Το θέατρο Επί Κολωνώ παρουσιάζει στη σκηνή Φουαγιέ την performance «Η Μέρκελ έρχεται» την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2012 για μια μοναδική παράσταση. Η Γερμανίδα σκηνοθέτις Effi Rabsilber απάντησε στις ερωτήσεις του Culturenow.gr για τη συνεργασία της με τους Έλληνες συναδέλφους της αλλά και για την ιδέα μιας παράστασης στην Ελλάδα με κεντρική ηρωίδα … την Άνγκελα Μέρκελ!

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη


Culturenow.gr: Την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου θα παρουσιάσετε στο φουαγιέ του θεάτρου Επί Κολωνώ την performance «Η Μέρκελ έρχεται». Πείτε μας δυο λόγια για την υπόθεση της παράστασης.

Effi Rabsilber: Tο πρόσωπο που ηγείται της γερμανικής πολιτικής, βρίσκεται σε κρίση. Ένα σατυρικό alter ego της Μέρκελ επιδιώκει την επαφή με την ελληνική πραγματικότητα. Κρυμμένη πίσω από τη μάσκα του εαυτού της η Άνγκελα Μέρκελ συμβουλεύεται και οδηγείται μπροστά στο κοινό από έναν εικονολήπτη. Ο συνήθης πολιτικός της λόγος μετατρέπεται σε μια αντιπαράθεση για τα διάφορα προβλήματα της ύπαρξής μας. Με τη βοήθεια μιας ελληνίδας ψυχολόγου, η γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται στην ουτοπική θέση να συζητά τις διαφορετικές πραγματικότητες μέσα στις οποίες ζούμε, τα γεγονότα, τα όνειρα και τις αξίες καθώς και τη δυσκολία να τα πραγματοποιήσουμε.

Cul.N.: Πώς προέκυψε η συγκεκριμένη ιδέα και η συνεργασία με τους Έλληνες συντελεστές που συμμετέχουν;

E.R.: Η Γερμανίδα Καγκελάριος δε θα έπρεπε να είναι αντιπρόσωπος μόνο συγκεκριμένων πολιτικών ενδιαφερόντων, αλλά να είναι αντιπρόσωπος και του λαού. Επειδή η κα. Μέρκελ φαίνεται να έχει έναν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της Ελλάδας, θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα την ελληνική καθημερινότητα. Επειδή περνάω, για προσωπικούς μου λόγους, αρκετό χρόνο στην Ελλάδα και ενδιαφέρομαι πολύ να γνωρίσω τους ανθρώπους εδώ, ήταν αυτονόητο για μένα να δουλέψω μαζί με μια ελληνική ομάδα.

Cul.N.: Γιατί επιλέξατε να «σχολιάσετε» την οικονομική-πολιτική κρίση που επικρατεί, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, «χρησιμοποιώντας» το πρόσωπο της Μέρκελ και όχι κάποιου άλλου προσώπου όπως του Σαρκοζί για παράδειγμα. Θεωρείτε πως η Μέρκελ είναι το κεντρικό πρόσωπο των εξελίξεων;

E.R.: Είμαι από τη Γερμανία και μιμούμαι τη Μέρκελ εδώ και κάποια χρόνια. Η Μέρκελ είναι η πιο οικεία προσωπικότητα σε εμένα από τα τωρινά πολιτικά δρώμενα.

Cul.N.:  Αν η Άνγκελα Μέρκελ ήταν ένα θεατρικό πρόσωπο. Μία γνωστή ηρωίδα θεατρικού έργου ποια θα ήταν και γιατί;

E.R.: Μου έρχεται στο νου η όπερα «Turandot» του Puccini. Η πριγκίπισσα Turandot θέτει γρίφους. Όποιος θέλει να τα χει καλά μαζί της, πρέπει να τους λύσει. Αλλιώς τον κονταίνει ένα κεφάλι.

Cul.N.: Πώς αναμένετε να εισπράξει το ελληνικό κοινό την παράσταση; Θέλετε να του περάσετε κάποιο μήνυμα και αν ναι, ποιο είναι αυτό;

E.R.: Αυτό το project είναι ένα πείραμα, μιας και δεν υπάρχουν γραμμένοι διάλογοι. Το κοινό προσκαλείται να συμμετέχει στην κουβέντα. Αν ήταν παρούσα αυτό το απόγευμα η Άγκελα Μέρκελ, θα προσδοκούσε να διορθώσει την εικόνα της απέναντι στους Έλληνες, να την αναπτύξει περαιτέρω, να την ανανεώσει. Αυτή η παράσταση γίνεται για να προβληθούν οι διαφορετικές ιδέες, εικόνες για εμάς και για τους »άλλους». Η performance επιδιώκει να αντικατοπτρίσει τις διαφορετικές οπτικές της ζωής μας.

Cul.N.:  Θα παρουσιάσετε την παράσταση και σε άλλες χώρες; Στη Γερμανία π.χ.; Πώς πιστεύετε πως θα αντιδρούσε το κοινό της Γερμανίας και ποια μηνύματα θα θέλατε αντίστοιχα να περάσετε στους Γερμανούς;

E.R.: Η performance Η Μέρκελ έρχεται / Angela goes utopia δημιουργήθηκε μοναδικά για αυτό το διάστημα και μόνο για την Ελλάδα.

Cul.N.: Μετά το «Η Μέρκελ έρχεται», ποια είναι τα επόμενα θεατρικά σας σχέδια;

E.R.: Η Μέρκελ έρχεται / Angela goes utopia , είναι η πρώτη μου performance στην Ελλάδα και μέχρι τώρα δεν έχω άλλα μελλοντικά projects για εδώ. Τον Απρίλη και το Μάη θα παίξω με το χοροθεάτρο «MS Schrittmachen» την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», σε ένα εμπορικό κέντρο στο Βερολίνο.

Cul.N.: Σας ευχαριστώ πολύ

E.R.: Κι εγώ σας ευχαριστώ