Στην Ελλάδα του περάσματος από τον 19ο στον 20ο αιώνα, που προσπαθεί να ορθοποδήσει ως Έθνος, μια πατρίδα πενίας, εσωτερικών αναταραχών και εξωτερικών διεκδικήσεων, ο Διονύσιος Λαυράγκας, με μια σπαρταριστή αφήγηση, μας κάνει συμμέτοχους στην περιπέτεια της προσωπικής του εργογραφίας και της παράλληλης γέννησης του Ελληνικού μελοδράματος.

Γιώργος Κροντήρης ηθοποιός
Μαριάννα Μανσόλα κολορατούρα σοπράνο
Γιώργος Γερακιανάκης τενόρος
Δημήτρης Γιάκας πιάνο
Ελένη Στασινού δραματοποιημένο κείμενο

Πρόγραμμα:

Νάμουν αγιόκλημα (ποίηση Ν.Ν.)
Ξύπνα (ποίηση Α. Νικολαρά)
Γιώργος Γερακιανάκης

Η Ψαρόβαρκα (ποίηση Ιωάννη Πολέμη)
Της πίκρας το νερό (στίχοι παλαιού Αθηναϊκού τραγουδιού)
Καράβι ανοίγει τα φτερά (ποίηση Ιωάννη Πολέμη)
Στον ήλιο αν περπατήσεις (ποίηση Ζαχαρία Παπαντωνίου)
Η λύρα μου (ποίηση Ανακρέοντος, κατά παράφραση Π.Λευκαδίτου)
Μαριάννα Μανσόλα

Κοιμάτ’η νειά (ποίηση Ιωάννη Πολέμη)
Με νάζια κατεβαίνεις
Μαριάννα Μανσόλα

Δυό μπουμπούκια
Έλα να γύρεις (ποίηση Γ.Τσοκόπουλου)
Διπλή αγάπη (ποίηση Ιωάννη Πολέμη)
Γιώργος Γερακιανάκης

Θύμηση (ποίηση Γεράσιμου Μαρκορά)
Παράπονο (ποίηση Χ.Άννινου)
Μαριάννα Μανσόλα

ΦΡΟΣΩ: – Ώρα την ώρα η ζωή μου σβήνεται… (Φρόσω)
Μαριάννα Μανσόλα
– Αλλ’όμως σε περίμενα… (Φρόσω – Τάσος)
Μαριάννα Μανσόλα – Γιώργος Γερακιανάκης

Η ΑΣΠΡΗ ΤΡΙΧΑ: Αγάπη περισσή (Μάργα – Φλώρος)
Μαριάννα Μανσόλα – Γιώργος Γερακιανάκης

Βιογραφικά:

Γιώργος Κροντήρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. Συνεργάστηκε με Μυράτ-Ζουμπουλάκη, Αλέξη Μινωτή, Μάνο Χατζιδάκι, Μαρία Χόρς, Αλέξη Σολωμό, Εθνικό Θέατρο, Κ.Θ.Β.Ε., Θ.Ο.Κ., Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, Μέγαρο Μουσικής, Ίδρυμα Κακογιάννη, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου και πολλούς άλλους θιάσους και φεστιβάλ. Στο Ίδρυμα Θεοχαράκη έχει παρουσιάσει το «Καμπαρέ ο Μαύρος Γάτος – Erik Satie».

Μαριάννα Μανσόλα

Υψίφωνος. Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τις μουσικές της σπουδές στην τάξη του Κ.Πασχάλη με άριστα και έπαινο. Έκανε το ντεμπούτο της στην Εθνική Λυρική Σκηνή ως Denise στο “Le marriage aux lanterns” του Offenbach σε παραγωγή της Όπερας Δωματίου Αθηνών. Έχει ερμηνεύσει τους ρόλους Kӧnigin der Nacht (Die Zauberlӧte/ Mozart) στην Opera de Nice, Εθνική Λυρική Σκηνή και Όπερα Θεσσαλονίκης, Adele (Die Fledermaus/ J.Strauss), Blondchen (Die Entführung aus dem Serail/ Mozart), Madame Herz (Der Schauspieldirektor), Elvira (L’Italiana in Algeri/ Rossini), Carolina (Il matrimonio segreto/ Cimarosa), First Niece (Peter Grimes/ Britten), Taummänchenn (Hänsel und Gretel/ Humberding),Galateė (Die schöne Galateė/ Suppe) Isabella (L’inganno felice/ Rossini) στην Εθνική Λυρική Σκηνή, Zerlina (Don Giovanni/ Mozart) στην Όπερα Θεσσαλονίκης, Barbarina (Le nozze di Figaro/ Mozart) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Είναι κάτοχος τριών βραβείων στον διαγωνισμό λυρικού τραγουδιού ΣΗΜΟ.

