Επιλογή τίτλων από το εκδοτικό πρόγραμμα του «Πεδίου» το τετράμηνο Σεπτέμβριος ‐ Οκτώβριος 2016:

«Το ημερολόγιο του διαβόλου ‐ Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ»
Robert K. Wittman & David Kinney
Μια καθηλωτική πλην όμως αληθινή ιστορία μυστηρίου, που αφορά την εξαφάνιση
του ημερολογίου που κρατούσε ο θεωρητικός του Τρίτου Ράιχ, Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, αρχιτέκτονας της ναζιστικής ιδεολογίας, ιθύνων νους του Ολοκαυτώματος και υπουργός των κατεχόμενων προς Ανατολάς περιοχών. Το ημερολόγιο ανακαλύφθηκε στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε ένα βαυαρικό κάστρο, αλλά εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης, κατά την οποία ο Ρόζενμπεργκ καταδικάστηκε και τελικά εκτελέστηκε ως εγκληματίας πολέμου. Το ημερολόγιο παρέμεινε κρυμμένο για σχεδόν τρία τέταρτα του αιώνα, μέχρι που έφτασε στα χέρια του Robert Wittman, πρώην ειδικού πράκτορα του FBI. Τα τεκμήρια που περιλαμβάνει είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας. Καλύπτει την περίοδο από το 1936 έως το 1944 και ρίχνει φως στην άνοδο των ναζί στην εξουσία, στην πολιτική του Τρίτου Ράιχ και σε κεντρικές στιγμές του πολέμου: από τις εσωτερικές συναντήσεις του Χίτλερ με τους στενούς του συνεργάτες Γκέρινγκ, Χίμλερ κ.ά., τις εντάσεις στα ανώτατα κλιμάκια, την εισβολή στην ΕΣΣΔ, μέχρι τη
«λύση» για το «εβραϊκό ζήτημα» και την κλοπή έργων τέχνης και βιβλίων ανά την
Ευρώπη. Μια μεγάλης ιστορικής σημασίας ανακάλυψη, που θα συμπληρώσει και θα επεξηγήσει περισσότερο τα σκοτεινά χρόνια της ναζιστικής επικράτησης στην Ευρώπη.

«Focus: Η εστίαση της προσοχής. Το κλειδί της συναισθηματικής νοημοσύνης»
Daniel Goleman
Μετά από μια σειρά ενδιαφέρουσες αναζητήσεις γύρω από το τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη, ο διάσημος συγγραφέας του ομώνυμου μπεστ σέλερ («Συναισθηματική Νοημοσύνη») στρέφει την προσοχή του στον ανθρώπινο εγκέφαλο, αναζητώντας στην εστίαση, δηλαδή στην επικέντρωση της προσοχής, το κλειδί που ξεκλειδώνει την πόρτα για τη συναισθηματική και τη νοητική μας ανάπτυξη. Δεν μπορούμε να δείξουμε συμπόνια και ενσυναίσθηση στους συνανθρώπους μας –δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με συναισθηματική νοημοσύνη– αν προηγουμένως δεν έχουμε πραγματικά εστιάσει την προσοχή μας σε ό,τι τους συμβαίνει και δεν έχουμε καταλάβει πώς νιώθουν και πώς σκέφτονται. Ξεκινώντας από τη θλιβερή διαπίστωση ότι στην ψηφιακή εποχή μας παρατηρείται φτωχοποίηση της προσοχής, ο Γκόλμαν περιγράφει τις επιπτώσεις αυτής της συρρικνούμενης πνευματικής συγκέντρωσης στην επαγγελματική, την κοινωνική και την προσωπική μας ζωή. Σήμερα, όπως λέει, όλοι οι άνθρωποι υποφέρουμε λίγο‐ πολύ από διάσπαση προσοχής – δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να διαβάσουμε
για πολλή ώρα ένα βιβλίο χωρίς να μπούμε στον πειρασμό να ρίξουμε μια ματιά στο κινητό, στο τάμπλετ ή στον υπολογιστή μας αναζητώντας μηνύματα ή μέιλ. Ο Γκόλμαν ωστόσο υποστηρίζει ότι αυτή η ανησυχητική κατάσταση μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός μας. Οι τρόποι για να γίνει κάτι τέτοιο, τους οποίους περιγράφει σε αυτό το πολύ καινοτόμο έργο του, αφορούν τους πάντες: από τους ηγέτες και τους διευθύνοντες συμβούλους μέχρι τους απλούς εργαζόμενους και τους ενεργούς πολίτες, ιδιαίτερα όμως τους νέους ανθρώπους, την εμπροσθοφυλακή του μέλλοντος, που φαίνονται να «πάσχουν» περισσότερο από διάσπαση προσοχής.

