Το ΕΔΩ είναι μια μουσικο-θεατρική παράσταση διαφορετική από κάθε άλλη: Είναι ο καρπός του τρίμηνου εργαστηρίου θεάτρου και μουσικής για ενήλικες από τις δομές ΣΧΕΔΙΑ – περιοδικό δρόμου και τις Δομές Φιλοξενίας αστέγων δήμου Αθηναίων. Το εργαστήρι φιλοξενήθηκε στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο 2018 και διοργανώθηκε από τις Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και την «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής των οποίων είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με τη «Σχεδία-περιοδικό δρόμου» και το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων. Μετά την πρώτη πετυχημένη παρουσίαση στο Σεράφειο τον Δεκέμβριο, η παράσταση μεταφέρεται αυτή την Κυριακή στο Booze Cooperativa. Η είσοδος στην παράσταση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Άνθρωποι που αντικρίζουν την πόλη με ένα βλέμμα που κανείς μας δεν έχει. Ήχοι που παράγονται στην πρωτογενή τους μορφή, διαμορφώνοντας ένα ηχόχρωμα πόλης που κανείς μας δεν έχει ακούσει. Ιστορίες που αφηγούνται μια προσωπική διαδρομή, σε μια πόλη με πολλά πρόσωπα που κανείς μας δεν έχει προσέξει.

«Τι είναι όμως σήμερα η πόλη για μας; Σκέφτομαι ότι έγραψα κάτι σαν τελευταίο ποίημα αγάπης για τις πόλεις, τη στιγμή που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τις ζήσουμε», έγραφε ο μεγάλος Ιταλός συγγραφέας Ίταλο Καλβίνο για το βιβλίο «Αόρατες πόλεις» (1972), το εμβληματικό του έργο που παραμένει επίκαιρο ακόμα και σήμερα για την ζωή στην πόλη. Με αφορμή αυτό το βιβλίο άνοιξε ένα πεδίο συνάντησης, σε μορφή εργαστηρίου, όπου συναντήθηκαν άνθρωποι, λόγος και ήχος, ιστορίες και τραγούδια, θέατρο και μουσική. Με βάση τον αυτοσχεδιασμό και με αφορμή αποσπάσματα του βιβλίου δημιουργήθηκαν σκηνές θεατρικής διάδρασης, μέσα από τις οποίες αναδείχθηκαν προσωπικά στοιχεία του κάθε συμμετέχοντα/ουσας του εργαστηρίου.

Το εργαστήρι σχεδίασαν και υλοποίησαν οι Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου (ηθοποιός) και Δημήτρης Κλωνής (μουσικός). Η δράση αυτή εντάσσεται στη θεματική ενότητα «Το Βιβλίο και οι Τέχνες» της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» που φέρνει το βιβλίο σε διάλογο με τις τέχνες, αλλά και με κάθε κάτοικο της πόλης, φροντίζοντας παράλληλα για τη συμμετοχή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όχι με δράσεις για αυτές, αλλά από και με τις ομάδες αυτές.

Η εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις της Διεθνούς Εβδομάδας Πωλητών Περιοδικών Δρόμου. Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).