Έχει συνεργαστεί με τα μουσικά σύνολα ΕΡΤ καθώς και με την συμφωνική ορχήστρα του δήμου Αθηναίων και έχει εμφανιστεί σε κονσέρτα στην Γερμανία την Αγγλία και την Τσεχία με την Janacek chamber orchestra.

Γεώργιος Γερακιανάκης

Ο Γεώργιος Γερακιανάκης γεννήθηκε στην Ιεράπετρα Κρήτης το 1992. Από το 2010 ζει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, καθώς και στο κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Ορφείο Αθηνών με την καθηγήτρια Dinah Stieringer. Σήμερα συνεχίζει να διδάσκεται δίπλα στον τενόρο Γιάννη Χριστόπουλο. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες κλασικού καθώς και σύγχρονου ρεπερτορίου από το 2016 μέχρι και σήμερα.

Δημήτρης Γιάκας

Σπούδασε πιάνο, συνοδεία τραγουδιού και μουσική προετοιμασία όπερας στην Αθήνα και στο Παρίσι. Ασχολείται με την μουσική προετοιμασία όπερας –στην Γαλλία ως το 1991, κατόπιν στην Ελλάδα. Συνοδεύει τακτικά Έλληνες και ξένους λυρικούς καλλιτέχνες σε ρεσιτάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ελένη Στασινού

Η Ελένη Στασινού γεννήθηκε στην Πάτρα, το 1948 από εργατική οικογένεια. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Ασχολήθηκε με τον αγώνα κατά των ναρκωτικών παίρνοντας μέρος σε εκδηλώσεις, σχολείων, πολιτιστικών κέντρων και δήμων, με δραματοποιημένα κείμενα της και την συνεργασία σημαντικών μουσικών (Νικος Τουλιάτος, Τουμπουλίδης, Διον. Βάρσος, Δ. Στεφανακίδης κ.ά). Έργα της: «Οι οδύνες στις μετάλλαξης» (εκδόσεις Δίφρος, 1991), «Πιο πέρα» (εκδόσεις Ergo, 1993), «Η κουμπάρα η Μαργαρίτα» (εκδόσεις Μπουκουμάνη, 1997), «Απόδραση στις το φως» (εκδόσεις Πύρινος Κόσμος, 1999), «Ο Στέφανος του ελαιώνα» (εκδόσεις Όμβρος, 2000), «H Αγία πόρνη στις καρδιάς του» (Εμπειρία Εκδοτική, 2002 best seller ), «H αυτοκρατορία των δήθεν» (Εμπειρία Εκδοτική, 2003), «Οντισιόν» (Εμπειρία Εκδοτική, 2004), Συμμετέχει στο συλλογικό «Το λιμάνι στις ζωής μου» (Εμπειρία Εκδοτική, 2007), «Νύχτες Υποταγής» 2008 (εκδόσεις. Άγκυρα), «Η Γυναίκα των Δελφών» 2011 (εκδόσεις Ενάλιος), 2014 «Οι Πιρογιέρηδες του Έρωτα» (εκδ. Όστρια), 2014 «Ο Χορός των Κρυστάλλων» (εκδ. Χίλων), 2016 «Βρομοθήλυκα στις Ιστορίας» εκδόσεις «Γκοβόστη», 2018 «Μαινάδες του Κηφισού», Υπό έκδοσιν – στις εκδόσεις Γκοβόστη- η Διλογία, με προσωρινό τίτλο «Η ΛΙΜΝΗ», «Μυθίστωρ» Μύθοι και αλήθειες για τον ΣΑΙΞΠΗΡ, «Καμπαρέ ο Μαύρος Γάτος-Ταξίδι στην Belle Époque», «Εγώ ο Διονύσιος Λαυράγκας». Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.