Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Όμιλο Carrefour Μαρινόπουλος, υποδέχεται το δικό του Κοινωνικό Παντοπωλείο, μετά την Αθήνα και τον Πειραιά. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης είναι το τρίτο που υλοποιείται στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Ομίλου Carrefour Μαρινόπουλος, που στόχο έχει την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι 200 οικογένειες του Δήμου Θεσσαλονίκης που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι οικογένειες επιλέγονται από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και εναλλάσσονται κάθε έξι μήνες.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο στεγάζεται σε χώρο 300 τμ., που παραχώρησε ο Δήμος, επί της οδού Μοναστηρίου 124. Οι παροχές του αφορούν σε δωρεάν καταναλωτικά αγαθά, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ενδύματα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια, κ.α.. Τα προϊόντα που διατίθενται είναι άριστης ποιότητας, ενώ προέρχονται από τα καταστήματα της Carrefour Μαρινόπουλος και από επιλεγμένους προμηθευτές της.

Η συγκεκριμένη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Όμιλο Carrefour Μαρινόπουλος αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας στους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη, ενώ παράλληλα είναι μια προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής τους.

Τα εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009, από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αστέριο Δεληγιάννη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Carrefour Μαρινόπουλος, κ. Βασίλη Στασινούλια.

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης αναπτύσσει έναν μεγάλο αριθμό πρωτοποριακών κοινωνικών δράσεων και συνεργασιών για μια πιο ανθρώπινη πόλη.  Μία από αυτές είναι η δημιουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου ως προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων δημοτών.

Η ιδέα του Κοινωνικού Παντοπωλείου ή «Παντοπωλείου της Καρδιάς» όπως είναι γνωστό, γεννήθηκε στη Γαλλία το 1995. Οι εργαζόμενοι του Ομίλου Carrefour στη Γαλλία ίδρυσαν με δική τους πρωτοβουλία τον οργανισμό PACTE (Pour Agir Contre Toute Exclusion), με στόχο τη δράση ενάντια σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού, με φυσική συνέπεια την ίδρυση των πρώτων Κοινωνικών Παντοπωλείων. Τον Ιούλιο του 2000 ο Όμιλος Carrefour ίδρυσε το Διεθνές ίδρυμα Carrefour, το οποίο χρηματοδοτεί μέρος του προγράμματος των Κοινωνικών Παντοπωλείων σε κάθε χώρα, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με τους κατά τόπους φορείς.