Στο πλαίσιο της Προεδρίας της Λετονίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Λετονίας παρουσιάζει από 24 Απριλίου 2015 την έκθεση φωτογραφίας “Egons Spuris. ΡΙΓΑ: Προλεταριακές Συνοικίες 19ου και αρχών 20ου αιώνα” στην Image Gallery στην Αθήνα. 

Ο Egons Spuris (1931-1990) γεννήθηκε στη Ρίγα, την πόλη στην οποία αφιέρωσε το σημαντικότερο μέρος της δουλειάς του με τη σειρά The Proletarian Districts of Rīga (1970–1980) ( Προλεταριακές Συνοικίες της Ρίγα (1970–1980)), στην οποία περιλαμβάνονται περίπου 7500 αρνητικά και εκατοντάδες εκτυπωμένες φωτογραφίες.

Ο Spuris, ένας από τους πιο διακεκριμένους Λετονούς φωτογράφους της εποχής του, είχε μεγάλη επιρροή στην καλλιτεχνική φωτογραφία στις χώρες της Βαλτικής και τη Σοβιετική Ένωση.

Το στυλ που ακολούθησε το χαρακτηρίζει ως υποκειμενική καταγραφή.  Εστιάζοντας πρωτίστως στον φωτογράφο και στο ίδιο το μέσο, ο Spuris αποσύνεδεσε τον εαυτό του από τις επιπτώσεις του παραδοσιακού ρόλου της Σοβιετικής φωτογραφίας – απεικόνιση της πραγματικότητας – ως τεκμήριο και/ή ως προπαγάνδα.

Ο Spuris έχει βραβευτεί από την Αμερικανική Ένωση Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας PSA  (Photographic Society of America), όπως επίσης έλαβε την πιο σημαντική διάκριση AFIAP (Artist – Καλλιτέχνη) από την Διεθνή Ομοσπονδία της Καλλιτεχνικής φωτογραφίας (International Federation of Photographic Art). Το 1975 έγινε ο πρώτος Σοβιετικός καλλιτέχνης που βραβεύτηκε με χρυσό μετάλλιο.

Οι φωτογραφίες του έχουν εκτεθεί σε δεκαοκτώ ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε μεγάλο αριθμό ομαδικών εκθέσεων σε 48 χώρες.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μια συλλογή 54 υψηλής ποιότητας φωτογραφικών αναπαραγωγών, τα οποία είναι αντίγραφα των πρωτότυπων φωτογραφιών που πάρθηκαν από τον ίδιο τον καλλιτέχνη Egons Spuris.

Η αντιγραφή, επεξεργασία και αναπαραγωγή των φωτογραφιών έχει γίνει από τον Έλληνα φωτογράφο Ηλία Κοσίντα.