηκε ως ερευνητικός συνεργάτης στην έρευνα του ΕΚΚΕ «Η επαγγελματική κατάσταση του θεάτρου και του χορού και το κοινό τους»

Για τον Κώστα Γαλανάκη

Ο Κώστας Γαλανάκης συγκαταλέγεται στις μεγάλες μορφές του ελληνικού θεάτρου. Απόφοιτος της σχολής  του Ωδείου Αθηνών, συνεργάστηκε με το Πειραϊκό Θέατρο του Δημήτρη Ροντήρη και το 1971-82 εντάχθηκε στο δυναμικό του Εθνικού θεάτρου. Τα χρόνια 1984-97 εντάχθηκε στο δυναμικό του Ανοιχτού Θεάτρου του Γιώργου Μιχαηλίδη. Το 1998-99 συνεργάστηκε με το Θέατρο του Νέου κόσμου .Τα τελευταία χρονιά συνεργάστηκε με το θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας και το Απλό θέατρο.

Συντελεστές
Συγγραφέας: Σάμιουελ Μπέκετ
Ερμηνεία: Κώστας Γαλανάκης
Μετάφραση: Ξανθή Κρανίδη
Σκηνοθεσία: Νίκος Πασχίδης
Σκηνικά/ Κουστούμια: Δημήτρης Κακριδάς
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιάννης Κωνσταντακόπουλος
Πρωτότυπη Μουσική: Ιάκωβος Παυλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Πελαγία
Βοηθός Φωτιστή: Εβίτα Αναγνoπούλου
Επικοινωνία: Νάντια Δρακούλα, MEM Communications

Διάρκεια: περίπου 60’

«Οι αναμνήσεις σε σκοτώνουν. Δεν πρέπει λοιπόν να σκέφτεσαι όσα αγαπάς, ή μάλλον καλύτερα να τα σκέφτεσαι, γιατί ειδάλλως διατρέχεις τον κίνδυνο να τα βρεις, λίγο, λίγο, στο μυαλό σου.» Σ. Μπέκετ/Διωγμένος (1946)