Όταν ο Τζέιμς Ρέξαμ προσλαμβάνεται ως γραμματέας του μυστηριώδους Τζόναθαν Σκρίβενερ, βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν γρίφο. Καθώς μπροστά του ξεκινάει μια παρέλαση από φίλους του Σκρίβενερ, ο Ρέξαμ προσπαθεί να συνθέσει τα στοιχεία της προσωπικότητας του αόρατου εργοδότη του μέσα από ιστορίες, υπαινιγμούς και μια σειρά από ανατροπές που οδηγούν στην καθαρτήρια κλιμάκωση.
Σε αυτό το αριστουργηματικό μυθιστόρημα, που η δομή του επηρέασε τον Όρσον Γουέλς στη σύλληψη του «Πολίτη Κέιν», ο Κλοντ Χάουτον υφαίνει με αριστοτεχνικό τρόπο ένα συναρπαστικό φιλοσοφικό και ψυχολογικό παιχνίδι. Γραμμένη ανάμεσα στους δύο μεγάλους πολέμους του 20ού αιώνα, η ιστορία του Τζόναθαν Σκρίβενερ αντικατοπτρίζει την περιπέτεια της συγκρότησης της ανθρώπινης ταυτότητας μέσα σε μια κατακερματισμένη πραγματικότητα.

Η νέα σειρά λογοτεχνίας Επιλεγμένα Έργα Λογοτεχνίας περιλαμβάνει επιλογές σημαντικών συγγραφέων της παγκόσμιας βιβλιοθήκης, κλασικών αριστουργηματικών κειμένων, καθώς και βιβλίων που μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά.

Στη σειρά κυκλοφορούν επίσης: Οι δύο φίλες και η υπόθεση φαρμακείας του Άλφρεντ Ντέμπλιν, μετάφραση Γιώτα Λαγουδάκου και Ο σύζυγός της του Λουίτζι Πιραντέλο, μετάφραση Δήμητρα Δότση (υπό έκδοση).


Ο Κλοντ Χάουτον Όλντφιλντ (Claude Houghton Oldfield) γεννήθηκε το 1889 στο Σέβενοουκς του Κεντ και φοίτησε στο Κολέγιο του Ντάλγουιτς. Σπούδασε λογιστής και εργάστηκε στο Ναυαρχείο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς κρίθηκε ανίκανος για μάχιμη υπηρεσία λόγω προβλημάτων όρασης. Το 1920 παντρεύτηκε τη θεατρική ηθοποιό Ντόλσι Μπένσον και έζησαν σε αγροικία του Τσίλτερν Χιλς.

Μέχρι το 1930 ο Κλοντ Χάουτον είχε ήδη γράψει μερικούς τόμους με ποίηση, ένα βιβλίο με δοκίμια, δύο θεατρικά και τέσσερα μυθιστορήματα, το πρώτο εκ των οποίων είχε τίτλο Neighbours (1926). Κατά τη δεκαετία του 1930 εξέδωσε αρκετά μυθιστορήματα με ικανοποιητικές πωλήσεις και ευνοϊκές κριτικές. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται το αναμφίβολα πιο δημοφιλές έργο του Εγώ είμαι ο Τζόναθαν Σκρίβενερ (I Am Jonathan Scrivener, 1930), καθώς και τα Chaos Is Come Again (1932), Julian Loses His Way (1933), This Was Ivor Trent (1935), Strangers (1938), Hudson Rejoins the Herd (1939). Μολονότι εξέδωσε σχεδόν δώδεκα ακόμη μυθιστορήματα στη διάρκεια των δεκαετιών του 1940 και του 1950, οι περισσότεροι κριτικοί θεωρούν τα μεταγενέστερα έργα του λιγότερο σημαντικά από αυτά της δεκαετίας του 1930.

Παραγωγικότατος αλληλογράφος, ο Χάουτον αφιέρωνε γενναιόδωρα τον χρόνο του στους αναγνώστες που απολάμβαναν τα βιβλία του, απαντώντας στις επιστολές τους και υπογράφοντας αντίτυπα. Ο Χένρι Μίλερ, ο οποίος δεν συνάντησε ποτέ τον Χάουτον, ξεκίνησε μαζί του μια παθιασμένη ανταλλαγή επιστολών, όταν ένιωσε να συγκινείται από τα έργα του. Ανάμεσα στους θαυμαστές του ήταν και οι σύγχρονοί του Π.Τζ. Γούντχαουζ, Κλέμενς Ντέιν και Χιου Γουόλπολ.

Ο Χάουτον πέθανε το 1961.