Έφυγε χθες αναπάντεχα, μετά από τροχαίο στο κέντρο της Αθήνας, η ιστορικός τέχνης Μαρία Κοτζαμάνη. Η κηδεία της

θα γίνει στην Ύδρα το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στις 12.30 το μεσημέρι. Ιστορικός τέχνης και δημοσιογράφος, η Μαρία Κοτζαμάνη εργάστηκε με αφοσίωση, αναδεικνύοντας το έργο του Αλέξη Ακριθάκη, του Δημήτρη Περδικίδη και άλλων καλλιτεχνών της γενιάς της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με το χαμό της Μαρίας Κοτζαμάνη:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με ιδιαίτερη θλίψη ανακοινώνει τον αναπάντεχο θάνατο της δημοσιογράφου Μαρίας Κοτζαμάνη, η οποία πέθανε χθες σε τροχαίο δυστύχημα.

 

Η Μαρία Κοτζαμάνη γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές, σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία. Τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1960 από το περιοδικό «ΕΙΚΟΝΕΣ». Στη συνέχεια εργάστηκε στη «ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ», τη «ΓΥΝΑΙΚΑ», «ΤΑ ΝΕΑ» και από το 1984 έως τη συνταξιοδότησή της στο «ΕΘΝΟΣ» ασχολούμενη πάντα με το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.

 

Η Μαρία Κοτζαμάνη υπήρξε επίτροπος της Ελλάδας σε όλες τις γνωστές καλλιτεχνικές μπιενάλε εικαστικών τεχνών από το 1965 κι έπειτα. Επίσης, διετέλεσε μέλος καλλιτεχνικών επιτροπών και πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Τεχνοκριτικών καθώς και μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Ιστορικών Τέχνης. Ως ιστορικός τέχνης οργάνωσε πολλές μονογραφικές εκθέσεις σε θεσμικούς χώρους, όπως η Εθνική Πινακοθήκη και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ενώ ετοίμαζε έκθεση για τον γλύπτη Φιλόλαο και μια μεγάλη έκθεση για τον Μποστ και την εποχή του, που σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ θα γινόταν στο Μουσείο Μπενάκη τον ερχόμενο Μάρτιο. Μερικά από τα βιβλία της είναι: «ΚΟΣΜΗΜΑ-ΑΝΤΙΚΟΣΜΗΜΑ», «ΤΑ ΠΑΡΕΠΙΜΠΤΟΝΤΑ», «ΕΛΕΝΗ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗ», «ΕΛΕΝΗ ΖΟΓΚΟΠΟΥΛΟΥ», «ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΡΑΣ» κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας η Μαρία Κοτζαμάνη, συνελήφθη φυλακίστηκε και έμεινε σε απομόνωση για τη συμμετοχή της στην αντίσταση κατά της Χούντας, χωρίς ποτέ να επικαλεστεί την περιπέτειά της ή να την «εξαργυρώσει».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους της και αποχαιρετά την άξια, ευγενική και σεμνή συνάδελφο με την μεγάλη προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.

Η κηδεία της Μαρίας Κοτζαμάνη θα γίνει αύριο στην Ύδρα.

(ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ)