Πρόκειται για τη συλλογική έκθεση της ομάδας MEDS gallery 2020, με μία σειρα φωτογραφιών και υλικών εγκαταστάσεων που αφορούν τα αρχιτεκτονικά, γραφιστικά και φωτογραφικά project που υλοποιήθηκαν φέτος στο νησί των Σπετσών.

Στόχος του workshop MEDS Spetses 2019 ήταν σε συνεργασία με ντόπιους τεχνίτες να αφομοιωθούν από τους συμμετέχοντες παραδοσιακές τεχνικές (υφαντουργία, ξυλοναυπιγική, μελισσοκομία κ.α.) και στη συνέχεια να ενταχθούν σε έργα σύγχρονου design όπου κοσμούν πλέον τις πιο χαρακτηριστικές γωνίες του νησιού. Δημιουργοί κι εκτελεστές των έργων αυτών αποτελούν οι συμμετέχοντες του MEDS workshop 2019, οι οποίοι διακρίνονται σε tutors (σχεδιαστές και καθοδηγητές των project), participants (συμμετέχοντες και εκτελεστές του εκάστοτε project), και σε εθελοντές με καθήκοντα γενικού ενδιαφέροντος και υποστήριξης των project. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι ίδιοι οι τεχνίτες του νησιού των Σπετσών που στα πλαίσια του workshop ανέλαβαν το ρόλο του μέντορα.

Τι είναι το MEDS ;

Το MEDS Network είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο νέων σχεδιαστών (MEDS, Meeting of Design Students), που ιδρύθηκε απο φοιτητές το 2010, και έκτοτε οργανώνει δράσεις όπως συνέδρια, εργαστήρια, εκθέσεις, εκπαιδευτικά ταξίδια. Η μεγαλύτερη μεταξύ τους, σε συμμετοχή και διάρκεια, είναι το MEDS Workshop. Πρόκειται για τη συνάντηση 200 ατόμων από 40 διαφορετικές χώρες με σκοπό να γίνουν κατασκευαστικές και σχεδιαστικές εργασίες. Η δράση είναι εθελοντική, ενώ ο ρόλος του εργαστηρίου είναι κυρίως εκπαιδευτικός, με τα σχεδιαστικά και κατασκευαστικά αποτελέσματα να παραμένουν στον τόπο που φιλοξένησε τον θεσμό, προς όφελος της τοπικής κοινότητας.

Κάθε χρόνο το εργαστήριο γίνεται σε διαφορετική χώρα, με διαφορετικό θέμα που επιλέγεται από την εκάστοτε οργανωτική ομάδα. Αποτελεί κατ’ αυτόν τον τρόπο μία σπουδαία ευκαιρία να έρθουν σε επαφή νεαροί σχεδιαστές από όλο τον κόσμο και να γνωρίσουν έτσι νέες προσεγγίσεις στο σύγχρονο design, διαφορετικές σχεδιαστικές τεχνικές, παραδόσεις και δεξιότητες. Το workshop στη δομή του συγκροτείται από τους tutors, τους κύριους δηλαδή εμπνευστές και σχεδιαστές του κάθε project, και τους participants που απαρτίζουν τη δημιουργική τους ομάδα.