Η έκθεση «Εκεί που το μεταίσθημα συναντάει το συναίσθημα» μετά το Λονδίνο και την Αθήνα, φέτος το καλοκαίρι θα βρίσκεται από τη 1 Αυγούστου 2016 στα Χανιά, στον Ι.Ο.Χανίων, στο Νεώριο Μόρο. Ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, τόπο καταγωγής του Μάρκου Δολόπικου το Δεκέμβρη του 2014 και συνεχίζει την πορεία της μέσα από ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με αυτή του τη δουλειά, ο καλλιτέχνης μας ταξιδεύει έχοντας μετατρέψει σε φωτογραφικό φακό το παράθυρο του τρένου, κατά τη διάρκεια ταξιδιών στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες. Το κάδρο που ορίζεται από το παράθυρο, καθώς και η ταχύτητα με την οποία κινείται ο συρμός και εναλλάσσονται οι εικόνες, παράγουν ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ένα πολύ ατίθασο και πεισματάρικο αποτέλεσμα.

Ο Μάρκος Δολόπικος όχι μόνο καταφέρνει, να τιθασεύσει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά προχωράει και παραπέρα. Καταφέρνει, να συνδέσει το μεταίσθημα με το συναίσθημα. Μέσα από αυτό το σμίξιμο μας λέει αυτά που θέλει. Μας λέει όμως και αυτά που κι εμείς θα θέλαμε να δούμε και ίσως δεν θα προλαβαίναμε.

Όπως το μεταίσθημα, έτσι και οι φωτογραφίες αυτές μας δίνουν μια διαχρονικότητα στη συνέχεια των όσων παρατηρούμε. Οι φωτογραφίες είναι ασπρόμαυρες, ενεργοποιώντας έτσι τη μνήμη και το συναίσθημα, που επιχρωματίζουν τις φωτογραφίες με το δικό τους χρώμα.

Ένα ταξίδι με τρένο, όπως συμβαίνει και με τη ζωή, είναι γεμάτο εναλλαγές συναισθημάτων και διαθέσεων. Μελαγχολικά, φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα τοπία που αναδύονται μέσα από την ομίχλη και δημιουργούν έντονα συναισθήματα. Κάθε στιγμή ένα καινούριο τοπίο εμφανίζεται. Μία καινούρια ιστορία έτοιμη να την αφηγηθεί κάποιος. Κτίρια που στέκουν μοναχικά μέσα στο τοπίο, περιμένουν την επιβεβαίωση της ύπαρξής τους που ο φωτογραφικός φακός έρχεται να δώσει.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Μάρκος Δολόπικος γεννήθηκε το 1967 στη Θεσσαλονίκη. Το 1983 δημιουργεί τον πρώτο του σκοτεινό θάλαμο.

Το 1985 έρχεται στην Αθήνα για σπουδές στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών και ταυτόχρονα σπουδάζει Διεύθυνση Φωτογραφίας στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου, με δασκάλους τους Θόδωρο Αγγελόπουλο, Παντελή Βούλγαρη, Βασίλη Ραφαηλίδη κ.α.

Το 1988 δημιουργεί το πρώτο του στούντιο στην Αθήνα και αρχίζει επαγγελματική συνεργασία με περιοδικά της εποχής (PLAYBOY, ad Business, Millenium κ.α.).

Από το 1993 εγκαταλείπει το χώρο των περιοδικών και ασχολείται με τη διαφημιστική φωτογραφία. Φωτογραφίζει για εταιρείες όπως Good Year, BULER, CUTTY SHARK Crossing, Knorr, Hellmann’s, Lipton, NOYNOY, Becel, ΕΛΑΙΣ, NIKAS, Creta Farms,BUTARIS κ.α.

Από το 2006 συνεργάζεται με τη γκαλερί Whitewall, που ανήκει στον όμιλο AVENSO (Geo, Reuter’s) στη Γερμανία καθώς και με την Andrea Schwarz (Amaroo Concept) που χρησιμοποιεί φωτογραφίες του για τη διακόσμηση κτηρίων. Ακολουθούν συνεργασίες και με άλλες γκαλερί στην Αγγλία, Ισπανία και ΗΠΑ (Saachi Art, Artelista, Photobistro).

Η συνεργασία του με τα δύο μεγαλύτερα πρακτορεία του εξωτερικού Getty images και Alamy από το 2006 μέχρι σήμερα έχει σαν αποτέλεσμα τη διάθεση πάνω απο 70.000 φωτογραφιών του στην παγκόσμια αγορά, σε εταιρείες όπως: The Guardian, Time, Bloomberg, Daily Mirror, Le Figaro, Apple, Google, IBM, Amazon, Vodafone (Gr), Aegean airlines (Gr), Bank of America, Deutsche Bank κ.α.

Από το 2014 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Blank Wall Gallery παρουσιάζοντας στο Αθηναϊκό κοινό πάνω από 350 Έλληνες και ξένους φωτογράφους μέσα από ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Ατομικές εκθέσεις:

2016 Where Afterimage meets Emotion, Chania, Greece

2015 Where Afterimage meets Emotion, Athens, Greece

2015 Where Afterimage meets Emotion, London, UK

2014 Where Afterimage meets Emotion, Thessaloniki, Greece

2014 Megalopolis, London, UK

2014 “Mikres Patrides”, Athens, Greece

2014 Megalopolis, Berlin, Germany

2014 Megalopolis, Chania, Greece

2014 “Mikres Patrides”, Berlin, Germany

2014 Megalopolis, Athens, Greece

2011 Snapshots of my city, Thessaloniki, Greece