Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς μας προσκαλεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016, ώρα 18:00 στην εκδήλωση με θέμα τη μπαρούτη, με αφετηρία μια παλαιότερη έκδοση του Ιδρύματος, το βιβλίο του δρ εθνολόγου-μουσειολόγου Στέλιου Παπαδόπουλου, «Μπαρούτη, μπαρουτόμυλοι και ο αγώνας του ’21» (Αθήνα 1997).

Οι ομιλητές της συνάντησης θα παρουσιάσουν πτυχές που αφορούν στην ιστορία της παραγωγής, εμπορίας και χρήσης της μπαρούτης στον ελλαδικό χώρο, με έμφαση στη Δημητσάνα. Επιπλέον, θα αναφερθούν στη συμβολή του αείμνηστου συγγραφέα, και πρώτου διευθυντή του Ιδρύματος, στη μελέτη και ανάδειξη του υλικού πολιτισμού στην Ελλάδα.

Συμμετέχουν: Γιώτα Οικονομάκη-Παπαδοπούλου (ιστορικός τέχνης), Γιάννης Ν. Δρίνης (δρ λαογράφος, Τμηματάρχης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, ΔΝΠΑΑΠΚ-ΥΠΠΟΑ), Γιάννης Μπιτούνης (χημικός μηχανικός), Κώστας Παρασκευόπουλος («Πιλιτζής»). Θα ακολουθήσουν προφορικές μαρτυρίες εξειδικευμένων τεχνιτών, οι οποίοι εργάστηκαν στους τελευταίους υδροκίνητους μπαρουτόμυλους της Δημητσάνας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την έναρξη λειτουργίας βιβλιοθήκης, με όλες τις εκδόσεις ΠΙΟΠ, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης.