Οι Εκδόσεις Γαβριηλίδης μας ανακοινώνουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα φιλοξενήσουν από13 Φεβρουαρίου έως και 19 Φεβρουαρίου.

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014, 8:30 μμ

Η έννοια του θανάτου στην ελληνική κοινωνία μετά το 1821 Performance με προηχογραφήσεις/κλαρινέτο και ζωντανό λόγο

Το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η ελληνική πολιτιστική γραμμή γύρω από την έννοια του θανάτου ανοίγει πολλές διόδους ανάλυσης και εξήγησης της σχέσης του Έλληνα με το αναπόφευκτο. Ξεκινώντας ακόμα σκηνές μαχών αλλά και κοινωνικών αγώνων, φτάνοντας τελικώς μέσα στην εισβολή του λήμματος στην στοιχειοθεσία του ελληνικού λαϊκού στίχου (ακόμα και να χρονικώς φτάνουμε στο σκυλο pop υποθηκοφυλάκειο στίχων), το σίγουρο είναι ότι ο θάνατος περνάει πολλά περισσότερα σύνορα απ’ ότι αντίστοιχα στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και αν μη τι άλλο με μια διονυσιακή διάλεκτο. Σταχυλογόντας μερίδια των παραπάνω (και λίγων περισσότερων) υποσυνόλων της ελληνικής κοινωνίας, ο Στυλιανός Τζιρίτας θα αρμολογήσει μέσω μουσικότητας και λόγου την οικοδομή του θανάτου στην ελληνική ψυχαναγκαστική πανοπλία.

Διάρκεια 43 λεπτά – Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014, 6:00 μμ

Παρουσίαση του βιβλίου της Ζωής Κατσιαμπούρα «Ιστορίες της Μανιάς» από την Έρη Σταυροπούλου, καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας στο ΕΚΠΑ και τον Χρίστο Δάλκο, δρ. Φιλοσοφίας.Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η συγγραφέας. Συμμετέχουν ο Αναστάσιος Στέφος, πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης φιλολόγων και η Τασούλα Γεωργιάδου, σχολική σύμβουλος.

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014, 12:00 μμ

«Τα παιδία κρούει» Ένα παιχνίδι με κρουστά

Ο Βαγγέλης Καρίπης, ο γνωστός κρουστός, παίζει για τα παιδιά και τα κατευθύνει σ’ ένα υπέροχο και πρωτοποριακό παιχνίδι με κρουστά.

Μια μοναδική και πρωτοεμφανιζόμενη συνεργασία του μουσικού με τα μικρά παιδιά που ακούν, μαθαίνουν, παίζουν, δημιουργούν, εκτονώνονται μέσα από τους ήχους των κρουστών, μέσα από τις νότες, μέσα από τη μουσική.

Οργάνωση, επιμέλεια: Κατερίνα Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση

Διάρκεια μια ώρα. Ελεύθερη συμμετοχή. Θέσεις αυστηρά περιορισμένες. Επικοινωνήστε στο 210-3228839

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014, 10:30 μμ

Μουσικές συναντήσεις με τον Νίκο Τατασόπουλο

Ο κορυφαίος σολίστας του μπουζουκιού συναντά την Ντένια Κουρούση (φωνή), τον Σωτήρη Παπατραγιάννη (μπαγλαμάς, φωνή) και τον Βασίλη Σκούτα (κιθάρα, φωνή). Είσοδος 5 €. Για κρατήσεις καλέστε στο 210-3228839 και απαραιτήτως αφήστε τηλέφωνο επικοινωνίας.

 

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014, 9:00 μμ

Τέχνη και ψυχανάλυση – Συνομιλίες

Η Ελισάβετ Κούκη θα μιλήσει με θέμα «Αίλιου Αριστείδη, Ιεροί λόγοι: Τοπία του σώματος – το σώμα στο τοπίο».

Η συνομιλία ψυχανάλυσης και τέχνης εκκινεί από τα πρώτα ήδη βήματα της συγκρότησης της ψυχαναλυτικής σκέψης και αποτελεί μέρος της αναζήτησης του Φρόυντ σε ό,τι αφορά την έρευνα του ασυνειδήτου, έτσι όπως αυτό εμφιλοχωρεί στην καλλιτεχνική δημιουργία. Η σειρά αυτή ομιλιών διερευνά πως μπορεί να συνεχιστεί στις μέρες μας αυτή η συνομιλία χωρίς η μέχρι σήμερα ψυχαναλυτική σκευή να αποτελεί εμπόδιο αλλά καταλύτη γι’ αυτήν.

 Επιμέλεια: Κωνστάνς Αθανασιάδου, Θανάσης Χατζόπουλος

Είσοδος ελεύθερη.

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014, 9:00 μμ

Μία ακόμη συνάντηση κορυφής!

Ο βιρτουόζος της λύρας Κωστής Αβυσσινός και ο τεχνίτης της κιθάρας Δημήτρης Κουκουλιτάκης σε μια βραδιά-πανέμορφο ταξίδι στην Ελλάδα, με έμφαση στην Κρήτη και στη Μεσόγειο..

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014, 8:30 μμ

Παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Λογαρά «Ιστορίες του δρόμου». Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ίδιος ο συγγραφέας. Δημιουργική παρέμβαση θα κάνει η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη. Οι ιστορίες του θα ζωντανέψουν μέσα από μουσικο-θεατρικές διαδρομές. Αφήγηση – δράση: Περικλής Βασιλόπουλος Τραγούδι: Αγγελική Τουμπανάκη Κιθάρα: Βασίλης Κετεντζόγλου

Είσοδος ελεύθερη