«Δύναμη για το καλό: Από τα καταστροφικά συναισθήματα στην κουλτούρα της συμπόνιας Το όραμα του Δαλάι Λάμα για τον 21ο αιώνα»
Daniel Goleman
Σε αυτό το βιβλίο η θεωρία της «συναισθηματικής νοημοσύνης» του Ντάνιελ Γκόλμαν συναντά τον διαλογισμό και το όραμα του πνευματικού ηγέτη του βουδισμού και κάτοχου Νόμπελ Ειρήνης, Δαλάι Λάμα, για μια ανθρωπότητα που θα λειτουργεί και θα μεριμνά για το καλό όλων ανεξαιρέτως των μελών της. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δομημένη θεωρία που βασίζει την τεκμηρίωσή της στην επιστήμη και ειδικά στον τομέα των νευροεπιστημών. Όπως υποστηρίζουν ο Γκόλμαν και ο Δαλάι Λάμα, η θεωρητική αυτή κατασκευή μπορεί να μετεξελιχθεί σε ένα κίνημα, τη δύναμη για το καλό, το οποίο εξαλείφει τα καταστροφικά συναισθήματα, «εκπαιδεύει» την καρδιά και καλλιεργεί την κουλτούρα της συμπόνιας. Στόχος είναι η βελτίωση της ψυχικής, συναισθηματικής και πνευματικής κατάστασης των ανθρώπων σε όλα τα πεδία της ζωής: από την εκπαίδευση, την κοινωνία, την εργασία και την καθημερινότητα μέχρι την πολιτική, την οικονομία, την οικολογία και την ειρήνη. Μετά το κοινό βιβλίο τους «Καταστροφικά συναισθήματα» (εκδ. «Ελληνικά Γράμματα»), αυτή είναι άλλη μια επιτυχημένη και ακόμα πληρέστερη συνεργασία του Ντάνιελ Γκόλμαν με τον βουδιστή ηγέτη.

«Το Μέλλον του Θεού»

Deepak Chopra

Με τον συνδυασμό της επιστήμης, της ιστορίας και της φιλοσοφίας, όπως μόνο ο ίδιος μπορεί να πετύχει, σε αυτό το βιβλίο ο διάσημος συγγραφέας και κορυφαία μορφή του κινήματος της New Age, Ντίπακ Τσόπρα, αναλύει τους λόγους για τους οποίους ο Θεός βρίσκεται στην πηγή της ανθρώπινης συνείδησης. Παγκοσμίως αναγνωρισμένος ως ένας από τους πρωτοπόρους στον τομέα της ψυχοσωματικής ιατρικής, με πάνω από πενήντα βιβλία, πολλά από τα οποία έχουν ρεκόρ πωλήσεων ανά τον κόσμο, ο Τσόπρα διαφωνεί σφόδρα με όσους ισχυρίζονται ότι η θεότητα είναι ένας ξεπερασμένος μύθος στον σύγχρονο κόσμο. Κάθε άτομο, υποστηρίζει, μπορεί να βρει τον Θεό μέσα του και να μεταμορφώσει τη ζωή του. Για τον Τσόπρα, θρησκεία και επιστήμη, όταν κατανοηθούν σε ανώτερα επίπεδα, δεν έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους, αλλά, αντίθετα, αλληλοσυμπληρώνονται. Σε αυτό το τολμηρό βιβλίο του δείχνει ότι τα εργαλεία από τα πιο προηγμένα πεδία της επιστήμης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δοθούν απαντήσεις σε πολλά βασικά πνευματικά ζητήματα της εποχής μας.

«Οι έμποροι της κουλτούρας. Η εκδοτική βιομηχανία στον 21ο αιώνα» John B. Thompson
Οι καιροί είναι ταραχώδεις για τον κόσμο του βιβλίου. Για σχεδόν πέντε αιώνες, οι μέθοδοι και οι πρακτικές της έκδοσης βιβλίων παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες. Στην αυγή του 21ου αιώνα, όμως, η εκδοτική βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες ίσως προκλήσεις από την εποχή της γέννησής της και το πρώτο τυπογραφείο του Γουτεμβέργιου. Ένας συνδυασμός οικονομικών πιέσεων και τεχνολογικών αλλαγών υποχρεώνει όσους δραστηριοποιούνται στον εκδοτικό χώρο να αλλάξουν τις πρακτικές τους και να σκεφτούν σοβαρά το μέλλον του βιβλίου στην ψηφιακή εποχή. Σε αυτή την πρώτη εμπεριστατωμένη μελέτη για τον εκδοτικό κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες, ο καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ John B. Thompson αναλύει σε βάθος τον τρόπο με τον οποίο η ψηφιακή επανάσταση αλλάζει το «παιχνίδι» στον εκδοτικό χώρο και αναδεικνύει την πολυπλοκότητα του κλάδου, ειδικά στις ΗΠΑ και στην πατρίδα του, τη Μεγάλη Βρετανία. Ένα βιβλίο το οποίο απευθύνεται σε όποιους αγαπούν το βιβλίο και ενδιαφέρονται για το μέλλον της εκδοτικής δραστηριότητας.

