Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε επίσημα την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012 στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ …

Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με το αφιέρωμα «Η κινηματογραφική ζωή της ζωγραφικής» και την ειδική προβολή της ταινίας Καραβάτζο του Ντέρεκ Τζάρμαν στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Το παρών έδωσαν ο διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Δημήτρης Εϊπίδης, ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης και πρόεδρος της γαλλικής Ταινιοθήκης κ. Κώστας Γαβράς και η υπεύθυνη της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης κα Αργυρώ Μεσημέρη.

Παίρνοντας πρώτος το λόγο, ο κ. Εϊπίδης επεσήμανε: «Είναι μια ειδική βραδιά για μας, πρόκειται για το αποτέλεσμα πολύ χρόνου, πολλής δουλειάς και πολλών ελπίδων, το οποίο πραγματώνεται. Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης θα παρουσιάζει κινηματογράφο ποιότητας όλη τη χρονιά, σαν ένα φεστιβάλ μεγάλης διάρκειας. Ήταν ένα όνειρο το οποίο αποτελεί πλέον γεγονός». Απευθυνόμενος στο κοινό της κατάμεστης αίθουσας, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Εσείς είστε οι πρώτοι θεατές της Ταινιοθήκης και αξίζουν πραγματικά και σε εσάς συγχαρητήρια. Έχουμε την τιμή να έχουμε μαζί μας τον διακεκριμένο σκηνοθέτη και πρόεδρο της γαλλικής Ταινιοθήκης κ. Κώστα Γαβρά κι ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι της παρουσίας του».

Στη συνέχεια, ο κ. Γαβράς στον χαιρετισμό του δήλωσε: «Είμαι πολύ ευτυχής για τη δημιουργία της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης. Όπως είδα και στο πρόγραμμα, πρόκειται για πολύ καλά φιλμ, τα οποία αποτελούν την ιστορία του κινηματογράφου. Αυτή η ιστορία δεν είναι ανιαρή, όπως κάποιες φορές μπορεί να είναι η Ιστορία, αλλά είναι προς ευχαρίστηση του θεατή». Και συνέχισε: «Μια Ταινιοθήκη διαθέτει ταινίες που δεν μπορούμε να δούμε στις εμπορικές κινηματογραφικές αίθουσες. Σε αυτή βλέπουμε φιλμ που μας θυμίζουν τι ήταν ο κινηματογράφος και τι μπορεί να γίνει, βλέπουμε φιλμ  για τους νέους και για τα παιδιά.  Η Ταινιοθήκη  δεν είναι μόνο αρχείο, είναι κάτι ζωντανό. Καλή σας επιτυχία».

Από την πλευρά της, η κα Μεσημέρη τόνισε: «Εγκαινιάζουμε απόψε ένα θεσμό με μια ταινία για το σπουδαίο αναγεννησιακό ζωγράφο Καραβάτζιο, ο οποίος επηρέασε πολλούς άλλους ζωγράφους, όπως ο Ρέμπραντ, ο Ρούμπενς και ο Βελάθκεθ. Ο σκηνοθέτης Ντέρεκ Τζάρμαν είναι επίσης σημαντικός. Πριν γίνει σκηνοθέτης ήταν σκηνογράφος και ζωγράφος και εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο σημαντικούς κινηματογραφιστές του αγγλικού σινεμά». Η κα Μεσημέρη υπογράμμισε ότι η προβαλλόμενη κόπια είναι η αυθεντική του 1988, η οποία παίχθηκε ελάχιστα στις κινηματογραφικές αίθουσες, καθώς δε βρήκε εμπορική διανομή. Η ίδια συμπλήρωσε: «Εγκαινιάζουμε ένα πολύ σημαντικό θεσμό και προσδοκούμε να παρουσιάσουμε τις ταινίες ξανά, αναγνωρισμένες ή και λιγότερο αναγνωρισμένες στην εποχή τους, και με την αρμόζουσα θέση στην ιστορία και τη θεωρία του κινηματογράφου. Επιπλέον, θέλουμε να δώσουμε βήμα στους νέους δημιουργούς οι οποίοι έχουν σημαντικό έργο και λόγω του συγκεκριμένου δικτύου διανομής δεν μπορούν να παρουσιάσουν τις ταινίες τους ή έχουν περιορισμένο χρόνο διανομής. Τέλος, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό πυρήνα παιδείας, μιας παιδείας όχι μονοσήμαντης και μονοδιάστατης, αλλά που να μπορεί να εμπνέει μετασχηματισμό και μετεξέλιξη. Ξεκινάμε με βήματα μικρά αλλά σταθερά, έχουμε πολλή δύναμη αλλά και επίγνωση της δυσκολίας της εποχής όπου ξεκινάμε. Αρχίζουμε να υλοποιούμε το εφικτό, αλλά σχεδιάζουμε το ανέφικτο».

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του αφιερώματος «Η κινηματογραφική ζωή της ζωγραφικής» που εγκαινιάζει την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, θα προβληθούν επίσης οι ταινίες Έγκον Σίλε – Εγώ λάτρεψα το γυμνό των Herbert Vesely & Leo Tichat, O λαϊκός ζωγράφος Πιροσμανί του Giorgi Shengelaya, το ντοκιμαντέρ Ο ζωγράφος Πικάσο του Luciano Emmer, καθώς και τα μικρού μήκους φιλμ Τουλούζ Λωτρέκ/Toulouse-Lautrec του Robert Hessens, και Βαν Γκογκ / Van Gogh, Πωλ Γκωγκέν / Paul Gaugin και Γκερνίκα/Guernica του Alain Resnais. Με επίκεντρο τους διάσημους ζωγράφους, οι ταινίες αναδεικνύουν τις εκλεκτικές συγγένειες, τις διαχρονικές σχέσεις και την οπτική μαγεία που προκύπτει από την όσμωση ανάμεσα στον κινηματογράφο και στη ζωγραφική. Οι προβολές πραγματοποιούνται στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το αφιέρωμα «Η κινηματογραφική ζωή της ζωγραφικής» εμπλουτίζεται από την έκθεση φωτογραφίας «Stop-carré στο ευρωπαϊκό σινεμά», η οποία περιλαμβάνει 57 ασπρόμαυρες φωτογραφίες από ταινίες των σημαντικότερων ευρωπαίων σκηνοθετών, που επηρέασαν την εξέλιξη της γλώσσας και της αισθητικής του κινηματογράφου. Πρόκειται για φιλμ τα οποία αντιπροσωπεύουν κυρίαρχα ρεύματα στην ιστορία της Έβδομης Τέχνης (σοβιετική  πρωτοπορία, γαλλική νουβέλ βαγκ, ιταλικός νεορεαλισμός κ.λπ.) αλλά και διακεκριμένους δημιουργούς του σινεμά (Ντράγιερ, Μπουνιουέλ, Ταρκόφσκι, κ.ά.). Η έκθεση διαρκεί από τις 2 έως τις 11 Νοεμβρίου 2012 και φιλοξενείται στην Αποθήκη Γ΄, στο Λιμάνι.

Οι εκδηλώσεις της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων δράσεων του 53ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.