Με αφορμή την επέτειο των 41 χρόνων από το πραξικόπημα την εισβολή και την κατοχή στην Κύπρο, ο Δήμος Ύδρας διοργανώνει εκδήλωση μνήμης το Σάββατο, 18 Ιουλίου 2015, στις 8.30 στη Συνεδριακή Αίθουσα του Ιερού Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας (εντός του προαυλίου της Μητρόπολης).

Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ, ενώ θα αναγνωστεί χαιρετισμός της κ. Μαρίας Καλμπουρτζή, Προέδρου της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγνοουμένων.

Θα μιλήσουν με αλφαβητική σειρά οι Κώστας Ζουράρις, Σάββας Καλεντερίδης και  Ευάγγελος Κουρής.

Θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων της Ανδρέα Δημητρίου από την ηθοποιό Ματίνα Ντούσκου και την ποιήτρια.

Ο Κώστας Ζουράρις είναι πολιτειολόγος, δίδαξε κλασσική πολιτική θεωρία στο Πανεπιστήμιο 8 στο Παρίσι και είναι ειδικός στην Ελληνική Λογική.

Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι συγγραφέας και εκδότης της εφημερίδας Ποντιακή γνώμη καθώς και των εκδόσεων Ινφογνώμων. Ειδικεύεται σε θέματα διεθνών σχέσεων και γεωπολιτικής. Έγινε γνωστός  στο πανελλήνιο με την υπόθεση Οτσαλάν και συμμετείχε στις έρευνες που έκανε το ελληνικό κράτος για τους αγνοούμενους της Κύπρου.

Ο Ευάγγελος Κουρής, είναι δικηγόρος, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο (Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ.).

Η Ματίνα Ντούσκου είναι ηθοποιός και εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. 

Η Ανδρέα Δημητρίου είναι Ελληνοαυστραλεζα. Έχει γράψει για την ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κύπρο, ποιητική συλλογή στα αγγλικά, που αναφέρονται στην εισβολή με τίτλο The mountains could’t walk away.

Σημείωση: Η φωτογραφία είναι από το δέντρο των Αγνοουμένων που βρίσκεται στην Πλατεία Ελευθερίας της Λευκωσίας και είναι της Ανδρέα Δημητρίου