«Τουρκική εξωτερική πολιτική, 1774‐2000»

William M. Hale
Σε αυτό το βιβλίο ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης και ειδικός επί τουρκικών θεμάτων, William M. Hale, καταγράφει την ιστορία της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία βρισκόταν επί αιώνες στο επίκεντρο των διεθνών σχέσεων. Κοντά στα τέλη του 18ου αιώνα, η χώρα, που κάποτε ήταν κυρίαρχη δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, άρχισε να καταρρέει. Με την κατάρρευση της αυτοκρατορίας στα τέλη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Τουρκία ανασυγκροτήθηκε ως έθνος‐κράτος από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Παρότι υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις συνέχειας ανάμεσα στην εξωτερική πολιτική της παλιάς αυτοκρατορίας και σε αυτήν της νέας δημοκρατίας, οι προκλήσεις του 20ού αιώνα επέβαλαν νέες επιλογές στην εξωτερική της πολιτική. Η επιδέξια τουρκική διπλωματία αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για την επιβίωση του κράτους τόσο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όσο και κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Τουρκία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ. Αργότερα ο διεθνής ρόλος της Τουρκίας –μιας χώρας που βρίσκεται στο σταυροδρόμι των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Υπερκαυκασίας, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης– απέκτησε νέα πολυπλοκότητα και σημασία. Ένα εξαιρετικά επίκαιρο βιβλίο που δίνει καίριες εξηγήσεις για όσα συμβαίνουν στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

«Φύλο και διεθνείς σχέσεις»

Jill Steans
Είναι λίγα τα έργα που έχουν γραφεί για θέματα ισότητας των φύλων στις διεθνείς
σχέσεις, παρά το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει για το θέμα αυτό σε άλλους τομείς των κοινωνικών επιστημών. Το βιβλίο της ακαδημαϊκού και καθηγήτριας διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγκχαμ, Jill Steans, καλύπτει σε μεγάλο βαθμό αυτό το κενό, παρέχοντας έναν σαφή και κατανοητό οδηγό γύρω
από τη μελέτη των θεμάτων ισότητας των φύλων, των φεμινιστικών θεωριών και των διεθνών σχέσεων. Η συγγραφέας περιγράφει πώς το φύλο αποτελεί ζήτημα κεντρικής σημασίας για πολλά κρίσιμα ζητήματα του τομέα των διεθνών σχέσεων και της πολιτικής: για τους εθνικισμούς, τη διαμόρφωση της πολιτικής ταυτότητας, την ιθαγένεια και τις αντιλήψεις γύρω από την πολιτική κοινότητα, την ασφάλεια και την παγκόσμια πολιτική οικονομία και ανάπτυξη. Ένα μοναδικό βιβλίο για την κατανόηση των φύλων και τον ρόλο τους στην παγκόσμια σκηνή.

«Φύλο και αυτοκρατορία»

Phillipa Levine
Μια σημαντική ιστορική μελέτη για τη βρετανική αυτοκρατορία μέσα από τον φακό του φύλου. Η Phillipa Levine, καθηγήτρια ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, μετά από μελέτες χρόνων, έχει συγκεντρώσει στο βιβλίο της νέες γνώσεις για τη συμπεριφορά των ανδρών και των γυναικών σε συνάρτηση με την ιστορία και την όλη πορεία της βρετανικής αυτοκρατορίας. Κορυφαίοι ειδικοί από διάφορα επιστημονικά πεδία και τομείς (πολιτική, ιατρική, σεξουαλικότητα, παιδική ηλικία, θρησκεία, μετανάστευση κ.ά.) καταθέτουν συναρπαστικές απόψεις και τα συμπεράσματα των μελετών τους για τις αντιλήψεις, τις πράξεις και τη συμπεριφορά των δύο φύλων. Τα κείμενά τους αποτελούν καινοτόμες προσεγγίσεις και καταδεικνύουν τον πλούτο των μελετών για τη βρετανική αυτοκρατορία και μάλιστα με εστίαση αποκλειστικά στα φύλα.

«Η Αλίκη στη Χώρα των Χρωματοθαυμάτων»
Βιβλίο δραστηριοτήτων για μεγάλους
Ένα φανταστικό βιβλίο ζωγραφικής ενηλίκων εμπνευσμένο από τη φαντασία του Λιούις Κάρολ και σχεδιασμένο από την Άμπιγκεϊλ Λάρσον, «Η Αλίκη στη Χώρα των Χρωματοθαυμάτων» ζωντανεύει μαγικές και ονειρικά όμορφες σκηνές. Οι αναγνώστες μπορούν να πάρουν μπογιές και μολύβια και να τρυπώσουν στην κουνελότρυπα… για να χρωματίσουν 70 γοητευτικά σχέδια συντροφιά με την Αλίκη. Μια Αλίκη που γίνεται άλλοτε γίγαντας και άλλοτε νάνος, πηγαίνει σε τρελά πάρτι με τσάι, δέχεται συμβουλές από μια κάμπια και αντιμετωπίζει με θάρρος
βασίλισσες και βαλέδες! Οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν χρωματίζοντας αγαπημένες σκηνές του κλασικού παραμυθιού αλλά και αναπάντεχα μοτίβα από μανιτάρια, φλιτζάνια και μπουκάλια με την ετικέτα
«Πιες με». Μια δημιουργική απασχόληση‐ αντίδοτο στο καθημερινό στρες.