Η Ανατομία του κινηματογράφου είναι ένα βιβλίο του Bernard F. Dick, το οποίο σε εισάγει στα μυστικά της τέχνης του κινηματογράφου. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Η Ανατομία του κινηματογράφου αποτελεί ένα βιβλίο αναφοράς στον χώρο των Κινηματογραφικών Σπουδών. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από ζητήματα που αφορούν την τεχνική του κινηματογράφου μέχρι τις σύγχρονες θεωρίες της κινηματογραφικής ανάλυσης.

Μέσα από παραδείγματα παλιότερων αλλά και σύγχρονων ταινιών ο Bernard F. Dick εισάγει τους αναγνώστες σε μία προβληματική ανάλυσης του κινηματογραφικού έργου που λαμβάνει υπόψη τόσο τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ταινίας όσο και ζητήματα φόρμας, αισθητικής και ιδεολογίας. Είναι ένα βιβλίο που μπορεί να δοθεί ως πανεπιστημιακό εγχειρίδιο σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Κινηματογραφικών Σπουδών, καθώς συνιστά μια εισαγωγή στην τέχνη του κινηματογράφου μέσα από μια γλώσσα απλή και σαφή.

O Bernard F. Dick είναι καθηγητής Επικοινωνίας και Αγγλικής Γλώσσας στο Τμήμα Καλών Τεχνών και ΜΜΕ του Farleigh Dickinson University (Νιου Τζέρσεϋ). Έχει σπουδάσει κλασική φιλολογία και τα ενδιαφέροντά του καλύπτουν πολλούς τομείς, από τη λογοτεχνία και την όπερα έως τα ΜΜΕ και προπαντός τον κινηματογράφο. Θεωρείται από τους σημαντικότερους μελετητές της ιστορίας του κινηματογράφου στις ΗΠΑ. Η Ανατομία του κινηματογράφου, το σημαντικότερο βιβλίο του, εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1978 και από τότε αναθεωρείται και συμπληρώνεται διαρκώς.

Ο συγγραφέας κατορθώνει να μεταδώσει τον ενθουσιασμό του για την τέχνη του κινηματογράφου στον αναγνώστη. Τον καλεί να μοιραστεί μαζί του ένα συναρπαστικό ταξίδι ανακάλυψης.