Πέρα από την Αφρική, το διάσημο από την κινηματογραφική μεταφορά βιβλίο της Κάρεν Μπλίξεν, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Απόσπασμα από το βιβλίο

Είχα ένα αγρόκτημα στην Αφρική, στους πρόποδες των λόφων Νγκονγκ. Ο ισημερινός περνά εκατόν εξήντα χιλιόμετρα βόρεια απ’ αυτούς τους ορεινούς όγκους, και το αγρόκτημα απλώνεται σε υψόμετρο πάνω από χίλια οκτακόσια είκοσι μέτρα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ένιωθες ότι ανέβηκες ψηλά, ότι πλησίασες τον ήλιο, νωρίς όμως το πρωί και το σούρουπο η ατμόσφαιρα ήταν διαυγής και γαλήνια, και οι νύχτες κρύες.

Γεωγραφική θέση και υψόμετρο συντελούσαν στη δημιουργία ενός τοπίου που όμοιό του δεν υπήρχε σε ολόκληρο τον κόσμο. Πλούτος και αφθονία πουθενά. Ήταν η Αφρική διυλισμένη στα χίλια οκτακόσια είκοσι μέτρα, σαν τη δυνατή και καθάρια ουσία μιας ηπείρου.

Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1937, ταυτόχρονα στα αγγλικά και τα δανέζικα, και καταγράφει την αφρικάνικη εμπειρία της Κάρεν Μπλίξεν στη Βρετανική Ανατολική Αφρική πριν από το ξέσπασμα του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου. Αψηφώντας τη χρονολογική σειρά, η συγγραφέας φωτίζει γεγονότα και τόπους, από τις αχανείς αφρικάνικες εκτάσεις και τις παράξενες φυλές που τις κατοικούν ως το νυχτερινό κυνήγι λιονταριών, από το μεγάλωμα και την απελευθέρωση μιας νεαρής αντιλόπης ως ένα ατύχημα μεταξύ των κολίγων του αγροκτήματός της και τις συνέπειές του. Πνεύμα αντισυμβατικό και ελεύθερο, η Μπλίξεν καταφέρνει ξεπερνώντας τις αποικιοκρατικές και ρατσιστικές αντιλήψεις που επικρατούσαν την εποχή εκείνη, να διεισδύσει στον πυρήνα των πραγμάτων και να μας δώσει ένα απολαυστικό πορτρέτο ενός χαμένου παραδείσου.

Διάσημη είναι η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου (1985) από τον σκηνοθέτη Σίντνεϊ Πόλακ με πρωταγωνιστές τους Μέριλ Στριπ και Ρόμπερτ Ρέντφορντ, η οποία τιμήθηκε με επτά Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και διασκευασμένου σεναρίου.

Η Κάρεν Μπλίξεν (1885-1962) γεννήθηκε και πέθανε στη Δανία. Το 1913 πήγε στην Κένια για ν\’ αναλάβει μια φυτεία καφέ, ως το 1931, που μια κρίση της αγοράς την ανάγκασε να επιστρέψει στη Δανία. Λίγα χρόνια αργότερα άρχισε να γράφει και να δημοσιεύει τα κύρια έργα της συνήθως με το ανδρικό καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Isak Dinesen και σε ταυτόχρονες αγγλικές και δανέζικες εκδόσεις. Μεταξύ άλλων εξέδωσε τα έργα:Ανέκδοτα του πεπρωμένου, Επτά γοτθικές ιστορίες, Ιστορίες του χειμώνα κ.ά.