Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» σαλπάρει και φέτος στα καταγάλανα νερά της Λυκίας με σκοπό «να φέρει τον κόσμο στο Καστελλόριζο και να μεταφέρει το Καστελλόριζο στον κόσμο»!

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) ταξιδεύει στο Καστελλόριζο διοργανώνοντας, από τις 26 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα σύνορα». Το Φεστιβάλ στοχεύει το ακριτικό νησί να αποτελέσει τόπο συνάντησης για τους δημιουργούς του ιστορικού και κοινωνικοπολιτικού ντοκιμαντέρ καθώς και τους εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Σε κομβικό σημείο ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, πολύ κοντά στα παράλια της Λυκίας, το Φεστιβάλ  επιδιώκει το νησί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περαιτέρω πολιτιστική συνεργασία μεταξύ Καστελλορίζου και Αντιφέλλου (Κας).

Διεθνές και διαγωνιστικού χαρακτήρα, το «Πέρα από τα Σύνορα» απονέμει κάθε χρόνο 4 Βραβεία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ με την ευγενική μέριμνα της Βουλής των Ελλήνων και τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΞ και του Δήμου Μεγίστης. Στο φετινό του πρόγραμμα, περιλαμβάνονται αρκετά ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ όπως οι «Ψυχές των συνόρων» του Τάκη Μπαρδάκου, το «Kalimera from Beirut» του George Eid και «Living with Walls» του Sherif Fathy Salem, μεταξύ πολλών άλλων.

Το «Πέρα από τα Σύνορα» δεν εξαντλείται μόνο στις προβολές, περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις. Έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Μποκόρου και έκθεση γλυπτικής του Αλέξανδρου Ζυγούρη, χορευτικές εκδηλώσεις, διάνοιξη μονοπατιών από τη Φυσιολατρική Κίνηση Βριλησσού, μαθήματα κατάδυσης για παιδιά από τον εκπαιδευτή Roberto Calich, μαθήματα κινηματογράφησης για μικρούς και μεγάλους, μουσική εκδήλωση από το τρίο  εγχόρδων Ρόδου και πολλά άλλα. Επίσης, στο πλαίσιο του «Πέρα από τα σύνορα», την Τετάρτη 29 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με διεθνές πάνελ, υπό τον τίτλο «Από τις ανταποκρίσεις και τις ειδήσεις στην ιστορική έρευνα».

Θα πάρουν μέρος η Ειρήνη Σαρίογλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, η Τζο Φοξ από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, η Razia Iqbal, δημοσιογράφος του BBC κ.ά.  Την προτελευταία μέρα του Φεστιβάλ, ύστερα από 110 χρόνια το Καστελλόριζο θα φιλοξενήσει μια επαγγελματική θεατρική παράσταση, τον μονόλογο της Κυράς της Ρω του Γιάννη Σκαραγκά σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα και στον ομώνυμο ρόλο τη Φωτεινή Μπαξεβάνη.

Στις 22 Οκτωβρίου το Φεστιβάλ «Πέρα από τα Σύνορα» θα ταξιδέψει στο Λονδίνο, καθώς και στο Παρίσι, προβάλλοντας το πολύπλευρο και πολυσήμαντο έργο του.

Info:

Η Ειρήνη Σαρίογλου γεννήθηκε το 1972 στην Πόλη. είναι επίκουρη καθηγήτρια Νεώτερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Πόλης και Γεν. Γραμματέας του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. Έχει επιμεληθεί ιστορικά ντοκιμαντέρ όπως: «Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως», «Γράμματα Χωρίς Παραλήπτη – Αϊβαλί 1922», «Στην εξορία – Ερζουρούμ/ Άσκαλε 1942», «Η Σιωπηλή Σχολή – Μια αναδρομή στην ιστορία της Ι.Θ. Σχολής της Χάλκης», «Ίμβρος – Τένεδος: Της Μνήμης και της Λήθης», «Η Νέα Σμύρνη του Μίκη Θεοδωράκη», «Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο». Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ «Πέρα από τα Σύνορα».


Διαβάστε επίσης:

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου: Ταινίες και εκδηλώσεις