Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, οργανώνει και φέτος για 15 η συνεχή χρονιά, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, εκδήλωση αφιερωμένη στην Συλλογή ελληνικών ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής προσφοράς του Μουσείου ενδυμασιών, όπως αυτή πραγματώνεται μέσα από τη μοναδική συλλογή της, μια από τις πληρέστερες συλλογές ελληνικών ενδυμασιών σε πανελλήνιο επίπεδο.

Η Συλλογή

H συλλογή ελληνικών ενδυμασιών "Βικτωρία Γ. Καρέλια" δημιουργήθηκε από το ιδρυτικό μέλος και επί σειρά ετών Πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας (Λ.Ε.Κ.), κα Βικτωρία Καρέλια, αρχικά σαν προσωπική συλλογή. Καρπός της συλλεκτικής προσπάθειας 45 ετών, παραχωρήθηκε στη συνέχεια στο Λ.Ε.Κ. προκειμένου να ενσωματωθεί σε έναν καταξιωμένο φορέα προστασίας και προβολής της ελληνικής παράδοσης. Έκτοτε φέρει, σε ένδειξη αναγνώρισης και έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λ.Ε.Κ., το όνομα της συλλέκτριας.

H συλλογή περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό πλήρων ενδυματολογικών συνόλων, γυναικείων και ανδρικών, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, καθώς και έναν αριθμό μεμονωμένων ενδυματολογικών εξαρτημάτων. Ανάμεσα στα τελευταία ξεχωρίζουν οι ομάδες των χρυσοκέντητων επενδυτών, των χρυσοΰφαντων ανατολίτικων καβαδιών και των κοσμημάτων, που δεν καλύπτουν απλώς τις ανάγκες συμπλήρωσης και στολισμού των ενδυμασιών, αλλά αποτελούν αυτόνομα και σημαντικά σύνολα της συλλογής.

Το κτήριο

Το διατηρητέο κτήριο που στεγάζει τη συλλογή παραχωρήθηκε στο Λ.Ε.Κ. από το Δήμο Καλαμάτας με τη μορφή χρησιδανείου για 99 χρόνια, υπό τον όρο της αποπεράτωσης και διαμόρφωσής του σε εκθεσιακό χώρο ελληνικής ενδυμασίας ιδίαις δαπάναις. Η επέκταση του κτηρίου εντός του προαύλιου χώρου και η κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ποικίλλων εκπαιδευτικών και άλλων δράσεων με αφετηρία την ελληνική ενδυμασία.

Το έργο της αποκατάστασης και διαμόρφωσης του κτηρίου ολοκληρώθηκε με την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, της συλλέκτριας, καθώς και άλλων δωρητών, χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί. Σήμερα, στον εκθεσιακό χώρο πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, εξειδικευμένες περιηγήσεις για έλληνες και ξένους επισκέπτες, αλλά και μουσικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές δράσεις που συμβάλλουν στην πολυεπίπεδη ανάδειξη του χώρου και της συλλογής.

Την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου έκανε ο αρχιτέκτονας κ. Θανάσης Κυρατσούς. Την προετοιμασία των εκθεμάτων επιμελήθηκε η ενδυματολόγος και Πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος κα Ιωάννα Παπαντωνίου και ο μουσειογράφος κ. Σταμάτης Ζάννος. Τα επεξηγηματικά κείμενα καθώς και την καταγραφή της συλλογής επιμελήθηκε η συνεργάτιδα του Μουσείου Μπενάκη κα Ξένια Πολίτου, ενώ η κατάταξη των εκθεμάτων έγινε από την λαογράφο καθηγήτρια κα Νάντια Μαχά – Μπιζούμη. Τους φωτισμούς επιμελήθηκε η καθηγήτρια θεατρικού φωτισμού κα Ελευθερία Ντεκώ. Ο κατάλογος της συλλογής κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.

Θα μιλήσουν οι:

Ειρήνη Γερουλάνου, Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη

Ξένια Πολίτου, Επιμελήτρια της Συλλογής Νεοελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη

Ρένα Βάλλα, Αρχιτέκτων Βικτωρία Καρέλια, Πρόεδρος Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας