Η Μαριάννα Τόλη σπούδασε θέατρο και τέχνη στην Αμερική (University of Kentucky) και χορό στην Ελλάδα και στο Royal Academy of Dancing στο Λονδίνο. Έκανε πέντε χρόνια κλασσικό τραγούδι στο Απολλώνιο Ωδείο. Τελείωσε την Δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου και έπαιξε ως κορυφαία του χορού στη Λυσιστράτη στην Επίδαυρο με το Εθνικό Θέατρο.

Πρωταγωνίστησε στα μιούζικαλ: ΙRMA LA DOUCE, ANNIE, CHICAGO, GOODBYE GIRL, SWEET CHARITY. Ήταν αντικαταστάτρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο Μιούζικαλ ΕΒΙΤΑ. Είχε πολλές δισκογραφικές επιτυχίες ενώ το το 1977 έλαβε μέρος στην EUROVISION με το τραγούδι του Γ. Χατζηνάσιου «Μάθημα Σολφέζ» μαζί με τον Πασχάλη την Μπέσσυ Αργυράκη και τον Ρόμπερτ Γουίλλιαμς, όπου η Ελλάδα πήρε την πέμπτη θέση.

Υπήρξε διευθύντρια στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου κατά το διάστημα 2001-2003. Έχει παρουσιάσει επιτυχημένες εκπομπές στην κρατική τηλεόραση, ενώ έχει ασχοληθεί και με τη μετάφραση βιβλίων. Το 2004 ίδρυσε την δική της Παιδική Σκηνή, όπου σκηνοθέτησε, διασκεύασε, έγραψε στίχους και πρωταγωνίστησε σε πολλά γνωστά μιούζικαλ.

Είχε συνεργαστεί με το ΚΘΒΕ  μία φορά στην παράσταση “Ο μυστικός κήπος” της Φράνσις Χόντγκσον Μπαρνέτ που παρουσιάστηκε στο Βασιλικό Θέατρο από την Παιδική Σκηνή το 2015, υπογράφοντας τη θεατρική προσαρμογή, τη σκηνοθεσία, τη μετάφραση καθώς και τη μετάφραση τραγουδιών.

Η Μαριάννα Τόλη είχε ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά και το παιδικό θέατρο.